Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Átadta a főváros a Kossuth teret az Országgyűlésnek

Az Országgyűlés Hivatala és a Fővárosi Önkormányzat pénteken aláírta azt a szerződést, amelynek értelmében a parlament 50 évre megkapja használatba a Kossuth teret.
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere sajtótájékoztatón elmondta: a tér rendezésére a közeljövőben közösen írnak ki építészeti-térrendezési tervpályázatot és várhatóan 2008 végére elkészül az új köztér. A főpolgármester, miután az aláírást követően kijött a parlamentből, úgy érkezett az Országgyűlés előtti parkolóba, a sajtótájékoztató helyszínére, hogy átugrott a kordonon.

A liberális politikus kiemelte: a megállapodásban szerepel, hogy az előkészítési és a kivitelezési költségeket az Országgyűlés állja. Demszky Gábor fontos eredményként értékelte, hogy a szocialista házelnök a konzervatív kerületi polgármester és a liberális főpolgármester le tudott ülni egy asztalhoz és közösen talált megoldást a Kossuth tér rendezésére. A főpolgármester véleménye szerint Magyarország fő tere nem lehet a képviselők ingyenes parkolója, de nem lehet a katonai díszszázad és a protokoll események kizárólagos színpada sem.

A megállapodás értelmében az Országgyűlés Hivatala korlátozottan használhatja az átadott területet, hiszen a közparkot - a protokoll események kivételével - reggel és este 8 óra között nyitva kell tartani.

Demszky Gábor tájékoztatása szerint amíg el nem készül az új közpark, a Kossuth téri park fenntartását a Fővárosi Önkormányzat végzi. A költségekkel kapcsolatban beszámolt arról, hogy az Országgyűlés fenntartási hozzájárulást fizet a fővárosnak, 2009-re 20 millió forintot, később pedig évente ugyanezt az összeget a KSH-index-szel módosítva, illetve a kölcsönösen elfogadott fenntartási költségterv felét.

A főpolgármester megjegyezte, a szerződést a tulajdonos 20 évig indoklás nélkül rendes felmondással nem mondhatja fel.

Demszky Gábor kérdésre válaszolva közölte, a területre továbbra is a gyülekezési törvény szabályai érvényesek. A mélygarázs építésével kapcsolatos kérdésre azt mondta, a megállapodásban ez a kérdés nem szerepel.

Szili Katalin és a főpolgármester február 8-án jelentette be, hogy az Országház környékén közpark létesül. A Főpolgármesteri Hivatal becslése szerint a tér rendezése 1,23 milliárd forintba kerül, ennek túlnyomó részét a központi költségvetésből fedezik, erre március közepén levélben vállalt kötelezettséget a miniszterelnök, miután Szili Katalin továbbította neki a költségtervet.

A Fővárosi Közgyűlés március végén kormánypárti és MDF-es támogatással szavazta meg a Kossuth tér átadásáról szóló városvezetői javaslatot, ez alapján írta alá a főváros és az Országgyűlés Hivatala a pénteki megállapodást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új élet, politikával – és anélkül

Magyarországon nem lehet eltűnni. A mobiltelefon és az internet világában azok is néhány óra alatt… Tovább olvasom