Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Árvíz: embereket mentettek a házaikból Zalában

Négy megye tizenhét településén árvízi védekezést, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak.
21:50 - Első, illetve másodfokú készültség mellett védekeznek a belvíz ellen Csongrádban

Csongrád megyében Balástyán I. fokú, Felgyő térségében II. fokú belvízvédelmi készültség mellett folyik a védekezés - közölte vasárnap este a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vízelvezető rendszerek – bár néhol beavatkozás szükséges - egyelőre képesek elvezetni az elolvadt vastag hótakaró, illetve a közelmúltban lehullott jelentős mennyiségű eső miatt összegyűlt vízmennyiséget.

Az előrejelzések egyelőre nagy különbségeket mutatnak a várható csapadék mennyiségét illetően, de rosszabb esetben akár további 30 milliméternyi eső is hullhat a következő egy hétben. Ez a mennyiség újabb településeken teheti szükségessé belvízvédelmi készültség elrendelését, illetve komoly beavatkozás is szükséges lehet.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendelkezésére álló eszközök, anyagok készenlétbe helyezése már hetekkel ezelőtt megtörtént: amennyiben a védekező önkormányzatoknak technikai segítségre lenne szükségük, ennek akár egy órán belül eleget tudnak tenni - áll a közleményben.

19:50 - Kilépett medréből a Zala és több patak is

Kilépett medréből a Zala és több patak is a nagy mennyiségű csapadék miatt, lakókat kellett kimenekíteni házaikból, utakat kellett lezárni az ország több megyéjében vasárnap, de a belvíz is komoly problémákat okoz.

A Zala folyó a megyében mindenütt kilépett a medréből, emellett Nagykanizsán kiöntött és településrészt veszélyeztet a Principális-csatorna. A Szentgyörgyvári-hegy lábánál lévő patak vízszintje is annyira megemelkedett, hogy elöntheti az ott lévő lakóházakat, ezért homokzsákokkal védik az épületeket.

A Zala megyei Liszóban is homokzsákokkal védekeznek, mert kiöntött a Liszói-patak, emiatt két lakóház került veszélybe. Nemesnépen a Szentgyörgyvölgyi-patak is már az utcákon folyik, de lakóépületeket nem öntött el a megelőző védekezésnek köszönhetően. Kerkakutason - ahol délben egy idős embert kellett kimenteni a víz által körbezárt házából - a Cupi-patak vízszintje délutánra apadni kezdett. Kerkafalván két lakóépületet is körbezárt a víz, három embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak

Keszthelyen súlyossá vált a helyzet, mert a Balaton-parti vasúti nyomvonal alatt kialakított átereszek már nem képesek levezetni a csapadékvizet a Balatonba. Fokozza a problémát, hogy a csatornarendszer túltelítődött, ezért már lakóházakba is visszaduzzasztja a vizet.

Somogy megyében Bedegkéren a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint beszakadt az egyik útmenti épület pincéje, a felette húzódó vízelvezető árok és az úttest egy része is. A beomlott föld miatt elmozdult egy telefonoszlop és a víz kimosta az út alatt húzódó gázvezetéket. Segesden egy lakóház körül gyülemlett fel a víz, az épületet a nagyatádi tűzoltók homokzsákokkal vették körbe.

Veszprém megyében a pincékbe befolyó víz és vízelvezető árkok szivattyúzása ad munkát a tűzoltóknak.

Pest megyében homokzsákokkal védték meg néhány szentendrei ház garázsát, illetve pincéjét, miután a Bükkös-patak is kilépett a medréből.

A Berettyó teljes magyarországi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén valamennyi folyó árad.

Az áradás, a belvizek, illetve vízátfolyás, sárelöntés miatt több alsórendű utat is le kellett zárni egyebek között Zalában Tófej és Söjtör között, Győr-Moson-Sopron megyében az Ivánt Pusztacsaláddal összekötő utat, Vas megyében pedig 18 alsórendű utat.

Az áradás mellett komoly problémát okoz az is, hogy országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés, szántó. Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a készültség.

Egy nap alatt több mint 30 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület.

