Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Árvízrekord Bulgáriában és Romiában is

Romániában a Duna menti megyékben a vízmennyiség megközelíti a rekordot, de a hatóságok bíznak abban, hogy szerdáig nem esik az eső, így az árhullám levonul. A Duna bulgáriai szakaszán kritikus az árvízi helyzet, a bolgár hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezettek be.
Lakatlan területeket árasztanak el a román hatóságok, hogy csökkentsék a megáradt Duna óriási vízhozamát, amely vasárnapra történelmi rekordot érhet el: másodpercenként 16 ezer köbmétert. Ezt Tariceanu kormányfő jelentette be az országos válságstáb délelőtti ülése után. Az értekezleten részt vett Basescu államfő is.

Javaslatára végül úgy döntöttek, hogy nem szükségállapotot, hanem készültségi állapotot hirdetnek ki 11 Duna menti megyében, ami azt jelenti, hogy minden vállalat köteles a hatóságok rendelkezésére bocsátani munkagépeit, teherautóit, s vészhelyzet esetén a lakosság erőszakkal is kitelepíthető. A katonaság és a belügyi erők is készültségben vannak, több alakulat egyébként már napok óta kint van a gátakon, erősíti a védműveket.

Eddig összesen 532 embert telepítettek ki, háromnegyedüket viszont nem a Duna partról, hanem a Temes- és Krassószörény határán lévő, a Berzava folyó melletti gátalja településről. Az árvizet egy hegyi patak okozta, a víz reggelre visszahúzódott, este hazaköltözhetnek az emberek. Országszerte kétezer családi gazdaságban, több száz házban okozott kárt az áradás.

Ami pedig a Dunát illeti, a hatóságok azt remélik, hogy a történelmi csúcs ellenére a katasztrófa megelőzhető a már említett vízeltereléssel, összesen 2 milliárd köbméterrel négy helyen 92 ezer hektár termőföldet árasztanak el. Jelentős csapadék pedig szerdáig nem lesz - állítják a román meteorológusok.

A Magyar Külügyminisztérium amúgy azt javasolja az állampolgároknak, hogy az árvíz levonulásáig ne utazzanak Bulgária Duna menti megyéibe.

A tárca közleménye szerint a Duna bulgáriai szakaszán kritikus az árvízi helyzet, a bolgár hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezettek be. Az áradás miatt szünetel a komp- és hajóforgalom, ezért Bulgáriába Románia felől csak a ruszei hídon lehet belépni mindaddig, amíg a várost el nem éri az áradás.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betartja a böjti előírásokat?

Tovább olvasom