Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Ausztria: a tél nagy üzlet

Az osztrák síparadicsomokban jónak ígérkezik az idei szezon A téli idegenforgalom az osztrák gazdaság teljesítményének öt százalékát adja, amely köszönhető a különböző rendezvényeknek, sportversenyeknek.  

Kreischberg lejtői ideális terepet jelentenek a hódeszkásoknak
A szezon egyik legjelentősebb eseménye a január végén hagyományosan egrendezett kitzbüheli Hahnenkamm-verseny. A „kakasviadal" hétvégéje elsősorban a társadalmi eseményekről lemaradni nem akaró tehetősebbeket vonzza. Az idén ez a hétvége 35 millió euró bevételt jelentett a régiónak. A nyolcezer lelket számláló tiroli község hatezer szálláshelyét hónapokkal korábban lefoglalták. A versenyt a helyi síklub rendezi: a 3,5 millió eurós ráfordítási költség felét szponzorok adják össze – a másik ötven százalék bőségesen megtérül a televíziós közvetítési jogok eladásából és a belépődíjakból. Az igazi értéket pedig a téli üdülőhely ingyenreklámja jelenti.
 
Nem mindenhol térül meg azonnal a befektetés – ám hogy mégis megéri, azt példák bizonyítják. Legutóbb a stájerországi Kreischbergben megrendezett hódeszka-világbajnokság bizonyult főnyereménynek az egész régió számára. A tartományi kormány és a szövetség hétmillió eurót fordított csak az infrastruktúra fejlesztésére – magánbefektetők ezt szállodaépítéssel, felújítással toldották meg. Tíz napig az utolsó ágy is foglalt volt, de ennél is fontosabb a rendezvény reklámértéke.

A snowboardosok igazán nem panaszkodhatnak: hó van elég
A kevésbé előkelő sívidékek sem nevezhetők vesztesnek. Igaz, számukra létfontosságú, hogyan alakul az időjárás. Az idén a karácsonyi-újévi szezonra a kelleténél később érkezett a hó – így azok jártak jól, akik idejében beruháztak a divatos wellnesságazatba. Az ilyen típusú szolgáltatást nyújtók száma egyébként napról napra nő, mint ahogyan azoké is, akik áldoznak a műhóra: tavaly országszerte összesen 3,5 millió euróért vásároltak hóágyúkat. A téli sportoknak nem kedvező időjárású decemberben 750 ezer köbméter mesterséges havat terítettek szét Ausztria lesiklópályáin. A sportcikkek gyártói és forgalmazói azonban panaszkodnak: tavaly áprilistól decemberig 23 százalékkal kevesebb sílécet adtak el. Az alig 250 ezer eladott léc a kilencvenes évek elejének szintjét jelenti, s mivel a világpiacon is hasonló az irányzat, nincs sok remény a javulásra. Sovány vigasz, hogy az osztrák gyártók – az Atomic és a Fischer – ma már a világ termelésének több mint 60 százalékát adják.

Az idegenforgalom éves összesítésben sem panaszkodhat: bár a fantasztikus 1992-es év 130,4 millió vendégéjszakáját nem sikerült utolérni, az 1996-os 109,1 milliós mélypontot alaposan túlszárnyalta az előző év: a minap közzétett statisztika 116,6 millió vendégéjszakát regisztrált. A téli szezon egészére a szakemberek a tavalyihoz képest 3-5 százalékos növekedést várnak.

Ausztria ideális terep a sípályák szerelmeseinek
Az osztrák idegenforgalom nemcsak télen, hanem egész esztendőben, s nem kizárólag vendégként, hanem munkaerőként is számít a hamarosan EU-taggá váló szomszédos országokra. Már ma is minden harmincötödik Ausztriába látogató Kelet-Európából érkezik, s a szám évről évre 2-3 százalékkal nő. Az osztrákok nagy reményeket fűznek a határon átnyúló wellnessprogramokhoz, amelyek a szomszédos országok határ közeli területein található hőforrásokon alapulnak. Húsz létesítmény – öt burgenlandi, három stájerországi, valamint hat-hat magyar és szlovén – már ma is együtt kínálja szolgáltatását a European Wellness Project keretén belül, igen nagy sikerrel.

A wellness egyre nagyobb üzlet - a turizmusban is
Ahhoz, hogy az EU bővítése az osztrák idegenforgalom számára igazi jó esélyeket hozzon, szükség van néhány változtatásra: mindenekelőtt a boltok merev nyitvatartási idejét kell rugalmasan a keleti szomszédokéhoz igazítani. Másrészt az osztrák szakemberek szerint nem lenne szabad elzárkózni a határon túli munkaerő alkalmazásától. Szezonban visszatérő panasz a munkaerőhiány, amin a magyar, cseh, szlovák és lengyel munkaerő segíthetne – ha a merev osztrák szabályok engednék. Az EU-bővítés, ha nehezen is, enyhíthet majd ezen a gondon – vélik az osztrák szállodások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező lakótelepek

A környezetvédelmi tárca adatai szerint az ország három megyéjében már felmért több mint 20 ezer… Tovább olvasom