Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Asszony, akiben négy nő lakik

A nő annyi arcát mutatja, ahány tekintetben megfürdik. De az élet értelmét vagy a megismerés útját kereső nők a Szűz, a Mártír, a Szent vagy a Boszorkány szereppel azonosulnak. Nem így Athena, Coelho új regényének hősnője. Az örök nő.
Magyar vonatkozása miatt is érdekes kézbe vennünk Paulo Coelho legújabb regényét. E szempont nem csak annyi, hogy egy erdélyi cigányasszony szerelemgyereke a történet főhőse, Athena. Az eredetileg Sherine Khalil nevű, három hónapos kislányt egy tehetős és befolyásos libanoni házaspár fogadja örökbe az árvaházból. Gyönyörű, lángoló szemű asszonnyá érve a boszorkányüldözés vidékünk történelméből is ismert fordulatait éli meg.

Az örök nő: Athena, akiről ismerősei mesélnek. Így derül ki, hogy a kivételes képességekkel megáldott nő jelenéseket él át, nagy történelmi, politikai eseményeket lát előre. Különleges, mint minden ember. De ritka adottságai miatt is boszorkányként ítélkezik róla egy londoni napilap – 1991-ben. Az így is megbélyegzett, másokra felejthetetlen hatást gyakorló, mert karizmával rendelkező nő fordulatos, élményekben és meglepetésekben gazdag életútjának képe a többiek Athenával kapcsolatos sztorijaiból áll össze. Az újságíró, a barátnő és mester, a színésznő, a háziasszony, Athena anyja, a bankigazgató, a volt férj, a lakástulajdonos és mások a legkülönbözőbb helyszíneken találkoznak a nővel, aki annyi arcát mutatja, ahány tekintetben megfürdik.

Az élete értelmét, vagy a megismerés útját kereső nő négy klasszikus – a Szűz, a Mártír, a Szent, vagy a Boszorkány – szerep valamelyikével azonosul. Nem így Athena, aki mind a négy volt egyszerre. Mint ahogy talán minden nő átélhet ilyen időszakot. Mentségük csupán annyi, hogy – Coelho egyik mesélője, Edda szavait idézve –: „...a spirituális világ egy és ugyanaz. Isten arcát megláthatjuk egyetlen porszemben is..."

Paulo Coelho: A portobellói boszorkány. Athenaeum 2000 Kiadó, 294 oldal. Ára: 2490 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

újabb siker

teremfutball

A magyar futsalválogatott nyert Litvánia ellen a Dabason zajló… Tovább olvasom