Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Átírnák az Áder által visszadobott módosítást a kormánytisztviselőkről

Kikerülhetnek az egyes jogállási törvények módosításából a Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) tisztségviselőire és ügyintézőire vonatkozó bizonyos összeférhetetlenségi szabályok.
Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön egyhangúlag támogatta a március elején már elfogadott, de a köztárasági elnök által megfontolásra a Háznak visszaküldött előterjesztés erre vonatkozó módosítását.

A változtatás értelmében mégsem szigorítanák az MKK egyes tisztségviselőire és ügyintézőire, valamint az érdekképviseleti szervek tisztségviselőire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat.

Kormánypárti támogatással fogadta el a testület azt a változtatást, amely pontosítaná annak szabályait: egy hivatali szervezet vezetője hogyan térítheti el teljesítményértékelés alapján beosztottja bérét az alapilletménytől.

Az ellenzéki képviselők, többek között Bárándy Gergely, a bizottság szocialista alelnöke sem értett egyet azzal, hogy egy hivatalvezető diszkrecionális jogkörben dönthet a fizetéscsökkentésről, szerinte a változtatás nem tartalmaz elegendő garanciát az illetmény értékének megőrzésére. A testület jobbikos alelnöke, Gyüre Csaba is ezt kifogásolta.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára válaszul idézte a módosítás indoklását, amely szerint "a keményen dolgozó járási kormánytisztviselők bérét nem rendszerbeli garancia, hanem személyre szóló humánpolitikai terv alapján bérgarancia biztosításával szükséges rendezni átmenetileg, a kormánytisztviselői életpálya bevezetéséig".

A jogállási törvények módosításának tárgyalása előtt Bárándy Gergely kezdeményezte annak levételét a napirendről, mert vitatta az előterjesztés jogszerűségét. Felidézte, hogy a köztársasági elnök az érintettekkel való egyeztetést hiányolta, amelyet a képviselő szerint még a javaslat benyújtása előtt kellett volna megtenni.

Répássy Róbert viszont úgy ítélte meg, hogy ha a javaslat "közjogi érvénytelenségben szenvedne", Áder János államfő az Alkotmánybírósághoz fordult volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóját hátrahagyva menekült a baleseti helszínről

A két autó csütörtök reggeé ütközött össze a fővárosban. Az egyik sofőr autóját hátrahagyva menekült… Tovább olvasom