Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Átalakul a nyugdíjrendszer - dönteni kell január végéig!

Átalakul a nyugdíjrendszer; az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak, vagy belépnek az állami rendszerbe.


Átalakul a nyugdíjrendszer; az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak, vagy belépnek az állami rendszerbe. A döntésről nyilatkozniuk azoknak kell, akik a maradást választják, ezt személyesen kell megtenniük nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. Az átlépők adómentesen vehetik ki az infláció feletti hozamukat.

Az Országgyűlés 250 igen, 58 nem, valamint 43 tartózkodás mellett fogadta el nyugdíjreform és adósságcsökkentő alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényt hétfőn. A Fidesz és a KDNP szavazott igennel, nemmel voksoltak a szocialisták és az LMP-sek, a jobbikosok pedig tartózkodtak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

A jogszabály szerint a visszalépők a befizetett, a hozamgarantált tőke feletti összeget, illetve a pénztártagság ideje alatt befizetett tagdíj-kiegészítés összegét felvehetik, vagy önkéntes pénztárba helyezhetik, de jóváírtathatják az állami pillérben egyéni számlán is.

Aki magán-nyugdíjpénztári tag akar maradni, arról személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kell nyilatkoznia, január 31-ig. Aki nem nyilatkozik, annak tagviszonya automatikusan megszűnik március elsején.

Aki magán-nyugdíjpénztári tag akar maradni, arról személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kell nyilatkoznia, január 31-ig. Aki nem nyilatkozik, annak tagviszonya automatikusan megszűnik március elsején.
A nyilatkozattételre rendelkezésre álló időtartam alatt tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítő, vagy külföldi tanulmányokat folytató magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozatát személyesen a magyar külképviseletén is megteheti; nekik február 28-ig kell nyilatkozniuk.

Az állami rendszerbe visszalépő tagi kifizetések - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam - adómentesen felvehetők lesznek.

Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad, az 2011. december 1-jé után megszerzett járulékalapot képező jövedelmei után 10 százalék tagdíjat fizet a pénztárnak, és nem lesz számára kötelező, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe nyugdíjjárulékot fizessen; és ettől az időponttól kezdően nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben. A munkáltató viszont ennek ellenére tovább fizeti az állami pillérbe a foglalkoztatott után a 24 százalékos nyugdíj-hozzájárulást.

Az elhunyt biztosított társadalombiztosítási egyéni számláján nyilvántartott nyugdíjcélú befizetéseinek összege alapján a Nyugdíjbiztosítási Alap az özvegyi nyugdíjra jogosultnak özvegyi járadékot fizet, amennyiben annak összege magasabb, mint az özvegyi nyugdíj összege. Özvegyi járadék fizetése esetén azonban az özvegyi nyugdíj nem folyósítható.

A törvény létrehozza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, amelynek vagyonát az állami rendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok portfóliója adja; a vagyon csak az államadósság csökkentésére, illetve költségvetési befizetésre fordítható.

Az alap bevétele a vagyonba tartozó eszközök értékesítéséből, illetve hozamából származik, ezek után sem adót, sem illetéket nem kell fizetnie.

Az alap kezelője az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lesz, az alap vagyona felett pedig a legfőbb döntéshozó szerv, az öttagú irányító testület rendelkezhet, amelynek elnökét és egy tagját az államháztartásért felelős miniszter, további egy-egy tagját a nyugdíjpolitikáért felelős miniszter, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jelöli ki. A testület tagja továbbá a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv vezetője.

Az elnök és a miniszterek által jelölt tag kijelölése határozatlan időre szól. Az elnök és a tagok tiszteletdíjra, költségtérítésre vagy más juttatásra nem jogosultak.

A testület az államháztartás helyzetének kiegyensúlyozása érdekében dönthet az eszközök értékesítéséről. Az alap vagyonát képező eszközök értékesítéséből származó bevételt vagy az államadósság csökkentésére kell fordítani, vagy a Nyugdíjbiztosítási Alap, illetve a központi költségvetés előirányzata javára kell befizetni.

Az állampapírokat az átadást követően be kell vonni, azokat tovább nem lehet forgatni.

A törvény szabályozza a magánpénztárak költségeit is: fedezeti tartalék javára 2009. évtől a pénztár a tagdíj, illetve tagdíjcélú támogatás legalább 95,5 százalékát, 2011. évtől 99,1 százalékát köteles jóváírni. Ha kimerül egy pénztár működési és likviditási tartaléka, a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban a tagok egyéni számlájának befektetéséből származó pozitív hozamát havonta, a hónap utolsó napján 265 forinttal csökkentheti, és azt a működési tartalék javára írhatja jóvá.

