Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Attila az iskoláról álmodik

Folytatás az 1. oldalról.

Somogyi Józsefnénak rosszul kezdődött az év: éppen hogy decemberben hazaengedték kisfiát az orvosok, az elmúlt négy hetet az édesanya ismét a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gyermekosztályán töltötte.
– Tüdőgyulladással kerültünk be a fiammal a Kórházba – idézi vissza a történteket az asszony –, mivel a tablettás antibiotikumos kezelés nem használt, Attila intravénásan kapta a gyógyszert. Sokat voltunk eddig is Kórházban, ami anyagilag és lelkileg is rendkívüli módon megterheli a családot. A férjem keres egyedül, a nyúli nagymama vigyázza nagyobb fiunk mindennapjait, én meghosszabbított gyesen vagyok.
Évekbe telt, mire a Somogyi család egyáltalán tisztán láthatott gyermekük állapotát és fejlődését illetően. A cisztás fibrózis olyan öröklődő megbetegedés, amelynek során egyes mirigyek kóros váladékot termelnek. A következményes tünetek közül az emésztőrendszert és a tüdőket érintő elváltozás a legfontosabb, akár végzetes is lehet. Az állandó kezelések miatt az elmúlt években a kisfiú immunrendszere rendkívüli módon legyengült. Szóba került már a tüdőtranszplantáció is, bár az antibiotikumos kezelésekkel ameddig csak lehet, húzzák az időt, mert a tüdő a bekerülő baktériumok miatt csak részben menthető.
– Szinte minden alkalommal tüdőgyulladással kerülünk Kórházba, ilyenkor a váladékból mintát vesznek, s kezdődik a kezelés – folytatta az édesanya. – Sajnos a betegség több szervre is kihat, magas lázzal, váladékkal, hátfájdalommal jár együtt. Attila ilyenkor fullad, köhög, ami nekünk is borzasztó érzés.
„ A megyében körülbelül húsz ilyen betegről

hallottunk, ám tudomásom szerint fiunk állapota

a legsúlyosabb.”
A négytagú Somogyi család a nyúli nagymamánál egyetlen szobában él, ismerőseik, barátaik gondoltak rájuk azzal, hogy bankszámlát nyitnának az ősszel iskolába induló Attila gyógykezelésére és a család helyzetének könnyítésére. Bár az iskolába járás annyiban kétséges: ha a kisfiú újra Kórházba kerül, magántanulóként kezdheti az első osztályt. Az édesanya mindenesetre reménykedik a ma még reménytelenben: a kisfiú olyannyira rendbe jön, hogy nem lesz szükség sem a csodákat ígérő svájci védőoltásra, sem pedig tüdőtranszplantációra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a Sziget 2006-os fellépőinek listája

New York-i art-pop, belga gitárzene, skandináv progresszív metal, gipsy-punk, mali kora-játékos,… Tovább olvasom