Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Árvíz: több mint 670 kilométeren védekeznek országszerte

Rendkívüli védekezés van érvényben 191 kilométeren. Több mint 63 kilométeres szakaszon másod-, több mint 418 kilométeren pedig első fokon védekeznek.
22:30 - Anyagi segítséget ígért az árvízkárosultaknak a cseh kormányfő

A cseh kormány 5,3 milliárd koronát fordít az árvíz okozta károk felszámolására - közölte Petr Necas miniszterelnök kedden este a közszolgálati televízióban.

"Négymilliárd koronát az idei költségvetésből, míg 1,3 milliárdot az állami közlekedésfejlesztési alapból biztosítunk a károk felszámolására" - mondta Necas, aki a nap folyamán meglátogatta az árvíz sújtotta észak-csehországi régiót.

"Ezek a minimális összegek. Természetesen tudom, hogy jóval többre lesz szükség, s a kormány jóvá is hagyja majd ezeknek a pénzeknek a kiutalását" - fejtette ki Necas, hozzátéve, a kormány szerdai ülésén foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A kormányfő arra számít, hogy bizonyos javaslatokkal a környezetvédelmi és a mezőgazdasági minisztérium képviselői is előállnak.

Necas megerősítette: azonnal tárgyalásokat kezdeményeznek Brüsszellel, hogy Csehország segítséget kaphasson az Európai Unió szolidaritási alapjából is. Az igényelt összeget azután pontosítják, hogy az árvíz után befejeződik a kárfelmérés. Az Európai Unió már jelezte, hogy kész segítséget nyújtani az árvíz sújtotta Csehországnak, Ausztriának és Németországnak.

A cseh kormány az árvíz miatt vasárnap este szükségállapotot hirdetett ki az ország majdnem egész területére, s jóváhagyott egy azonnal használható 300 millió koronás segélyalapot is. A miniszterelnök szerint ezt az alapot is meglehet növelni.

A munkaügyi és népjóléti minisztérium közölte, hogy költségvetéséből a káreltakarítási munkákra 100 millió koronát különített el.

A kormánydöntés alapján azok a személyek, akik az árvíz következtében elveszítették vagyonukat, egyszeri, legfeljebb 51 ezer koronás támogatást kaphatnak.

A csehországi árvízkárok mértéke még nem ismeretes. Becslések szerint már most több milliárd koronáról van szó.

21:35 - Rendkívüli árvízvédelmi ülést tartottak a fővárosban

Rendkívüli árvízvédelmi ülést tartottak kedd este a fővárosi kormányhivatalban - tudatta a kormányhivatal sajtófőnöke az MTI-vel. A fővárosban 20 helyszínen folyik a védekezés.

Szivák Bernadett sajtófőnök közlése szerint Budapest Főváros Védelmi Bizottsága a rendkívüli ülésen kihirdetett veszélyhelyzetből következően átvette az árvízvédelmi védekezés irányítását, amielyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal (FKI), a Helyi Védelmi Bizottságokkal, a civil szervezetekkel, a mentőszolgálatokkal és az önkormányzatokkal együttműködve lát el.

Döntöttek a Védelmi Bizottság Operatív Törzs felállításáról, amely többek között a védekezéssel kapcsolatos legfrissebb információk napi többszöri frissítésével, lakossági tájékoztatással és az önkéntesek bevonásának ütemezésével foglalkozik.

A fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, két kiemelt terület a Margitsziget és a Római part. A Margitszigeten megkezdték a védmű kiépítését, ahová 3 ezer köbméter homokot és 300 ezer homokzsákot vittek ki.

A közlemény szerint a rendkívüli ülésen Pesti Imre, a Védelmi Bizottság elnöke azt mondta: ugyan a helyi védelmi bizottságok gyakorlatok révén már felkészültek a kialakult helyzetre, "most komoly vizsgát kell tenniük éles körülmények között".

Varga Ferenc dandártábornok, a Védelmi Bizottság elnökhelyettese tájékoztatta a bizottságot, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján regisztrációs felületet hoztak létre az önkéntes közreműködők jelentkezéséhez.

Orbán Viktor déltől Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, valamint Pest megye és a főváros egyes területeire veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez Budapesten Duna-part menti területekre - az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre - érvényes.

Budapesten kedd este 7 órás adatok szerint 639 centiméterre nőtt a vízállás. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.

21:05 - Már több mint 670 kilométeren védekeznek országszerte

Kedd este már 673 kilométernyi töltés mentén védekeztek az árvíz ellen országszerte - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Ebből rendkívüli védekezés van érvényben 191 kilométeren. Több mint 63 kilométeres szakaszon másod-, több mint 418 kilométeren pedig első fokon védekeznek.

Nagymarosnál négy óra alatt 17 centiméterrel emelkedett a vízszint. Itt kedd este 7 órakor már 5 méteres volt a Duna vízszintje.
Budapesten is újabb 9 centiméterrel 639 centiméterre nőtt a vízállás. Esztergomnál 8, Komáromnál 6 centimétert duzzadt a folyó. Előbbinél 569, utóbbinál 612 centiméter volt a legutóbbi rögzített vízállás. Nagybajcsnál délután 3 óra óta 5 centiméterrel, 665 centiméterre emelkedett a Duna vízállása.

Az OMIT közleményében azt írta: az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.

20:19 - Győrben ötezer embernek van szükségszállás

Szükség esetén ötezer ágy áll rendelkezésre Győrben, ha az árvízi helyzet miatt embereket kellene elhelyezni - mondta Sallai Péter ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a Győrhöz legközelebb fekvő szigetközi településen rendezett kedd esti falugyűlésen.

Az Öreg-Duna közelsége miatt a főág visszaduzzasztásának leginkább kitett, Mosoni-Duna menti Győrújfalu több száz lakója előtt, hangsúlyozottan magánemberként, úgy nyilatkozott: mindenkinek azt javasolja, hogy a férfiak vegyenek részt a védekezésben, a nők, a gyerekek, az idősek, a betegek pedig a települést elhagyva várják ki az ár elmúltát.

20:11 - Baranyában is megkezdődött a védekezés

Baranyában is megkezdődtek a dunai árvízvédelmi munkálatok: a megyének a folyó által leginkább veszélyeztetettebb részén, Dunaszekcsőnél már töltik a homokzsákokat - tájékoztatta a megyei védelmi bizottság elnöke kedden az MTI-t.

Hargitai János közleményében azt írta, hogy Dunaszekcsőn a polgármester irányításával eddig hatezer homokzsákot töltöttek meg, s a mohácsi védelmi bizottság, a megyei katasztrófavédelem, valamint a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közreműködésével megszervezték a homokszállítást, kijelölték a védelmi szakaszokat, azok vezetőit és az ott dolgozókat.

Hozzátette: a védekezéshez a környező települések és több hivatal, illetve állami szerv is biztosít munkaerőt. Szerdán összeül a mohácsi, csütörtökön pedig a megyei védelmi bizottság, hogy áttekintse az árvízi helyzetet és döntsön a szükséges teendőkről.

Hargitai János utalt rá, hogy a Duna tetőzése Mohácsnál az előrejelzések szerint 950 centiméteren lesz, Dunaszekcsőnél pedig elérheti a 965 centimétert. Utóbbinál mindenképpen védekezni kell, mert a kompkikötőnél a partél 900 centiméter magas.

A védelmi bizottság elnöke emlékeztetett rá, hogy három évvel ezelőtt Dunaszekcsőnél 938 centiméteres vízmagasságot mértek, a védekezésben akkor öt napon át napi 120-140 ember vett részt, 50 ezer homokzsákot és több száz köbméter földet használtak fel.

19:43 - Tömeges kitelepítés az Elba kelet-németországi szakasza mentén

Súlyos árvízre számítanak az Elba és mellékfolyói kelet-németországi szakasza mentén, a Szász-Anhalt tartományi Bitterfeldből tízezer embert telepítettek ki kedden elővigyázatosságból.

Bitterfeldet a város mellett fekvő tavak veszélyeztetik, mert egy gátszakadás miatt folyamatosan ömlik beléjük a Mulde folyó vize - indokolták az illetékesek a tömeges kitelepítést. A Mulde mellett a Saale és a Fehér-Elster is árad, veszélyeztetve egyebek között Hallét és Lipcsét.
Az Elbán Csehország felől érkező árhullám a 2002-es árvíz idején feljegyzett csúcsértékeknél is magasabb lehet, ráadásul lassan folyik le. Például Magdeburgnál, a szász-anhalti fővárosnál, ahol június elején általában 2 méter körül mozog a folyó vízállása, csak vasárnap tetőzhet az ár, és a vízoszlop 720 centiméteres lehet, 40 centiméterrel meghaladva a 2002-es értéket. Ugyanakkor a 11 évvel ezelőtti katasztrófa óta a legtöbb helyen megerősítették a védműveket, ezért a két helyzetet nem lehet összehasonlítani - mondják szakértők.

A kelet-németországi térségben önkéntesek ezrei dolgoznak a katasztrófavédelmi szolgálat munkatársaival, tűzoltókkal, rendőrökkel és katonákkal a gátak erősítésén. Segítség az egész országból érkezik, Halléba például Hannoverből szállítanak százezer homokzsákot. A Bundeswehr, a német hadsereg is jelentős erőket mozgósít, egyedül Szász-Anhaltba 3 ezer katonát vezényeltek.

Németország déli részén, Bajorországban a Duna mentén javult a helyzet kedden, kivéve a Duna és a Regen folyók találkozásánál fekvő Regensburgban, ahol ismét katasztrófariadót kellett elrendelni.
A hetekig tartó májusi esőzések miatt indult áradásoknak Németországban eddig négy halálos áldozatuk van, Baden-Württembergben hárman vesztették életüket, Alsó-Szászországban egy ember halt meg.

A kormány segítséget ígér az árvízkárosultaknak, Angela Merkel kancellár keddi bejelentése szerint első intézkedéséként 100 millió eurót különítenek el. A gyorssegély szétosztásáról a pénzügyminisztérium gondoskodik.

18:57 - Szerda délre fejeződik be a sződligeti speciális otthon kiürítése

Több mint nyolcvan, zömmel idős embert költöztetnek biztonságos helyre a Duna sződligeti árterében lévő Viktor Speciális Otthonból, az evakuálás várhatóan szerda délre fejeződik be - egészítette ki a Pest megyei kormánymegbízott kedd este az MTI-nek adott korábbi információját.

Tarnai Richárd elmondta: a költöztetés a délelőtti hírekkel ellentétben még tart, eközben az ingatlan megvédésére egy "mini gátat" húznak fel homokzsákokból az otthon udvarán a szomszédos áradó patak miatt.
A kormányhivatal vezetője megerősítette: a speciális otthon lakói - akiknek többségét egy helyi oktatási intézmény tornatermében, a betegeket a váci kórházban helyezik el - kielégítő ellátást kapnak új, átmeneti helyükön.

A közelben lévő 2-es főúton már épül a nyúlgát, a munkálatok gyorsítása érdekében további ötven embert irányítottak ide a megye más területeiről. A főút sződligeti szakaszát várhatóan szerda dél körül lezárják - erősítette meg Tarnai Richárd.