A több mint 1200 kilométernyi folyó töltési védekezési területeken és a belvízzel elöntött részeken éjszaka is működtetik a figyelőszolgálatokat.

17:05 - Nagykanizsán kiöntött a Principális-csatorna

Nagykanizsán kiöntött és településrészt veszélyeztet a Principális-csatorna, a Szentgyörgyvári-hegy lábánál lévő patak is lakóházakat veszélyeztet - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-t.

A kiskanizsai városrész lakóépületeit veszélyezteti a kiöntött Principális-csatorna, ezért homokzsákokkal védik az épületeket. A Szentgyörgyvári-hegy lábánál lévő patak vízszintje is annyira megemelkedett, hogy elöntheti az ott lévő lakóházakat.

Liszóban is homokzsákokkal védekeznek, mert kiöntött a Liszói-patak, emiatt két lakóház került veszélybe. Nemesnépen a Szentgyörgyvölgyi-patak is már az utcákon folyik, de lakóépületeket nem öntött el a megelőző védekezésnek köszönhetően.

Kerkakutason - ahol délben egy idős embert kellett kimenteni a víz által körbezárt házából - a Cupi-patak vízszintje délutánra apadni kezdett.
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint újabb utat kellett lezárni a vízátfolyások miatt, így a Söjtör és Tófej közötti összekötőúton kívül járhatatlan a Boncodfölde és Bagod közötti út is.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint a Zala folyón, a Kis-Balaton térségében mindkét oldalon harmadfokúra emelték vasárnap a belvízvédelmi készültséget.

16:06 - Kilépett medréből Szentendrén a Bükkös-patak

Homokzsákokkal védték meg néhány szentendrei ház garázsát, illetve pincéjét, miután a Bükkös-patak kilépett a medréből - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem és a város önkormányzatának kommunikációs referense vasárnap délután az MTI-vel.

Spitz Alexandra megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a szentendrei tűzoltók homokzsákokat pakoltak a víz miatt veszélyeztetett négy-öt ház garázs- és pincebejárata elé.

Kádár Kristóf, a helyi önkormányzat kommunikációs referense az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a településen átfolyó négy patak közül a Bükkös-patak valóban gondot okozott, mivel vízszintje körülbelül egy méterrel magasabb a megszokottnál. A mélyebben fekvő Szegedi utcai szakaszról bejelentés is érkezett, miután félő volt, hogy a patak garázsokat, pincéket önthet el, de a homokzsákos megerősítést mindenütt időben elvégezték.

Az eső nemrégiben elállt, valószínűleg a patak is apadásnak indul, s nem lesz szükség további beavatkozásra - tette hozzá a referens.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere pénteken a város honlapján felhívásban figyelmeztette az ingatlantulajdonosokat a várható áradással együtt járó veszélyekre. Egyebek mellett azt írta, hogy az elmúlt napokban a Pilis térségében lehullott nagy mennyiségű csapadék, illetve az olvadás miatt a Sztelin-, a Sztaravoda-, a Bükkös- és a Dera-patak, valamint a Nádastói-csatorna vízhozama húsvétkor ugrásszerűen megnőhet, intenzív áradás indulhat el ezeken a vízfolyásokon.

15:30 - Keszthelyen túltelítődtek a csatornák, kilépett a Zala a medréből

Keszthelyen a csapadékvizet már nem tudják a Balatonba vezetni a csatornák, a Zala folyó pedig a megyében mindenütt kilépett a medréből - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Keszthelyen súlyossá vált a helyzet, mert a Balaton-parti vasúti nyomvonal alatt kialakított átereszek már nem képesek levezetni a csapadékvizet a Balatonba. Fokozza a problémát, hogy a csatornarendszer túltelítődött, ezért már lakóházakba is visszaduzzasztja a vizet. A keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával igyekeznek átszivattyúzni a vizet a vasútvonal Balaton felőli oldalára.

A Zala folyó a megye területén már mindenütt kilépett a medréből és az ártérben folyik. Zalalövőnél vasárnap kora délután 336 centiméter vízállást mértek, de még tovább árad a folyó. A Zalalövőnél valaha mért legnagyobb vízállás 413 centiméter volt.

