Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Átszervezik a somogyi önkormányzat intézményeit

Önkormányzati intézmények átszervezéséről, leépítésekről döntött szombati rendkívüli ülésén Somogy Megye Közgyűlése.
Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke a szociális, a gyermekvédelmi, a közgyűjteményi és közművelődési intézmények összevonásáról, valamint - ezzel összefüggésben - leépítésekről szóló előterjesztésekhez fűzött szóbeli kiegészítésében kiemelte: a változtatásokra nem csupán "számszaki" kérdésként kell tekinteni, amelyre a költségvetés egyensúlyának biztosítása miatt van szükség.

A megye "újjászervezése" új szemléletet tükröz, amely "az idén kétszer is a változásokra szavazó somogyi választópolgárok kérésének, akaratának megfelelően" hatékonyabb, költségtakarékosabb működést és egységes szakmai irányítást tesz lehetővé - hangsúlyozta.

Az átszervezésekről szóló hat napirendi pontot együttesen tárgyaló ülésen annyiban módosították a közgyűjtemények és közművelődési intézmények integrációjáról szóló eredeti előterjesztést, hogy a megyei múzeum, a levéltár és a kaposvári önkormányzattal közösen fenntartott könyvtár esetében módosították a határozati javaslatot, miszerint nem integrálják, hanem jogi önállóságukat meghagyva szervezik át a három intézményt, kiegészülve egy rendezvényirodával és a Roxínház amatőr színtársulattal.

E módosításra a pályázati lehetőséget kihasználása miatt volt szükség. "Régen hallott, régen látott konszenzus van a megye újjászervezésében" - mondta a Gelencsér Attila, hozzátéve: "történelmi pillanat", hogy ebben a közgyűlést alkotó valamennyi politikai erő egyetért. A napirendek kétharmadáról a 16 tagú - Fidesz-KDNP (10), Somogyért Egyesület (3), MSZP (2), illetve Jobbik (1) - testület 15 jelen lévő tagja egyöntetűen igennel szavazott. A közgyűlés egyhangú döntése szerint a négy önkormányzati fenntartású gyermekvédelmi intézményt egy igazgatóságba integrálják, a 19 lakásotthonból kettőt bezárnak, a nyolc szociális intézményt három egységbe vonják össze, és átszervezik az önkormányzat gazdálkodását ellenőrző Kincstári Szervezetet is.

A közgyűjtemények és közművelődési intézmények átszervezésével kapcsolatos előterjesztést egy MSZP-s és a két jelen lévő somogyértes tag nem támogatta, a létszámleépítésekről szóló határozati javaslatra pedig csak a Fidesz-KDNP frakció mondott igent. A 2011. január elsejével életbe lépő átszervezésekkel több mint 300 dolgozótól - az önkormányzati hivatal 86 alkalmazottjából 26-tól, az érintett intézmények 719 dolgozójából összesen 284-től - válnak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telelőbe hajtották a jószágokat a Hortobágyon

Bár a jószágok havat nem vittek a hátukon, metsző pusztai szélben indultak téli szálláshelyükre a… Tovább olvasom