Légi szemle a Duna felett. Fotó: ORFK légifelvétel/H. Szabó Sándor (galéria)

18:34 - Ezreket vezényeltek a védekezéshez

Kedd déltől az árvízzel érintett területekre veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor miniszterelnök. A védekezésben egyre több hivatásos szakember és civil önkéntes vesz részt. Több mint ezer katonát és vízügyi dolgozókat is átvezényeltek az árvízzel érintett területekre, a katasztrófavédelem külön információs vonalakat és zöld számot is indított a hatékony védekezés érdekében.

Több európai országban rendeltek el veszélyhelyzetet az árvíz miatt, s több helyen halálos áldozata is van az áradásoknak. Áder János köztársasági elnök kedd levélben fejezte ki részvétét és együttérzését a német, az osztrák és a cseh államfőnek a Duna és a Moldva emberéletet is követelő pusztító áradása miatt.

A rendkívüli árvízveszély miatt reggel Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ. Orbán Viktor déltől Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, valamint Pest megye és a főváros egyes területeire veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez Pest megye váci, szobi, szentendrei és dunakeszi járására, valamint Budapest Duna-part menti területeire - az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre - érvényes.

A miniszterelnök elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre. A kormányzat mozgósítani tud körülbelül nyolcezer katonát, nyolcezer
katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt.

Orbán Viktor délelőtt megtekintette az árvíz által fenyegetett óbudai Duna-partot. A miniszterelnök előzetes bejelentés és biztonsági kíséret nélkül, az általa vezetett kisbusszal járta végig a veszélyben lévő területeket, az autóban vele tartott Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Tarlós István főpolgármester is.

A közmédiában folyamatosan tájékoztatják a nézőket és a hallgatókat az árvízi helyzetről, szükség esetén az adást is megszakítják.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi védekezést, a fővárosban több helyszínen is.

A délutáni adatok szerint Budapestnél és Esztergomnál is 4 óra alatt 9 centiméterrel emelkedett a vízszint. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint a dunai árhullám tetőzése a Szigetközben pénteken várható, Budapesten előreláthatólag vasárnap tetőzik majd a folyó.

A dunai árhullámban nem érintett vízügyi igazgatóságok műszaki vezetőit és munkatársait átvezényelték a győri és a budapesti vízügyi igazgatóságra, illetve az Országos Műszaki Irányító Törzsbe a Duna menti védekezés érdekében.

A Magyar Honvédség legalább nyolcezer embert kész bevetni árvízi védekezésre, kedden több mint ezer katonát már be is vetettek.
Győr-Moson-Sopron megyében négy szakaszra vezényelnek katonákat, hogy részt vegyenek az árvízi védekezési munkálatokban. Estétől 650 katona áll szolgálatba, majd két ütemben további kilencszáz katona átcsoportosítására kell számítani.

Légi szemle a Duna felett. Fotó: ORFK légifelvétel/H. Szabó Sándor (galéria)

Este teljes hosszában lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot. Emellett több jelentős forgalomkorlátozást is elrendeltek a fővárosban, és további intézkedések várhatók a következő napokban. Tarlós István főpolgármester utasítására a szakemberek áttekintették a metróhálózaton szükséges intézkedéseket. Tarlós István azt is közölte: ha csütörtökig igazolódna az osztrák előrejelzés szerinti, minden eddiginél magasabb vízhozam és vízállás a magyar szakaszon is, akkor elsősorban három területen lehet szükség lakossági kitelepítésekre Budapest III. kerületében az árvíz miatt.

Pest megyében a Duna sződligeti árterében lévő Viktor Speciális Otthonból több mint nyolcvan, zömmel idős embert költöztettek biztonságos helyre délelőtt, de Komárom-Esztergom megye néhány településének alacsonyabban fekvő területein sor kerülhet a lakosság időleges kitelepítésére. Pest és Komárom-Esztergom megyében több útszakaszon már forgalomkorlátozásokat is elrendeltek.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott azt mondta: az utóbbi évtizedek legnagyobb áradása várható Pest megyében. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy Fejér megyében a Duna előreláthatólag az eddig mért legmagasabb vízállás közelében tetőzik vasárnap vagy a jövő hét elején.
A zalai védelmi bizottságok 350 önkéntessel és mintegy 50 eszközzel tudnak segíteni szükség esetén az árvíz miatt veszélyeztetett megyékben.
A Mávinform tájékoztatása szerint a magyarországi vasúti közlekedésben egyelőre nincsenek jelentős késések, de reggel a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonal Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán már megkezdték az árvízi védekezést. Hozzátették, hogy az árvízhelyzet miatt Ausztriában és Németországban a vonatközlekedésben jelentős korlátozásokat vezettek be. Az Osztrák Vasút kérése, hogy akinek nem muszáj, ne induljon útnak az érintett vonalakon a napokban.
Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, Gemencen a vadállomány, a faállomány és a gemenci erdei vasút érdekében is megkezdték az árvízi védekezést.

18:22 - Szerdától várhatóan rendkívüli árvízvédelmi készültség lesz egész Pest megyében

Szerdától várhatóan rendkívüli árvízvédelmi készültség lesz érvényben egész Pest megyében. A legveszélyeztetettebb területeken, Vác és Érd térségében csaknem harminc településen lehet nagyobb gondokra számítani - közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem.

Szerdára a Duna Pest megyei szakaszán a legmagasabb vízállás meghaladhatja a 2002-ben mért értékeket, Nagymarosnál ez 707 centiméter volt.

Jelenleg Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten, Tahitótfaluban és Verőcén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek, míg a szentendrei járáshoz tartozó Kisoroszi polgármestere délután másodfokúra emelte a készültséget - olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján.

Az MTI a helyszínen szerzett információk alapján úgy tudja, hogy a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat szerda dél körül már ellepheti a víz, estére a vízszint akár egy méterrel magasabb is lehet út szintjéhez képest. Mivel a szentendrei sziget csücskében fekvő település így szárazföldön megközelíthetetlenné válik, az élelmet Visegrádról, komppal szállítják majd a helyieknek. Ők nagy számban töltik a zsákokat a község külterületén, hogy a lakóházakban ne essen kár.

Ezen az útszakaszon most még lehet autózni, de a közeli 11-es főúton Leányfalu és Tahitótfalu között gátépítés miatt félpályás zárás van érvényben, a forgalmat rendőrök irányítják - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Hasonló a helyzet Visegrádnál, a 42-43-as kilométerszelvény közelében. Mivel már javában tartanak az ideiglenes gátépítés előkészületei a 2-es főút mentén Sződligetnél, szerda dél körül a főutat itt teljes szélességében lezárják, a kerülési lehetőségről később adnak információt - tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

18:11 - Egyre súlyosbodik a helyzet Észak-Csehországban

Már több ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Csehországban, miután a Cseh Energetikai Hivatal a súlyosbodó árvízhelyzet miatt kedden energetikai szükségállapotot hirdetett ki a régióban, és több tucat áramelosztó kikapcsolására kényszerült.

Rendkívül kritikusak az állapotok a régió központjában, a százezer lakosú Ústí nad Labemben, ahonnan a nap folyamán már mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni. További ezreket telepítettek ki Kralupyból, Melníkből, Terezínből, Decínből és több kisebb településről. Ústít és Decínt a megáradt Elba gyakorlatilag kettévágta, a közúti hidak le vannak zárva. A két part közti kapcsolatot vasúti hidakon speciális szerelvényekkel biztosítják.

Az elhagyott házakat rendőrök őrzik, akik eddig már több lopási kísérletről tettek jelentést. A tetteseket többnyire sikerült elfogni, s tekintettel a vasárnap estéről érvényben lévő szükségállapotra, tettükért akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak.

Délután elrendelték a Moldva folyón lévő tárolókból kifolyó víz mennyiségének lehetőségek szerinti további korlátozását, hogy Ústí megmeneküljön az árvíz elől. A Moldva Prága után befolyik az Elbába, s emeli a vízszintet.

Ústíban a folyó menti gátak 10,5-11 méter magasak, de az Elba vízszintje már most tíz méter körül mozog. A meteorológiai előrejelzések szerint tovább emelkedik, s tetőzése csak szerda délelőtt várható.
A csehországi árvíznek a hivatalos közlés szerint eddig már nyolc áldozata van, négy ember pedig eltűnt. A fiatalok vasárnap csónakázni mentek a megáradt Moldvára, s félő, hogy már nem élnek.

A hajóközlekedést a Moldván és az Elbán is leállították. A több mint 150 svájci turistát, akiknek a hajója Lovosice közelében az Elbán rekedt, már korábban autóbuszokkal elszállították Németországba.

Prágában dél óta már nem nő a Moldva vízszintje, de továbbra is súlyos a helyzet, s a tömegközlekedés kaotikus. Tilos a parkok látogatása, mert az elázott talajon kidőlő fák veszélyesek. Az iskolák többsége kedden is tanítási szünetet tartott, bezárt számos színház, mozi és vendéglő. Az elöntött déli városrészekben pedig még nem apad a vízszint.


18:07 - Több segélyszervezet munkatársai kezdték meg a munkálatokat az árvíz sújtotta területeken: részt vesznek a költöztetésben, élelmet és takarókat osztanak, emellett önkéntesek jelentkezését is várják. Megindult a 1356-os, a 1353-as és a 1359-es segélyvonal is.

A Katolikus Karitász érintett egyházmegyei szervezetei állandó készültségben várják a riasztást. A szervezet országos központjának katasztrófakülönítménye és önkéntesei szükség esetén azonnal a megadott helyszínre indulnak, hogy segítsék a védekezési és mentési munkálatokat. A karitász folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését, akik részt tudnak venni a védekezésben.

A segélyszervezet ivóvizet szállít a legkritikusabban érintett területekre és lapátokkal, gumicsizmákkal, illetve egyéb szükséges eszközökkel segíti a védekezési munkálatokat. Raktáraiban több száz matrac, katonai ágy és ágynemű áll készenlétben, hogy kitelepítések esetén segíteni tudjanak a családok elszállásolásában. Megindult a segélyszervezet 1356-os adományvonala is, amelynek hívásával 500 forintot lehet adományozni.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében az árvíz elleni védekezésben, a védekezésben résztvevők ellátásában, az esetlegesen kialakítandó befogadó helyek kezelésében, üzemeltetésében és az érintett lakosság pszichoszociális ellátásában nyújt segítséget. Készenlétbe helyezték a rendelkezésére álló speciális árvízi mentőhajókat is, melyek szükség esetén rövid időn belül bevethetőek - közölte a segélyszervezet kedden az MTI-vel.

A humanitárius szervezet várja jó fizikumú, segítőkész önkéntesek jelentkezését. Elindult a 1359-es adományvonal, emellett pénzadományokat belföldi átutalás esetén a 11784009-20202936-00000000 számlaszámra küldhetnek a segíteni szándékozók, a közlemény rovatban tüntessék fel: Katasztrófa.

A Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesek jelenleg a Margitszigeten tevékenykednek és homokzsákokat pakolnak. Emellett feltöltötték a segélyraktárakat, hogy tartós és azonnal fogyasztható ételekkel segíthessék a rászorulókat, kitelepítés esetén pedig matracokkal és plédekkel is támogatják a bajba jutottakat. Hétfőig önkéntesek jelentkezését várják a vad.lillaÓjobbadni.hu címre.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a tahitótfalui Benefícium Idősek Otthon, illetve a sződligeti Viktor Speciális Otthon lakóinak költöztetésében és ellátásában segédkeznek, emellett több járművel, a tavaszi belvizekben már bizonyított szivattyúkkal, a kitelepítettek ellátásához szükséges élelmiszerekkel és higiéniás készletekkel alakítják ki bázisukat az érintett helyszíneken. Megindult a 1353-as adományvonal is, amelynek hívásával 250 forintot lehet adományozni.

