Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Ausztriába toboroz vendéglátósokat a foglalkoztatási hivatal

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) Ausztriába, vendéglátóipari területre szervez munkaerő toborzást október 5-én, decemberi munkába állással - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.
A kiírás szerint az állásokra olyan 18 és 35 év közötti, magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik szakképesítéssel és/vagy legalább kétéves szakmai gyakorlattal, valamint jó vagy közepes német nyelvtudással rendelkeznek, és büntetlen előéletűek. Az interjúk pontos időpontjáról és helyszínéről a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal fogja értesíteni a jelentkezőket.

A munkavállalási engedélyek kiállítása az Ausztria és Magyarország között létrejött, és 1998-ban hatályba lépett, gyakornokok cseréjéről szóló egyezmény keretében történik. Ausztriában jelenleg munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak magyar állampolgárok, a munkavállalás 2011. május elsején válik szabaddá, amikor letelik a magyar uniós csatlakozás utáni hétéves átmeneti időszak.

Lengyelné Varga Nóra, az FSZH EU Integrációs kirendeltségvezetője az MTI-nek elmondta: magyarok Ausztriában jelenleg vagy a kétoldalú államközi egyezmények alapján kiadott gyakornoki vagy ingázói engedéllyel, vagy a külföldiek foglalkoztatásáról szóló jogszabály - Ausländerbeschäftigungsgesetz - alapján a munkáltató kérelmére kiadott munkáltatóhoz kötött munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak. A gyakornokok cseréjéről szóló egyezmény lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő magyar állampolgár szakmai és nyelvi továbbképzés céljából minimum 6 hónapra, maximum 50 hétre gyakornoki munkát vállalhasson Ausztriában.

Külön szabályok vonatkoznak a határ menti ingázókra, az ő foglalkoztatásukat egy szintén 1998-ban életbe lépett kétoldalú egyezmény szabályozza, amely pontosan meghatározza, hogy melyek a határ menti térségek.

Magyarországon Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék számítanak határ menti térségnek. Határ menti ingázók azok a munkavállalók, akik a két ország valamelyikének állampolgárai, állandó lakhelyük vagy legalább egy éve szokásos tartózkodási helyük a fenti határ menti térségek egyikében van, ahová - kivéve a változó foglalkoztatási helyek eseteit - naponta visszatérnek, és a másik ország határ menti térségében foglalkoztatják őket. A határ menti ingázók keretszámát évente határozza meg egy osztrák-magyar vegyes bizottság, Lengyelné Varga Nóra tájékoztatása szerint a jelenleg érvényes 2850 fős keret szinte teljesen telített, 2011. májusáig már nem várható több engedély kiadása.

A kirendeltségvezető hangsúlyozta: az Osztrák Szövetségi Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium 2008-ban létrehozott egy speciális engedélytípust - a szakmunkás-engedélyt - a munkaerő-piaci helyzet függvényében meghatározott hiányszakmákhoz kapcsolódóan. Ezt az engedélyt is a munkáltató kérelmezi, és a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata után adja ki az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat. A szakmunkás-engedélyekből bármennyit kiadhatnak, nincs keretszámhoz kötve. A hiányszakmák listája 2008 óta folyamatosan bővült, jelenleg többek között szobaasszonyokat, épület- és bútorasztalosokat, kőműveseket, ácsokat, kovácsokat, szerszámkészítőket, hegesztőket, éttermi szakácsokat, henteseket, optikusokat keresnek, de hiányszakma a közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező gépészmérnök, az elektrotechnikus vagy a fűtéstechnikus is.

2011. május elsejétől a munkavállalási engedély és a regisztrációs kötelezettség már nem szükséges Ausztriában, teljesen szabad lesz a hozzáférés az osztrák munkaerőpiachoz.