A jelentős mennyiségű csapadék és a hirtelen hóolvadás okozta vízátfolyások miatt délutánra már 12 zalai útszakaszon kellett sebességkorlátozást elrendelni, egy összekötőút pedig továbbra is zárva van sárelöntés miatt.

A katasztrófavédelem közölte azt is: Pórszombaton, Szilvágyon, Zalabaksán, Zalaegerszegen, Magyarszerdahelyen, Lentiben (Bárszentmihályfa és Lentiszombathely városrészeiben) folyik árvízi védekezés a polgármesterek irányításával, önkéntesek részvételével.

Árad a Cupi-patak Kerkakutasnál

14:30 - Embereket kellett kimenteni és utakat lezárni

Az esőzések miatt az ország valamennyi folyóján kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is. Az ország területén utak váltak járhatatlanná, és Zala megyében embereket is ki kellett menteni házaikból az áradás miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

A Tisza felső szakaszán vasárnap délelőtt újabb áradás kezdődött, és elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán és a Berettyó teljes magyarországi szakaszán is. Áradnak a folyók és patakok Vas megyében is, ezért több alsórendű utat teljesen le kellett zárni már Zala megyében is.

A zalai Kerkafalván két lakóépületet is körbezárt a víz, ahonnan három embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak. Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében már több ezer homokzsákot kellett lerakni a védekezéshez, a tűzoltók ezeken a területeken is folyamatosan szivattyúznak.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap kora délutáni tájékoztatása szerint Kerkakutason a Cupi-patak nagyon erős sodrású vize délre teljesen körbevett egy lakóházat, az ott élő idős embert a lenti hivatásos tűzoltók mentették ki és helyezték el ideiglenesen a település művelődési házában. Tornyiszentmiklósnál az Európa-tónál 15-20 embert vett körbe a víz, ezért a tűzoltók leválasztották az elektromos hálózatról a vízben álló épületeket és átkutatták a területet, hogy mások nincsenek-e veszélyben.

A zalai Szilvágyon tizenöt lakóház udvarát öntötte el a víz, melléképületekbe is beszivárgott, ezért homokzsákokkal védekeznek a helyi önkéntesek. Salomváron a Novák utcát öntötte el a víz, egy-két órán belül négy lakóházat is veszélyeztethet, ezért homokot és homokzsákokat biztosítottak a védekezéshez.

Vízátfolyás miatt átmenetileg le kellett zárni Zalában a Páka és Ortaháza közötti utat, s bár ezt már feloldották, 40 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. Keszthely, Szilvágy, Csesztreg, Lovászi és Letenye térségében ugyancsak korlátozták a járművek sebességét, sárelöntés miatt pedig lezárták a Tófej és Söjtör közötti utat.

Vas megyében az áradások és a belvizek miatt már 18 alsórendű utat kellett teljes szélességében lezárni.

Ugyancsak vízátfolyás miatt rendeltek el útzárat a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőszentmiklós és Csapod közötti nyolc kilométeres szakaszon.
Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés, szántó. Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

14:05 - Elsőfokú készültség a Berettyón

A Berettyó teljes magyarországi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap délelőtt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Az igazgatóság működési területén valamennyi folyó árad. A Hortobágy-Berettyó szombat óta 16 centimétert emelkedett, Borznál vasárnap reggel 332 centimétert mutatott a vízmérce, így mindössze 18 centiméterrel van alatta a harmadfok elrendeléséhez szükséges 350 centiméteres vízállásnak - részletezte a szakember.

A belvízi elöntés miatt az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából 9 szakaszon védekeznek, ebből hét szakaszon másod-, kettőn pedig elsőfokú a készültség.

A Tivizig igazgatója elmondta azt is, hogy jelenleg összesen 24 800 hektár föld áll víz alatt, amelyből 5 050 hektár vetés, 5 200 hektár szántó, 9 800 hektár rét és legelő.