Az önkéntesek jelentkezését az onkentesÓsegelyszervezet.hu címen várják; az adományokat online a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve a 11705008-20464565-ös számlaszámra az "árvíz" megjegyzéssel lehet eljuttatni, csekket a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet kérni.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik, önkéntesei forró teát, kávét, szendvicseket, élelmiszert visznek a helyszínre, de gondoskodnak esőkabátról, takarókról és gyógyszerekről is. Készenlétbe helyezték a mentőszolgálatot is, így szükség esetén egészségügyi biztosítási feladatokban is közreműködhetnek.

A teajárat kedden Dunaszentpálon állt szolgálatba, innen járja sorra a védelmi vonalakat. Hasonló feladatra készül a szolgálat Győr, Komárom és Esztergom térségében is. A karitatív szervezet az arvizÓmaltai.hu e-mail címen fogadja az önkéntesek jelentkezését.

A Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési csoportja rendkívüli árvízvédelmi megbeszélésén döntött arról, hogy minimum 100 önkéntessel és 10 millió forinttal járul hozzá az árvízi előkészületi és védelmi munkákhoz. A segélyszervezet Rescue24 speciális mentőcsapata eszközeit, és akár egy helikoptert is be tud vetni az árvíz elleni védekezésben. Jelentkezni az onkentesÓbaptistasegely.hu e-mail címen vagy a 20/324-7351-es telefonszámon lehet.

A segélyszervezetek folyamatosan kapcsolatban vannak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és a helyi védelmi bizottságokkal, így az aktuális igények szerint mozgósítják erőforrásaikat.

17:52 - A paksi atomerőmű üzemeltetésére, biztonságára nem jelent veszélyt a Duna áradása. Az atomerőmű telephelye semmilyen körülmények között nem kerül víz alá - mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-nek.

Hozzátette: a vízügyi hatóságokkal folyamatos kapcsolatot tartanak, a folyó magas vízállása esetére kidolgozott, háromfokozatú védelmi intézkedés első szintjét életbe léptették.

Mint kifejtette, a készültségi terv középpontjában nem a gát védelme áll, hiszen arra nincs szükség, hanem például a zsilipek behelyezése, az uszadék káros hatásai elleni védelem.

Emlékeztetett arra: korábban is jelezték, a célzott biztonsági felülvizsgálat az erőmű ellenálló képességét vizsgálta, és arra is kitért, hogy az extrém vízállás hogyan érinti. Az eredmény azt igazolta, hogy nem fenyegeti veszély - hangsúlyozta.

Hamvas István elmondta, hogy az erőmű felőli gát magasabb, mint a túloldali, az erőmű telephelye pedig még ennél is feljebb van, ezért kijelenthető, hogy a létesítmény biztonságát, üzemképességét nem befolyásolja a prognosztizált vízszint.

Ezzel egyidejűleg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményben tudatta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint június 10-én várható a folyó tetőzése Paksnál 813 centiméteres értéken, ami nem éri el a harmadfokú védelmi szintet, és alatta marad az atomerőmű térségében mértékadó 863 centiméteres árvízszintnek is.

A közlés szerint a szokásostól eltérő időjárási körülmények kezelésére a Paksi Atomerőmű előre kidolgozott eljárásokkal rendelkezik.

17:51 - A Duna áradása miatt több jelentős forgalomkorlátozást már elrendeltek Budapesten, és további intézkedések várhatók a következő napokban. Tarlós István főpolgármester utasítására a szakemberek áttekintették a metróhálózaton szükséges intézkedéseket.

A Főpolgármesteri Hivatal keddi, az MTI-hez eljuttatott, Tarlós István főpolgármester által aláírt közleménye szerint az árvíz kizárólag a Duna alatt közlekedő 2-es metróvonalat érinti, azonban sebességkorlátozás bevezetése nem indokolt. Ha a Duna vízszintje Budapesten eléri a 850 centimétert, a Batthyány téri állomást le kell zárni az utasok elől, és a szerelvények áthaladnak az állomáson. Az intézkedés keretében az állomás polgári védelmi kapuit bezárják, így a vonalon a közlekedés akkor is fenntartható marad, ha a Batthyány téri aluljárót esetleg elöntené a víz.
A 4-es metró munkaterületeit várhatóan az árvíz nem érinti, de a projektigazgatóság és a kivitelezők folyamatosan figyelik, észlelhető-e bárhol vízszivárgás.

A közúti korlátozásokkal kapcsolatban azt írták, korábban már lezárták a római-parti Királyok útját, ezért a 34-es busz a 134-es vonalára terelve közlekedik, és a 934-es is terelve szállítja az utasokat. A Margitsziget zárása miatt a 26-os buszok 19 órától nem közlekednek, a római-parti Nánási út várható zárása miatt pedig a 106-os buszokat szerda reggeltől a hatóság döntésének függvényében szintén terelik, és rövidített útvonalon közlekednek.

Csütörtökön üzemkezdettől a Lánchíd pesti aluljárója várhatóan víz alá kerül, ezért a 2-es villamosok a Közvágóhídtól csak az Eötvös térig közlekednek, a Március 15. tér és az Eötvös tér között pedig csak egy vágányt használhatnak. Emiatt hétköznap csúcsidőben két villamos mindig párban, egymás után indul a Március 15. tértől az Eötvös tér felé. A 2-es villamospótló autóbuszokat a BKK meghosszabbított útvonalon, a Nyugati pályaudvar és Széchenyi István tér között közlekedteti. Az alsó rakpartok kedd esti lezárása miatt a belvárosban és a párhuzamos utakon jelentős torlódásokra lehet számítani, így a 2-es villamos és a pótlóbusz helyett a sűrűbben közlekedő nagykörúti villamosok használatát javasolják.

A szentendrei HÉV (H5) forgalmát várhatóan csütörtök délutántól kell korlátozni, ennek pontos időpontja a vízállástól függ. A korlátozás életbelépésétől a HÉV Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd felszíni állomásáig közlekedik, de a megálló korlátozott kapacitása miatt ritkább, 8 perces követési idővel. Munkanapokon a Margit hídig közlekedő HÉV-szerelvények mellett Békásmegyer és Kaszásdűlő között kisegítő szerelvényeket is forgalomba állítanak. Emellett Kaszásdűlő és az Árpád hídi metróállomás között az Árpád hídon át Pestre HÉV-pótló autóbuszokat is indít a BKK, munkanapokon kora reggeltől a késő esti órákig, 8-10 percenként.

A Clark Ádám téri villamos aluljáró esetleges lezárásakor a 19-es és 41-es villamosokat a 18-as villamos vonalán a Széll Kálmán tér végállomásra terelve közlekedtetik, a lezárás pontos időpontjáról későbbiekben adnak tájékoztatást. Az aluljárót leghamarabb csütörtökön vagy pénteken zárhatják le.

Szerda reggeltől több járatot is sűrítve indítanak, kisebb követési idővel közlekednek majd egyes időszakokban a 2-es és 3-as metrók, az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, a 18-as villamosok, valamint a 9-es és 86-os buszok.

17:50 - Az árterek helyreállítását szorgalmazza a Természetvédelmi Világalap (WWF), amelynek közleménye szerint a Duna-medence sok országának kell a jövőben olyan árvizek kockázatával számolnia, mint amelyek jelenleg Ausztriát, Németországot és Közép-Európa más államait is sújtják, miközben sok folyónak egyre csökken a természetes vízvisszatartó képessége.

"A folyókra gyakran több vízerőművet is építenek" - magyarázta Christoph Walder, a WWF szakértője. - Ha azt akarjuk, hogy az osztrák folyók ismét természetes árvízszabályozókként működjenek, összesen 84 ezer hektárnyi árteret kellene helyreállítanunk."

Az adatok a szervezet Minden hektár számít (Every hectare counts) elnevezésű tanulmányából származnak. A WWF szerint az elmúlt tíz évben ez a második nagy árvíz Ausztriában, és bár nem lehetett volna elkerülni, de az egészséges ökoszisztémák tompíthatták volna hatását - olvasható a szervezet MTI-hez is eljuttatott közleményében.

Mindezek fényében a WWF egyik elsődleges megoldási javaslata az ökológiai árvízvédelem. A szervezet szerint az árterek kialakítása és a vízgyűjtő területek védelme épp oly fontos, mint a jól átgondolt tervezési stratégiák. A gyors és hatékony intézkedések fontosságát hangsúlyozva a közlemény emlékeztetett arra, hogy egy 2006-os osztrák tanulmány kimutatta, a klímaváltozás hatására megnövekszik a téli csapadékmennyiség az Alpokban és intenzívebbé válnak a nyári esőzések.
A szervezet szerint a védőgátak nem jelentenek "univerzális megoldást" az árvizek ellen, ezért a Duna és más európai folyók árterének helyreállítására lenne szükség. "Az árterek olyanok, mint a szivacsok, amelyek nagy mennyiségű víz tárolását teszik lehetővé, amelyet aztán lassan és biztonságosan leengednek a folyóba, illetve a talajvízbe jut" - húzta alá Orieta Hulea, a WWF közép- és kelet-európai részlegének környezetvédelmi ügyekért felelős vezetője.

Mint hozzátette, "ha leválasztjuk ezeket a területeket a fő folyómedrekről és mezőgazdasági célokra használjuk, mint ahogy az a Duna alsó szakaszán és Európa nagy részén is történt az elmúlt évszázadban, akkor elvesztik árvízvisszatartó képességüket és megnövekszik az árvizek kockázata".
Egy 2010-es WWF tanulmány szerint nagyjából 800 ezer hektárnyi árteret lehetne helyreállítani a Duna vonalán. A szervezet szerint ebből legalább 100 ezer hektárnyi terület helyreállítása olyan befektetést jelentene, amelynek összege még mindig alacsonyabb lenne, mint az áradások okozta károk, vagy a magasabb és erősebb védőgátak megépítésének költségei.

17:45 - A néhány nappal korábban jelzettnél 40-50 centiméterrel magasabban tetőzhet a Mosoni-Duna - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott kedden az MTI-t.

Széles Sándor közlése szerint a megáradó Duna visszaduzzasztó hatása csütörtöktől érvényesülhet itt és a térség többi mellékfolyóján, így a Marcalon és a Rábán.

A Duna tetőzését szombatra várják a szakemberek a térségben, és egyelőre nem tudni, mikor és milyen tempóban indul meg majd az apadás. Hozzátette: az elmúlt napok németországi, ausztriai tapasztalatai alapján naponta akár egy métert is zuhanhat a vízszint.

A védekezési munkákról szólva Széles Sándor elmondta: jelenleg is erősítések, magasítják a gátakat az Öreg-Duna magyarországi és a Mosoni-Duna mindkét oldalán.

Szavai szerint a legnehezebb helyzet a Mecsér-Dunaszentpál-Győrújfalu vonalon alakult ki, de "ha a itt a védekezés sikeres, eredményes lesz, akkor nem lesz szükség a lakosságot érintő határozatra".

