Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Árvízkárosultak demonstráltak Felsőzsolcán

Végletekig elkeseredett felsőzsolcaiak demonstráltak szerdán a helyi polgármesteri hivatal előtt, a város vezetői közül azonban senki nem ment ki közéjük, hogy panaszukat meghallgassa. A rendőrök egy résztvevőt rendzavarás miatt előállítottak.

A júniusi árvízben szinte mindenüket elvesztett felsőzsolcai emberek azt akarták megtudni: mi lesz velük, lesz-e fedél a fejük fölött és ha igen, mikor, továbbá mi lesz a sorsa azoknak az adományoknak, segélyeknek, amelyek az ország minden szegletéből érkeztek a településre.

A csendesnek indult, a rendőrségen bejelentett demonstráció - amelyen a rendőrség becslése szerint mintegy kétszázan vettek részt - akkor vált hangossá, amikor a résztvevőkben tudatosult, hogy a város vezetői közül senki nem megy ki közéjük. Ekkor többen a polgármester lemondását követelték, majd sokan, rendőri közlés szerint 20-an, 30-an benyomultak a polgármesteri hivatalba, a biztonsági emberek felszólítására azonban visszatértek az épület elé.

A demonstrálóknak nem volt szószólójuk, nem fogalmaztak meg új petíciót, többen közülük sírtak, volt, aki a polgármester lemondásán túl az önkormányzat feloszlatását is követelte. Az egyik árvízkárosult végül a hivatal épületében átadta korábbi követeléslistájukat Nádi Gyula városi képviselőnek.

Az MTI információi szerint Fehér Attila (független) polgármester Miskolcon, a megyeházán tárgyalt, a település újjáépítésének ügyében.
A Miskolchoz közeli, több mint hétezer lakosú Felsőzsolcán a júniusi árvíz miatt mintegy száznyolcvan ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt.

Hétfőn a felsőzsolcai árvízkárosultak egy 12 pontból álló követeléslistát adtak át a városba látogató Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak és Nagy Anna kormányszóvivőnek. Ennek első pontjában azt követelik a kabinettől, hogy független szakemberekkel haladéktalanul készíttessék el Felsőzsolca hidrológiai felmérését, különös tekintettel a város árvízi veszélyeztetettségére.

Követelik továbbá, hogy e hidrológiai felmérés alapján készítsenek árvízvédelmi tervet, valamint például azt is: az elsődleges tervek alapján lábakon álló, de végül nem úgy épült M30-as autópálya lehajtóját építsék újra.

Mindemellett azt is kérték, hogy Felsőzsolca jelenlegi városvezetését váltsák le alkalmatlanság miatt, és nevezzenek ki újjáépítésért felelős kormánybiztost.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden jelentette be, hogy több törvényi rendelkezés megváltoztatásával, illetve bevezetésével is segíti a kormány az árvíz miatt fedél nélkül maradt emberek elemi lakhatási feltételeinek biztosítását, valamint a katasztrófa okozta károk enyhítését. Az elemi lakhatás feltételeinek biztosítására 3 milliárd 176 millió forintot ad a kormány, de a támogatás igénylésére külön feltételeket szabtak és az összeggel tételesen el kell számolni.

Az MTI tudomása szerint ebből az összegből 1,7 milliárd jut Felsőzsolcának. Az önkormányzat várhatóan még ezen a héten rendeletet alkot a pénz elosztásáról, és egyenként tárgyal majd mindazokkal, akiknek az otthona odalett az árvíz miatt.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-vel azt közölte: a rendőrség tudomásul vette a mezmozdulásról szóló bejelentést és biztosította a demonstráció idején a helyszínt. A Miskolci Rendőrkapitányságra egy 24 éves felsőzsolcai férfit rendzavarás folytatása miatt előállítottak.

Olvasóink írták

  • 2. Tavaszanyó 2010. július 08. 08:07
    „Hiányzik a fénykép. Meg lehet nézni, hogy kik rontottak be az épületbe.”
  • 1. tódi 2010. július 07. 14:29
    „A lényeg kimaradt ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a menekülő szurkálót Budapesten

Még menekülés közben elfogták a rendőrök azt a támadót, aki késsel életveszélyesen megsebesített egy… Tovább olvasom