Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Átalakítanák az egyéni vállalkozások szabályozását

Az igazságügyi tárca honlapján már olvasható az a javaslat, ami átalakítaná az egyéni vállalkozások szabályozását. Kizárható lenne a vállalkozói felelősség, így vonzóbb vállalkozási formává válhatna az egyéni cég.
Miközben a társas vállalkozások egyre szaporodnak, évek óta folyamatosan csökken az egyéni vállalkozások száma, egyéni cégek pedig alig működnek. Tavaly a vállalkozások mindössze 0,4 százaléka kérte egyéni cégként való bejegyzését. Az egyéni vállalkozásról szóló törvényt 17 évvel ezelőtt fogadta el az Országgyűlés, azóta alig változott szabályozás, a vállalkozási forma népszerűsége viszont évről évre csökken, ami köszönhető a szigorú felelősségi és adózási szabályozásnak is. Az igazságügyi tárca által kidolgozott javaslat vonzóbbá teheti az egyéni vállalkozást.

A vállalkozói igazolványokat továbbra is a jegyző adná ki, itt is bevezetnék azonban az úgynevezett egyablakos ügyintézést, azaz közvetlenül az eljáró hatóság, azaz a jegyző szerezné be a kérelmező helyett az erre a célra létrehozott számítógépes rendszer útján az adószámot és a statisztikai számjelet is. A hatályos szabályozás szerint egyéni vállalkozás csak személyesen folytatható, azaz a vállalkozó személyes közreműködése kötelező. Az igazságügyi tárca nem feltétlenül tartaná szükségesnek a személyes közreműködési kötelezettség fenntartását.

Az új törvényben szabályoznák a vállalkozási tevékenység szünetelését is, például ha valaki idényjellegű tevékenységet végez. A szünetelés időszakára le kellene adni a vállalkozói igazolványt a jegyzőnél.

Az egyéni vállalkozók elektronikus és közhiteles nyilvántartását jelenleg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatala vezeti. Az új nyilvántartásban az egyéni vállalkozó fizetőképességét befolyásoló információk is szerepelnének.

Az egyéni vállalkozó vagyona azonban nem különül el a természetes személy vagyonától, ezért nem csak a vállalkozáshoz kapcsolódó adatokat, hanem a természetes személy fizetőképességére kiható jelentősebb összegeket is feltüntetnék, a személyes adatok tiszteletben tartásával. Ezért a nyilvántartás adatainak csak egy része lesz nyilvános.

Az egyéni vállalkozás továbbra sem minősülne jogalanynak, azaz maga a vállalkozás nem különülne el a természetes személytől. Ez most meghatározza az egyéni vállalkozás felelősségét is, azaz a vállalkozás vagyona nem válik el a magánszemély vagyonától, az egyéni vállalkozó a vállalkozás tartozásaiért korlátlanul felel.

Ezzel szemben a koncepció szerint az egyéni cég olyan jogalany lenne, amelynek csak természetes személy tagja lehet, és amelyben a tagok száma csak kivételes esetekben és átmenetileg haladhatja meg az egy főt. A tagnak vállalkozói igazolvánnyal kell rendelkeznie. Az egyéni cég vagyona és a természetes személy egyéni vállalkozó magánvagyona elkülönülne egymástól.

A cég alapítója megválaszthatná, milyen mögöttes felelősséggel kívánja az egyéni céget működtetni. A tárca három felelősségi formát tart elképzelhetőnek:
- Az első, a hatályos szabályozással megegyező megoldás szerint az egyéni vállalkozó felelőssége az egyéni cég tartozásaiért korlátlan.
- A második lehetőség, hogy az egyéni vállalkozó felelőssége korlátozódik. Ilyenkor akár az egyéni cég jegyzett tőkéje, akár más meghatározott összeg erejéig vállalna felelősséget az egyéni vállalkozó a cége tartozásaiért.
- A harmadik megoldás szerint az egyéni vállalkozó kizárná a felelősségét az egyéni cég tartozásaiért.

A koncepció mindhárom megoldást felkínálná az egyéni vállalkozóknak azzal a kitétellel, hogy a választásnak egyértelműnek kell lennie, illetve, hogy a felelősségvállalás módját és mértékét a cégnyilvántartásban, valamint az egyéni vállalkozók nyilvántartásában is fel kell majd tüntetni.

A javaslat szerint egyéni cég alapításához egy formanyomtatványt kell majd kitöltenie a vállalkozónak, amihez nem kell ügyvédi közreműködés. Ennek alapján a jegyző jegyezné be az egyéni céget. A bejegyzett egyéni cég adatait a jegyző elektronikus úton továbbítaná a cégbíróság felé, amely az adatokat hivatalból rögzítené a cégnyilvántartásban. A jegyző szintén az egyablakos rendszer keretében gondoskodna az adóhatósági és a statisztikai bejelentés, adatszolgáltatás teljesítéséről.

Egyéni cég jogelőd nélkül és jogutódlással jöhetne létre. Jogelőd nélkül alapításról lenne szó akkor, ha a vállalkozói igazolvány kiváltásával egyidejűleg kérnék az egyéni cég nyilvántartásba vételét. Ekkor az egyéni vállalkozó rögtön egyéni cégként kezdené meg a tevékenységét, egyéni vállalkozásként egyáltalán nem működne. Jogutódlással jönne létre az egyéni cég akkor, ha az egyéni vállalkozó tevékenységének megkezdése után kérné a cégként való nyilvántartásba vételét.

A koncepcióból várhatóan ősszel születik törvény, ami 2009-től lehet hatályos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A raktár megy, a könyvtár marad A város nem mondott le arról, hogy legyen egy új tékája, 8 milliárd az ára

Sopron Horváth Ferenc Új könyvtár építése csak a hosszú távú tervekben szerepel, ezért még évekig a… Tovább olvasom