Hozzátette: jelenleg is több mint negyven nagyteherautóval hordják a homokot ezekhez a töltésszakaszokhoz, így minden esély megvan arra, hogy a szükséges munkákat el tudják végezni.

A kormánymegbízott arra is kitért: mostanra Hódmezővásárhelyről, Szegedről, Szolnokról és Veszprémből vezényeltek át katonai egységeket az árvíz elleni védekezésre Győr-Moson-Sopronba. Az első, 650 fős egység este hat órakor kezdi meg a munkát a gátakon, a másik, ugyanekkora egység pedig 12 órával később váltja le őket.

Széles Sándor megemlítette, hogy a mentésben a két itteni mellett két átvezényelt lánctalpas kétéltű jármű is részt vesz.

17:38 - Lemondja Bajnai Gordon csütörtökre tervezett váci és dunakeszi fórumát az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség a dunai árvíz miatt. A fórumokat az ár levonulása után megtartják - közölte a pártszövetség kedden az MTI-vel.

Hozzátették: politikusaik és aktivistáik csütörtökön az árvízi védekezésben segítenek a Duna budapesti szakaszán.

Kitértek arra is, hogy Dunakeszi fideszes polgármestere, Dióssi Csaba egy a Facebookon terjedő levél szerint "álcivil tüntetőket" szervez Bajnai Gordon fórumának helyszínére, és arra kéri őket, hogy libahangot utánzó sípokat hozzanak magukkal.

"Ezekkel a tüntetésekkel nem lehet visszatartani a változást akaró polgárokat attól, hogy találkozzanak egymással" - közölte a pártszövetség, megjegyezve: váci és dunakeszi fórumokat is megtartják az árhullám levonulása után.

16:50 - A dunai árhullámban nem érintett vízügyi igazgatóságok műszaki vezetőit és munkatársait átvezényelték a győri és a budapesti vízügyi igazgatóságra, illetve az Országos Műszaki Irányító Törzsbe (OMIT) a Duna menti védekezés érdekében - közölte a törzs kedd délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a Dunán és a Mosoni-Dunán levonuló árvízi védekezés érdekében hozott intézkedés a szolnoki, a miskolci, a debreceni, a szombathelyi, a nyíregyházi és a szegedi vízügyi igazgatóságok dolgozóit érinti. A vízügyi igazgatóságok munkatársai a helyi védelemvezetés irányításával végzik majd munkájukat, illetve az OMIT tevékenységét segítik - tették hozzá.

A legfrissebb vízállási adatok szerint Budapestnél és Esztergomnál is 4 óra alatt 9 centiméterrel emelkedett a vízszint. A fővárosban kedden 11 órakor még 621 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 630 centiméteres vízállást mértek. Esztergomban 552 centiméterről 561 centiméterre emelkedett a vízszint a délután folyamán.

Komáromnál szintén 4 óra alatt 7 centiméterrel emelkedett a vízszint, délután 4 órakor már 561 centimétert mértek. Nagymarosnál 3 centiméterrel, 483 centiméterre duzzadt a folyó.

Nagybajcsnál négy óra alatt nem változott a vízszint, ott továbbra is 660 centiméteres a Duna vízállása.

Az OMIT közleményében azt írta: az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.

Országszerte továbbra is több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek a szakemberek.

16:44 - A debreceni különleges orvosi mentőcsoport (Dekom) nyolc orvosa és hét műszaki szakembere indulásra kész, hogy segítsen az ausztriai, illetve a hazai árvíz sújtotta területeken a mentésben - közölte Késmárky András, az orvoscsoport vezetője kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint kedd reggel Magyarország bécsi nagykövetségéhez eljuttatott levelükben felajánlották segítségüket az ausztriai árvízben bajba jutottak mentésében.

Két hajójuk közül az egyik olyan kismerülésű motorcsónak, amely nagy sebességre képes, s gyorsan be lehet jutni vele a vízzel elzárt területekre. A jármű diagnosztikai felszereltsége egy mentő rohamkocsiéval egyenértékű, kiképzett személyzettel a fedélzetén - tette hozzá a Dekom vezető orvosa.
A hajók mellett öt-hat speciálisan felszerelt terepjárójuk és egy mentőautójuk is készen áll, hogy szükség esetén akár Ausztria, akár Magyarország területén bekapcsolódjanak a speciális mentésbe, ellátásba - jegyezte meg.

Magyarországon a katasztrófavédelemmel számos közös mentési akcióban vesznek részt a Dekom szakemberei, legutóbb egy nehezen megközelíthető terepről mentettek ki egy gerincsérültet - ismertette Késmárky András.

16:32 - Az Erste Bank Hungary Zrt. az árvízi helyzet miatt 2013. június 6-tól ideiglenesen bezárja Szentendrén a Duna korzó 18. szám alatti fiókját - közölte a hitelintézet kedden a BÉT honlapján.

A szentendrei fiók újranyitásának időpontját annak ismertté válásakor közzé fogják tenni - olvasható a közleményben.

16:06 - Több segélyszervezet munkatársai kezdték meg a munkálatokat az árvíz sújtotta területeken: részt vesznek a költöztetésben, élelmet és takarókat osztanak, emellett önkéntesek jelentkezését is várják.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében az árvíz elleni védekezésben, a védekezésben résztvevők ellátásában, az esetlegesen kialakítandó befogadó helyek kezelésében, üzemeltetésében és az érintett lakosság pszichoszociális ellátásában nyújt segítséget. Készenlétbe helyezték a rendelkezésére álló speciális árvízi mentőhajókat is, melyek szükség esetén rövid időn belül bevethetőek - közölte a segélyszervezet kedden az MTI-vel.

A humanitárius szervezet várja jó fizikumú, segítőkész önkéntesek jelentkezését. Elindult a 1359-es adományvonal, emellett pénzadományokat belföldi átutalás esetén a 11784009-20202936-00000000 számlaszámra küldhetnek a segíteni szándékozók, a közlemény rovatban tüntessék fel: Katasztrófa.

A Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesek jelenleg a Margitszigeten tevékenykednek és homokzsákokat pakolnak. Emellett feltöltötték a segélyraktárakat, hogy tartós és azonnal fogyasztható ételekkel segíthessék a rászorulókat, kitelepítés esetén pedig matracokkal és plédekkel is támogatják a bajba jutottakat. Hétfőig önkéntesek jelentkezését várják a vad.lillaÓjobbadni.hu címre.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a tahitótfalui Benefícium Idősek Otthon, illetve a sződligeti Viktor Speciális Otthon lakóinak költöztetésében és ellátásában segédkeznek, emellett több járművel, a tavaszi belvizekben már bizonyított szivattyúkkal, a kitelepítettek ellátásához szükséges élelmiszerekkel és higiéniás készletekkel alakítják ki bázisukat az érintett helyszíneken.

Az önkéntesek jelentkezését az onkentesÓsegelyszervezet.hu címen várják; az adományokat online a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve a 11705008-20464565-ös számlaszámra az "árvíz" megjegyzéssel lehet eljuttatni, csekket a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet kérni.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik, önkéntesei forró teát, kávét, szendvicseket, élelmiszert visznek a helyszínre, de gondoskodnak esőkabátról, takarókról és gyógyszerekről is. Készenlétbe helyezték a mentőszolgálatot is, így szükség esetén egészségügyi biztosítási feladatokban is közreműködhetnek.

A teajárat kedden Dunaszentpálon állt szolgálatba, innen járja sorra a védelmi vonalakat. Hasonló feladatra készül a szolgálat Győr, Komárom és Esztergom térségében is. A karitatív szervezet az arvizÓmaltai.hu e-mail címen fogadja az önkéntesek jelentkezését.

A Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési csoportja rendkívüli árvízvédelmi megbeszélésén döntött arról, hogy minimum 100 önkéntessel és 10 millió forinttal járul hozzá az árvízi előkészületi és védelmi munkákhoz. A segélyszervezet Rescue24 speciális mentőcsapata eszközeit, és akár egy helikoptert is be tud vetni az árvíz elleni védekezésben. Jelentkezni az onkentesÓbaptistasegely.hu e-mail címen vagy a 20/324-7351-es telefonszámon lehet.

A segélyszervezetek folyamatosan kapcsolatban vannak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és a helyi védelmi bizottságokkal, így az aktuális igények szerint mozgósítják erőforrásaikat.

16:02 - Négy szakaszra vezényelnek katonákat Győr-Moson-Sopron megyében, hogy részt vegyenek az árvízi védekezési munkálatokban - közölte kedd délután a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred illetékese az MTI-vel.

Sályi Gergő törzsőrmester, protokollaltiszt tájékoztatása szerint egységük és az oda vezényelt alakulatok összesen 650 tagja este hat órakor indul a kijelölt pontokra, ahol 12 órás váltásban dolgoznak majd a töltések megerősítésén, illetve töltenek homokzsákokat.

Hozzátette: a katonákat Vének és Dunaremete, Vének és Dunaszentpál, valamint Győr és Koroncó között, valamint a Mosoni-Duna Rábca menti szakaszán vetik be.

Korábbi tájékoztatása szerint kedd déltől a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kétszáz katonája áll készen arra, hogy kétéltű lánctalpas szállítójárművekkel, motorcsónakokkal, illetve terepjáró teherkocsikkal részt vegyen az árvízi mentésben, este hét órától pedig további száz katonát tudnak bekapcsolódni a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásába.
A katonák a gátak építésében és erősítésében, a homokzsákok töltésében és szállításában, a romok és a törmelékek eltakarításában, a figyelőszolgálat működtetésében, valamint mentési feladatok ellátásában tudnak részt venni.

A rendkívüli árvízvédelmi fokozat kihirdetésével a győri alakulat bázislaktanyaként üzemel, vagyis a honvédség ide vezényelt egyéb erői is a likócsi laktanyába érkeznek.

Közlése szerint két ütemben további kilencszáz katona átcsoportosítására kell számítani. Lesz az egységben búvárcsoport mentőbúvárral, egészségügyi, vízi szállító csoport, áramellátást és világítást biztosító csoport is.

16:00 - Fejér megyében a Duna előreláthatólag az eddig mért legmagasabb vízállás közelében tetőzik vasárnap vagy a jövő hét elején - hangzott el a Fejér Megyei Védelmi Bizottság keddi rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Kiss Jenő, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei üzemmérnökségének vezetője elmondta, hogy a Duna teljes megyei szakaszán, valamint a váli és a Szent László-vízfolyásnál kedd reggel óta elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak. A folyó adonyi vízmércéjénél 739 centiméter volt az eddig mért legmagasabb vízállás, amit a mostani árhullám megközelíthet.

A vízügyi szakember hangsúlyozta, hogy gyorsan növekvő és csökkenő vízszintre számítanak, rövid ideig lesz komoly terhelés a töltéseken, ami megkönnyítheti a védekezést. A kulcsi, rácalmási és dunaújvárosi magas partoknál azonban okozhat gondokat az árvíz, mert a löszfal az árhullám gyors levonulását követő lassabb talajvízmozgás miatt elmozdulhat.

A Dunán levonuló árhullám a megyében Ercsit, Adonyt, Kulcsot, Rácalmást, Dunaújvárost, Kisapostagot és Baracsot érinti közvetlenül. Az önkormányzatok védekezési feladatait a vízügyi igazgatóság egy-egy szakemberrel segíti.

