Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Áttörés az elmeszesedés elleni harcban?

Világszerte egyedülálló oltóanyagot dolgozott ki egy magyar kutatócsoport. Alkalmazása visszafordítja az érelmeszesedést. Állatkísérletek rámutattak: még akkor is, ha a kísérleti állatokkal annyi koleszterint etettek, mintha egy ember naponta kétszáz tojást fogyasztana el. Ma Magyarországon három haláleset közül kettő az érelmeszesedés számlájára írható. A helyzet a Dél-Alföldön sem jobb az átlagosnál.
Az érelmeszesedés nemcsak az időseket érinti. Illusztráció: MTI
– Az oltóanyag készen van, az állatkísérleteket elvégeztük. Ezenkívül, mint az oltóanyagot kidolgozó kutatócsoport vezetője, magamon is kipróbáltam – mondja Horváth István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a kutatócsoport vezetője. A módszer: aktív immunizálás az érelmeszesedés ellen. Oltással „megformált koleszterin" antigént juttatnak a szervezetbe. Hatására fokozódik az antikoleszterin-antitestek termelődése a vérben. Megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását, illetve ha az már megtörtént, megindul a plakkok visszafejlődése.

Hogyan fejti ki hatását?

Az antikoleszterin-antitest – mely fiatal korban nagyobb mennyiségben fordul elő a vérben – az életkor előrehaladtával a sokféle, káros környezeti-civilizációs hatásra, a helytelen táplálkozástól a dohányzáson a stresszig, csökken. A csoport kidolgozta immunizáló eljárással azonban fokozható az antitesttermelődés.

Hogyan fejti ki hatását az antitest? Hozzákapcsolódik a vérben keringő úgynevezett „rossz koleszterin"-testecskék felületén lévő szabad koleszterinmolekulákhoz. Ennek következtében a koleszterinmolekulákat immunglobulin-fehérjék fedik be. Ilyen állapotban már bekerülhetnek a koleszterin-anyagcserébe, hasznosíthatja őket a szervezet.

A koleszterin a szervezet számára nagyon fontos alapanyag, számos életfontosságú vegyület képződik belőle. Jelentős hányada azonban alapesetben „rossz koleszterin" formájában kering a vérben, mely a szervezet számára nem hasznosítható. „Jó koleszterinné" az említett antitestek változtatják.

Reménykeltő eljárás

A kutatócsoport felfedezését az egész orvostársadalom figyelemmel kíséri. Dr. Kiss Zoltán, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház–Rendelőintézet osztályvezető főorvosa reménykeltőnek tartja az egyelőre állatkísérleti szakban lévő eljárást, mely, ha sikerül bevezetni, nagy jelentőségű lehet az érelmeszesedés leküzdésében. Azt, hogy immunizálással föl lehet venni a harcot e betegséggel, jelzi az emberi szervezet egy természetes immunológiai védekező mechanizmusa is, az interleukin 10, az „immunológiai szike" néven is emlegetett anyag előállításával. Ennek hatására koszorúér-plakkok képződése sokszor még olyan emberek esetében sem következik be, akiknek nagyon magas a koleszterinszintjük.
Azt pedig, hogy az érfalon már kialakult érelmeszesedéses plakkok visszafejleszthetők, régóta tudja az orvostudomány, és a sztatin gyógyszercsoport bevetésével végzi is. Ugyanakkor, teszi hozzá a főorvos, figyelembe kell venni: a koleszterinszint bármilyen fokú csökkenésével – amit az antitestbeadás is eredményezhet – a máj fokozottabb mértékben kezdi termelni a koleszterint.

Fölhalmozódik a vérben


Ha viszont a koleszterinhez nem kapcsolódik antitestfehérje, akkor fölhalmozódik a vérben, s plakkok formájában lerakódik az érfalakon, s a keringést akadályozva életveszélyessé válik.

– Ilyen esetben az antikoleszterin-antitesttermelést fokozó oltás életmentő és életminőségjavító lehet. Ha nem is gyakran, de találkozhatunk olyan idős emberekkel, akik szervezetében minden beavatkozás nélkül is megfelelő mennyiségű antikoleszterin-antitest képződik, koleszterin-anyagcseréjük rendben van, az ereik nem meszesednek. A többség esetében azonban sajnos más a helyzet. Ma Magyarországon három ötven év körüli ember közül kettőnél szükség lenne az oltásra – hívja föl a figyelmet a professzor.

Naponta kétszáz tojás

Kísérleti állatokon bebizonyították: az oltás után nagyon gyorsan elkezdtek visszafejlődni az érfalon fölhalmozódott koleszterintartalmú plakkok. Még akkor is, ha az állatot annyi koleszterinnel etették, mintha egy ember naponta kétszáz (!) tojást fogyasztana el.

Ha ennyire hasznos az oltás, és az oltóanyag is készen van, miért nem vezetik be máris az alkalmazását? Az engedélyeztetéshez előbb hivatalosan is ki kell próbálni embereken – ehhez pedig pénz kell, s a tömeggyártáshoz is. Mégpedig többszáz millió forint. Amely azonban megtérülne, hiszen bevezetésével csak Magyarországon 700–1100 milliárd forintot lehetne megtakarítani. Ennyi veszteséget okoz ugyanis az érelmeszesedés, a gyógyszeráraktól a kiesett munkaerő által meg nem termelt javakig. Magyarországon évente hetven-százezer ember veszti életét érelmeszesedés során kialakuló betegségekben. Közülük nagyon sokan viszonylag fiatalon halnak meg. Mindezt az oltás bevezetésével el lehetne kerülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová utazik nyaralni?

Tovább olvasom