Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Augusztus 20. - Idén száz honvédtiszt tesz esküt

Évről évre egyre több honvédtisztjelöltet avatnak az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen.
Évről évre egyre több honvédtisztjelöltet avatnak az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is jelentős volt a túljelentkezés a katonai szakokra - mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke az MTI-nek adott interjúban. Idén száz honvédtisztjelölt tesz esküt a Hősök terén, harmaduk legalább jeles eredménnyel végezte el az egyetemet - tette hozzá a vezérezredes, kiemelve, hogy a most avatandó tisztekkel nemcsak gyarapodik, hanem gazdagodik is a Magyar Honvédség.

Az elmúlt három évet tekintve 2011-ben 61-en, 2012-ben 76-an váltak honvédtisztté augusztus 20-án, míg az idén százan teszik le a katonai esküt. Az utánpótlás is megoldott, hiszen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai tisztképző szakára az idén 839-en jelentkeztek, közülük száznegyvenet vettek fel - mondta.

A most avatás előtt álló száz honvédtisztjelölt közül négyen kiváló, 29-en jeles eredménnyel végeztek. A vezérkari főnök a héten, a hivatalos oklevélátadáson személyesen is találkozott a leendő tisztekkel. Benyomásairól szólva elmondta, megjelenésüket, alkatukat, viselkedésüket megfigyelve azt látta, határozottak, jó kiállásúak.

Benkő Tibor szólt arról, hogy szinte minden fegyvernemhez kerülnek a kedden esküt tevő tisztjelöltek közül. Lesz köztük például lövész, harckocsizó és tüzér. Legtöbben a debreceni és tatai lövészdandárokhoz, valamint a Budapest Helyőrség Dandárhoz kerülnek, míg sokan a szakcsapatoknál teljesítenek majd szolgálatot, például műszaki, logisztikai, üzemeltetői vagy légi irányítási területen.

A vezérkar főnöke kiemelte, hogy a leendő tisztek igazi erőpróbája csak most következik, amikor a katonai szervezetekhez kerülve kiválóan felkészült, jól képzett, intelligens, több nyelvet beszélő emberek parancsnokaivá válnak. Olyan katonák elé kell kiállniuk és példát mutatniuk, akik már 10-15 éve szolgálnak, ez alatt sokan több külföldi missziót is megjártak, segítettek az árvízi védekezésben, a kolontári iszapkatasztrófánál. Benkő Tibor kiemelte: a katonai pálya a legcsodálatosabb hivatás, de ezzel együtt rendkívül nehéz is. Tele van kihívással, megpróbáltatással, nehézségekkel, de a legfontosabb, hogy nem szabad feladni, nem lehet meghátrálni - fogalmazott.

Benkő Tibor arra is kitért, hogy a katonáknak nem csak akkor kell példamutatóan helyt állniuk, amikor egyenruhát viselnek. A katonaság egy olyan életforma, amely a magánéletükre is kiterjed. Ahhoz, hogy a társadalom tisztelje és becsülje a katonát, az élet minden területén bizonyítania kell, hogy számítani lehet rá.

Az, hogy a katonai pályán kik lesznek a legjobbak, függ az egyén felkészültségétől, a körülményektől, de a szerencsétől is, a feltételek viszont mindegyikük számára egyformán adottak - mondta a vezérkar főnöke, hozzátéve: bízik abban, hogy a leendő tisztek közül minél többen elérik azt a csúcsot, amelyet a katonák elérhetnek. Akinek ez nem megy, lehetőséget kell kapnia, hogy civil életében a társadalom hasznos polgára legyen. Erről szól a közszolgálatiság, a hamarosan elkészülő katonai életpályamodell - tette hozzá.

Augusztus 20-án 91 férfi és 9 nő kezdi meg katonatisztként pályáját, ünnepélyes eskütételük önmagában látványos és felemelő esemény - mondta a vezérkar főnöke. Ismertetése szerint a tisztavatás napján bemutatót tartanak a budapesti helyőrségi dandár díszelgői, lesz katonazene, a Honvéd Művészegyüttes férfikara is énekel. A légierőtől a Hősök tere felett átrepülve a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülő-köteléke köszönti az új tiszteket.

A szokásokhoz hűen az idén is az egyik legkiválóbb tanulmányi eredményt elért tisztjelölt mondja elő az eskü szövegét. Benkő Tibor elmondta, hogy az előolvasót egy bizottság választja ki, amely azt is figyelembe veszi, milyen a tisztjelölt kiállása, orgánuma, artikulációja, alakias mozgása, illetve lámpalázát képes-e leküzdeni.

A vezérkari főnök azt is kiemelte: az Erkel Ferenc Bánk bán című operájának Hazám, hazám áriája alatt tett katonai eskühöz hasonlót semmilyen más hivatásban nem tesznek. Nincs még egy olyan szakma, amelynek gyakorlói arra tesznek esküt, ha kell, életüket áldozzák. Esküt tesznek, hogy ezért a nemzetért, az ország állampolgáraiért mindent megtesznek, ha kell, külföldön szolgálják az ország érdekeit. Az esküben benne van az is, hogy igazi parancsnokként, vezetőként gondoskodnak beosztottjaikról. Egy katonától, egy parancsnoktól elvárás, hogy feleljen mindazért, amit megtett, de azért is, amit "megtenni elmulasztott" - fejtette ki Benkő Tibor.

Olvasóink írták

  • 1. LAZA 2013. augusztus 20. 13:31
    „Nem tudom mit is jelent mostanában az igazi erőpróba.
    Talán fontos lenne az eskűtételt ájulás nélkül végig csinálni.
    Lentiben voltam katona.
    Akkor is volt hideg,meleg,sőt eskűtétel,de nem emlékezem arra,hogy bárki is kidőlt volna a sorból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek: harmadszor halasztják el a cserét

December 31. az a határidő, ami után minden kereskedőnek az adóhatósághoz online kapcsolattal… Tovább olvasom