Dorkota Lajos kormánymegbízott közölte: a rendkívüli védelmi bizottsági ülésen 21 pontos intézkedési tervet fogadtak el, a legfontosabb feladat az emberélet megmentése, az anyagi kár mérséklése és a közművek védelme. Kiemelt feladat lesz az árterekben engedély nélkül vagy engedéllyel épített házakban élők mentése, őket szerdán és csütörtökön értesítik a rendkívüli helyzetben szükséges teendőkről.

Kiemelte: az ideiglenes védművek kialakításához 100 ezer homokzsák áll rendelkezésre, ebből eddig 13 ezret igényeltek az önkormányzatok.

Magosi Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató jelezte, hogy megerősítik a főügyeletet és a műveletirányítást, valamint szükség esetén a hivatásos tűzoltók készenléti szolgálatát. Az érintett települések védekezési feladatait egy-egy nagy tapasztalattal rendelkező katasztrófavédelmi tiszt segíti majd a helyszínen, akik kihirdetett veszélyhelyzet esetén átveszik a védekezés irányítását a településvezetőktől.

15:56 - Felkészül az árvíz miatt esetleg szükségessé váló lezárásokra Győr-Moson-Sopron megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölte az MTI érdeklődésére kedden a társaság szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint még nincs érvényben útlezárás, de a korábbi árvizek tapasztalatai alapján a Szigetközön áthaladó 1402-es számú összekötő úton szükség lehet a mecséri Mosoni-Duna híd lezárására és leterhelésére annak érdekében, hogy az árvíz ne tegyen kárt a hídban.
"Társaságunk a 14-es számú főút, a Vámosszabadi határátkelőhely, a mecséri Mosoni-Duna híd, valamint az 1-es számú főút Győr és Komárom közötti szakaszának esetleges lezárására vagy egyéb forgalomkorlátozások bevezetésére megkezdte a szükséges előkészületeket, a forgalomtechnikai tervek összeállítását, a szükséges jelzés rendszerhez a megfelelő táblák beszerzésének előkészítését" - jelezte a szóvivő.

15:52 - Megkezdték az árvízi védekezést Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, Gemencen a vadállomány, a faállomány és a gemenci erdei vasút érdekében - közölte a Gemenc Zrt. kedden délután az MTI-vel.

A közlemény szerint az erdőgazdaság szakemberei a vadmentő dombokat folyamatosan takarmánnyal töltik fel, szerdán leállítják a kisvasút forgalmát, biztonságba helyezik a kitermelt faanyagot és figyelemmel kísérik a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani a gemenci erdő növény- és állatvilágának megvédése érdekében.

A szakemberek folyamatosan töltik fel és pótolják a körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőrészletekben található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal, hogy a víz elől menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára a védett helyeken megfelelő mennyiségű eledel biztosítsa a túlélést.

Az árvízzel borított területek környékén és a körtöltéseken nyugalomra van szüksége a vadállománynak, ezért el kell kerülni, hogy az emberek miatt az állatok ne merjenek felkapaszkodni a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra - zárul a közlemény.

15:33 - Milliárdos károkra számít a Római Partért Egyesület a parton az árvíz miatt.

A szervezet keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a római parton mintegy 70 hektárnyi, legálisan, építési engedéllyel beépült terület van veszélyben, az ingatlanok összértéke 40 milliárd forint körüli. Hozzátették: a parton 13 hektár állami közösségi tulajdonban van.

A tájékoztatás szerint a sportlétesítmények, a csónakházak, a parton lévő 7 szálloda, a vendéglátóhelyek a veszélyhelyzet idején nem fogadnak vendégeket, a családi házak lakóit kiköltöztetik. Akik tudnak, saját eszközökkel és forrásból próbálnak védekezni az árvíz ellen - tették hozzá.

Az egyesület álláspontja szerint a Római-partnak így nincs jövője, amennyiben a parton nem épül meg a terület védelmét szolgáló mobilgát, romok maradnak az épületek helyén a III. kerület szívében.

15:30 - A Duna emelkedő vízszintje miatt Komárom-Esztergom megye néhány településének alacsonyabban fekvő területein sor kerülhet a lakosság időleges kitelepítésére - mondta a Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja kedden, komáromi sajtótájékoztatóján.

Czunyiné Bertalan Judit hozzátette, kitelepítés elsősorban az esztergomi Prímás-sziget, valamint Pilismarót, Neszmély és Dunaalmás területén fordulhat elő. A megyei Duna-szakasz minden érintett pontján tart a töltések megerősítése és magasítása, a tetőzés idejére minden veszélyeztetett helyszínt védelemmel látnak el.

"A veszélyhelyzet elrendelése következtében a lakosság és a települések védelme érdekében szükséges források rendelkezésre állnak. Kérjük az embereket, hogy vegyék komolyan a védelmi szervezetek figyelmeztetéseit" - mondta a kormánymegbízott.

Czomba Péter, a megyei katasztrófavédelem vezetője elmondta: jelenleg majdnem 800 ember dolgozik a védműveken - vízügyi szakemberek, katonák, közfoglalkoztatottak, katasztrófavédelmisek és önkéntesek.
Molnár Attila (Fidesz-KDNP), Komárom polgármestere elmondta, a szőnyi városrész szorul a legnagyobb védelemre, ott jelenleg homokzsákokból nyúlgátat építenek. A munkában számos önkéntes mellett az ipari park cégei is segítenek.

A polgármester hozzátette, továbbra is várják önkéntesek jelentkezését, valamint a városházán fogadják az árvízi munkásoknak szánt élelmiszereket.

A védekezésben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság rendkívüli készültséget rendelt el Komárom, Almásfüzitő és Esztergom térségében. A veszélyeztetett területen forgalomkorlátozásra és hidak lezárására kell számítani.

A számítások szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál jelentősen meg fogja haladni a harmadfokú készültség szintjét és péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771 centimétert.

Kedd reggel Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök elmondta, megkezdték a honvédség technikai eszközeinek átcsoportosítását az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe, ezek között vannak akár kéttonnányi homokzsák szállítására alkalmas helikopterek is.

A MÁV tájékoztatása szerint Almásfüzitőnél és Komáromnál lezárták a Dunához közelebbi vágányt és kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát, a munkálatok miatt előreláthatólag 20-30 perces átlagos késésre kell számítani ezen a vonalon.

15:28 - A zalai védelmi bizottságok 350 önkéntessel és mintegy ötven eszközzel tudnak segíteni szükség esetén az árvíz miatt veszélyeztetett megyékben - közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a dunai áradás miatt veszélyeztetett megyék megsegítése érdekében Rigó Csaba kormánymegbízott, a ZMVB elnöke felmérette a zalai szervezetek és a járási védelmi bizottságok lehetőségeit. A beérkezett jelentések szerint csaknem 350, védekezésre kiképzett önkéntessel, továbbá mintegy ötven technikai eszközzel képesek Zalából szükség esetén segítséget nyújtani.

A ZMVB tájékoztatása arra is kitér, hogy a Murán az elmúlt napokban kisebb árhullám vonult le, de annak szintje nem érte el az elsőfokú riasztási értéket. A Zala megyei folyóvizeken nincs jelentős áradás, és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint a közeljövőben nem is várható.

15:25 - Négy helyen kritikus az árvízi helyzet Győr-Moson-Sopronban - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedd délután.

Dobos Viktória hadnagy az MTI érdeklődésére elmondta: Győrújfalun, Győrzámolyon, Dunaszentpálon és Mecséren folynak intenzív védekezési munkálatok. Ezeken a településeken a katasztrófavédelem összekötő tisztjei segítik a munkát.

A szóvivő egy korábbi hír kapcsán közölte: a megyében nem rendeltek el kitelepítést, az otthonát elhagyó huszonegy ember kiköltöztetése a helyi polgármesterek kérése alapján történt.

Arra a kérdésre, hogy szükség esetén hány kitelepítettről tudnak gondoskodni a hatóságok, a szóvivő azt felelte: mindenkit el tudnak helyezni.

15:20 - A MÁV folyamatosan figyeli a vízügyi igazgatóságok jelzéseit az áradó folyók mentén, így a Dunán is, és a helyzethez igazodó megoldásokat alkalmaz a biztonságos vasúti forgalom lebonyolításához - nyilatkozta az MTI érdeklődésére a Mávinform ügyeletese kedden.

Hangsúlyozta: a MÁV felkészült arra, hogy amennyiben le kell állítani a vasúti közlekedést az áradásban érintett vasúti szakaszon, akkor kerülő útvonalon közlekedő vonatokkal biztosítják a személyszállítást és az árufuvarozást.

Jelenleg 4 kilométeres vasúti vonal érintett az Duna áradásában Komárom és Szőny között, itt 150 katona önkéntesek segítségével erősíti a vasúti töltést, és hamarosan kőzúzalékkal megrakott tehervagonokkal terhelik a pályát, hogy a víz ne mossa ki a követ a sínek alól - hangsúlyozta a Mávinform ügyeletese.

14:40 - Délután várják a Duna tetőzését a kritikus szakaszon Ausztriában

Kedden délután négy órától várják a Duna legmagasabb vízállását a folyónak azon a szakaszán Ausztriában, ahol a legnagyobb veszélyt jelenti az áradás.

Az osztrák vízügyi szolgálat tájékoztatása szerint a Wachau vidéken délután négy órától várható a legmagasabb vízállás - jelentette az APA osztrák hírügynökség. A kienstocki mérőállomásnál 10,8-10,9 méteres vízállással számolnak, így várhatóan itt nem haladja meg az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor mért 10,9 métert.

A Duna alsó- és felső-ausztriai szakaszán, Bécstől 60-100 kilométerre nyugatra feszült helyzet alakult ki kedden reggel. Itt újabb településeket fenyeget elöntéssel az ár, annak ellenére, hogy hétfő óta lassult a vízszint emelkedése.

A mentésben résztvevők feszülten figyelik, hogy a víz nem lépi-e át a mobil védőgátak peremét, és hogy a védőfalak megtartják-e a víztömeget, nem tesznek-e kárt bennük az árvízi hordalék nagyobb méretű darabjai. Ezeket a gátakat és más védműveket a 2002-es nagy árvíz után szerezték be, illetve építették fel. Ha a gátak átszakadnak, újabb településekre törhet be a víz.

Bizakodásra ad okot a védekezésben részt vevőknek, hogy a folyó ausztriai vízállása a korábban vártnál lassabban emelkedett hétfő este óta.

Miközben Alsó- és Felső-Ausztriában még az árhullám tetőzésére várnak, addig Vorarlbergben, Salzburgban és Tirolban már megkezdődött a takarítás és a helyreállítás. A közlekedési helyzet viszont nem javult hétfő óta, továbbra is mintegy 150 közúton vannak lezárások.

Bécsnél kedden éjszaka várják a Duna tetőzését, de a fővárosban nem várhatók jelentős károk.

14:25 - Képek Németországból

Bezenyei olvasónk Drezdában - Fotók: Fabsich Virág

14:20 - Huszonegy embert telepítettek ki Győr-Moson-Sopron megyében

Eddig huszonegy embert kellett kitelepíteni az otthonából Győr-Moson-Sopron megyében, Kisbajcson és Véneken a Duna áradása miatt, mindannyiukat rokonoknál, ismerősöknél helyezték el - közölte a katasztrófavédelem megyei igazgatósága kedden a honlapján.

