Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Árvíz: nem számítanak nagy meglepetésre a Tiszán

Rendkívüli időjárás nehezíti az árvíz elleni védekezést a Felső-Tisza Borsod megyei, és a folyó középső szakaszán. A helyenként méteres hullámok megbontották a gátat Tiszaszederkény térségében, és több helyen felszaggatták a fóliákat.
A Közép-Tiszán harmadfokú a készültség. A magas vízállás miatt lezárták a Tiszafüred és Poroszló közötti vasúti hidat, az érintett szakaszon vonatpótló buszok közlekednek.

Harmadfokú a készültség a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól Mezőtúrig, valamint a Zagyva és a Tápió több szakaszán.

A Duna apadása miatt csütörtöktől ismét mindkét vasúti pályán közlekednek a vonatok a Budapest-Győr vonal Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán.

A Tisza mentén nagy meglepetésre nem számítanak a szakemberek

Az előzetes védekezési munkák nagy része befejeződött a Közép-Tisza mentén. Jelentős beavatkozást 21 helyen végeztek a vízügyi szakemberek. A védekezők létszámát a tervek szerint lecsökkentik, megerősítik viszont a figyelőszolgálatot a szaporodó árvízi jelenségek miatt.

Csütörtökön a győri és a nyíregyházi társigazgatóságoktól érkeznek műszaki szakemberek, akik az árvíz és a belvíz egyidejűsége miatti napi logisztikai feladatok ellátásában segítenek. A vízügyesek azt mondják: most nem olyan komoly a helyzet, mint 2000-ben volt, de nem szabad alábecsülni a veszélyt. Ugyanakkor rengeteg tapasztalatot szereztek hat évvel ezelőtt, amit most hasznosítani tudnak, így például raktárakat állítottak fel oda, ahol bármilyen okból nehézségekbe ütközik a védekezéshez szükséges anyagok eljuttatása.

Úgy vélik, hogy túlzott meglepetés nem érheti őket, ám váratlan dolgok előfordulhatnak, főként az időjárás függvényében. Éppen ezért a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság elrendelte a fokozott alkalmazási készenlétet, valamint pontosította a településekre vonatkozó veszély-elhárítási terveket. Szolnokon biztonságtechnikai okokból csütörtöktől lezárják a Tisza-parti sétányt.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom