Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Átalakult a zöldügyi államigazgatás

A korábbi 34 hatóság számát 12-re apasztotta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – jelentette be Szegeden Gombos András, a tárca politikai államtitkára, ismertetve az eltel időszak modernizációs folyamatát.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2005. január 1-jén hozta létre az „egységes zöld hatóságot", és következetesen végig is vitte azon elhatározását, hogy a hatósági ügyintézés leegyszerűsödjön. Gombos András, a tárca politikai államtitkára pénteken Szegeden, az MTESZ székházában a környezetvédelmi szakmai információs napon ismertette az eltelt egy év tapasztalatait.

Az alapelv az volt, hogy a vagyonkezelői és a hatósági feladatokat szétválasszák, igazodva az uniós elvárásokhoz. A minisztérium 2005. január 1-jével ezt meglépte: a korábbi 34 hatóság helyett 12-t hozott létre. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a megyében, ha valaki például egy állattartó telepet szeretne létrehozni, akkor három hatóság helyett elegendő egyhez fordulnia engedélyért. Míg korábban a kérelmezőnek a környezetvédelmi felügyelőséghez, a vízügyi igazgatósághoz és a nemzeti parkhoz is folyamodnia kellett, mára elegendő csak az Alsó-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordulnia. A másik két szervezet, az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság, valamint a nemzeti park pedig már nem hatóság: a vízügy vízgazdálkodással, árvízvédelemmel, a nemzeti park az állami vagyon kezelésével, a természeti értékek őrzésével, kutatásával foglalkozik.

Gombos András elmondta: az új rendszerben a feladatok összevonásával a létszám is csökkent. Az ügyintézés egyablakossá, ügyfélbaráttá vált. Átvizsgálták a feladatokat, ezek jogszabályi hátterét, aminek következtében 61 úgynevezett hatáskör szűnt meg (jelentős részük az önkormányzatokhoz került át). A környezetvédelmi felügyelőségen a rendszer indulásakor a felhalmozódott ügyirattornyokat „lebontották", az egyszerűbb eljárások miatt azóta gyorsabb az ügyintézés: az aktákat nem tologatják, az ügyféllel folyamatosan kapcsolatban maradva rövid idő alatt pontot tesznek egy engedélyezési eljárás végére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus motorbaleset Kalocsánál

Meghalt a vezetője annak a motornak, amely kisodródott az útról és több fának nekiütközött szombaton… Tovább olvasom