Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Áttérhet az unió az egyéves költségvetésre

A megállapodás távolinak tűnik, így válság-forgatókönyveken gondolkodnak az Unióban. Az egyéves költségvetésre való áttérés, mint szükségmegoldás merül fel. Ez a fejlemény egyelőre csak elméleti lehetőség, de az utóbbi másfél év uniós története sok váratlan fordulatokat hozott.
A brit ellenzék szerint a visszatérítés 15 százalékos csökkentése is a nemzeti érdek elárulása lenne, miközben Brüsszelben névtelenül nyilatkozó francia diplomaták elfogadhatatlan árengedménynek nevezik ezt a verziót. E forgatókönyv szerint a strukturális alapok nem 10, hanem csak 5 százalékkal csökkennének, de vajon mit kapnának ellenzéküktől a jelenlegi visegrádi kormányok, ha belemennének ebbe a kompromisszumba? És akkor ott vannak még például a hollandok, akik vétóval fenyegetőznek arra az esetre, ha nem csökken egymilliárd euróval a hozzájárulásuk.

Tony Blair kelet-európai körútja után sem vagyunk közelebb a megállapodáshoz - szögezik le brüsszeli megfigyelők, bár még van tíz nap az alkura. Mellesleg, ha születik is valamilyen megállapodás a csúcson, azt az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia. És ez utóbbi, tehát az Unió egyetlen választott testülete már jelezte: nem hajlandó elfogadni a költségvetés újabb csökkentését. Ez esetben akár az is előfordulhat, hogy az Unió a többéves büdzséről visszatér az évenkénti költségvetésre. Ez állandó politikai csatát jelentene, amely egy országon belül elmegy, de uniós szinten káoszhoz vezetne.

Ez a fejlemény egyelőre csak elméleti lehetőség, de az utóbbi másfél év uniós története olyan váratlan fordulatokat hozott, az első Barroso-bizottság parlamenti elutasítása, a népszavazási nemek, a júniusi költségvetési kudarc, amelyek maximális óvatosságra intik az előrejelzésre vállalkozó elemzőket.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbjutás

A győri Rába Quelle Veritas Foton csapata Szombathelyen játszott Magyar Kupa-mérkőzést a… Tovább olvasom