Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Árvízvédelmi cselekvési program

Az ország folyóin 1574 kilométer hosszan tartanak harmadfokú vagy rendkívüli védekezést, az árvízhelyzet páratlanul súlyos – közölte tegnap délután Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el, hogy gyorsan és bürokráciamentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat.
Jelenleg összesen 2855 kilométer hosszúságú védvonalon van árvízvédelmi készültség az Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye szerint.
„ A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el, hogy gyorsan és bürokráciamentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat” – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kabinet keddi ülését követő tájékoztatón.

300 millió gyorssegélyre

„ Az árvízi védekezésre fordítható költségvetési előirányzatokat felülről nyitottá tettük. Az utolsó becslések szerint országos szinten a gazdasági, mezőgazdasági károk mértéke meghaladja majd a tízmilliárd forintot, és esetleg nem haladja meg a harmincmilliárdot” – mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: ez akkor tartható, ha jelentős gátszakadás sehol nem lesz.
A bejelentett cselekvési program értelmében a pénzügyminiszter azonnal köteles kielégíteni a vízügyi szakemberek által jelzett, az árvízi védekezéshez szükséges pénzügyi igényeket.
Továbbá: 300 millió forintos árvízi készpénzalapot hoztak létre, amelyből gyorssegélyt biztosítanak az érintetteknek. Az ár- és belvízzel borított területeken gazdálkodók számára kifizetik a területalapú támogatásokat, 40 milliárd forintos kedvezményes hitelprogramot indítanak a gazdálkodó szervezetek, önkormányza-

tok és természetes személyek megsegítése érdekében. A közmunkaprogramban foglalkoztatott 25 ezer emberből 20 ezret az ár- és belvízvédelmi feladatokra irányítanak.

A bizottság jelentése

A Dunán Komáromtól Tassig jelenleg 158 folyamkilométeren van rendkívüli veszélyhelyzet, a belvízzel elöntött területek nagysága 172 ezer hektár, és 516 főt kellett kitelepíteni az árvíz és belvíz miatt – hangzott el az úgynevezett „kormányzati koordinációs bizottság operatív törzs” keddi ülésén.
Az árvízzel kapcsolatban elhangzott, hogy „hosszú védekezésre kell számítani. A Margitszigetet eddig sikerült megvédeni, lezárták az Óbudai-szigetet és a Nép-szigetet. A Dunán elrendelték a hajózási tilalmat, a folyó áradó szakasza fölött pedig légtérkorlátozást vezettek be. A Duna fölött 500 méterrel és mindkét partszakasztól 5–5 kilométerre bármilyen légi járműnek tilos repülni.”
A védművekről kijelentették, hogy „Győr-Moson-Sopron megyében a gátak állapota jó, Komárom-Esztergomban »nagy munkát kell végezni«, hiszen a védművek nem magasak, valamint a vasúti töltések is veszélyben vannak. Ezen a területen öt kilométeres nyúlgátat kellett építeni, valamint korlátozni kellett a vasúti és közúti forgalmat. Győrben és Szentendrén rendelkezésre áll még két-két honvédségi lánctalpas jármű, amelyek szükség esetén a lakosság ellátását biztosítják.”
Az operatív törzs vezetője közölte: két számon várják a felajánlásokat. Ezek a 06-80/630-600 és a 06-80/204-194-es telefonszámok. (mti)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar származású az ötödik űrturistajelölt

Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év… Tovább olvasom