Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Átalakul Pécs vagyonkezelő vállalata

Átalakul és megújul a közeljövőben a Pécs Holding Zrt., hogy a baranyai megyeszékhely vagyonkezelője takarékosabban és hatékonyabban működjön.
Kiss Tibor cégvezető hétfőn a Dunántúl legnagyobb városában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a társaság igazgatósága által a napokban elfogadott terv szerint csökkentik a vezetői szinteket, osztályokat vonnak össze.

Ezzel megszüntetik a párhuzamosságokat, a korábbinál alaposabb ellenőrző rendszert működtetnek, így évente összesen mintegy 150-200 millió forintos megtakarítást érhetnek el. Hozzátette: a vállalat felépítése a modern piaci viszonyokhoz igazodik majd.

A városüzemeltetés és a vagyongazdálkodás területei elkülönülnek, és az egyes tagcégek, tevékenységük szerint a holding megfelelő szakmai divíziójának irányítása alá kerülnek. A cégvezető kiemelte, hogy az ellenőrzés, a vagyonkezelő és az önkormányzat munkamegosztásának szervezése a koordinációs iroda feladata lesz.

Az egységes humánpolitikai elvek érvényesítéséért, az ügyfélkapcsolatokért, a vezető-kiválasztási és javadalmazási elvek kidolgozásáért, a korszerű teljesítményértékelési rendszer bevezetéséért a hr-iroda felel. Rappai Gábor, a holding igazgatóságának elnöke azt mondta: "megszűnt a herdálás", az önkormányzati vagyon értékesítésére csak végső esetben kerülhet sor. Rámutatott, hogy az átszervezés csak az első lépcső, a cég hosszú távú koncepciója alapján a vagyonkezelőn belül végzett feladatokat "kiszerveznék" gazdasági társaságokhoz a hatékonyság további növelése érdekében.

A megtakarítások mellett külső telephelyeket szüntetnek meg, a társaság Búza téri székhelyén pedig korszerű ügyfélszolgálati irodát alakítanak ki. Kiss Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az átalakulás a 162 embert foglalkoztató cégnél 20-30, elsősorban vezetői állást érint, többségüket elbocsátják, másokat áthelyeznek.

A cégvezető a szervezeti változtatások szükségességét azzal magyarázta, hogy a törzsház konszernként működő, közvetlen, vagy közvetett módon mintegy 30 önkormányzati érdekeltségű vállalatot magába foglaló holding rendes tevékenységéből az elmúlt két évben évente mintegy 2,3-2,4 milliárd forint bevételre tett szert, ebből működési kiadásaira évi mintegy 1,5 milliárdot költött, a fennmaradó összeget hiteltörlesztésekre kellett fordítania. Rámutatott: a vagyonkezelőnek komoly, mintegy 5 milliárd forint adóssága van, amely a jelenleg használaton kívüli vásárközpont, az Expo Center építésére, különböző fejlesztésekre felvett hitelből, s más, a város kötelezettségvállalásiból, készfizető kezességből származó tartozásból áll.

Visszafizetésükre a holding takarékos és hatékony gazdálkodásával nyílik lehetőség. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere úgy vélte, a cég jó úton halad, hogy teljesítse az önkormányzat elvárásait. Egyes intézkedések hatása már két hónapja érezhető a vállalatnál, a korábbinál nagyobb figyelmet szentelnek például a köztéri feladatok ellátásának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy dolgozó kipufogógáztól lett rosszul Zajtán

Négy dolgozó kipufogógáztól lett rosszul egy zajtai hűtőházban hétfőn; a riasztott mentők… Tovább olvasom