Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Átverés külföldön, jogorvoslat itthon

A fogyasztóvédelmi felügyelőség és burgenlandi társszervezete között létrejött együttmqködés egyszerqbbé, gyorsabbá teszi a magyarok ausztriai és az osztrákok magyarországi, vásárlással, szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyeinek intézését, panaszainak orvoslását.
Az osztrákokat főként a gyógyfürdőkhöz, a wellness-szállókhoz kapcsolódó szolgáltatások csábítják hazánkba a vendéglátástól a manikqrig, a fogászattól a fodrászatig. Mi, magyarok jellemzően bevásárolni vagy síelni járunk a határon túlra, de egyik fél sem tudja, mit tegyen, hova forduljon, ha fogyasztóként sérelem éri. E téren hozott jelentős előrelépést a közös nyilatkozat. Ezután a régiónkbeliek Burgenlandból hazatérve a helyi felügyelőségnél mondhatják el panaszaikat, ugyanígy az osztrákok a tartományi hivatalnál. A két szervezet közvetlen kapcsolata révén közvetít az ügyintézésben.
Korábban az osztrákok amiatt panaszkodtak, hogy magyar étteremben, fodrászatnál az eredeti árnál többet akartak velük fizettetni. A magyar vevőknek Ausztriában vett cipővel akadt már bajuk.
A határon átnyúló együttmqködés fontos része, hogy ha az egyik hatóság balesetveszélyes terméket fedez fel, arról értesíti a másikat. Ilyen riasztórendszer egyébként hazai és nemzetközi is létezik (www.fvf.hu), de mostanában a burgenlandi szakemberek egy könnyen sérülést okozó játék pisztolyra és az úgynevezett zsebmotorra hívták fel magyar kollégáik figyelmét. Utóbbit is a játékok kategóriájába sorolták, holott ötven kilométer/órás sebességre képes.
Alapos körültekintést kívánnak az utazással vagy kirándulással egybekötött termékbemutatók is. Főként az időseket csábítják ilyenekre és már a határon túlra is elviszik a kereskedők, akik leggyakrabban lábmosót, gyapjútakarót, edényeket akarnak így értékesíteni.
Osztrák panaszosoktól érkezett bejelentés szerint azonban előfordult, hogy magyar étteremben a szervezők közölték, addig nem tálaltatnak, amíg nem vásárolnak, sőt, vissza se viszik őket. Ha a határon túl történik ezentúl ilyen, a fogyasztó keresheti saját országának hatóságát.
A fogyasztók védelme érdekében a közös nyilatkozatot a határon átnyúló együttmqködésről a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége és társszervezete Burgenland Tartomány Kormány Hivatalánál írták alá. Pőczéné Sáhó Márta igazgatóhelyettes a nyilatkozat előzményeiről a Kisalföldnek elmondta, hogy már a vasfüggöny lebontásakor intenzívebbé vált a hatóságok közti kapcsolat. Az tovább erősödött uniós csatlakozásunk után, majd idén, amikor a megyei felügyelőségek regionális átszervezése megtörtént.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenöt éve fújnak

Jubileumi koncertre készül a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar. Az úttörőzenekarból… Tovább olvasom