Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Ausztria szemete Hegyeshalom határában

A lomisok által hátrahagyott szemétkupacok borítják a Hegyeshalom határában lévő erdősávokat. A polgármester szerint szigorítani kellene a szabályozást a lomok határon át történő szállításáról.
A települések többségének gyakorlatilag megoldhatatlan és folyamatosan visszatérő problémát jelentenek az illegális szemétlerakók. E tekintetben a közelmúltban Hegyeshalomnak egy teljesen új jelenséggel kellett szembenéznie. A nyugati határ menti település melletti erdősávokban rendre jelennek meg az Ausztriából származó hulladékok. A polgármester szerint ezeket a szeméthalmokat az Ausztriába átjáró lomisok rakják le a település határába.

A helyszínen válogatták

Vincze Zoltán a Kisalföldnek elmondta: mára Magyarországon külön iparág épült az ausztriai lomizásra. Több száz ember számára a nyugat-európai lomtalanítási akciók jelentik a megélhetés forrását. Az osztrákok divatjamúlt, megunt tárgyainak gyűjtögetése üzletággá fejlődött néhány hazai településen. Eddig azonban a lomizók a kidobott holmikat még a helyszínen átválogatták, és csupán használható, illetve továbbértékesíthető dolgokat hoztak el.
– Az utóbbi hónapokban megfigyelhető, hogy a különféle használt cikkeket egyéb más használhatatlan lomokkal, esetenként lakossági kommunális hulladékkal keverik Ausztriában, és csak így, egyben adják oda a gyűjtögetőknek. Ezek az emberek aztán áthozzák a határon az ömlesztett holmit, majd általában a késő esti órákban lerakják a település határában lévő erdősávokban. A következő napokban aztán visszajönnek és fokozatosan elviszik a számukra értékes darabokat. Sajnos egyszer sem sikerült még tetten érnünk őket, amikor lerakják a szemetet. A másnapi válogatás közben már többször „nyakon csíptük” őket, ám sajnos nem tudjuk bizonyítani, hogy azt valóban ők rakták le előző éjjel. Ilyenkor mindig arra hivatkoznak, hogy ismerőseiktől hallottak az értékes lomokról az erdősávban, vagy a vonatból látták és ezért jöttek ide.

Húsz köbméter autógumi

– A lerakott hulladékokból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy azok Ausztriából származnak, hiszen számos osztrák címkéjű üdítősflakont és egyéb csomagolóanyagot találni köztük. November végén például, amikor az autókon a téli gumicserék szezonja volt, az egyik reggelre közel húsz köbméter használt nyárigumi-abroncsot raktak le ismeretlenek a település határába, az egyik erdősávba. Ezt követően három héten át szinte mindennap jöttek emberek és válogatták a gumikat, majd Zsigulikkal hordták el azokat. Három hét után alig néhány darab maradt az abroncsokból az erdőben. Azonban itt hagyták a gumikkal együtt áthozott használhatatlan lomokat is. Az elmúlt hét végén a vasút melletti erdősávba raktak le ismeretlenek közel öt köbméternyi lomot. A kidobott holmik közt találtunk több használt síbakancsot, bontásból származó műanyag ablakkereteket, ruhaneműket és nagy mennyiségű kommunális hulladékot. A lomok használható da rabjai néhány nap múlva eltűntek az erdősávból, ám a többit ezúttal is hátrahagyták – mondja a polgármester.

Hatósági kontroll nélkül

A probléma kezelése érdekében az önkormányzat felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, ám megfelelő szabályozás hiányában egyelőre nem sok megoldás látszik. Egyedüli eredményt továbbra is csak a tettenérés hozhat. A polgármester szerint a lomok behozatalának szabályozását kellene szigorítani elsősorban. Hazánk uniós csatlakozásával ugyanis gyakorlatilag bármiféle hatósági kontroll nélkül érkezhetnek Ausztriából ezek a szállítmányok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom