Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Árvízkatasztrófa

Elkészült az árvíz utáni- bár még több tekintetben nem végleges - megyei kárjelentés, ugyanakkor nagy horderejű megállapodás született az Alsó-Szigetköz „vizes” jövőjéről.

Alsó-Szigetköz jövője
Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke mint a megyei helyreállítási és újjáépítési bizottság elnöke, elégedett az eddig elvégzett munkával.

Megyénk a kormányzattól eddig 296 millió forintot kapott az árvízi védekezési munkák költségeinek megtérítésére. Győr-Moson-Sopron megyében a legutóbbi árvíz során 12 településen összesen 65 épület károsodott, a kárérték 65,7 millió forint, a helyreállítási érték 137 millió forint. Jelenleg Szőgyéről 17-en, Gönyűről 2-en vannak még kitelepítve. Tegnap a megyei vízügyi igazgatóságon szakemberek és az Alsó-Szigetköz településeinek polgármesterei a térség „vizes jövőjéről" tárgyaltak, s mint az ezt követő sajtótájékoztatón elhangzott, egyetértésben igen komoly megállapodásra jutottak.

Jöhet a helyreállítás

Elégedett az eddig elvégzett munkával Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke mint a megyei helyreállítási és újjáépítési bizottság elnöke. Lapunknak nyilatkozva fontosnak tartotta elmondani, hogy bár az összegzésben nem szerepel, megyénk a kormányzattól eddig 296 millió forintot kapott az árvízi védekezési munkák költségeinek megtérítésére. A kormány által megállapított kárenyhítő összeg elosztását a települések önkormányzata végzi majd, figyelembe véve a biztosításból vagy máshogy meg nem térült kárösszeget.

Utak, földek, vadak

A megyei állami közútkezelő kht. 12 településen összesen 200 millió forintos kárt jelentett. A megyei FM-hivatal tájékoztatása szerint az árvízi kárt szenvedett mezőgazdasági terület nagysága 548 hektár, a becsült kár 67 millió forint, az eddig bejelentett takarmánykár 3 millió forint. A vadgazdálkodás terén a becsült kár 15,6 millió forint, ez jelentősen nőhet, ha az elhullás mértékét pontosítani tudják. A Kisalföldi Erdőgazdaság több mint 30 millió forintos kárigénye nemcsak a vadkár miatt nem végleges, hanem a faállomány és az egyéb károk pontos ismeretei hiányában sem.

Az ingadozások ellen

Tegnap a megyei vízügyi igazgatóságon szakemberek és az Alsó-Szigetköz településeinek polgármesterei a térség „vizes jövőjéről" tárgyaltak, s mint az ezt követő sajtótájékoztatón elhangzott, egyetértésben igen komoly megállapodásra jutottak. A sajtótájékoztatón Balogh József, Győr polgármestere elmondta egyebek között: arról kellett dönteni elsősorban, hogy mitévők legyenek a szélsőséges vízszintingadozások kiküszöböléséért. (Emlékezetes, a rendkívül alacsony vízállás miatt majdnem vízhasználati korlátozást kellett bevezetni, s rá egy hétre a rekordárral kellett küzdeni.) Mint elmondta, a térség polgármesterei egyetértettek abban, hogy elsőbbségben részesüljön a védtöltések építése, s aztán a győri szennyvíztisztító megépítése, amely „tárgyalási alap" volt eddig is minden további munkára.

Példátlan és példás

Példa nélküli, mondta a sajtótájékoztatón dr. Medgyasszay László, a térség országgyűlési képviselője, ahogy Balogh József két hete a parlamentben egy ellenzéki képviselővel egyeztetett kérdést tett fel a kormányzatnak, s ezzel bizonyította, közös ügyekért – mint ez a mostani – együttesen is felléphetnek különböző pártállású emberek. Másrészt, mondta dr. Medgyasszay, példás, amilyen módon Győr városa támogatja a megoldást, főként a szennyvíztisztító építéséhez való hozzájárulásával, ez ugyanis az alapja a további munkáknak.

„Nyomás" a kormányzatra

A tegnapi tanácskozáson a szakemberek és a polgármesterek közötti kemény vitában született megállapodás komoly nyomás a kormányzatra, a tervek megvalósítására, mondta dr. Hajós Béla helyettes államtitkár. Időpontokról és költségekről ugyan még korai nyilatkozni, a tárgyaláson mindenesetre olyan álláspont született, amely a kormányzati törekvésekkel azonosul. Szükséges a szélsőséges vízszintingadozás mérséklése, ehhez mindenekelőtt torkolati művet kell építeni Gönyűnél, olyat, amely a kikötő fejlődését is lehetővé teszi. Ennek feltétele, amit dr. Hajós Béla már évek óta emleget, a győri szennyvíztisztító elkészülte. (Józan számítások szerint másfél-két év kell a 4 milliárdos beruházáshoz.) Utána jöhet a torkolati mű megépítése – a sokak által
átkozott fenékküszöbbel vagy más megoldásokkal –, s a végén, egyelőre beláthatatlan időtávban, a Mosoni-Duna újra hajózható lesz legalább Győrig, s legalább turisztikai célra...

További részletek helyett annyit most még érdemes megemlíteni: a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint olyan megállapodás született, amelybe a „legvadabb" környezetvédők se tudnak belekötni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spielberg és Tom Cruise támogatja Bush Irak-politikáját

George Bush amerikai elnök a film világából is számíthat támogatókra az Irakkal szembeni… Tovább olvasom