Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Austin Powers 3. - Aranyszerszám

A világ legtrükkösebb, legkülönösebb, legutánozhatatlanabb, és minden kétséget kizáróan legütődöttebb ügynöke, a Bondnál is Bondabb Austin Powers (Mike Myers) újra bevetésre indul.

Mint legtöbb kollégájának általában, neki is meg kell mentenie a világot.

Fő ellensége a világ legveszedelmesebb őrültje, a Földpusztító terveket dédelgető aranyszerszámos Aranyember.

A terv egyszerű, de az időutazás is része, valamint az, hogy elrabolják Myers apját, az angol mesterkémet (Michael Caine). Austin Powers ellenségei nyomába ered az időben, és végül 1975-ben üt rajtuk. Itt találkozik régi szövetségesével, a védangyallal és rendőrnővel, Foxy Cleopátrával. Együtt vágnak neki, hogy fülön csípjék a szemtelen bűnözőket és kiszabadítsák az idősebb Powerst.

INFÓ


Mike Myers abszurd humorában ízig-vérig mai kémfilmparódiát láthatunk a nosztalgikus disco-korszak díszletei között. Az alkotók eredetileg nem terveztek trilógiát az Austin Powers-sztori köré, de az első két rész elsöprő sikere, a rajongók lelkesedése után mégis megszületett a harmadik epizód.

Mike Myers, a széria kiagyalója, az író, producer és címszereplő:
„Teljesen lenyűgözött ez a váratlan népszerűség. A harmadik rész elkészültének legfőbb oka az volt, hogy a hűséges rajongótábor kedvére tegyünk. Visszatekintve írtuk meg a sztorit, tulajdonképpen megmagyarázzuk Austin és Dr. Genya előtörténetét. Meglepően könnyen kapcsolódott az előző sztorikhoz."

Jay Roach rendező
:
„Az Austin Powers-világ azért működik olyan jól, mert szokatlan. Annyira bizarr, hogy először teljesen elképeszti az embereket, Austin alakja pedig nagy hatást gyakorol mindenkire. Bármit tesz, mindig sikeresen keveredik ki a zűrös helyzetekből, az élmények csak megerősítik, még a legnagyobb katasztrófák után is. Austin Powers a kémfilmek Tapsi Hapsija."

A szereplőkről

A harmadik epizód egyik nagy dobása, hogy merészen megemeli a téteket, és Mike Myers immár négy különböző szerepben tűnik fel egyetlen filmen belül!
Az eddig megismertek mellett ő játssza a film új gonoszát is. A holland Johann van der Smut - vagyis Goldmember - egy szerencsétlen kohóbalesetben elveszítette nemi szervét.

Azóta az arany megszállottja lett, csak ez érdekli, és azt tervezi, hogy letérít pályájáról egy tömör aranyból álló meteort. A probléma csak az, hogy egyenesen a Földnek irányítaná, s az ütközés után szökőár és földrengések pusztítanának nyomában. Austin, Foxxy és Nigel küldetése tehát e galád terv megakadályozása, az emberiség megmentése.

Szintén új szereplő Nigel Powers, akit alighanem senki más nem tudna olyan hitelesen eljátszani, mint Sir Michael Caine, a legendás angol színész, akinek 60-as évekbeli, korai munkái között pontosan olyan figurák szerepeltek, mint Harry Palmer, egy sor thriller hőse. Éppen ezek a filmek szolgáltak egyik legfőbb forrásául az eredeti Austin Powers-történetnek.

Caine azelőtt is szerette a film első két epizódját, hogy felkérték a szerepre:
„Nagyon mulatságosnak találtam őket. Mike kiválóan adja vissza a 60-as évek atmoszféráját, az öltözködést és a látványvilágot, sikerült megragadnia az esszenciáját, és remek paródiákat alkotott. Mikor először láttam meg a kém Austint a szemüvegében, rájöttem, hogy egykori önmagamra emlékeztet. Azt hiszem, Nigel igazi szélhámos, mindekit átver.

A szerep megformálásakor a lehető legtöbb manírt vettem át Austintól,
hiszen a történet szerint Austin épp az apjáról igyekszik példát venni, őt utánozza. Ez nagyon mulatságos. Aztán az is elég egyedülálló élmény volt, hogy egy műfogsorral kellett a szövegeimet mondani. Mikor Nigel először jön ki a sodrából, egyszerűen kiestek a számból. Nem akartam viselni a fogsort a jeleneteken kívül, mert a végén az emberek még azt gondolják, hogy az én fogaim."

Austin korábbi társának, Foxxy Cleopatrának a szerepére a Destiny’s Child énekesnőjét, Beyoncé Knowles-t választották.
„Legvadabb álmomban sem jött elő, hogy valaha is egy Austin Powers-filmben fogok játszni. Szerettem az első két részt, és el sem tudtam képzelni, hogy első filmem éppen ezekkel a csodálatos, tehetséges emberekkel fog készülni. Kezdetben sokat idegeskedtem, de a stáb minden tagja azon volt, hogy otthonosan érezzem magam, és most már én is a „család" része lettem."

Az új szereplők mellett visszatérnek az előző részekből megismert arcok is, mellettük pedig - meglepetésként - jó néhány híresség is feltűnik, ám jelenésükről nem sokat lehet tudni. Hollywoodban persze kevés dolog maradhat titokban, a stáb ezzel együtt mindent megtett azért, hogy a lehető legkevesebb részlet szivárogjon ki a sztárok cameo fellépéséről, hiszen ezek olyan részletek, melyeket a nézőknek meglepetésként kell tapasztalni. A névsor azonban ismert, néhány percig látható a filmben többek között Tom Cruise, Danny DeVito, Quincy Jones, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey, Britney Spears, Steven Spielberg és John Travolta is.
„Mindenki, akit felkértünk, vállalta a szereplést - mondja Myers. - El sem tudtam hinni, hogy mindannyian szeretik a sztorit. Viccelődtem a barátaimmal, hogy ha filmet készítenek az életemről, akkor Tom Cruise fog játszani engem. Nos, Tom határozottan engem fog játszani. Ez volt a kiindulópontja az egész ötletnek, hogy összehozzuk a sok sztárt, akik nagyon kedvesen hajlandóak voltak részt venni a mókában."

Tánc és zene

A filmben nagy szerepet kapnak a táncos jelenetek. Az évek során Roach arra ösztönözte Myerst, hogy több zenés számot tegyen a filmbe. Mivel Myers tapasztalt görkoris, különösen vonzónak találta az ötletet, hogy legyen egy olyan jelenet, mely egy gör-diszkóban játszódik, bonyolult koris kaszkadőr-mutatványokkal tarkítva. Derricks 17 profi görkorist és Myerst helyettesítendő két kaszkadőrt hozott a forgatásra.
Myers maga végezte a mutatványok java részét.

„Eredetileg arra gondoltunk, hogy inkább akciósabb filmet készítünk - mondja Roach -, de az Austin Powers-filmek mindig is a musical felé hajlottak, ezért úgy határoztunk, hogy ebben az irányban megyünk tovább. Mindig mondom, hogy Mike milyen kiváló táncos - tud szteppelni, szvingelni, mindent kipróbál, és ez teljesen más, mint amit a többi komikus színész manapság csinál. Milyen jó lenne megcsinálni az Austin Powers musical változatát a Broadwayn!"

A tánc mellett a zenének is nagy szerep jut a filmben, akárcsak az előző részekben. Beyoncé Knowles adja elő a „Hey, Goldmember" című számot, mely három K.C. and the Sunshine Band dal keveréke egy paródiaszöveggel, melyet Mike Myers és Paul Myers írtak. Ő énekli továbbá a „Work It Out"-ot is, melyet kifejezetten a film számára írt, és amely első szóló dala. Mike Myers, Matthew Sweet, Susanna Hoffs, Stuart Johnson és Chris Ward alkotják a Ming Tea csapatot, és adják elő a „Daddy Wasn’t There" című számot, melyet Myers és Sweet írt. Britney Spears is feltűnik a film egyik jelenetében, mikor Austinnal táncolnak a „Boys" című dalára.

 További infó

 Kicsikém - Austin Powers 2. >>

Jön az Austin Powers 3. - mit hoz majd
a múlt? >>

Cruise, Paltrow és Spielberg az az Austin Powers 3. - ban >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a neten is lehet játszani a Playstationnel

Az amerikai Playstation 2 tulajdonosok egy opcionális adapter megvásárlásával a mai naptól akár az… Tovább olvasom