13:55 - Zalában egyre több gondot okoz az áradás

Már egy-két métert emelkedtek, és intenzíven áradnak a zalai folyók és patakok, több településen embereket kellett kimenteni a víz által körbezárt otthonaikból, de a közúti forgalomban is korlátozások vannak érvényben a vízátfolyások, sárelöntések miatt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap kora délutáni tájékoztatása szerint Kerkakutason a Cupi-patak nagyon erős sodrású vize délre teljesen körbevett egy lakóházat, az ott élő idős embert a lenti hivatásos tűzoltók mentették ki és helyezték el ideiglenesen a település művelődési házában. Tornyiszentmiklósnál, az Európa-tónál 15-20 embert vett körbe a víz, ezért a tűzoltók leválasztották az elektromos hálózatról a vízben álló épületeket és átkutatták a területet, hogy mások nincsenek-e veszélyben.

Szilvágyon tizenöt lakóház udvarát öntötte el a víz, melléképületekbe is beszivárgott, ezért homokzsákokkal védekeznek a helyi önkéntesek. Salomváron a Novák utcát öntötte el a víz, ott egy-két órán belül négy lakóházat is veszélyeztethet, ezért homokot és homokzsákokat biztosítottak a védekezéshez.

Zalaegerszegen a Zala folyó önkormányzati védvonalán, a Dózsa-pályánál lévő szakaszra a polgármester elrendelte a másodfokú védekezést, nagyteljesítményű szivattyút is odairányítanak. Zalaszentgróton, a tüskeszentpéteri városrészben kiöntöttek az árkok, a csapadékvíz egy lakóház udvarán folyik át és a melléképület lábazatáig ér.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte az MTI-vel, hogy megszűnt a Páka és Ortaháza között reggel a vízátfolyás miatt elrendelt útlezárás, de ezen az útszakaszon 40 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. Keszthely, Szilvágy, Csesztreg, Lovászi és Letenye térségében ugyancsak korlátozták a járművek sebességét, sárelöntés miatt pedig lezárták a Tófej és Söjtör közötti utat.

A katasztrófavédelem tájékoztatása alapján a Zalán és a Mura vízgyűjtő vízfolyásain a korábban kialakult kisebb árhullámokra újabb árhullám érkezett, emiatt intenzíven emelkednek a vízszintek. A Murán eddig 100-150 centimétert, a Zalán pedig 150-200 centimétert nőtt a folyó vízszintje, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint pedig tetőzés még a felsőbb szakaszokon sem következett be.

13:10 - Vízügyi szolgálat: valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullám indult el

A lehullott csapadék hatására valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és az elmúlt egy nap alatt jelentősen nőtt a belvízzel elöntött terület - közölte a vízügyi szolgálat az MTI-vel.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak az MTI-hez eljuttatott vasárnap déli jelentése szerint az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

Magyarország dunántúli síkvidéki területein 20-30, az Alföldön 8-15 milliméter csapadék hullott az elmúlt huszonnégy órában. Az Alföldön a két nap alatt lehullott 15-25 milliméternyi eső elolvasztotta a korábbi hóréteget, így a belvízzel elöntött terület folyamatosan nő.

Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés-szántó. A legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti az elöntött terület Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer hektár feletti elöntött területeket jelentettek.

Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

12:50 - Újabb árhullám jön a Tisza középső szakaszára

Újabb áradás kezdődött a Tisza felső szakaszán - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza mellett a Zagyva-Tarna vízrendszerben, a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón is áradás figyelhető meg. A folyókon 394 kilométeren van elsőfokú védelmi készültség, míg másodfokban a Hortobágy-Berettyón 52 kilométeren védekeznek.

Az elmúlt nap jelentős csapadékmennyisége és az intenzív hóolvadás csaknem 5 ezer hektárral növelte meg a belvizes területet. A Közép-Tisza mentén jelenleg 23 ezer hektár áll víz alatt, ebből 12 és fél ezer hektár vetés, illetve szántó.

Az elmúlt 24 órában a vízügyi szervezet 48 szivattyúja közel 4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, a belvíz elleni védekezésben 129 ember vett részt.

A belterületi elöntések miatt Fegyverneken, Jászalsószentgyörgyön és Tomajmonostorán kell védekezni.

12:37 - Zalában három embert mentettek ki lakóházaikból

A hó hirtelen olvadása és a napok óta hulló jelentős csapadék miatt Zala megyében lakóházakat zárt körbe a víz, nyúlgátat építenek, és korlátozzák a járművek sebességét a kiöntött patakok, árkok és a vízátfolyások miatt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t vasárnap délelőtt arról tájékoztatta, hogy Kerkafalván két lakóépületet is körbezárt víz, ahonnan három embert kellett kimenteniük a lenti tűzoltóknak, földmunkagépét is igénybe véve. Magyarszentmiklóson nyúlgátat építenek 25-30 méter hosszan, a védekezéshez ezer homokzsákot és öt köbméter homokot szállítottak, a polgármester tíz önkéntest biztosított a védekezéshez.

Pórszombaton a reggel óta zajló védekezéshez további 500-1000 homokzsákot szállítanak. Lenti bárszentmihályfai városrészében is lakóházak védelméért építenek védvonalat homokzsákokból ötven önkéntessel, a Kinizsi utcánál a zsilip mögött összegyűlt esővizet szivattyúzzák át a Kerkába. Tornyiszentmiklóson a túlcsordult horgásztó által elöntött területen lévő hétvégi ház áramtalanításához kért segítséget a tulajdonos, a helyszínre érkező tűzoltók azt is felmérik, mások nem kerültek-e veszélybe.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy több zalai útszakaszon is sebességkorlátozásokat kellett elrendelni a vízátfolyások miatt. Le kellett zárni a Bak és Páka közötti összekötő utat. A Keszthely-Sümeg, a Zalaegerszeg-Pórszombat, a Csesztreg-Magyarszombatfa, a Letenye-Lenti és a Letenye-Bázakerettye közötti úton pedig 40-60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben.

12:12 - Áradnak a folyók és patakok Vas megyében

Áradnak a folyók és patakok Vas megyében, több alsórendű utat teljesen le kellett zárni - közölte a katasztrófavédelem és a rendőrség vasárnap az MTI-vel.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint péntek délutántól szombat délelőttig a Rába vízszintje 250 centimétert, a Gyöngyös, a Répce és a Pinka 150 centimétert emelkedett, és a lehulló csapadék miatt az emelkedés tovább tart.

Alsóújlaknál egy személygépkocsi megcsúszott a vízátfolyáson és árokba hajtott.

Ostffyasszonyfán a Hegyalja utcában és a Kis utcában vízátfolyások alakultak ki, a helyszínen a tűzoltók szivattyúznak, tisztítják és szélesítik az átereszeket, és 2000 homokzsákot is leraknak.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság háromezer homokzsákot biztosított a védekezéshez Jákon, ahol a Móricz Zsigmond utcában az árok a nagy mennyiségű csapadékvizet nem tudta elvezetni. Az árkot a jáki önkéntes tűzoltók és a helyi lakosok megerősítették, így az utat sikerült megvédeni.

A szóvivő tájékoztatása szerint a vízkárok elhárításán, és megelőzésén folyamatosan dolgoznak a jáki, horvátzsidányi, kőszegdoroszlói, jánosházai, csákánydoroszlói önkéntes tűzoltók is, folyamatosan szivattyúznak és homokzsákokat raknak.

Kazmar Enikő, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy az áradások és a belvizek miatt már 18 alsórendű utat kellett teljes szélességében lezárni. Vízátfolyások miatt több utat is le kellett zárni, a 8-as számú úton Alsóújlak térségében pedig félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.

11:50 - Elsőfokú készültséget rendeltek el a Murán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán, árvízi üzembe helyezték Zalaszombatfán a Kebele tározót - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap a honlapján.

A Mura folyón vasárnap délelőtt elérte a vízszint az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint Letenyénél rendelték el a védekezést.

A lehullott nagyobb csapadékmennyiség miatt a zalai vízfolyásokon mindenütt jelentős a vízszintemelkedés, ezért vasárnap reggel Zalaszombatfán árvízi üzembe helyezte a vízügyi igazgatóság a Kebele tározót.

A jelentős mennyiségű csapadék és a hóolvadás miatt Zalában több helyütt is gondot okoz a víz. Telítődtek a kisebb vízfolyások, árkok, patakok, de több helyen ki is öntöttek medrükből.

