Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Átalakul a szociális és munkaügyi intézményrendszer

Az eddigi húsz – megyei, fővárosi – munkaügyi központ helyett január elsejétől hét regionális intézmény irányítja a térség munkaügyi kirendeltségeinek szakmai munkáját – részletezte tegnap a múlt héten bejelentett döntést (Munkaügy: Szombathely a régiós központ – Kisalföld, december 7., 3. oldal) Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.
Az álláskeresők, a szociálisan rászorulók az eddigieknél is több munkaügyi kirendeltséget kereshetnek majd fel, a jelenlegi 174 kirendeltségen kívül még további mintegy tíz helyen alakítanak ki ilyen irodát. A cél, hogy valamennyi kistérségben rendelkezésre álljon a munkaügyi kirendeltség, az évek óta tartó fejlesztési munka révén pedig mielőbb mindenhol felújított, korszerű formában.

Új név, új felállás

A novemberben kezdett átszervezés jól haladt, már a tervek szerint rendelkezésre áll az új intézményrendszer. Az eddigi országos szakmai irányító intézmény, a Foglalkoztatási Hivatal új névvel, Foglalkoztatási és Szociális Hivatal elnevezéssel a szociális és rehabilitációs feladatokkal is foglalkozik majd, illetve segíti az országos és az ágazati társadalmi párbeszédet szakértőkkel, infrastruktúrával.
A megyei szint helyett hét régióba szervezték át a munkaügyi központok munkáját. A régiós központok is foglalkoznak majd a szociális és rehabilitációs feladatokkal. Ilyen régiós központ szolgálja az ügyfeleket a jövő év elejétől Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsen, Budapesten, Békéscsabán, Nyíregyházán, Miskolcon. Többnyire a korábban ezekben a városokban lévő megyei munkaügyi központok igazgatói lesznek a regionális munkaügyi központok főigazgatói, a többi megyei intézmény vezetője pedig több helyen szakmai igazgatói feladatot vállal. A kivétel Szombathely, Pécs, illetve Nyíregyháza, ahol egy másik megyei munkaügyi központ korábbi vezetője irányítja majd a regionális intézményt. Az összes leendő régióvezető már novemberben megkapta a megbízást az adott térség intézményrendszerének előkészítésére, megszervezésére.

Több idő és energia az ügyfelekre

Az ügyfelek közvetlenül a munkaügyi kirendeltségek dolgozóival találkoznak. Az átszervezés során az értékesíthető épületekből származó bevételt az új kirendeltségek létesítésére fordítják – hangsúlyozta a miniszter.
Az átszervezés célja volt az is, hogy az adminisztrációs, ügyviteli feladatokat egy-egy régióban három-négy kirendeltségre koncentrálják, így a többi iroda mentesül e munka alól, azaz jóval több idő, energia jut az ügyfelekre. Ezzel is erősödhet a kirendeltségek szolgáltató jellege.
A változások eredményeként a különféle szakmai, így a munkaügyi, az ifjúsági, a droggal foglalkozó kutatásokat is egy intézmény végzi majd. A szakképzésért és a felnőttképzésért is egy intézmény felel a jövő évtől. A minisztérium valamennyi szakterületének a magyarországi és európai uniós forrásokból finanszírozott pályázatait is egy intézmény intézi jövőre. Új feladatot kap az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség intézményrendszere is, ide tartozik majd a munka-egészségügyi szakterület. A munkahelyeken így egységes munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelményeket fogalmazhatnak meg. A főfelügyelőség már az idén átszervezte a megyei felügyelőségi rendszerét regionálissá.

Létszámcsökkentések

A regionális szervezeti formát alkalmazza majd a jövő évtől a nyugdíjbiztosító is.
A miniszter elmondta, azzal, hogy egy minisztérium foglalkozik a szociális, a munkaügyi, valamint az esélyegyenlőségi és fogyasztóvédelmi feladatokkal, a minisztériumi szakintézményeknél, így a Foglalkoztatási Hivatalnál 20 százalékos, a megyei munkaügyi központoknál 15 százalékos, a munkaügyi kirendeltségeknél 5 százalék alatti lesz a leépítés. Az új feladatokkal viszont más intézményektől is átvesznek létszámot, ez többletet jelent. Összességében azonban az átszervezésekkel így is 6,5 százalékos létszámcsökkentést sikerül elérni – jegyezte meg Kiss Péter. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Higuain: real

labdarúgás

Madridi információ szerint a Real Madrid 13 millió euróért leigazolta… Tovább olvasom