Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Aszály sújtotta vidékké nyilváníthatják Csongrád megyét

Ha napokon belül nem lesz csapadék, akkor aszály sújtotta körzetté nyilváníthatják Csongrád megyét - állítják a gazdák, akik szerint minden növény veszélyben van a szárazság miatt. A legyengült gabonákat ilyenkor a gombák és a vírusok is könnyebben megtámadják és ez az idén hatalmas terméskiesést jelent.
Reggel tíz óra, verőfényes napsütés, zöldellő határ ez egy szemet gyönyörködtető látvány, ám a mezőgazdaságból élők tudják, mindez csak délibáb, hiszen nagy a baj. Hónapok óta alig esett csapadék, és most már a kórokozók is megtámadták a gabonaféléket.

A statisztikák is vészjóslóak, hiszen az előző évek hasonló időszakában átlagosan 300 milliméter csapadék esett, ám idén ennek a fele sem. Így a következő napokban legalább 130 milliméter csapadékra lenne szükség.

Tasnádi Gábor mezőgazdasági főigazgató tapasztalata szerint "az őszi kalászosok is, valamint a vetések is nagy bajban vannak, mert nincs csapadék, hamarabb lesz az aratás, minden nap viszi a mázsákat sajnos el."

A meteorológusok szerint a következő napokban nem változik az időjárás, öntözésre pedig minimális a lehetőség, hiszen a társaságok zömmel szétszórt területeken gazdálkodnak. Így marad a fohász, végső esetben pedig a Nemzeti Agrár Kárenyhítési Rendszer, amelyet ebben az évben hoztak létre a gazdák, a hasonló esetek okozta károk enyhítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megfelelő túrafelszerelés megéri az árát

Az egyre tavasziasabb, tartósan húsz fok feletti hőmérséklet sok embert csábíthat ki a szabadba. Ha… Tovább olvasom