Amennyiben a pénztár vagyonkezelését részben, vagy egészen önállóan végzi, a saját kezelésében lévő befektetések vagyonarányos költségeire elszámolt éves összeg 2009-ben és 2010-ben nem haladhatja meg a saját kezelésű vagyonrész napi bruttó piaci értékei számtani átlagának 0,8 százalékát, 2011-től pedig a 0,2 százalékát.

A záróvitában egyetlen felszólalóként beszélt az LMP-s Scheiring Gábor, aki azt mondta: a törvénnyel lelepleződött a kormány álszentsége, dilettantizmusa, felelőtlensége. Azt kérte, hogy a kormánytöbbség gondolja meg magát és vonja vissza a tervezetet.

A felszólalás közben az LMP-s képviselők egy korábbi - a tavaszi országgyűlési választásokra készült - fideszes plakátot mutattak fel, amelyen az felirat szerepelt, hogy párt a megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi a nyugdíjpénztárakat.

A Fidesz és a KDNP mellett igennel szavazott a szocialista Nyakó István és a jobbikos Rozgonyi Ernő, valamint két független: Molnár Oszkár, Pősze Lajos. A tartózkodok között volt még Ivády Gábor és Szili Katalin független képviselő.

Az MSZP november 29-én, a törvényjavaslat általános vitájának kezdetekor kivonult az ülésteremből azzal az indokkal, hogy a párt nem asszisztál az emberek megzsarolásához.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. gjozsi88 2010. december 16. 16:48
  „nagyfülesbagoly!
  Beszélgetni csak tartalmasan érdemes....hogy érdemben lehessen Veled véleményt cserélni, ahhoz feltétel, hogy véleményed és ami a legfontosabb...ÉRVEID legyenek!
  Gazdasági kérdésekben.....nem lehet számok nélkül érvelni, véleményt formálni....bármennyire is nehéz Neked!
  Filozófiáról és egyébb érzelmi kérdésekről ....lehet!
  Gazdaságról ....nem!
  Nem is érdemes!”
 • 68. nagyfulesbagoly 2010. december 15. 21:15
  „load, gjózsi88
  Csak beszélgetni szerettem volna.
  Véleményt cserélni..
  Semmi több.
  Még mindíg nem értitek ,hogy nem vagyok párt függő??
  Hát persze aki nincs veletek,az ellenetek van.”
 • 67. gjozsi88 2010. december 15. 18:14
  „idegen!
  Látod, megint rosszul vagy tájékoztatva!
  Az Unió azt mondta, hogy Viktorral ellentétben nem fog visszamenőleges törvényt alkotni, mert jogállamban nem lehet, és emiatt nem tud megbüntetni minket a magánnyugdíj pénztár felszámolása miatt, de azt is mondta, hogy annak aki nem szünteti meg, azt jutalmazza!
  Ezért van az, hogy RAJTUNK kivül mindenkinek elszámolni engedik....majd ha meglesz a tiltó határozatuk ujra bekeményítenek!
  Azaz buta Viktor kikaparta a gesztenyét másnak....!
  Nekik lesz tartalék alapjuk....nekünk nem!”
 • 66. idegen 2010. december 15. 17:59
  „De most már majd engedik. Most már több ország is kérte hogy elszámolható legyen.És most már nincs olyan nagy ellenállás az EU részéről sem .Az országok nyugdíjrendszerébe meg az EU nem szól bele.”
 • 65. gjozsi88 2010. december 15. 17:27
  „idegen!
  Miért van vége....mi lesz, ha az 59-es hozzászólásomban csak egy dolog igaz lesz!
  Mondjuk, ahogy az autópályát nem lehetett elszámolni a költségvetésben, mert nem költségvetési cég volt....mi lesz, ha ezt a trükköt sem engedik!
  Akkor nem teljesül a hiánycél....és ugrik az uniós támogatás!”
 • 64. gjozsi88 2010. december 15. 17:25
  „load válaszolt helyettem!
  De egyébbként akkor nézzük meg más oldalról ezt a témát!
  A nyugati világban két pilléres rendszer van!
  Az állami kirovó-felosztó és az önkéntes magánnyugdíj pénztár!
  Ki fog tudni ma Magyarországon a netto béréből havonta 5-10, akár ennél több ezer forintot a megélhetési költsége mellett erre a célra ebbe az alapba befizetni?
  Enélkül pedig nincs biztonság, még nyugaton sem.....de nálunk lesz!”
 • 63. load 2010. december 15. 03:32
  „62. nagyfulesbagoly
  "Emberi beszédet ,szeretnék,nem számháborút,"
  Akkor hallgasd a miniszterelnöki szóvívőt!
  Ő - általában - rengeteget beszél konkrétumok (számok) nélkül.”
 • 62. nagyfulesbagoly 2010. december 14. 20:38
  „Azt hiszem,elveszel a számok közt!
  Emberi beszédet ,szeretnék,nem számháborút,József!
  Várok 10 percet aztán majd holnap,megnézem a válaszod.”
 • 61. nagyfulesbagoly 2010. december 14. 20:33
  „Jocó.
  Lehet veled számok nélkül beszélgetni?
  Csak úgy,ember az emberrel.
  Lehet?”
 • 60. idegen 2010. december 14. 19:03
  „De jozsika vége van !!!”
 • 59. gjozsi88 2010. december 14. 17:52
  „rick!
  Nincs vége...!
  A baj most kezdődik...!
  Először még nem engedte elszámolni az unió a költségvetésben folyó kiadásokra a vagyont...!
  Másodszor, pedig a vázolt okok miatt nem tudjuk, hogy miből lesz nyugdíja a majd 5-15-20 év múlva nyugdíjba vonulóknak...!
  A hirtelen piacra kerülő magánpénztári vagyon eladási pánikot okozva tovább dönti a piacokat, forintot, befektetői bizalmat!
  Milyen garancia van a kormányzati politikai nyilatkozatban, amely -mivel ezt a vagyont azonnal elköltik, csak az idén 530 milliárdot belőle-egy fedezet nélküli számlavezetést igér....?
  Arról sem tudunk, hogy ki fogja fizetni ezt a politikai kalandorságot....mert az UNIÓ már kijelentette, hogy ők nem....nem vagyunk euró zóna tagok, bármikor kilökhetnek bennünket!
  Tanulmányozd Argentinát....ebben az irányba haladunk!”
 • 58. gjozsi88 2010. december 14. 17:49
  „még annyit!
  Ha feléljük ezt a magánpénztári vagyont, mi lesz és ki fogja fenntartani az állami nyugdij rendszert?
  A szocializmus fenntarthatatlanság miatt bukott meg!

