Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Átadták a megújult Ferenciek terét

A 3,6 milliárd forintos beruházás célja az volt, hogy minél több területet visszaadjanak a gyalogosoknak és kiszorítsák az átmenő forgalmat.
Átadták a megújult Ferenciek terét és környékét pénteken. A rendezvényen - amelyen részt vett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is - Rogán Antal (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a Belváros komoly változáson ment át az elmúlt 7,5 évben, a megújuláshoz, vagyis a közterületek élettel való megtöltéséhez azonban idő kell. Felidézte: a cél az volt, hogy minél több területet visszaadjanak a gyalogosoknak és kiszorítsák az átmenő forgalmat. Utóbbival összefüggésben kifejtette: a beruházások előtt egy nap 7500-8000 autó haladt keresztül a belvárosi utcákon.

Rogán Antal szavai szerint három tengely megújítását tűzte ki célul polgármesterré választásakor. Elsőként a Bazilika és környéke újult meg 2006 és 2010 között, majd a belváros észak-déli átmenő forgalmának csökkentéséhez fogtak hozzá. Ezt követte a Ferenciek tere és környéke, ahol "a felszínre akarták hozni, ami a felszínre való". Mint fogalmazott, mégiscsak furcsa, hogy "a Ferenciek terén egy szűk aluljáróban gyalogosok bújnak el az autók elől". Kitért arra: ez lehet Budapest első olyan megújult aluljárója, amit éjszakára akár le is lehet zárni a rongálások ellen, hiszen a gyalogos forgalom a felszínen is megoldott.

A polgármester elmondta, hogy a Váci utca két szakaszának gyalogosátkelővel való összekötésével párhuzamosan a kerület megújította a déli belváros kis utcáinak többségét, az Irányi utcát, a Veres Pálné utcát, valamint a Molnár utcát. A végéhez közeledik a Váci utca burkolatcseréje, a Dunakorzóét márciusban vehetik birtokba,a közvilágítás pedig május elejére újul meg.

Rogán Antal a hátralévő teendők között említette a Szervita tér és környéke megújítását, amelyet a főváros anyagilag támogat.

Tarlós István főpolgármester pedig azt emelte ki: nincs ember, aki azt állíthatná, hogy a főváros nem fejlődik, szépül. Példaként említette a Vigadót, az új Fradi-stadiont, a Ludovika kampuszt, a Várkert bazárt és a Kossuth teret.

Úgy vélekedett: a Kossuth utca régen az egyik legforgalmasabb bevásárló utca volt, a Ferenciek tere pedig elvesztette tér jellegét. A főváros "egyik legforgalmasabb részén földön fekvő hajléktalanokat, galambürüléket, kellett kerülgetni" a budapestieknek és a turistáknak, ami szavai szerint méltatlan volt.

A Ferenciek tere megújításával összefüggésben kifejtette: a távlati cél az volt, hogy levegőhöz juttassál az ott élőket és csökkentsék az átmenő forgalmat. Hozzátette: ehhez még a közösségi közlekedési szolgáltatásnak is fejlődnie kell.

A Ferenciek tere és környéke megújítása 2012 novemberében kezdődött, a 3,6 milliárd forintos beruházást az állam és az Európai Unió finanszírozta. A téren egyebek mellett kiváltották a korábbi Y-aluljárót, új zöldfelületeket hoztak létre és számos forgalmi rend változás lépett életbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők kaptak 2014-ben Kossuth- és Széchenyi-díjat

Idén Jókai Anna író kapta a Kossuth Nagydíjat. Széchenyi Nagydíjjal tüntették ki John Lukacs magyar származású történészt. Tovább olvasom