A tájékoztatás szerint az árvízi védekezés munkálataiban a katasztrófavédelem, a közútkezelő és a vízügyi igazgatóság csaknem háromszáz munkatársa vesz részt.

A hétfőn felmért készletekben 104 ezernél is több homokzsák szerepel, ebből aznap mintegy tízezret szállítottak ki az egységekhez.

14:10 - Videó Németországból13:45 - Kétszáz győri katona bevetésre készen

Kedden déltől a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kétszáz katonája áll készen arra, hogy kétéltű lánctalpas szállítójárművekkel, motorcsónakokkal, illetve terepjáró teherkocsikkal részt vegyen az árvízi mentésben, este hét órától pedig további száz katonát tudnak bekapcsolódni a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásába.

Sályi Gergő törzsőrmester, protokollaltiszt keddi tájékoztatása szerint a katonák a gátak építésében és erősítésében, a homokzsákok töltésében és szállításában, a romok és a törmelékek eltakarításában, a figyelőszolgálat működtetésében, valamint mentési feladatok ellátásában tudnak részt venni. Mint elmondta, a rendkívüli árvízvédelmi fokozat kihirdetésével a győri alakulat bázislaktanyaként üzemel, vagyis a honvédség ide vezényelt egyéb erői is a likócsi laktanyába érkeznek.

Közlése szerint két ütemben további kilencszáz katona átcsoportosítására kell számítani. Lesz az egységben búvárcsoport mentőbúvárral, egészségügyi, vízi szállító csoport, áramellátást és világítást biztosító csoport is.

13:40 - Áder János együttérzését fejezte ki

Áder János köztársasági elnök levélben fejezte ki részvétét és együttérzését Joachim Gauck német, Heinz Fischer osztrák és Milos Zeman cseh államfőnek a Duna és a Moldva folyók emberéletet is követelő pusztító áradása miatt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága kedden.

"A mind gyakoribbá váló és egyre súlyosabb árvizek fájdalmas erővel figyelmeztetnek minket közös felelősségünkre: arra, hogy az éghajlati viszonyok változásának következményeit régiónkban csak együttes fellépéssel, a közép-európai országok összefogása révén tudjuk kezelni" - emlékeztetett a köztársasági elnök.

Áder János sok sikert kívánt a német, az osztrák, valamint a cseh államfőnek és az árvízi védekezés valamennyi résztvevőjének a természeti csapás elleni küzdelemben. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a helyreállítási munkálatok mihamarabb megkezdődhetnek.

13:25 - Kiürítettek Sződligeten egy idősek otthonát

Több mint nyolcvan, zömmel idős embert költöztettek biztonságos helyre a Duna sződligeti árterében lévő Viktor Speciális Otthonból kedd délelőtt - mondta a Pest megyei kormánymegbízott Kisorosziban az MTI-nek.

Tarnai Richárd tájékoztatása szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert az ingatlant hamarosan elöntheti az áradó Duna.

Az otthon lakóinak többségét helyben, egy oktatási intézmény tornatermében helyezték el, ahová a megyei katasztrófavédelem vitt ágyakat. Az átmeneti szálláson az étkeztetést és az orvosi ellátást is biztosítják - tette hozzá a megyei kormányhivatal vezetője.

A speciális otthonból kiköltöztetett betegeket - körülbelül 15 embert - a váci Jávorszky Ödön kórházba szállították - közölte Tarnai Richárd.

13:20 - Infovonalak az önkéntesek koordinálására

Öt megyében és a fővárosban indított információs telefonvonalakat a Belügyminisztérium az önkéntesek koordinálására a Duna áradása miatt.

A tárca az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján tette közzé, milyen elérhetőségeken lehet jelentkezni.

A http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_arviz_onkentesek oldalon jelenleg a Fejér (06-20-234-39-39), a Győr-Moson-Sopron (06-96-529-539), a Komárom-Esztergom (06-34-512-079), a Pest (06-1-469-44-54) és a Tolna (06-74-510-490) megyei, valamint a fővárosi (06-20-250-38-91; 06-20-250-34-92) telefonszámok szerepelnek.

Az árvízzel kapcsolatos tudnivalók folyamatosan frissülnek az OKF honlapján.

13:15 - OKF: Kilenc települséen védekeznek

Négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi védekezést, a fővárosban több helyszínen is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.

Legfrissebb közleményük szerint Győr-Moson-Sopron megyében Dunaszentpálon; Komárom-Esztergom megyében Komáromnál, Neszmélynél és Dunaalmásnál, míg Pest megyében Százhalombatta, Szentendre, Leányfalu és Sződliget végez hivatalosan is megelőző munkálatokat.

Az OKF a honlapján az önkéntesek koordinálását segítő telefonszámokat is közzétette.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a dunai árhullám tetőzése a Szigetközben pénteken várható, Budapesten előreláthatólag vasárnap tetőzik majd a folyó.

Kiemelték: a Duna vízgyűjtőjén leesett jelentős mennyiségű csapadék következtében kialakult árhullám rendkívüli intézkedéseket igényelt. A belügyminiszter összehívta mindazon szervezeteket, amelyek az árvíz biztonságos levezetésében hatékonyan tudnak közreműködni, a védekezési feladatok ellátása folyamatos és ütemszerű. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja.

"Az árhullám okozta helyzet kezelésére a belügyminiszter intézkedései nyomán adottak a személyi, tárgyi és technikai feltételek, azok összehangolása eredményes védekezést tesz lehetővé" - hangsúlyozták.

Kedd déltől Orbán Viktor miniszterelnök veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna áradása miatt az érintett térségekre.

A közleményben az áll: veszélyhelyzet idején az Országos Vízügyi Főigazgatóság folyamatosan figyeli a lokalizációs terveket, a kapott feladatokat pedig folyamatosan teljesíti. Az osztrák területen levonuló árhullám helyzetét a belügyminiszteren keresztül kétóránként jelentik a miniszterelnöknek - tették hozzá.

Az OMIT tájékoztatása szerint jelenleg már több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek a szakemberek.

13:10 - Rendkívüli helyzet Pozsonyban

Rendkívüli helyzetet rendelt el kedden Pozsony önkormányzata a Duna és a Morva folyó megemelkedett vízszintje és az abból adódó árvízveszély miatt, a délután folyamán összeül a város válságstábja is - közölte az MTI-vel Lubomír Andrássy, Pozsony főpolgármesterének irodavezetője kedden.

A rendkívüli helyzet elrendelését a Pozsonyt fenyegető árvízveszély fokozódása, valamint az tette indokolttá, hogy a Morva és a Duna várhatóan néhány órán belül elvágja a külvilágtól Pozsony nyugati városrészét, Dévényt. A Morva Dévénynél ömlik a Dunába.

Pozsonyban, ahol keddtől harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, délután összeül a főváros válságstábja. A tanácskozáson az egyes városrészek, valamint több állami intézmény válságstábjai egyeztetnek a további intézkedésekről.

13:10 - Ezreket telepítenek ki Németországban, Csehországban és Ausztriában

Napok óta küzdenek Európa középső részének hatóságai és lakói az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb árvízével, Németországban, Csehországban és Ausztriában az áradások miatt ezreket telepítenek ki, és vészesen tovább emelkedik a folyók szintje Szlovákiában is.

Passaunál egyenesen az utóbbi ötszáz év legsúlyosabb árvizéről beszélnek, de a város már túl van a természeti katasztrófa legnehezebb szakaszán: a védekezést irányító válságstáb kedd reggeli adatai szerint a Duna vízszintje majdnem fél méterrel csökkent az éjjel. A bajor városnál, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik, a Duna 12,80 méter körül tetőzött az éjjel. Hajnalban már 12,40 méter volt a vízállás, és visszahúzódott az Inn is, a város így túl van a nehezén. A Dunán feljebb, Regensburg és Passau között viszont vészesen meggyengültek a gátak. Regensburgban, ahol a Duna a Regen folyóval találkozik, katasztrófariadót kellett elrendelni.

Bajorország más térségeiben és Türingia tartományban javult az árvízhelyzet kedd reggelre. Szászországban és Szász-Anhalt tartományban viszont egyre emelkedik az áradó folyók vízállása, az ország keleti részén fekvő tartományokban az évszázad árvizeként emlegetett 2002-es nagy árvízhez hasonló katasztrófától tartanak.

Szászországban az Elba éjjel betört a meisseni óvárosba, és fenyegeti Drezdát is. Lipcse térségében hatezer embert kellett biztonságba helyezni a Fehér-Elster áradása miatt. Szász-Anhalt tartomány legnagyobb városában, a több mint 200 ezer lakosú Halléban is kritikus a helyzet a Saale folyón levonuló árhullám miatt.

Az árvízvédelmi munkálatokba hétfőn a Bundeswehr 1400 katonája is bekapcsolódott. Angela Merkel kancellár kedden Passauba utazik, és más bajba került városokat is felkeres.

Csehországban további néhány ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről keddre virradóra az ország északi részén. Kritikus a helyzet Ústí nad Labem városában, melynek megvédésére mérsékelték a Moldva folyón lévő tárolókból kifolyó víz mennyiségét. A Moldva ugyanis még Ústí nad Labem előtt beleömlik az Elbába, s ez utóbbi vízszintje a városnál már most elérte a tíz métert: ez hét méterrel magasabb a normális vízszintnél. Amennyiben tovább emelkedne a vízszint, félő, hogy a város nagyobbik része víz alá kerülne és hatalmas károk keletkeznének. A moldvai víztárolókból kiengedett vízmennyiség korlátozását Melník és Kralupy városok is kérték, mert náluk is kritikus a helyzet. Mindhárom városból a délelőtt folyamán több ezer embert kellett kitelepíteni. A helyzetet bonyolítja, hogy az egész észak-csehországi régióban továbbra is zuhog az eső.

A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, az éjjel ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá. A fővárosban délelőttre várták a Moldva tetőzését. Súlyos problémát jelent a közlekedés Prágában, miután a metróállomások harmada le van zárva, így a metró csak nagyon korlátozottan működik. A kedd reggeli csúcsforgalomban ismét nagy a káosz.

Továbbra is feszült a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol újabb településeket fenyeget elöntéssel az ár, noha a folyó áradása lassult hétfő óta. Kritikus a helyzet a Wachau vidéken, a Bécstől 80-100 kilométerre nyugatra található Krems, Grein, Ottensheim és Weissenkirchen településeknél. Kremsnél várhatóan csak néhány centiméteren múlik majd, hogy eléri-e a 2002-es 10,9 méteres rekord szintet a Duna. A városban készenlétbe helyeztek 60 ezer homokzsákot. Ottensheimnél hétfőn megrongálódott egy állandó védőgát, Greinnél pedig kevésnek bizonyulhat a mobil védőfal magassága.

Bizakodásra adott okot a védekezésben részt vevőknek, hogy a folyó ausztriai vízállása a korábban vártnál lassabban emelkedett hétfő este óta. A közlekedési helyzet viszont nem javult hétfő óta, mintegy másfélszáz közúton voltak lezárások.

