Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Átfedések is vannak a pártok egészségügyi programjai között

A négy parlamenti párt egészségügyi programjai között van átfedés, és néhány kérdésben egyetértenek az egymással szemben álló erők. A kormány szakminisztere, Rácz Jenő a biztosítás-elvű egészségügyben látja a jövőt.
A kormány szakminisztere, Rácz Jenő a biztosítás-elvű egészségügyben látja a jövőt. A törekvés egy egységes, szolidaritás elvű egybiztosítós modell, melyben a biztosító és a biztosított is tudja, hogy az ellátórendszerben ki miért fizetett, kinek milyen jogosultságai vannak és kinek mi jár.

- Ne tévesszük össze az egészséget és az egészségügyet. A lakosság egészségi állapotáért, az egészségügy mintegy 15 százalékban felelős – mondja Rácz Jenő. Ha a társadalom és a környezet nem teszi lehetővé azt, hogy egészségesen éljünk, abban az esetben az egészségügyben ezt orvosolni már borzasztóan nehéz. A másik, legalább ennyire fontos dolog: a több pénzt úgy kell beletenni a rendszerbe, hogy a jelenlegi rendszer igazságtalanságán is változtassunk. Azaz többet kell adni azoknak, akik jobban rászorulnak és nagyobb felelősséget kell a rendszerben viselni azoknak, akik adott esetben nagyobb lehetőségekkel rendelkeznek. A harmadik és legalább ennyire fontos, mint az első kettő: egy ilyen nagy rendszernek, mint az egészségügynek az átalakítása csak úgy történhet, hogy közben magát az ellátórendszert ne veszélyeztessük.

A finanszírozási rendszert egy vegyes, teljesítmény és bázis alapú rendszerként látnák szolgáltatói versennyel egy társadalombiztosítóval. Ebben hasonlóképpen gondolkodnak az ellenzékkel, akik a teljesítményfinanszírozást megtartanák, de átmenetileg a bázisfinanszírozást állítanák vissza. A közigazgatási reformhoz kapcsolódva hét regionális egészségügyi központot hoznának létre, melyek mellé települne az egységes társadalombiztosítás, illetve az ÁNTSZ dekoncentrált szerve is, így kezelve a régiók eltérő szükségleteit és anyagi terheit is. A szocialistákkal ellentétben a Fidesz direkt állami irányítást vezetne be az egészségügyben és megtiltaná az ingó- és ingatlan vagyonok magánosítását.

- Mi azt gondoljuk, hogy az egészségügyi vagyont egy önálló vagyonkezelőnek kellene kezelnie, hiszen ez egy célvagyon, egy speciális jószág – mondja Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere. Azt gondoljuk, hogy a kötelező általános egészségbiztosításnak a járulékbefizetésért járó szolgáltatásait állami felelősséggel, állami kézben, fenntartói kötelezettségben működő intézményeknek kell nyújtania. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az orvos nem lehet magánorvos, a háziorvosi praxis nem lehet magánpraxis, hogy nem kaphat praxisjogot a járó beteg szakellátás, vagy éppen nem lehet szolgáltatást vásárolni, mondjuk egy magánklinikától.

Privatizált ambuláns és fekvőbeteg-ellátás, privatizált patikapiac, hálapénz megszüntetése, egy tiszta, világos elszámolási rendszerrel – ezek a törekvések már a szabaddemokrata elképzelés részei. Az SZDSZ egy lépésben, a biztosítási rendszer liberalizálásával újítaná meg az egészségügyet.

- Több sebből vérzik a magyar egészségügy – mondja Molnár Lajos, a párt szakpolitikusa. Európai uniós források kellenek, magántőke kell és az állami rendszernek a fellazítása, egy versengő biztosítói modell, ahol a biztosítók és beszállnak, hiszen érdekük, hogy jobb kórházi szolgáltatást nyújtsanak a betegeknek. A biztosítók is szálljanak bele a kórházi, az egészségügyi infrastruktúra rendbe tételére, új műszerek, gazdaságosabb és hatékonyabb eljárások bevezetésére és elérhetővé tételére.

Az MDF megőrizné a kötelező általános egészségbiztosítást, de kiegészítő biztosítást is lehetne kötni. A szolgáltatók versenye és vegyes tulajdonviszonyok biztosítanák a magas szintű ellátást. Ha valamit az állami költségvetésből pedig már nem lehetne megoldani, akkor a beteg érdekeit nézve magántőke bevonásával kellene azt pótolni. Pusztai Erzsébet szerint az egészségügy átalakításával az ország gazdasági haszonra is szert tehetne.

- Mi szeretnénk, ha Magyarország számára az lenne egy fontos cél, hogy tegyük az országot Európa egyik egészség központjává, ha úgy építenénk az egészségügyi rendszerünket, hogy a határon túli és nyugati biztosítók bizonyos betegségek egészségügyi ellátását Magyarországon kifizessék – – mondja Pusztai Erzsébet, a Népjóléti Minisztérium volt politikai államtitkára. Hiszen mi meg tudnánk csinálni az utána szükséges rehabilitációt, itt van a gyógyvízkincs, itt vannak a rehabilitációs hagyományaink. Azt mondom, hogy Magyarország számára az egészségügyi ellátórendszer gazdasági hasznot tud hozni.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom