Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Atomtudósokat invitált harcba az al-Kaida

További külföldi túszok ejtésére szólította fel híveit Abu Ajjub al-Maszri, az al-Kaida iraki szárnyának új vezetője egy internetes honlapra csütörtökön feltett hangfelvételen. A terrorista vezér robbantási szakértőket és atomtudósokat szólított fel arra, hogy csatlakozzanak a Nyugat ellen szent háborút viselő csoportjához.
További külföldi túszok ejtésére szólította fel híveit Abu Ajjub al-Maszri, az al-Kaida iraki szárnyának új vezetője egy internetes honlapra csütörtökön feltett hangfelvételen. A nemzetközi terrorhálózat iraki vezére azt állította: azóta, hogy az amerikai vezetésű erők 2003 tavaszán megszállták Irakot, "több mint 4 ezer olyan külföldi vérét ontottuk ki, akik harcolni jöttek".

A hangfelvétel hitelességét független szakértők egyelőre nem állapították meg, de az amerikai hírszerzés jelezte: várható volt, hogy Maszri a ramadán alkalmából üzenetet intéz követőihez.

Maszri a felvételen arra ösztökélt "minden egyes szent harcost: a ramadán szent hónapja idején igyekezzen minél több keresztény kutyát elfogni", hogy a szervezetnek legyen annyi túsza, amennyivel lehetőség nyílna egy, az Egyesült Államokban bebörtönzött muzulmán vallási személyiség fogolycsere útján történő kiszabadítására.

Omar Abdar-Rahmán sejket azért ítélték szabadságvesztésre, mert a vád szerint 1993-ban részese volt a Világkereskedelmi Központ New York-i székházában elkövetett robbantásos merényletnek. Maszri azt állította, hogy a sejket fogva tartói megkínozták.

Maszri a továbbiakban arra adott buzdítást, hogy az Irakban lévő amerikai katonai táborokat ne hagyományos, hanem biológiai és "piszkos" bombákkal támadják. A terrorista vezér robbantási szakértőket és atomtudósokat szólított fel arra, hogy csatlakozzanak a Nyugat ellen szent háborút viselő csoportjához.

"A szent háború hadszíntere ki tudja elégíteni tudományos ambícióikat, és az (Irakban lévő) nagy amerikai támaszpontok jó helyszínek arra, hogy kipróbálhassák nem hagyományos, ahogy nevezik őket, biológiai vagy +piszkos+ fegyvereiket" - fogalmazott Maszri.

Beszédében az al-Kaida-vezető szólt arról is, hogy a ramadán szent hava alkalmából nagylelkűséget tanúsítva közkegyelemben részesíti mindazokat, akik együttműködtek a megszállókkal, illetve anyagi és egyéb javakért elhagyták hitüket és hazájukat.

Maszri júniusban vette át az iraki al-Kaida irányítását, miután előde, Abu Muszab az-Zarkávi életét vesztette egy amerikai légitámadásban.

Maszri "amnesztiarendelete" főként azokra a szunnita törzsfőkre vonatkozik, akik jó kapcsolatokat ápolnak a jelenlegi síita vezetésű kormánnyal.

Feltételnek szabta, hogy csatlakozzanak az "ellenálláshoz", tanúsítsanak teljes megbánást, és működjenek együtt a szent harcosokkal a megszállók elűzésében.

AP/Reuters/AFP/ANSA/MTI/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom