Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Átszervezés a rendőrségnél

Csaknem 420 embert érintő átszervezést jelentettek be csütörtökön a rendőri szerveknél, több osztály jogutód nélkül szűnik meg. Várhatóan szeptember végén fejeződik be a rendőrség átalakítása - értesült az MTI Hírcentrum csütörtökön.
Az M1 csütörtök esti Híradójában elhangzott: a Belügyminisztérium megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát. A megszüntetett osztályokon dolgozó rendőröknek kerületi, illetve Pest megyei kapitányságokon ajánlottak fel nyomozói vagy vizsgálói beosztásokat. A felszámolt osztályok feladatait a rendőrség más szervezeti egységei veszik át.

Seres Andrással, a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályának vezetőjével is csütörtök délelőtt közölték, hogy átszervezés miatt megszűnik a munkahelye. Negyvenkét beosztottjának a váci, a ceglédi, a nagykátai és a monori kapitányságon kínáltak fel nyomozói beosztást. A Híradó szerint a rendőröket felkészületlenül érte az osztály megszüntetése. Az épületben pszichológusok és orvosok álltak készenlétben, hogy segítsenek, ha valaki nem tudja feldolgozni a hírt.

Az NNI szervezett bűnözés elleni szolgálata és a gazdaságvédelmi főosztálya is jogutód nélkül szűnik meg. A BM tájékoztatása szerint a szervezett bűnözés elleni szolgálat tagjai a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, a Bűnügyi Ellátó Igazgatóságnál és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központban kapnak feladatot, 96 gazdaságvédelmi nyomozónak kerületi rendőrkapitányságokon ajánlottak fel nyomozói vagy vizsgálói beosztást.

A BM korábban azt közölte: a rendőrséget azért kell átszervezni, hogy megszüntessék a párhuzamosságokat - hangzott el a Híradóban. A tudósításban hozzáfűzték: a közleményekben arról nincs szó, hogy ennek van-e köze a júniusban őrizetbe vett vállalkozó és a velük kapcsolatban álló rendőrtisztek ügyével.

Az NNI gazdaságvédelmi főosztályán, illetve a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályán dolgozó rendőröknek öt napjuk van arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e a felkínált új beosztást. Ha nem fogadják el, megszüntethetik a szolgálati viszonyukat. A csütörtöki átszervezés 418 rendőrt érint. A BM azt közölte: a rendőrség átszervezése várhatóan szeptember végére fejeződik be - hangzott el a Híradóban.

Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadság július 7-i számában beszélt arról, hogy lesznek személyi és szervezeti változások a rendőrségnél, de ezek nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a közelmúltban kirobbant korrupciós üggyel. A miniszter akkor úgy vélte, nem maradhat meg a jelenlegi keretek között az NNI sem, amely megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, "de ez nem párosult a hatékonyság javulásával".

Pintér Sándor július közepén a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Papp Károly vezérőrnagyot, aki feladatát az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetőjével együttműködve látja el, a miniszteri biztos tevékenységét a belügyminiszter közvetlenül felügyeli. A rendőrség átszervezésének meghatározó célja az ORFK stratégiai és operatív tevékenységének szétválasztása - írta korábban a BM.

Július közepén bocsátották közigazgatási egyeztetésre azt a javaslatot, amelynek értelmében a BM összevonná az NNI-t és a Készenléti Rendőrséget. A BM akkori közleményében azt írta: az NNI továbbra is a nemzetközi és az országos jelentőségű, illetve a több megyére kiterjedő bűncselekmények nyomozását fogja végezni a Készenléti Rendőrségen belül, részben megváltozott feladatkörrel, áttekinthetőbb szervezetben.

Olvasóink írták

 • 13. Ambar 2012. augusztus 10. 20:34
  „Szinte vártam már hogy mikor lesz ilyen lépés!Még a végén eljutottak volna az eredményhez ha hagyják.Na akkor nagy bajba került volna a fő irányító..!Olaj ügynél is ez történt.Így aztán nem találták az olajjal megtöltött tartályvagonos szerelvényt.Mintha a föld nyelte volna el !Hiába túl nagy ország vagyunk, főleg vasúton ahol az értékes rakományok könnyen tűnhetnek el.Főleg ha megtiltják hogy valaki észrevegye őket.Lehet hogy az alvilág diktálja kit hova tegyenek :félre !!!,Mert túl sokat tud!!!!”
 • 12. Mankapunka 2012. augusztus 10. 16:20
  „Hullik szét a hazátok,és ezt hagyjátok?”
 • 11. iux 2012. augusztus 10. 15:00
  „Olajos Pintér Sándor meghuzta a féket!
  Tul jol dolgoztak a fiuk!
  A többi csak blabla!”
 • 10. nága 2012. augusztus 10. 13:50
  „Nem az átszervezés lenne a legfontosabb, hanem, hogy további maffiózókat és nagybani bűnöző vállalkozókat fogjanak el. Ne ezen a mostani ügyön rágódjanak évekig.”
 • 9. @Gabben 2012. augusztus 10. 11:26
  „megszűnik átalakul átszerveződik minden ebben az országban ami nem NARANCS hívő nem isteníti Zorbán császárt............”
 • 8. Tündenéne 2012. augusztus 10. 10:32
  „Hát ez minimum gyanús, pont azokat az egységeket megszüntetni, amik korrupciós meg gazdasági ügyekben nyomoztak? :) legalább kevésbé feltűnően kellett volna csinálni, ejjj :D”
 • 7. onem 2012. augusztus 10. 10:05
  „a gazdasági rendőrség pártfüggetlenül működött és ez valakiknek - akik döntési helyzetben vannak - nagyon fájt...”
 • 6. bojtár 2012. augusztus 10. 09:51
  „Kollektív bűnösség? Brutális leszámolás a rendőri állományban

  A Belügyminisztérium megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát. Azt állítják, az átszervezésnek nincsen köze V. László az éjszaka császárának és az őt fedező rendőrök büntetőügyéhez.

