Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Átszervezés előtt a gyermekvédelmi központ

Az elkövetkezendő három évben átszervezik a soproni József Attila Gyermekvédelmi Központot. Javasolják a fenntartónak, hogy új lakóotthonokat építsenek, az igazgatóság költözzön a Cseresznye sorra. Így a megye a központi épületet értékesíthetné.
A megszorítások, gazdasági ra-

cionalizálás a megyei fenntartású soproni József Attila Gyermekvédelmi Központot sem kerülheti el. A következő évben költségvetésük tíz százalékát, mintegy negyvenmillió forintot kell megtakarítaniuk. A központ jelenleg 104 alkalmazottat foglalkoztat és közel 130 gyermek neveléséről gondoskodik. Nagy Tamás, az intézmény igazgatója azt mondja, nem siránkoztak, amikor megtudták, mi vár rájuk a jövőben, hanem azonnal nekiálltak az átalakítás megtervezésének.
– A megyei önkormányzathoz olyan kéréssel fordultunk, hogy 2007-re adjon könnyítést, cserébe vállaltuk, hogy három év alatt 150 millió forint megtakarítást érünk el – kezdte az igazgató. – Terveink szerint a Cseresznye sori gyermekotthon épületének tetőterét beépíttetjük és ide kerülhetne át az igazgatóság. A József Attila utcai központi épületben jelenleg hetven gyermekkel foglalkoznak, miközben volt olyan időszak, amikor két-háromszáz gondozott volt. A fenntartási költségek pedig folyamatosan emelkednek. Így jött a gondolat, hogy új lakásotthonokat hozzanak létre. Itt kapnának helyet azok a gondozottak, akik jelenleg a József Attila utcában élnek. Tudni kell, a lakóotthon előnyösebb a megváltozott képességű gyermekek vagy csonka családból érkezők számára. Az utolsó, harmadik évben a megye meghirdetheti eladásra a mostani központi épületet.
Nagy Tamás elmondta még: az átalakításokon túl további átszervezésre is szükség lesz. A legjobb szándékaik ellenére szakembereket is el kell majd bocsátani. A szabadságot, szabadnapot pedig úgy adják ki, hogy az nem terheli az intézmény bérkeretét, ezáltal elkerülhetőek a további létszámleépítések. A felügyeletet úgy oldják meg, hogy csoportokat vonnak össze. – Egy nevelőre több gyermek jut, és megoszlik a figyelmük – folytatta az igazgató. – Ez pedig felveti a felelősség kérdését. Az aggályunkat már jeleztük a megyei önkormányzat felé, arra kérve őket, hogy rendezzük: a rendkívüli esetekben, esetekért kit terhel a felelősség. Gondozottaink a pénzükhöz 18 éves koruk után juthatnak hozzá. Szeretnénk elérni: ezt a megtakarítást ne csak bankszámlán kezeljük, hanem például államilag garantált előtakarékossági alapban. Ehhez kérjük a gyámhivatal együttműködését. Továbbá abban is, hogy a zsebpénzeket és a ruhapénzeket a családi pótlékból fizethessük ki, hiszen más családokban sem sikerül ilyen nehéz helyzetben a családi pótlék teljes összegét a gyermekek nagykorúvá válásáig félretenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönrács mögé zárt remények

A fény, a Megváltó születésének ünnepén jobbik énje mutatkozik meg a karácsonyozóknak. De a hatalom… Tovább olvasom