  Mi lesz akkor mikor csak 900 000 új munkába állóval bővülő gazdaságnak kell kifizetnie az akkor 1, 6 millióval megnövelt nyugdijasnak a nyugdiját, mikör már most is 598 milliárdot kell pótolni költségvetésből és a magánpénztári járulék csak 360 milliárd, azaz jelenlegi demográfiai viszonyok közt is minusz 240 milliárd!”
 • 57. gjozsi88 2010. december 14. 17:47
  „rick!
  Kis ország nyitott gazdaságával, amilyen Magyarország....zömében a német gazdaság húz maga után és ez a német gazdaság uralja gyakorlatilag az uniót is...!
  Szóval eléggé hiteltelen amit állitasz, különös tekintettel arra, hogy az országot külföldi befektetők finanszirozzák,!
  Amiből most a 3000 milliárdnyi magánpénztári vagyon az egyetlen tartalék....majd a magánszemélyek benkbetétje, vagyona!
  Tehát ha a külföld nem fektet ide be, akkor visznek mindent ,mint a Rákosi korszakban?
  Miből finanszirozzuk magunkat, ha vége van annak amit az unió eddig akart ...és hova fogunk termelni?”
 • 56. rick_ 2010. december 14. 11:23
  „Azzal, hogy az EU mit vár el, illetve mit hogyan kell csinálni, hogy megfelelhessünk, gyakorlatilag folyamatosan megvezetnek. Tessék kimenni egy francia vagy olasz városba és körülnézni. Mondjuk vendéglátóhelyeken. Semmi nem úgy van, ahogy nekünk mondják, hogy lennie kell...

  Joci, hidd már el, hogy vége van... Ha karakter alapján fizetnek, akkor persze megértelek, de lazíts már, mert a végén túlpörögsz és még a megszűnés előtt megöröklik a mnyp pénzedet... Kár lenne érted.”
 • 55. gjozsi88 2010. december 14. 10:16
  „szocdem!
  Persze ez attól hlyítés, hogy nem tudsz vele mit kezdeni....!
  Persze erre te is mondhatsz valamit!
  Mi az ami nem helyes...azaz hülyítés és hogy van helyesen!

