Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Átadták a pécsi Kodály Központot

Hivatalosan is átadták a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot csütörtökön.

A szalagot Schmitt Pál köztársasági elnök, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere közösen vágta át. "Az épület formatiszta, a kiegyensúlyozottság, a harmonikus egység, a kint és a bent szerves kapcsolata jellemzi. Minden bizonnyal a pécsi zenei élet és a konferenciaturizmus fellegvára lesz" - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a szalagátvágást követő ünnepélyes gálaműsoron mondott beszédében.

Hozzátette: a baranyai megyeszékhelynek jó esélye van arra, hogy immár autópálya-összeköttetéssel, repülőtérrel a kulturális fesztiválok, vásárok és konferenciák regionális központja legyen. Páva Zsolt a ma 128 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánra emlékezve azt mondta, vele Magyarország és a világ zenekultúrája gazdagabb lett, a koncertközponttal pedig Magyarország és a világ zenekultúrájának egy becses darabja jött létre. "Maxim Vengerov, a múlt héten Pécsen fellépett világhírű hegedűművész az intézményt egy építészeti Stradivarihoz hasonlította. A magyarság megérdemelte Kodályt és megérdemelte a koncertközpontot, de különösen megérdemelte Pécs, hiszen felépülése sok pécsi kitartását és türelmét dicséri" - közölte a politikus. Megjegyezte: megítélése szerint ez az idei kulturális fővárosok legimpozánsabb beruházása.

Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye arról szólt, hogy a természetben minden nagy zeneműben, és a jól tervezett épületekben is megvan az a harmónia, melyet nem biztos, hogy tudunk, de érzünk, hat ránk. "Ha a harmóniát érezzük, akkor minden a helyén van. Kívánom, hogy ebben az épületben folyó tevékenység se nélkülözze a mértéket és az arányokat" - mondta. A gálaműsor keretében eozinból készült különleges EKF-láncot kaptak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallinn képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak. Az est folyamán Bach-, Liszt- és Kodály-művek csendültek fel a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével. A mintegy 6 milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne.

Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kapott. Az intézmény koncerttermének akusztikáját korábban Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Maxim Vengerov, a hangversenyterem első nyilvános koncertjén közreműködő világhírű hegedűművész, valamint a helyiség hangtechnikai méréseit végző szakemberek is kiemelkedően jónak nevezték. A csütörtöki ünnepélyes megnyitó idején derült ki, hogy a központ két éven belül egy orgonával is gazdagodik. A hangszer annak a pécsi házaspárnak a felajánlása, akiknek fia a közelmúltban belehalt a vakbélműtéte után kialakult szövődményekbe.

Az édesapja, Scheffer Ferenc vállalkozó az MTI-nek elmondta: amit egyetlen gyermekük örökölt volna, most a koncertközpontnak adják. A magas minőségű hangszert egy svájci és egy pécsi cég készíti majd, a szükséges források előteremtésére vagyonelemeiket is értékesítik. Hozzátette: a hangszer fiuk nevét viseli majd és születésnapján orgonakoncerttel emlékeznek meg róla. A Kodály Központba eredetileg terveztek orgonát, de az pénzhiány miatt nem épült meg. Szakemberek szerint egy, a központba illő orgona, melyet a hangszerek királynőjének is neveznek, több mint 200 millió forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bíróság megszüntette az Efraim Zuroff elleni eljárást

Mivel Képíró Sándor, mint magánvádló nem jelent meg személyesen az Efraim Zuroff ellen indított per… Tovább olvasom