Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Átadta új biogázerőművét az A.S.A. Magyarország Kft.

Üzembe helyezték az A.S.A. Magyarország Kft. gyáli hulladékkezelő központjában a lerakón keletkező gázokat hasznosító biogázerőművet, amely elsősorban Budapest környéki településekről mintegy 300 ezer lakos és 3.000 gazdálkodó szervezet kommunális hulladékát kezeli.
Az átadás alkalmából tartott csütörtöki, gyáli sajtótájékoztatón elhangzott: a közel 500 kilowattóra kapacitású biogáz erőmű a gyáli hulladékkezelő irodaépületének fűtése és melegvíz-ellátása mellett mintegy 1.000-1.500 háztartás villamosenergia-igényét képes kielégíteni.

A Magyarország egyik legnagyobb hullakékkezelőjének számító A.S.A. Kft. menedzsere, Németh István elmondta, hogy az erőműben az oxigénmentes környezetben keletkező úgynevezett depóniagázt hasznosítják, amelyet elégetve hő- és villamosenergiát nyernek. A megtermelt áramot zöldáramként táplálják be a villamosenergia rendszerbe és az üvegházhatású metánt nem engedik a légkörbe távozni. A több mint 100 millió forintos beruházás kivitelezője a Zöld NRG Agent volt.

A spanyol FCC csoport tulajdonában lévő A.S.A.Magyarország Kft. a konszolidált árbevételét tavaly 5,9 milliárd forintra növelte a 2008-as 4,1 milliárd forintos forgalomhoz képest. Magyarország mintegy 40 biogázüzeméből eddig hármat az A.S.A. Magyarország Kft. épített: Hódmezővásárhelyen egy 100 kilowattóra, míg Debrecenben egy 600 kilowattóra kapacitású erőművet adott át korábban.

Az ország teljes biogáz termelő kapacitása tavaly 7,6 megawattóra volt. Az A.S.A az egyetlen olyan hulladékos közszolgáltató Magyarországon, amely saját tőkéből beruházva biogázerőműveket épít - jegyezte meg Németh István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelt projektek támogatásáról döntött a kormány

A kormány 39 kiemelt projekt támogatásáról döntött, amelyek 51 milliárd forint értékű fejlesztést… Tovább olvasom