Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Árvízvédelmi veszélyhelyzet Európa-szerte rendkívüli állapotok a folyókon

A kormány a súlyos árvízhelyzetre való tekintettel hétfőn délután három órától veszélyhelyzetet rendelt el: a kora délutáni órákban a Duna Budapestnél elérte a 848 centiméteres rekordmagasságot.
Árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdetett ki a miniszterelnök – a kormányzati koordinációs bizottság javaslatára – hétfőn 15 órától több folyószakaszra.
„ Az árvíz-védekezési vészhelyzetet a Duna folyón a Komárom–Esztergom–Budapest–Tass szakaszra, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra hirdetem ki” – mondta Gyurcsány Ferenc a bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón tegnap.
Az árvízi veszélyhelyzet a folyószakaszok mellett lévő települések közigazgatási területére is érvényes.

A következmények

A rendelet értelmében az árvíz elleni védekezés költségeinek teljes körű felméréséig a veszélyhelyzet elhárításához szükséges költségek fedezetét a kormány biztosítja. A települési önkormányzat képviselő-testületének, illetőleg a fővárosi, megyei közgyűlésnek a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. A rendelet arra is lehetőséget ad, hogy a közúti, vasúti, vízi és légi járművek forgalmát a nap meghatározott tartamára, illetőleg meghatározott útvonalra korlátozzák, illetve közlekedésüket az ország egész területén vagy meghatározott részén ideiglenesen megtiltsák. Az ország meghatározott területén elrendelhető a lakosság ideiglenes kitelepítése is. A rendelet szerint a lakosság elszállításáról a polgármesternek kell gondoskodnia. Emellett elrendelhető az ország meghatározott területén való tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése, ez azt jelenti, hogy az ország meghatározo tt területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad. A veszélyeztetett területekről a honvédelmi, nemzetgazdasági és más szempontból fontos vagyontárgyak elszállítását, biztonságba helyezésük végett, szintén el lehet rendelni. Az élet- és vagyonmentés érdekében elrendelhető a mentésre alkalmas bármely jármű, műszaki és földmunkagép igénybevétele is. A veszélyhelyzet elhárításába a Magyar Honvédség, a határőrség és a rendvédelmi szervek is bevonhatók.
„ Az elmúlt 24 órában az árvízvédelmi készültség teljes hossza már meghaladta a háromezer kilométert, ebből 842 kilométeren már harmadfokú készültség van” – ismertette Gyurcsány Ferenc tegnap kora délután.
Ezalatt a védekezés becsült költsége meghaladta a 200 millió forintot, önkormányzati és állami védműveken 10 ezer ember védekezett, és a kitelepítések során összesen 52 településről 458 ember hagyta el lakóhelyét; valamennyien biztonságos körülmények közé kerültek.
Bocskai István honvédségi szóvivő tájékoztatása szerint technikai eszközöket csoportosít át a Magyar Honvédség a Duna és a Tisza áradása miatt veszélyeztetettnek ítélt térségekbe, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban megkezdhessék az emberi életek és anyagi javak mentését, ha az szükségessé válik.
Hétfőn délután három órakor a Duna Budapestnél elérte a 848 centiméteres (2002-ben mért) rekordmagasságot.

Vasúti közlekedés

A folyók magas vízállása miatt több vonalon sebességkorlátozást vezetett be a MÁV, de van olyan vasútvonal is, ahol leállt a vasúti közlekedés. A vonatok hosszabb menetidővel közlekednek a Budapest–Győr, illetve a Szerencs–Sátoraljaújhely közötti vasútvonalon, Almásfüzitő és Esztergom között pedig szünetel a vasúti közlekedés.

Ivóvíz-korlátozás

Grosschmid Sándor megyei tiszti főorvos arról tájékoztatta a sajtót, hogy ivóvíz-korlátozást rendeltek el Komárom-Esztergom megyében Dömös és Pilismarót településeken a dömösi ivóvízbázisról kitermelt ivóvíz minőségének romlása miatt, mivel a Duna élővize bejutott némelyik kútba. Így biztonsági okokból ivóvízként való fogyasztását megtiltották. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom