Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Átadták a Magyar Becsület Rend első kitüntetését

Tamás Aladárné Szűcs Ilona, a felvidéki Balogvölgy tanítónője kapta a Magyar Becsület Rend első kitüntetését.
Tamás Aladárné Szűcs Ilona, a felvidéki Balogvölgy tanítónője kapta a Magyar Becsület Rend első kitüntetését, amelyet Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében adott át Áder János államfő a Parlamentben kedden.

Orbán Viktor az ünnepségen - ismertetve a kitüntetett életútját - Magyarország nevében köszönetet mondott Tamás Aladárnénak mindazért, amit a magyar nemzetért tett.

A kormányfő felidézte: Tamás Aladárné az egyszerűsített honosítást lehetővé tevő magyarországi törvénymódosítást követően, 99 évesen, a lányával együtt a magyar állampolgárság felvétele mellett határozott. Lépése miatt a szlovák állam megfosztotta őt a szlovák állampolgárságától. Több mint egy éve, minden viszontagságot vállalva, egyik élharcosa annak, hogy a magyarságukhoz ragaszkodó felvidéki közösség tagjai a magyar állampolgárságuk felvétele után a szlovák alkotmány rendelkezéseivel összhangban megtarthassák szlovák állampolgárságukat is - mutatott rá a miniszterelnök.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy idős kora ellenére Tamás Aladárné aktív tagja a rimaszombati közéletnek, tagja az MKP-nak, alapítója és aktív vezetője a Wass Albert nyugdíjas klubnak.

A kormányfő rámutatott: a kitüntetett megélte a XX. század legnehezebb időszakait és azt, hogy a történelem szeszélyei folytán ötször is változott az állampolgársága úgy, hogy szülőföldjét sosem hagyta el és mindig magyar maradt.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el az állami kitüntetésekről szóló törvényt, amely alapján a Magyar Becsület Rend Magyarország és a nemzet érdekében tanúsított kiemelkedő szolgálat, vagy hősiesség elismerésére szolgál.

Olvasóink írták

 • 2. gjozsi88 2012. október 24. 17:21
  „A pofátlanság teteje!
  Az Orbán pökhendien, senkivel nem egyeztetett kettős állampolgársága miatt elveszíti a nő a szlovák állampolgárságát, a velük járó jogait és ennek a nőnek "udvarol"
  Szégyen!!!!
  Ez a nő üldözött lett saját hazájában!!!!”
 • 1. háté 2012. október 23. 20:52
  „A kedves magyar néni őszintén válaszolt meg a kitüntetésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jávor Benedek: nem szabad, hogy a politika végletesen szembeállítsa az embereket egymással

Jávor Benedek kijelentette: ahhoz, hogy a bajból kilábaljunk, mindenekelőtt fel kell ismerni, hogy… Tovább olvasom