Olvasóink írták

 • 17. Fürgeszarvas 2010. szeptember 06. 14:42
  „A fiatalok éljenek a lehetőséggel,és menjenek dolgozni nyugatra ,mert a magyar vállalkozónál ( tudom,hogy nem illik általánosítani,de.....) nem terem babér számukra több okból ! 1./ A magyar vállalkozók jelentős része (ezekről a szakmákról beszélek!) NEM JELENTI BE A FIATAL DOLGOZÓT,vagy csak 4 órára ! Ma is hallottam egy példát ! 15 óra munka / nap ,valamivel minimálbér fölötti zsebből történő kifizetés , egyéb juttatások nélkül ! 2./ Nem kötnek munkaszerződést,és mégis valahogy" megússzák" az ellenőrzéseket ! 3./ A "juttatások" szót nem is ismerik,ebből következik,hogy azokat nem is adják ! Egy dologhoz viszont nagyon értenek,azt úgy hívják,hogy siránkozás ( hogy alig élnek meg,nem éri meg a vállalkozás stb. !) Majd gyűjtünk nekik ! Szóval fiatalok : irány nyugat,mert ott van lehetőség szakmai fejlődésre , jövedelemszerzésre és ebből következik a majd a lehetőség a saját jövő építésére ! A hazafiságról meg majd beszéljünk később , mert üres hassal és zsebbel nehéz a himnuszt énekelni !”
 • 16. Agent 2010. szeptember 06. 11:29
  „"Van még pár ember persze aki ért valamihez. De májustól ezek is el fognak menni. "

  Na, ez a demagógia, vagy csak szimpla tájékozatlanság? Nézz körül.”
 • 15. szocdem 2010. szeptember 06. 09:48
  „13.

  Van még pár ember persze aki ért valamihez. De májustól ezek is el fognak menni.
  Akkor majd a cégvezetők kénytelenek lesznek átgondolni a sok demagóg bíromságot amit hintenek a köznek.

  Érdekes:
  Egy igazgatói pozícióban lévő ismerős azt mondta a minap, hogy azért nm tud megfelelő szakembert alklamazni, mert szerinte aki érti a szakmáját, "az a maga ura" és "nem fog pici pénzért eljönni"...

  Értsd úgy ahogy akarod.
  Én úgy értem, hogy pici pénzért inkább mindegy milyen qualitású alkalmazott, csak rendes pénzt ne kelljen fizetni..
  Ahogy megmondtam hogy szaporodni fognak a bankrablások, meg az autós menekülések a bírság elől, úgy most azt is megmondom, hogy aki ért valamit a szakmájához, az jövőre nyugaton fog dolgozni (szakmunkáshiány van egész európában!!!) itthon meg sírni ríni fognak a kapzsi hülyék, hogy nem tudnak termelni..:))”
 • 14. Agent 2010. szeptember 06. 08:10
  „"Az az értelmetlen duma meg nem kell ide, hogy miért nem tanultak a jobb fizetésért."

  miért is?”
 • 13. Agent 2010. szeptember 06. 08:05
  „"Nem csak ők, hanem MINDENKI aki ért valamihez"
  Khmm, tehát az országban már nincs is senki aki dolgozik és ért is valamihez?:)”
 • 12. bakke 2010. szeptember 05. 20:24
  „Amúgy, szerintem nem éri meg a fáradtságot, ....., vizsgáztatást az egész, várni kell bő fél évet aztán lehet menni szabadon. Gondolom lesz pár tucat, esetleg néhány száz állás több ezer jelentkezőre.”
 • 11. bakke 2010. szeptember 05. 20:21
  „gall, te biztos örököltél, azért nem panaszkodsz. 120 nem rossz, de nagyon sokan vannak akik jóval 100 alatt keresnek, sok műszakban. Na abból hozz össze egy lakást, nyaralást, autót, stb. Az az értelmetlen duma meg nem kell ide, hogy miért nem tanultak a jobb fizetésért. A jelenlegi minimálbér csak arra elég, hogy ne halj éhen, kifizesd a kaját, a rezsit, aztán szevasz. Lakáshitel, kocsi? Nullával belevágnál? Persze...”
 • 10. Spectrasoul 2010. szeptember 05. 18:53
  „gall: te aztán egy vérbeli vitapartner vagy. a fegyvered pedig az érvelés. én is gratulálok.”
 • 9. HT 2010. szeptember 05. 18:13
  „Miért,itthon nem éhbérért foglalkoztatják a multik az alkalmazottakat?
  Most nem az Audi-ra,és a nagyobb cégekre gondolok.
  80-90 ezret visznek haza 3 műszakban,egészségtelen munkahelyen,és normáznak.”
 • 8. szocdem 2010. szeptember 05. 16:38
  „Gratula!

