Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Aszalt szilvával és friss zöldségekkel is variálhatunk

Grund Zoltán, a szegedi Kárász csárda konyhafőnöke egyike azon szakembereinknek, aki megítéli a készülő szakácskönyvünkbe eljuttatott receptek eredetiségét és ötletességét. Fontosnak tartja, hogy a beküldő a tájnak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt és fűszert használja. Az eddigi próbálkozásokat biztatónak tartja, és várja a további családi kedvenceket és konyhatitkokat.
Grund Zoltán nagy tapasztalattal rendelkezik. Fotó: Segesvári Csaba
Aki szereti a hasát, az szakácsnak megy? Vagy inkább, aki szakács lesz, az szereti a hasát? Ez utóbbira bólint Grund Zoltán, a szegedi Kárász csárda konyhafőnöke. Mint mondja, ebben a szakmában a sovány szakács ritka, mint a fehér holló.

A 37 éves szakember május óta dolgozik a szegedi csárdában, ami korábban a belváros szívében Aranyoroszlán néven működött. Zoltán komoly tapasztalattal bír a különféle specialitású és stílusú éttermek világában, ugyanis a Szeged étteremtől kezdve a valamikori Alabárdoson át a Blueseumig számos vendéglátóhelyen dolgozott már. Eközben pedig négy évig Németország neves szállodáiban, speciális éttermeiben tökéletesítette tudását.

Most halban utazik, a Puskás László vezette Kárász csárdában például közel húsz-huszonöt féle halételt készítenek. Édesvízit és tengerit egyaránt, szálkamentes változatban. Sokan azért nem kedvelik a halfinomságokat, mert úgymond sokat kell vele bíbelődni. Itt ez a probléma is megszűnik. Büszkén gondol vissza a közelmúltban rendezett halfesztiválra, ahol a versenyen a csárda ugyan nem vett részt, azonban hatalmas mennyiségű halászlevelet vásároltak tőlük az emberek. Sokan más városból keresték őket, Győrből, Békéscsabáról és Budapestről jöttek lakmározni. A fővárosban például nem ismerik a haltepertőt, a finom kóstolóért is érdemes Szegedre látogatni. – A ciánszennyezés miatti mélyponton már túl vagyunk, manapság megint óriási népszerűségnek örvendenek a különféle halból készült finomságok.

Várjuk a további recepteket

Köszönjük olvasóinknak, hogy receptfelhívásunkat komolyan véve a Délmagyarország és a Délvilág karácsonyra megjelenő szakácskönyvébe elküldték ételkülönlegességeik, otthoni finomságaik leírásait. Kérjük, tegyék továbbra is! Értékes nyeremények várják a leggyorsabbakat.
Aki még most a napokban beküldi receptjeit, esélyessé válhat, hogy megnyeri e havi nyereményünket: egy olajsütőt. A későbbiekben a leggyorsabbak között turmixgépet, egy teafőzőt és egy kenyérpirítót sorsolunk ki. A fődíj pedig a Media Markt konyhagépekre szóló, ötszázezer forintot érő vásárlási utalványa.
A konyhafőnökök és szakácsok által kiválasztott receptek beküldői az értékes nyeremények mellett, mint korábban írtuk, természetesen társszerzői lesznek kiadványunknak, és ahogy az dukál: névvel és fotóval szerepelnek majd saját receptjük mellett.

Halászléből a szegediek például sohasem tudnak betelni – újságolja a konyhafőnök, aki a nyáron más műfajban is kipróbálta magát: a grillfesztiválon a húsokhoz tálalt finom mártások és befőttekért megkapta a Benke Laci bácsi által vezetett zsűri különdíját.

És ha valakinek még nem derült volna ki, hogy miért ecseteljük konyhafőnökünk szakmai renoméját, akkor eláruljuk: Zoltán egyike azoknak a szakácsoknak, akik elbírálják az olvasóink által beküldött recepteket, hogy bekerüljenek-e a Délmagyarország és a Délvilág szakácskönyvébe. Garantálhatjuk, hogy biztos kezekbe kerültek a konyhatitkok. – Biztató az eddigi kínálat, jónak találom, hogy sokan próbálnak valamit újítani, és nem ragadtak le a régi ételeknél, mint például a marhapörköltnél vagy a tyúkhúslevesnél. Aszalt szilvával és friss zöldségekkel variálják, és bővítik a lehetőségeket – árulja el eddigi tapasztalatait Zoltán, aki fontosnak tartja, hogy a beküldő a tájnak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt és fűszert használja. Gondoljunk itt például a szatymazi barackra és a szögedi pirospaprikára. A Dunántúlon vagy Miskolcon például pirospaprika nélkül főzik a pörköltöket, a különféle leveseket, és a sült kolbászok is így készülnek. Ez a fűszerezés egy alföldi ember számára bizony nem túl ínycsiklandozó.

– Ma már nagyon sokféle szakácskönyvet árulnak, a kínai mellett a legkülönfélébb nemzetiségű receptekhez hozzá lehet jutni. Ezt nagyszerű dolognak tartom, de ne feledkezzünk el arról sem, hogy magyarok vagyunk. Őrizzük és bővítsük a magyar ízvilágot, a gasztronómiai kultúrát. Örülünk továbbra is minden olyan receptnek, amin látszik, hogy a beküldő figyelembe vette a hagyományokat, és mert eredeti lenni, használta a fantáziáját – biztatta a beküldőket Zoltán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztói árak

A fogyasztói árak augusztusban stagnáltak júliushoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy… Tovább olvasom