  Elkezdődött a rendőrség szervezeti átalakítása annak kapcsán, bár ezt a Belügyminisztérium cáfolja, hogy több rendőr is érintetté vált a V. László ügyében. Az éjszaki élet császárát bűnszervezet irányítójaként elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A nyomozás eddigi adatai szerint V. László érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek ,,illegális rendőri védelem" alatt álltak, vagyis nem ,,illett" razziázni az említett vendéglátóipari-egységekben.

  A jelenség több mint egy évtizedes. Úgy tudjuk, hogy a rendőri állományon belül már 1998 óta suttogtak a védettségek alatt álló Vizo-helyekről. Ezt erősítette meg a Privát Kopónak adott interjújában, Labanc Ferenc egykori főnyomozó, aki azt mondta, hogy kizártnak tartja, hogy csupán négy rendőrtiszt érintett a Vizoviczki-féle vesztegetési ügyben. Úgy fogalmazott: ,,Vizoviczkit ,,megörökölték" egymástól a rendőri vezetők, ebből következően a korrumpálódott főrendőrök száma a napokban előzetes letartóztatásba helyezettekének többszöröse lehet." Labanc szerint az elmúlt évtized valamennyi budapesti főkapitánya és az érintett kerületek kapitányai is tudhattak arról, hogy a vállalkozó rendőri védelem alatt űzte az ipart.

  Az ügyben erősen érintetté vált a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Előzetes letartóztatásban van az NNI szervezett bűnözés elleni főosztály-vezetője, illetve az NNI kiemelt ügyek osztálya felderítője, akik a gyanú szerint több százezres, illetve milliós havi fizetést kaptak éveken keresztül azért, hogy megvédjék Vizoviczki szórakozóhelyeit.

  A mai napon információink szerint Hatala József országos rendőrfőkapitány, Papp Károly jelenlétében, aki jelenleg a Belügyminisztérium közmunkaprogramját irányítja helyettes-államtitkári beosztásban, korábban az ORFK rendészeti főigazgatója volt és (úgy hírlik Hatala helyére pályázik), jelenlétében azonnali átszervezéseket jelentettek be. Megszüntették a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát.

  Az itt dolgozó rendőröket áthelyezték a főváros kerületeibe, valamint Pest megyébe, a meglévőnél alacsonyabb beosztásokba. A rendőröknek öt nap gondolkodási idejük van, hogy az új beosztásukat elfogadják. Úgy tudjuk, a többségük több mint négyszáz emberről van szó, elvállalja az új feladatát, de volt, aki él az ilyenkor biztosított öt napos gondolkodási idővel, hogy elfogadja-e az áthelyezését. A BM tájékoztatása szerint a szervezett bűnözés elleni szolgálat tagjai a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, a Bűnügyi Ellátó Igazgatóságnál és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központban kapnak feladatot, 96 gazdaságvédelmi nyomozónak kerületi rendőrkapitányságokon ajánlottak fel nyomozói vagy vizsgálói beosztást.

  A mai nap folyamán az átszervezésre ítélt osztályokon lefoglalták az adathordozókat. Az állománynak, a hivatalos közléssel ellentétben, úgy tudjuk azzal indokolták az áthelyezéseket, hogy a V. László ügyben felmerült rendőri érintettség miatt a ,,cinkosok közt vétkes, aki néma"- elv alapján intézkedtek az átszervezésekről.

  Úgy értesültünk, hogy felmerült, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodát a készenléti rendőrséggel fúzióban működtetnék tovább. Az átszervezés során alkalmazott kollektív bűnösség elve felháborodást váltott ki az állományban, hiszen az intézkedés olyanokat is érint, akik januártól szereltek fel, tehát nem lehetnek érintettjei a V. László-ügynek. A rendőri állomány bizonytalanságát fokozza, hogy csak a felszerelésük, vagyis a pályára lépésük dátumát tekinthetik biztosnak, vagyis ezek alapján bárkit, bármikor áthelyezhetnek.

  Két év telt el a kormányváltás óta, noha Pintér Sándor már 2010 tavaszán a rendőrség megújításáról beszélt és egyre nyilvánvalóbb, hogy az éjszaka császárának és egyenruhás segítőinek ügye, lassan másfél évtizede létező probléma.”
 • 5. HarconaMarcos 2012. augusztus 10. 09:21
  „Esetleg nem volt kedvük tovább bogozni, hogy 90, 80, vagy 70 százalékban kapják-e a fizetést a maffiától. Már, nem összegszerűen értem, mert az többszörös szorzóval ment, ha jól értettem.”
 • 4. acsali 2012. augusztus 10. 09:01
  „Ha a verebek más ágra ülnek át, még nem válnak cinegévé!”
 • 3. bojtár 2012. augusztus 10. 08:11
  „apa kezdődik”
 • 2. Megakrieger 2012. augusztus 10. 07:58
  „azért ez gyanús”
 • 1. Csetneky 2012. augusztus 09. 23:10
  „Érdekes, hogy pont a gazdaságvédelmiseket rúgják seggbe a legjobban. Csak nem beletenyereltek valamibe?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az augusztus 9-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom