Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Asszony a volánnál – sminkel és vezet

A nőknek más a térlátásuk, a vezetés sokuknak stresszes, viszont megfontoltabbak, és az autó nem erőszimbólum számukra. Másképp vezetnek mint a férfiak, ezért másképp kell őket vezetni tanítani. Erre jött rá egy hölgyeknek szóló oktatási módszer kidolgozója.
Illusztráció: Schmidt Andrea
A lámpa zöldre vált, az autó lefullad. A várakozó sofőrök ráfekszenek a dudára. Biztos nő – mondják. Biztos nő – mondják akkor is, ha a járgány nem áll elég közel a járdaszegélyhez, vagy két helyet foglal el a parkolóban. Nekem nincs érzékem a vezetéshez – így pedig a nők keseregnek, amikor a jogosítványért küzdenek.

Pedig nem igaz, hogy nincs érzékük, csak máshogy kell őket tanítani – állítják egy új módszer szerint oktatók. A módszer neve: sminkelj és vezess.

– Mielőtt még tiltakoznánk a visszapillantóban rúzsozó nő sztereotípiája ellen: az elnevezést hölgyek javasolták – figyelmeztet Kaszáné Kugyela Irén, az egyik szegedi autósiskola munkatársa. Hozzáteszi: ők örömmel vállalták, hogy csatlakoznak a sminkelve vezetéshez, hiszen tudják, hogy a nők másképp tanulnak. Mivel a térlátásuk rosszabb, mint a férfiaké, nehezebben parkolnak, tolatni nem szeretnek, és az előzésnél sem mindig jól becsülik meg a távolságot. A női vezetők – különösen a stressz hatására – hajlamosak összekeverni az irányokat. Az oktató azt mondja balra, ők pedig hirtelen Kelly Bundyvá változnak, és jobbra fordulnak. Ráadásul a kudarc letöri, elkeseríti őket. Sokkal inkább, mint a fér-
fiakat.

– A program ezeket veszi figyelembe. Sokkal többször visszük a hölgyeket olyan forgalmi helyzetbe, ahol gyakorolni tudják azt, ami kevésbé megy nekik. Például az alárendelt útról főútra kanyarodást – magyarázza Kasza János, az autósiskola vezetője. Tapasztalatai szerint a női vezetők örömmel fogadják a lehetőséget, bár van, aki először diszkriminációként értékeli. Irén erre azt mondja, ilyenkor elmagyarázzák, hogy ez nem a nőiség ellen irányul, sőt éppen erre támaszkodva tanít.

A kidolgozó szándéka szerint a módszer a nők lelkével is törődik. Az oktatóknak sokkal türelmesebben és nyugodtabban kell tanítaniuk, hogy stresszmentessé tegyék az órákat. Szorongásoldó gyakorlatokat, önértékelést növelő technikákat a tanfolyamhoz járó munkafüzet is tartalmaz. A füzet említést tesz az ideális vezető ruházatról, és arról, hogy egy nők által tervezett autóban a fejtámla úgy van kialakítva, hogy elférjen a copf.

Ha csakugyan ennyire mások a női vezetők, mint a férfiak, biztosan van olyan, amiben éppen a hölgyek jobbak – feltételezzük, és Kaszáék helyeselnek. Mivel a nők több dologra képesek figyelni, óra közben egyszerre tudnak koncentrálni a forgalomra és az oktatójukra. Nagy előny az is, hogy számukra az autó nem az erő és a dominancia jelképe, ezért nem sértődnek vérig, ha valaki megelőzi őket.

– Sajnos a férfivezetők tele vannak előítéletekkel a női vezetőkkel kapcsolatban, ezért türelmetlenebbek, ha asszony ül a volánnál – mondják Kaszáék. Megegyezünk: egy empátia- és türelemtanfolyam a férfisofőrökre is ráférne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak zárt ülésen voltak láthatók Szilvásy bizonyítékai

A kancelláriaminiszter szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy nem a rendőrség "tolta rá"… Tovább olvasom