Erőteljesen tovább emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók szlovákiai szakaszán, Pozsonynál már harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A tetőzés a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre várható. Jelenleg a Dunán Pozsonynál, valamint a Morván Dévényújfalunál is (Pozsonytól nyugati városrésze) harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Kedd reggelre a Duna vízszintje Pozsonynál elérte a 8,53 métert, a Morva pedig Dévényújfalunál 7,14 méter magas. A következő két napban mindkét folyón további áradásra kell számítani. A tetőzés a meteorológusok szerint csütörtökre virradó éjjel várható, és a Dunán is megdőlhet a 2002-ben itt mért 9,48 méteres rekord. A folyók szintje az esőzések miatt kedden már az ország több északi és keleti járásában is emelkedett.

12:45 - Ezer katonát vezényeltek már ki a védekezéshez

A Magyar Honvédség legalább nyolcezer embert kész bevetni árvízi védekezésre, kedden több mint ezer katonát már be is vetettek - derül ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményből.

Kiemelték: a Magyar Honvédség készen áll arra, hogy rendelkezésre álló technikai eszközeivel és személyi állományával részt vegyen a készültségnek megfelelő szintű árvízvédelmi munkáltatok elvégzésében.

"A Magyar Honvédség törvényben meghatározott feladata, hogy közreműködjön a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában" - írták, hozzátéve, a veszélyhelyzet elrendelése után a honvédség felkérés nélkül, önállóan is bevetheti a rendelkezésre álló képességeit az árvízvédelmi feladatokban.

Kifejtették: a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére váltásos rendben 400 katona dolgozik, gáterősítési és magasítási feladatokat végeznek Komárom és Szőny térségében. Ezt a feladatot az MH 25. Klapka György Lövészdandár látja el. Győr térségébe kedd délután két váltásban összesen 1300 katona érkezik a honvédség különböző alakulataitól. Kedd délutántól az önkéntes tartalékos katonák is részt vesznek az árvízvédelmi munkálatokban.

Hozzátették, mindezek mellett az alakulatok a technikai eszközigényekre is felkészültek. Mentéshez szükséges eszközöket (például lánctalpas úszó gépkocsi, szalaghídkomp, rohamcsónak, gumicsónak) csoportosítanak át a bázislaktanyákba, Győrbe, Tatára és Szentendrére. Felkészültek a gáterősítési munkálatokra, a mentési feladatokra, a lakosság ellátására, és helikoptereik is készen állnak a védelmi feladatokban történő részvételre.

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, valamint Pest megye és a főváros egyes területeire veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna áradása miatt Orbán Viktor miniszterelnök, a rendelkezés kedd délben lépett életbe.

12:15 - Kitelepítések Csehországban, víz alá kerülhet Ústi nad Labem

Az áradás miatt kritikus a helyzet az észak-csehországi Ústí nad Labem városában, melynek megvédésére miniszteri döntéssel kedd délelőtt mérsékelték a Moldva folyón lévő tárolókból kifolyó víz mennyiségét.

A Moldva ugyanis még Ústí nad Labem előtt beleömlik az Elbába, s ez utóbbi vízszintje a városnál már most elérte a tíz métert: ez hét méterrel magasabb a normális vízszintnél. Amennyiben tovább emelkedne a vízszint, félő, hogy a város nagyobbik része víz alá kerülne és hatalmas károk keletkeznének.

A moldvai víztárolókból kiengedett vízmennyiség korlátozását Melník és Kralupy városok is kérték, mert náluk is kritikus a helyzet.

Mindhárom városból a délelőtt folyamán több ezer embert kellett kitelepíteni. A helyzetet bonyolítja, hogy az egész észak-csehországi régióban továbbra is zuhog az eső.

11:50 - 900 katona az észak-dunántúli gátakon

Mintegy kilencszáz katonát vetnek be keddtől az árvízi védekezés során - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A közleményben utaltak arra, hogy a Belügyminisztérium a térségben az esztergomi, a Komárom-Almásfüzítő, a Vének-Dunaremete, a Dunaremete-Rajka, a Vének-Dunaszentpál és a Mosoni-Duna–Rábca árvízvédelmi szakaszon léptetett életbe rendkívüli készültséget.

11:35 - Biztonságos a fővárosban a vízfogyasztás

A Duna magas vízállása idején is kiváló minőségű a budapesti csapvíz, a Fővárosi Vízművek szakemberei naponta vesznek mintát a kutakból, az alapterületi medencékből, és azokat a lehető leggyorsabban elemzik - közölte a Főpolgármesteri Hivatal és a vízművek kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Fővárosi Vízművek - a hatósági előírásoknak megfelelően - a nagyobb biztonság érdekében megemelte a hálózatba juttatott víz klórszintjét, ami a víz minőségét nem befolyásolja, emellett folyamatosan működnek a gépházakba telepített ivóvíz-fertőtlenítésre használt UV-berendezések is.

Hozzátették: a vízművek a korábbi árvízi tapasztalatok alapján évek óta jelentős árvízvédelmi intézkedésekkel biztosítja vízbázisai védelmét, így az előzetesen bejelentett 860 centiméteres dunai vízszint mellett is biztonságos a főváros ivóvízellátása.

Kitértek arra, hogy a szolgáltató munkatársai folyamatosan figyelik a Duna vízszintjének alakulását, és szükség esetén azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

A szolgáltató rendelkezik a szükséges eszközökkel és szakemberekkel, így az érintett területén élők a rendkívüli árvízi helyzetben is biztonsággal fogyaszthatják a vezetékes ivóvizet - áll a közleményben.

11:20 - A Fidesz minden támogatást megad

A Fidesz minden támogatást megad a kormánynak és a szakembereknek ahhoz, hogy az árvízi védekezés eredményes és hatékony legyen – jelentette ki keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a kormánypárt szóvivője.

Hoppál Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a 2010-es árvíz során is össze tudtak fogni az emberek és a szakemberek. Szavai szerint nagyon fontos, hogy az éjjel-nappal zajló védekezés ugyanolyan hatékony és eredményes legyen, mint akkor.

Megfeszített munkát igényel, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe, ugyanakkor fontos, hogy a családok vagyona is biztonságban legyen – mondta a szóvivő. Utalt arra, hogy amikor rekordnagyságú víztömeg érkezik, akkor sokkal többet kell tenni, mint egy átlagos védekezési időszakban.

Hoppál Péter közölte, bíznak benne, hogy a védelmet sikerül hatékonyan megszervezni. Hozzáfűzte: ha lesz is probléma az árvízzel elöntött területeken, a kormány - az emberekkel összefogva - teljesíti azt, amit elvárnak tőle.

11:15 - A Fővárosi Csatornázási Művek felkészült a dunai árra

Szakmailag felkészült a dunai árvíz fogadására Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. - közölte a Főpolgármesteri Hivatal és a társaság kedd délelőtt az MTI-vel, hozzátéve, a csatornázási cég 1100 dolgozójának átcsoportosításával, szivattyú- és átemelőtelepek felkészítésével, árvízvédelmi zsilipek és kapuk lezárásával is készek arra, hogy megvédjék Budapestet a valaha mért legmagasabb vízszintet meghaladó áradással szemben.

A közlemény szerint a budapesti operatív védekezést ellátó Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. a Duna tetőzése előtt a védvonal minden pontján a várható vízszint feletti magasabb szintre készül fel. Hozzátették, a védőgátaknak az előrejelzések szerint várható, rekord magasságú árvízzel szemben is elégségesnek kell lenniük, tekintettel arra, hogy a hét évvel ezelőtti 8,60 méteres jégmentes árvízi rekorddal szemben sikeresen ellenálltak a védvonalak.

Az FCSM eddig 20 szivattyú- és átemelőtelepet készített fel az extrém helyzetre és 24 árvízvédelmi zsilippel zárta le a víz útját. A felszínen eddig 5 árvízvédelmi kaput torlaszoltak el, míg kedden további 9 árvízi kaput és 7-8 árvízvédelmi zsilipet zárnak le a védvonalakon.

Délután megkezdődik a védekezés a Margitszigeten is; a védekezéshez szükséges anyagokat és eszközöket szállítják ki, annak érdekében, hogy szerda reggeltől nagy erőkkel megkezdhessék a védekezést.

A budapesti lakosok védelme érdekében az FCSM megerősítette a figyelőszolgálatát. A szakaszmérnökök és a gátőrök éjjel-nappali szolgálatban járják a szakaszaikat, hogy a kialakuló fenyegető jelenségeket azonnal megfékezhessék - olvasható a közleményben.

Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érintő térségekre kedd déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki, és azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet.

11:10 - Németországi videók
11:00 - A veszélyhelyzet három megyét érint


Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érinti a miniszterelnök által kedd déltől kihirdetett veszélyhelyzet.

Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire érvényes a veszélyhelyzet.

Az alaptörvény szerint "a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (...) veszélyhelyzetet hirdet ki és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be".
A kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete alapesetben 15 napig hatályos.

9:51 - Veszélyhelyzetet rendelt el a miniszterelnök

Kedd déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása  miatt az érintett térségekre. A kormányfő azt kérte a folyó mentén  élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra,  amely akár egész településeket is érinthet.  

A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre. A kormányzat mozgósítani tud körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt. Utóbbiakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy az ő mozgósításuk ne járjon a közbiztonság csökkenésével az ország más területein.

Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi magasságú vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható, a kormány energiájának legtöbbjét így a védekezésre kell összpontosítani - közölte Orbán Viktor a veszélyhelyzet-kezelési központban tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozva ugyanakkor: "reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében", ennek érdekében folynak a gátmagasítási munkálatok.
Orbán Viktor azt kérte az állampolgároktól, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, mert "a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve".   

Orbán Viktor veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna áradása miatt

    "Ha van együttműködés, mindenkit meg fogunk védeni" - mondta, majd azt is kérte az emberektől, hogy szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet, de a kabinet bízik abban, hogy erre nem kerül sor.

A kormányfő egyúttal állampolgári részvételre buzdított a védekezésben.
A kormányzati koordinációs bizottság ülésén részt vett Tarlós István főpolgármester is, a miniszterelnök tájékoztatása szerint ugyanis a védekezés középpontja valószínűleg Budapest lesz.


9:24 - Hatvanezer homokzsákot készítenek elő Sződliget megvédésére

Mintegy hatvanezer zsákot töltenek meg homokkal szerda délig önkéntes helyiek Sződligeten, hogy megvédjék a 2-es főút menti községet az áradó Dunától – közölte a település polgármestere kedd reggel.

Juhász Béla (Tiszta Forrás Szövetség) elmondta: a község honlapján megjelent felhívásra egyre többen érkeznek a polgármesteri hivatalhoz, ahol már megkezdték a 2006-ban megmaradt csaknem 30 ezer zsák töltését, de további, legalább 20 ezer zsákra lesz még szükség, amelyet már megrendeltek a Közép–Duna–völgyi Vízügyi Igazgatóságtól.

A polgármester közlése szerint szerda délben lezárják a 2-es főutat, ahol árvizek idején rendre átbukik a Duna, veszélyeztetve a települést. Ide építik fel 400 méter hosszan a 80-120 centiméter magas alkalmi gátat - mondta Juhász Béla.

Sződligetnél a jelenlegi vízállás hamarosan három méterrel emelkedhet, a Duna vízszintje a hét közepe táján elérheti a 2002-ben mért 860 centimétert a község mentén – közölte a település vezetője.

9:20 - Tovább áradnak a szlovákiai folyók, a tetőzést csütörtökre várják

Erőteljesen tovább emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók szlovákiai szakaszán, Pozsonynál már harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A tetőzés a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre várható.

