Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

ÁSZ: a tavalyi egy kézben tartott költségvetés volt

A 2010-es költségvetés az év második felében meghozott intézkedések következtében egy kézben tartott büdzsé volt, a hiányszám hozzávetőlegesen a tervezettnek megfelelően alakult - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a tavalyi zárszámadásról szóló parlamenti vitában, kedden.
Az ÁSZ elnöke rámutatott: a 2010. évi költségvetést alapjaiban meghatározta, hogy végrehajtása két kormányzati ciklushoz kapcsolódott, a tervezett hiány tartása és az új kormány gazdaságpolitikai céljainak megvalósítása érdekében az Országgyűlés többször módosította a költségvetési törvényt és az egyensúly megteremtését szolgáló jogszabályokat. Nagy eredménynek tekinthető, hogy az év közbeni nehézségek ellenére sem szállt el a költségvetési hiány - emelte ki az Domokos László.

Kritikaként fogalmazta meg, hogy a hosszú távú kötelezettségvállalások összefoglaló bemutatása most is hiányzott, ezt az ÁSZ által több éve hiányolja. Elmondta: az államháztartás tavalyi pénzforgalmi hiánya 1121,5 milliárd forint lett, azaz a GDP 4,2 százalékát tette ki, ez alig valamivel több mint 60 milliárd forinttal haladta meg az eredeti előirányzatot, szemben a korábbi évek több száz milliárd forintos eltérésével. Kiemelte: a magyar hiányadatok helyes értelmezéséhez fontos hangsúlyozni, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban ennél jóval magasabb államháztartási deficitekkel küzdenek, az EU egészében a közösségi szintű GDP-arányos hiány a 2007. évi 0,9 százalékról 2009-ben már 6,8 százalékra nőtt, és 2010-ben is csak 6,4 százalékra mérséklődött, a magyarországi államháztartási hiány 2010-ben 4,2 százalékra csökkent. Ezzel együtt az ÁSZ elnöke emlékeztetett arra, Magyarországgal szemben 2004 óta, vagyis az ország uniós csatlakozása óta túlzottdeficit-eljárás folyik, ezért és a globális válság miatt egyértelmű, "hogy a hiány és az államadósság növelése nem járható út." Rámutatott: a tetemes költségvetési hiány árát a magas kamatfelárakban, a versenytársainkkal szembeni pozícióvesztésben fizetjük meg.

Kiemelte: Magyarországnak ma megközelítőleg 7,5 százalékos hozamot kell fizetnie ahhoz, hogy eladjon egy tízéves állampapírt, míg Csehországnak ez kevesebb mint 3 százalékba, Szlovákiának alig több mint 4 százalékba, Lengyelországnak kevesebb mint 6 százalékba kerül. "Látni kell, hogy ameddig az adósságot nem tudjuk jelentősen csökkenteni, addig nem képzelhető el versenyképességünk növelése és az állampénzügyek rendbetétele" - emelte ki az ÁSZ elnöke, hozzátéve, 2010-ben a költségvetés bruttó kamatkiadása 1.153 milliárd forint volt, ez azt jelenti, tavaly a személyi jövedelemadó-bevételek kétharmada a korábbi adósságok kamataira ment el.

Domokos László elmondta: tavaly a költségvetés egésze ugyan kézben tartott volt, de a deficit évközi alakulása korántsem volt kiegyensúlyozott, a pénzforgalmi hiány 2010 márciusában már elérte a költségvetési törvényben rögzített hiány csaknem háromnegyedét, így a deficit kedvezőtlen alakulása év közben azonnali beavatkozást tett szükségessé. Emiatt az új kormány megtakarításokról döntött, bevezette a bankadót és a válságadókat, átirányította a magán-nyugdíjpénztári járulékokat, zárolt a közszférában egyes beszerzéseket - ismertette. Elmondta: a makrogazdasági kockázatokra, az adóbevételek realizálhatóságának bizonytalanságára az ÁSZ már a 2010-es költségvetési törvényjavaslat véleményezése során, már 2009 őszén felhívta a figyelmet. A helyzet súlyosságát mutatta, hogy az évközbeni intézkedések ellenére az adóbevételek 235,8 milliárd forinttal maradtak el a törvényi előirányzattól - mutatott rá.

Az ÁSZ elnöke az uniós forrásokkal kapcsolatban megjegyezte: a költségvetésben megjelenő EU-forrás több mint 171 milliárd forinttal, a hazai társfinanszírozás valamivel több mint 38 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet. Elmondta: az Új Széchenyi Terv előkészítésével kapcsolatban az új pályázatok, a források átstrukturálása miatt az Új Magyarország Fejlesztési Terv 37 projektjét törölték. Problémát jelentett az ÁSZ számára, hogy a nyilvántartások hiányosságai miatt nem tudták nyomon követni a döntésekkel összefüggő intézkedéseket, a kötelezettségvállalások rendezését - húzta alá.

Domokos László felhívta a figyelmet: azt tapasztalták az ellenőrzéseik során, hogy a költségcsökkentés érdekében egyes intézményeknél a belső ellenőrzés leépítésével spóroltak, ezt a folyamatot az ÁSZ károsnak ítélte.

Olvasóink írták

 • 3. rommel 2011. szeptember 21. 20:21
  „LOAD
  NE LEGYÉL ÜNNEP RONTÓ !!!
  IGY KARÁCSONY ELŐTT !!!”
 • 2. load 2011. szeptember 20. 22:30
  „Rettenetesen kézben tartották.
  Decemberben még két téglával verték a mellüket, hogy a hiány 3,8%, tehát sikerült 4% alatt tartani.
  Januárban töredelmesen bevallották, hogy a hiány mégiscsak 4,2% lett.
  Szagemberek!”
 • 1. rommel 2011. szeptember 20. 21:30
  „AZ MSZP NEM KOMMENTÁLTA EZT A HIRT !
  MIT IS MONDHATNA ???
  MI IS EZEN DOLGOZTUNK !
  DE NEM SIKERÜLT !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postarablót fogtak el a rendőrök

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki tavaly októberben két budapesti postát és két pénzváltót is megpróbált fegyverrel kirabolni. Tovább olvasom