Lentiszombathelyen a Tavasz utcában egy lakóházat is megközelített a kiöntött Malonya-patak, Tüskeszentpéteren a mezőről lefolyó nagy mennyiségű csapadékvizet nem tudta elvezetni az út menti vízelvezető árok, ezért mindkét helyszínen földmunkagépeket vetettek be a veszély elhárításához. Keszthelyen egy lakóház telkén gyűlt össze tíz centiméteres vízréteg a heves esőzések miatt, itt a tűzoltók nyújtottak segítséget.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján vasárnap azt közölte: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lezárta a Páka és Ortaháza közötti mellékutat a napok óta tartó folyamatos esőzések következtében kialakult vízátfolyások miatt. Az MTI a helyszínről úgy értesült, hogy Magyarszerdahelynél, a 74-es főúton is vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

10:06 - Továbbra is védekeznek a Kapos mentén

Továbbra is védekeznek az áradó Kapos Tolna megyei szakaszán, amelynek vízszintje Dombóvárnál vasárnap nem emelkedett.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint vasárnapra virradóra a Kapos mentén Döbrököznél, illetve Csikóstőttősön, a Baranya-csatorna mentén ötezer homokzsákból emeltek ideiglenes védműveket, a munkában százharminc ember vett részt.

Dombóváron, a Lehel utcában, valamint Csikóstőttősön szivattyúkkal emelik át a belvizet a Kaposba és a Baranya-csatornába.
Tolna megyében az áradó vízfolyások szintje lassú apadást, illetve stagnálást mutat; a Kapos vízszintje Dombóvárnál vasárnap reggel 460 centiméter alá csökkent, a Baranya-csatornán és a Hábi-patakon Csikóstőttősnél egyaránt apadás indult meg.

A Koppány vízgyűjtő területére újabb jelentős mennyiségű eső várható, ez azonban vízügyi szakemberek szerint nem okoz majd veszélyt jelentő vízszintemelkedést - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság.

10:03 - Négy megyében árvízi, kilencben belvízi védekezés folyik

Négy megye tizenhét településén árvízi védekezést, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Hajdú Márton tájékoztatása szerint a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala magyarországi szakaszain összesen 912 kilométeren elsőfokú, míg a Hortobágy-Berettyón 86 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A vasárnap reggeli adatok szerint a belvízzel elöntött terület országosan 80 700 hektár, 11 vízügyi igazgatóság területén 27 szakaszon első- és 29 szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye területére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, mert ezeken a területeken egy nap alatt több mint 20 milliméter eső hullhat.

Nyolc megyében a heves zivatarok, hat megyében a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az országban.

09:07 - Több patak is kiöntött Zalában

Zalában a jelentősebb folyókon még nincs árvízi készültség, de megteltek a kisebb vízelvezetők, és több patak is kiöntött a nagy mennyiségű csapadék miatt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap a honlapján.

A megye területén lévő kisebb vízfolyások szinte mindegyike megtelt az elmúlt napok csapadékos időjárása és a korábbi hetekben lehullott hó olvadásának együttes hatására. A problémát fokozza, hogy a magas víztartalmú talaj már nem tud több vizet felvenni, és ez a megye több pontján is gondot okoz.

A megye főbb vízfolyásain, a Murán és a Zalán folyamatosan emelkedik a vízszint, de egyelőre egyiknél sem éri el az első árvízvédelmi fokozatot, ezért készenlétet még nem kellett elrendelni. A két folyó vízgyűjtőjének zalai területein azonban a patakok és egyéb felszíni vízfolyások már jelentősen telítődtek, több helyütt ki is öntöttek. A kiöntések miatt folyik a védekezés Pórszombaton, Kiskutason, Tormaföldén és Szalapánál, valamint Szilvágyon a Medes-pataknál, Lentiszombathelyen pedig a Malonya-pataknál.

Szombat:

21:22 - Baranyában normalizálódott a helyzet

Baranya minden településén normalizálódott az árvízi helyzet szombat estére - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Kasza Anett közleményében azt írta: Szigetváron és környékén a megelőzés eredményes volt, a Csertő-tó vízszintje csökkentésének köszönhetően a nagy mennyiségű csapadék miatt keletkezett áradás nem okozott nagyobb gondot a térségben.