Jelenleg a Dunán Pozsonynál, valamint a Morván Dévényújfalunál is (Pozsonytól nyugati városrésze) harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint kedd reggelre a Duna vízszintje Pozsonynál elérte a 8,53 métert, a Morva pedig Dévényújfalunál 7,14 méter magas. A következő két napban mindkét folyón további áradásra kell számítani. A tetőzés a meteorológusok szerint csütörtökre virradó éjjel várható, és a Dunán is megdőlhet a 2002-ben mért 9,48 méteres itteni rekord.

A szlovák Állami Hajózási Felügyeletnek (SPS) a fokozódó árvízveszély miatt hozott döntése alapján hétfő estétől a Duna egész szlovákiai szakaszán tilos a hajózás. Továbbra is hatályos a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet öt dél-szlovákiai járásra még hétfőn kiadott, legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi riasztása is, ez a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi és a komáromi járásra, valamint az érsekújvári járás déli részére érvényes.

Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el kedd reggel nyolc órától négy dél-szlovákiai járásban, ezek közül a pozsonyiban harmadfokú, a dunaszerdahelyiben és az érsekújvári járás déli részében másodfokú, a komáromi járásban pedig elsőfokú a készültség.

A folyók szintje az esőzések miatt kedden már az ország több északi és keleti járásában is emelkedett. Északon, Námestovo járásban a Polhoranka, keleten, Kysak környékén pedig a Hernád szintje nőtt meg, mindkét járásban elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

A szlovák vasúti társaság (ZSSK) kedd reggeli közleménye szerint javult a helyzet a Németországból és Csehországból érkező vonatjáratoknál: míg hétfőn ötórás késések is voltak, kedden már legfeljebb egyórás késésekre számítanak, az éjszakai vonatok késése pedig nem haladja meg a harminc percet.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért vízszintet jelzi.

Óriási árvizek Európában

8:28 - Feszült a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában

Továbbra is feszült a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol több települést fenyeget elöntéssel az ár.

A mentésben résztvevők feszülten figyelik, hogy a mobil védőgátak és a védőfalak megtartják-e a víztömeget, és abban bíznak, hogy a vízszint néhány centiméterrel a 2002-es szint alatt marad. Ha a gát átszakad, újabb településekre törhet be a víz.

Kritikus a helyzet a Wachau vidéken Kremsnél, Greinnél és Weissenkirchennél.

Bizakodásra ad okot, hogy a Duna ausztriai vízállása a korábban vártnál lassabban emelkedett hétfő este óta. Éjfél óta nem emelkedett az Inn folyó vízállása sem.

Ausztria nyugati részében - Tirolban, Vorarlbergben és Salzburgban - már nagyrészt levonult a folyókon az árhullám, és sok helyen megkezdhették a takarítást.

Budapesten is készülnek az árvízre. Az MTI felvételei.

8:15 - Kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát a Budapest-Hegyeshalom vonalon

A Duna áradása miatt 15 tehervagonnyi kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között.

8:00 - Passaunál már apad a Duna

Túl van az utóbbi ötszáz  év legsúlyosabb árvizének legnehezebb szakaszán Passau, a védekezést  irányító válságstáb kedd reggeli adatai szerint a Duna vízszintje  majdnem fél méterrel csökkent az éjjel.  

A bajor városnál, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz  találkozik, a Duna 12,80 méter körül tetőzött az éjjel. Hajnalban  már 12,40 méter volt a vízállás, és visszahúzódott az Inn is, a  város így túl van a nehezén. A Dunán feljebb, Regensburg és Passau  között viszont vészesen meggyengültek a gátak, és Regensburgban  katasztrófariadót kellett elrendelni.  

Bajorország más térségeiben és Türingia tartományban javult az  árvízhelyzet kedd reggelre. Szászországban és Szász-Anhalt  tartományban viszont egyre emelkedik az áradó folyók vízállása, az  ország keleti részén fekvő tartományokban az évszázad árvizeként  emlegetett 2002-es nagy árvízhez hasonló katasztrófától tartanak.   

Szászországban az Elba éjjel betört a meisseni óvárosba, és  fenyegeti Drezdát is. Lipcse térségében hatezer embert kellett  biztonságba helyezni a Fehér-Elster áradása miatt. Szász-Anhalt  tartomány legnagyobb városában, a több mint 200 ezer lakosú Halléban  is kritikus a helyzet a Saale folyón levonuló árhullám miatt.  

Az árvízvédelmi munkálatokba hétfőn a Bundeswehr 1400 katonája  is bekapcsolódott. A szövetségi kormány támogatást ígért a  katasztrófa sújtotta településeknek. Angela Merkel kancellár kedden  Passauba utazik, és várhatóan felkeresi a türingiai Greizet,  amelynek belvárosát elöntötte a Fehér-Elster.  

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának  megfelelő mennyiségű csapadék hullott. Az esős időjárás június első  napjaiban is folytatódott, de kedden már csak szórványos záporok,  zivatarok várhatók az árvízzel fenyegetett térségekben.

7:55 - Négyszáz katona kapcsolódik be a mentésbe kedden

Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben - mondta Benkő Tibor honvéd vezérezredes kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

A vezérezredes közölte, a Magyar Honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától viszont az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják - tette hozzá.

A vezérkari főnök arra is kitért, hogy a Magyar Honvédségnél állandó készenléti szolgálat is van, amely például a katasztrófavédelmi feladatok ellátására kijelölt erőt jelenti. Ez - a szükséges eszközök mellett - mintegy 1500 embert jelent.

Megkezdték a technikai eszközök átcsoportosítását is az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe - mondta Benkő Tibor. A honvédségnek számos olyan eszköze van, amely az árvízi mentésben nagy segítséget jelenthet, például olyan helikoptereik, amelyek kéttonnányi homokzsák szállítására is alkalmasak. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor a honvédség hat helikoptert tud bevetni.

Hétfőn Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban számítani kell. Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szintén hétfőn közleményben tudatta, hogy az árvízvédelmi feladatok ellátására a tárca közigazgatási államtitkára elrendelte a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer (HKR) részleges aktivizálását. A honvédség készen áll a várható feladatok végrehajtására - írták.


7:40 - Minden harmadik metróállomást lezártak Prágában

Súlyos problémát jelent a közlekedés Prágában, miután a metróállomások harmada le van zárva, így a metró csak nagyon korlátozottan működik. A kedd reggeli csúcsforgalomban ismét nagy a káosz. A víz által elöntött déli városrészek tömegközlekedési eszközökkel továbbra is megközelíthetetlenek, de másutt is gondok vannak, az autóbuszok, villamosok mindenütt túlzsúfoltak.

6:50 - Csehország északi részén ismét ezreket kellett kitelepíteni

További néhány ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről keddre virradóra a csehországi áradások miatt az ország északi részén.

Ústí nad Labemben lezárták a folyón átvezető két közúti hidat - kettévágva ezzel a százezres várost -, és 1700 ember kitelepítését rendelték el.
Kritikus helyzet alakult ki a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben, ahol 1500 embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására.
A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá.

3:20 - Korlátozzák a vasúti forgalmat a Budapest-Hegyeshalom vonalon

A Duna áradása miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között kedden reggel 8 órától lezárják a folyóhoz közelebbi vágányt, míg a másik vágányon a vonatok lassabban, váltakozó irányban közlekednek - közölte a MÁV honlapján.

A Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel kell számolniuk minden vonatnál. Tekintettel arra, hogy az árvíz vis maiornak számít, az ezeken a vonatokon utazóknak átalány-kártérítést a vasúttársaság nem fizet. Amennyiben az utas a késések miatt előzetesen lemond az utazásáról, menetjegyét, pót- és helyjegyét kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasút - teszik hozzá.

0:50 - Megdőlt a rekord Passaunál, romlott a helyzet Regensburgnál
Romlott az árvízhelyzet hétfő éjszaka a németországi Regensburg városában, ahol a Duna a Regen folyóval találkozik.

A helyi önkormányzat szóvivőjének tájékoztatása szerint a vízállás a vártnál is némileg magasabbra, 6,7 méterre emelkedhet, és a folyó több utca elárasztásával fenyeget. Ezeket óvatosságból este lezárták.

Az osztrák határ közelében fekvő Passaunál éjjel is drámai maradt a helyzet. A Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál található bajor városban már korábban leállították az ivóvíz-szolgáltatást, a víz alá került történelmi városmagot a villanyhálózatról is lekapcsolták, a negyed lakosságát pedig kitelepítették. Pozitív fejlemény viszont, hogy az Inn vízszintje a hétfőn elért csúcsmagasságról valamelyest visszahúzódott. A Duna vízszintje a városnál éjféltájt - a katasztrófavédelem közlése szerint - 12,8 méter volt, messze meghaladva a múlt századi (1954-es) 12,2 méteres rekordot.

Kedden a térségbe utazik Angela Merkel német kancellár.

Olvasóink írták

 • 9. machers 2013. június 06. 15:17
  „4.acsali 2013.06.04. 13:09
  Szerintem dolgoznak, vagy a gáton mentik, ami menthető.
  Biztos vagyok benne, hogy nem érdekli őket, hogy a veszélyben lévők közül ki szavazott a fideszre és ki nem.
  Ez a gondolat csak a te fejedben van meg.”
 • 8. machers 2013. június 06. 15:14
  „5.méz-ing 2013.06.04. 13:18
  Tuti, hogy nem vagy <moderálva>”
 • 7. Mankapunka 2013. június 04. 17:37
  „Most szidhatjátok mind2 pártotok. Az egyik 2002 után nem tett semmit, a másik meg a 3 év alatt.”
 • 6. Goldmund 2013. június 04. 14:20
  „Majd kapunk egy SMS-t, valahogy így:
  "Segítünk! Ne hagyja el a házát! Ha már a háztetőn is eléri Önt a víz, üljön föl a templomtoronyra! Belügyminisztérium"”
 • 5. méz-ing 2013. június 04. 13:18
  „"4. acsali 2013.06.04. 13:09 Hol az ellenzék jó példával, tettel???"

  Drukkolnak, hogy LEGYEN ÁRVÍZ MAGYARORSZÁGON!!!!
  Ha meg nem önt ki a Duna akkor meg feljelentik Orbánt, mert a "Duna szabadságjogát merészelte korlátozni"!!!”
 • 4. acsali 2013. június 04. 13:09
  „Hol az ellenzék jó példával, tettel???”
 • 3. goldboy 2013. június 04. 12:24
  „http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/trianonra_emlekezik_az_orszaggyules/2336108/
  Nincs, semmi, baj.”
 • 2. Infamous 2013. június 04. 11:28
  „#1: remélem tanultak belőle, és nem úgy állnak hozzá mert különben nagyon nagy baj lesz...”
 • 1. Goldmund 2013. június 04. 11:08
  „Föltételezem, hasonló "szervezettséggel" foylik majd a katasztrófa elhárítás, mint a március 15-i hóvihar idején. És utána a pórul járt emberek majd ismét hallgathatják a győzelmi jelentéseket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: ˝Ezt a szemét bandát a bús francba zavarjuk el!˝

Míg korábban külső hatalmak, ma saját kormánya szakítja szét - jelentette ki Mesterházy Attila. Tovább olvasom