  Kiképezzük ezeket a saját pénzünkön, aztán elmennek... (Nem csak ők, hanem MINDENKI aki ért valamihez)

  Igaz azt mondom mindenki menjen aki csak teeti. Aztán amikor felfogja hogy a kapitalizmusnak van egy olyan emberi arc is, mint amiben majd élni kénytelen valamelyik országban, remélem visszaír a haveroknak hogy tényleg be vannak csapva...(nem hazudtak a szocdemek, amikor azt állították, hogy párszáz vadkapitalista markában van a plitikai eli, és az ország, mert HAGYJA a nép hogy így legyen)”
 • 7. gall 2010. szeptember 05. 16:23
  „a fiataloknak kell elsősorban a magas kereset. egy mai 20éves miből fog venni kocsit, házat normál keresetből? soha a büdös életbe... havi 120000 ftból?... nevetséges. nekik van rá szükségük. ennyi.-----------------------------------------------------te beteg vagy kispofám---Spectrasoul.....”
 • 6. széchenyi12 2010. szeptember 05. 16:20
  „nem csak a fiataloknak kell a magas kereset, tévedés, mindenki aki tud és akar dolgozni, rendesen, mert ott kint bizony kell, bárki hozzá férhessen...akár 80 éves is , ha bírja!!!”
 • 5. Spectrasoul 2010. szeptember 05. 15:17
  „a fiataloknak kell elsősorban a magas kereset. egy mai 20éves miből fog venni kocsit, házat normál keresetből? soha a büdös életbe... havi 120000 ftból?... nevetséges. nekik van rá szükségük. ennyi.
  Mi csak annyit tehetünk hogy összerakjuk a két kezünket és köszönetet mondunk az osztrákoknak amiért foglalkoztatnak minket. (persze tudom mi olcsóbb munkaerők vagyunk, de nekünk még ez is bőven jó, itthonhoz képest!)”
 • 4. gall 2010. szeptember 05. 13:12
  „35 év felett nincs felvétel,gyönyörű ,és ezt még le is merik írni!!!!”
 • 3. Miértmagyar? 2010. szeptember 05. 11:38
  „2# Egyetértek veled teljes mértékben...csak ezek a cikkek egy magyar újságból visszataszítóak...Mintha a lányom "qurva" lenne, és a haveroknak reklámoznám, hogy olcsó, próbálják ki!”
 • 2. xverax 2010. szeptember 05. 10:37
  „az a baj hogy kinnt duplája a pénz az itthoninak legalább.
  ugyanannyi munkáért. addig ne is csodálkozzunk ha mindenki akinek van pici esze kimegy.”
 • 1. Miértmagyar? 2010. szeptember 05. 10:35
  „Szép reklám felületet ad a Kisalföld a külföldi munkavállalásnak...Remélem majd amikor ellibbennek egy megyei étterembe és a maradék vendéglátósok szolgálják ki a stáb tagokat, nem küldik vissza a pörköltet, hogy ehetetlen!Istenem ilyen impotens országot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A járások visszaállításáról is beszélt Navracsics Tibor Kötcsén

A járások államigazgatási szintjének visszaállításáról is beszélt Navracsics Tibor Kötcsén. Tovább olvasom