  Egy állampapirba fektetett vagyon, mely csak kis része az egész állampapir piacnak, csak akkor nem lesz kormánygarancia, ha össze kívánja dönteni a pénzügyi rendszert!
  Az is érdekelne, hogy miért csak kizárólag a magánpénztári vagyon veszik el, miközben ugyan abban a vagyonkezelésben vannak a bankbetétek, önkente pénztárak és tőkésitett életbiztosítások!
  Mi lesz akkor mikor csak 900 000 új munkába állóval bővülő gazdaságnak kell kifizetnie az akkor 1, 6 millióval megnövelt nyugdijasnak a nyugdiját, mikör már most is 598 milliárdot kell pótolni költségvetésből és a magánpénztári járulék csak 360 milliárd, azaz jelenlegi demográfiai viszonyok közt is minusz 240 milliárd!
  Miért van szükség a fejlett nyugaton is egy önkéntes pénztárra az állami mellett?
  A nyugatiak tudják a bérükből fizetni ezt a többletet, de hogy lesz önkéntes pénztári befizetése annak, aki a havi 100 000 ft nettójából megélni is nehezen tud, hát aki ez alatt keres?
  Persze gazdagék akiknek most nő 2-300 000 a nettó, ebből tudnak erre fordítani, az átlagbéres, akinek csökken a nettója, az nem!
  Persze ezekre a fontos kérdésekre nincs válasz soha....még Matolcsynál sem!”
 • 54. gjozsi88 2010. december 14. 10:07
  „50-re!
  <moderálva>
  A lengyelek hiánya a válság óta magas, mi 2004-től vagyunk tulzott deficit eljárás alatt!
  A Viktor nem az utat tapossa, hanem buta fejével jót tett ....a lengyeleknek!Ugyanis a Brüsszel nem alkot visszamenőleges törvényt, (jogállamban nem szokás, csak nálunk) ezért nem tudja büntetni Magyarországot a magánpénztárak államosítása miatt....viszont kedvezményt ad azoknak akik nem szüntetik meg, majd tavaszra elfogadják a tiltó törvényt és büntetni fogják azokat, akik megszüntetik a magánpénztárakat!
  Nekik lesz tartalék alapjuk, finanszirozható nyugdijuk....nekünk nem!
  A megszorításokat nem usszuk meg...a Matolcsy bejelentette, hogy tavasszal lesz egy 6-800 milliárdos megszorítás....csak még nem tudják hogyan!”
 • 53. szocdem 2010. december 14. 10:03
  „51. gjozsi88 2010.12.14. 10:02

  Látm nem adod fel a néphülyítést.... Kár.”
 • 52. szocdem 2010. december 14. 10:02
  „50. antikomcsi 2010.12.14. 09:57

  A lengyelek ezek után könnyen bezsarolhattak, követjük a magyar utat vagy engedtek. Úgy tűnik engednek.

  A "magyarút" ellen a kisemberek is tüntettek már szeptember 29-én! Nem csak az Eu elnöksége retteg ettől a borzalomtól hogy elterjed - amit itt "rendszernek" neveznek egyes hülyék és megvezetett szavazótáboraik.

  Még jó hogy engednek, nehogy még egy ország tönkre tegye magát - önként és dalolva mint mi.. (A lengyelek különben nem hülyék, sosem süllyednének le a mi szintünkre...”
 • 51. gjozsi88 2010. december 14. 10:02
  „Antikomcsi!

  Arról az adósságról azt tudjuk, hogy 3/4 része magánszektor adóssága!
  A GDP hez viszonyítva csökkent 54%-ra a Fidesz kormány adóssága, miközben abszolut értékben 3000 milliárddal nőtt, mert egy hitelekre épitett GDP növekedés volt az alapja! Akkor gyártották, most fizetik az emberek! Azaz amikor gyártották volt államnak bevétele, most, hogy fizetik az emberek folyamatosan csökken, miközben a kiadási oldalon nincsenek szerkezeti reformok és egyre több igény van rá! Nem véletlen, hogy mindenki kiadást csökkentést követel, amiről hallani sem akar, bár mára igéretet tett, hogy tavasszal majd...!
  Mondom én, hogy manipulálható vagy....!
  Persze a részleteket soha nem boncolgatta a jobboldali média, mert akkor bukott volna a kommunikáció!”
 • 50. antikomcsi 2010. december 14. 09:57
  „rick
  Az EU-ról annyit, hogy nekünk kell tartani a 3%-os hiányt, a lengyeleknek 4,5%-ot se kell, kúszhat majd magasabbra.
  Miért???
  Mert OV tapossa az utat. Az EU azt hitte megszorításokkal fogjuk tartani a hiányt, helyette kaptak bankadót meg multiadót, ami a külföldnek már nem tetszik. Az ő cégeikkel fizettetjük meg az EU céljaink elérését. A lengyelek ezek után könnyen bezsarolhattak, követjük a magyar utat vagy engedtek. Úgy tűnik engednek.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: nem kellene a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez nyúlni

˝Számlát ígérnek azoknak, akik visszatérnek az állami pénztárba, de egy felosztó-kirovó rendszerben… Tovább olvasom