Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ausztria bevezeti az árminimumot a cigarettákra

Brüsszel ellenkezése dacára Ausztriában a jövő hónap közepétől bevezetik a cigarettákra megszabott fogyasztói árminimumot.
Maria Rauch-Kallat egészségügyi miniszter szerdán jelentette be Bécsben, hogy május 15-től dobozonként 3,25 eurónál (kb. 850 forint) alacsonyabb fogyasztói áron nem lehet cigarettát árusítani Ausztriában, ahol jóval több mint 2 millió a dohányosok száma. A miniszter asszony kijelentette, nagyon higgadtan nézne egy eljárás elé, ha az EU eljárást indítana Ausztria ellen a minimálár miatt, és még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a kérdést az uniós miniszterek szintjén is felveti. Úgy magyarázta, hogy álláspontja szerint ebben a kérdésben "az ember a piac előtt" áll.

Brüsszel ugyanis arra figyelmeztette Ausztriát, hogy a minimálár megszabását versenyellenesnek és illegálisnak tartja, és a tagországoknak a minimálár helyett a dohányárak adóhányadának az emelésével kellene fellépniük a dohányzás terjedésével szemben, mert így csak a dohánykonszernek bevételeit fogják garantálni.

A vita kapcsán az osztrák tömegtájékoztatás megszólaltatta Michael Kunze professzort, aki tanulmányokra hivatkozva olyan osztrák tapasztalatokról számolt be, amelyek szerint a cigaretta fogyasztói árának 1 százalékos növelése 0,5 százalékkal kisebb fogyasztást eredményezett a fiatalok körében. Elmondta azt is, hogy a jövő évtől átalakítják az ausztriai automatákat, amelyekből majd csak a 16 éven felüliek vásárolhatnak cigarettát.

Hartwig Berger, a British American Tobacco (BAT) konszern vezető ausztriai képviselője bírálta a minimálár bevezetését, arra hivatkozva, hogy annak következtében meg fog növekedni a csempészet. (A sajtóban is ismertetett adatok szerint jelenleg az alpesi országban elszívott cigaretták mintegy 18 százaléka csempészáru.) A BAT-képviselő szerint az intézkedés jelentősen korlátozza a tiszta versenyt és ellentétes az EU irányvonalával.

A trafikosok szövetsége viszont üdvözölte az egészségügyi minisztériumnak a pénzügyminisztériummal egyetértésben életbe léptetendő intézkedését. Peter Trinkl, a Gazdasági Kamara Dohánytermék-forgalmazói Egyesületének a szóvivője hozzáfűzte, hogy nem várja a csempészett cigaretta mennyiségének a megváltozását. Emlékeztetett arra, hogy az év elején kezdődött cigaretta árháború kibontakozása óta - amelyben már közel 40 cigarettafajta ára csökkent 3 euró alá, míg 2005 decemberéig nem volt ilyen - sem csökkent a csempészett cigaretta aránya. (A hatóságok szerint az év első három hónapjában 46 millió csempészett cigarettát foglaltak le Ausztriában, míg a múlt esztendő egészében 86 millió darabot.)

Az osztrák tömegtájékoztatás beszámolt arról, hogy az egészségügyi miniszter bejelentése után Brüsszelben Kovács László vám- és adóügyi biztos szóvivője megerősítette, hogy az EU bizottság illegálisnak tartja a minimálár bevezetését, és figyelmesen tanulmányozni fogja az osztrák rendelkezést, amint annak szövegét megkapja, és jogi lépések megtételének a lehetőségét is fenntartja azzal szemben.

MTI/Euractiv.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom