Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Átköltöztetnék az EU törvényhozását Brüsszelbe

Európai parlamenti képviselők internetes felhívásban sürgetik, hogy az EU törvényhozása teljes egészében Brüsszelben végezze munkáját, és ezzel fejezzék be az európai adófizetők pénzének elherdálását.
A kezdeményezők remélik, hogy a petícióhoz legalább egymillió ember csatlakozik majd. Ez szimbolikus szám: az európai alkotmány szerint ugyanis egymillió aláírás esetén az európai szerveknek kötelező foglalkozniuk a felvetett kérdésekkel. Az EP három székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxemburgban van, a képviselők minden hónapban négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek.

Ennek a megosztottságnak már régóta számos bírálója van, mert a havonkénti költözködés rengeteg kényelmetlenséggel, s ráadásul felesleges kiadásokkal jár: az Európai Parlament titkárságának számításai szerint ha minden tevékenység egy helyen, értelemszerűen Brüsszelben összpontosulna, akkor azzal évi 209 millió eurót lehetne megtakarítani.

Az EP székhelyeinek kérdéséről annak idején a tagállamok kormányai döntöttek, s e döntést felülvizsgálni is csak a tagállamok tudják, méghozzá egyöntetű szavazattal.

Márpedig a párizsi kormány hevesen ellenzi Strasbourg "feladását", hiszen az ottani ülésezés komoly bevételt hoz az elzászi városnak, s emellett növeli Franciaország presztízsét. Így azután az EP-képviselők hiába berzenkednek (s tiltakoztak már korábban is), aligha járnak majd sikerrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepben az utánpótlás

Az SC Sopron két legfiatalabb korosztálya, az U8-as és U9-es csapat egymás közötti csatája előzi meg… Tovább olvasom