Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Augusztus 20.: átadták az állami kitüntetéseket

Schmitt Pál köztársasági elnök átadta a legmagasabb állami kitüntetéseket pénteken a Parlamentben.
Augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét Horváth János parlamenti képviselő, az Országgyűlés korelnöke kapta az amerikai magyar emigrációban végzett tevékenységéért és a magyar parlamentarizmus legjobb hagyományainak megőrzéséért.

Az államfő ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a népből csakis úgy lehet nemzet, ha sokan vannak, akik egyet gondolnak és egyet akarnak, az állami kitüntetések pedig annak bizonyítékai, hogy léteznek ilyen emberek. Mint mondta, a kitüntetetteket legkevésbé sem a díjak elnyerése mozgatja, hanem a saját hivatásukban törekszenek a legtöbbre, így egyéni sikerükkel az "egész közösség kovászává" válnak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést Csáky Pál szlovákiai magyar politikus, a Magyar Koalíció Pártja volt elnöke, volt miniszterelnök-helyettes, Kopátsy Sándor, a közgazdaságtudomány doktora, Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész, Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész és Szilágyi János György Kossuth-díjas művészettörténész kapta. Az elismerések átadásánál jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozata) Albert Flórián labdarúgó, Arató Péter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, Bodor Miklós, az MTA külső tagja, Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, Fodor György teológus, Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, Horváth József Széchenyi-díjas növényvirológus, Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság bírája, Nánási László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, Patkó Gyula, a műszaki tudományok kandidátusa, Préda István, az orvostudomány doktora, Rózsás János író, történész, Szépfalusy Péter Széchenyi-díjas fizikus, Szinte Gábor festőművész, Tar Pál volt nagykövet, Török József egyháztörténész, Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész, valamint Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke kapta. Schmitt Pál a kitüntetést posztumusz adományozta Domonkos Istvánnak, az Ellenzéki Kerekasztal résztvevőjének, Romics László Széchenyi-díjas belgyógyásznak és Töttös Pálnak, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége Tolna megyei szervezete elnökének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tűzoltóságnak már átutalták a túlmunkadíjak összegét

Tizenegy tűzoltóságnak már átutalták a tűzoltók túlmunkadíjának kifizetését fedező összeget,… Tovább olvasom