Hozzátette, hogy Sásdon két szivattyút üzemeltetnek a csapadékvíz elvezetésére. A megye egyes útjain kisebb vízátfolyásokra és sáros, iszapos szakaszokra számíthatnak a közlekedők.

21:08 - Tovább emelkedhet a Kapos szintje

Tolna megyében emelkedhet a Kapos vízszintje, a folyó mentén további védekezésre van szükség - közölte honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Boros Brigitta megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint megelőző védekezés folyik Dombóváron, Csikóstőttősön, Kaposszekcsőn és Döbröközön. A munkálatokban a Gemenc Mentőcsoport, a zombai és bonyhádi önkéntes tűzoltó-egyesület tagjai is részt vesznek.

Döbrököz határában homokzsákokból emeltek gátat a döbrököz-újtelepi lakóházak megvédésére, Csikóstőttősön szivattyúkkal, homokzsákokkal négy lakóházat sikerült megmenteni az elöntéstől.

Tolnában péntek éjszaka óta 10-40 milliméter csapadék hullott, az előrejelzések szerint hétfőig további 30-40 milliméter eső várható - közölte a szóvivő.

A Kapos vízállása Dombóvárnál elérheti a 470 centimétert, ez 26 centiméterrel marad el a valaha mért legnagyobb vízállástól. A vízügyi főigazgatóság a folyó dombóvári szakaszán harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Az áradó Völgységi-patak, amely mentén szombaton Bonyhádon három utcában homokzsákokkal védekeztek a víz ellen, délután lassú apadásnak indult. A katasztrófavédelem adatai szerint szintén csökkent a vízszint a Baranya-csatornán Csikóstőttősnél.

17:29 - Vasárnap lezárják a rakpartot Szegeden

A Kárpátok vízgyűjtőjén lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében a Tisza áradásának üteme felgyorsult, emiatt vasárnap reggel nyolc órakor lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot - közölte honlapján az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szombaton.

A tájékoztatás szerint a folyó szombaton Szolnoknál tetőzés közelébe ért. Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, a tetőzések a hét végén várhatók. Nagyon lassú apadás valószínű, és az előre jelzett csapadék hatására a jövő hét elején megfordulhat.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Körösök az első fokú készültségi szint fölött vannak, 627 centiméteres vízállással. Az apadás nagyon lassú, a vízállás valószínűleg tartósan a készültségi szint felett marad a hétvégére várható csapadék és hóolvadás miatt.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő nyolc belvízvédelmi szakasz mindegyikén első fokú területi belvízvédelmi készültség van érvényben, 25 szivattyútelep üzemel, 12 szivattyútelepen első, 13 szivattyútelepen pedig másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Az elöntött terület nagysága 16 300 hektár volt a legutóbbi méréskor - áll a közleményben.

17:22 - Baranyában még több helyütt védekeznek

Baranyában van, ahol elmúlt a veszély, több településen azonban továbbra is szükség van az árvíz elleni védekezésre - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

Kasza Anett közleményében azt írta: Sásdon nincs szükség további védekezésre, így ott befejezték a munkát. Szigetváron az Almás-patak áradása miatt 12 ezer homokzsákot helyeztek készenlétbe, és nyúlgátat emeltek az egyik áruház közelében.

A víz Basalon is veszélyeztet lakóépületeket, Kisvaszaron 150 homokzsák szolgálja egy családi ház védelmét, Királyegyházán pedig folytatni kell a szivattyúzási munkálatokat.

A szóvivő kitért rá: a megyében a 66-os úton Baranyajenőn, Sásd után Meződpusztánál, a 67-esen a mozsgói elágazás közelében, Pécsett a Mohácsi úton, emellett Komló és Kisvaszar, valamint Szentdénes határában van sebességkorlátozás és útszűkület az időjárással összefüggésben.

16:25 - Tolnában több településen védekeznek az áradás ellen

Tolna megye több településén is védekeznek a hóolvadás és az eső miatt megáradt vízfolyások mentén.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján arról számolt be, hogy szombatra jelentősen emelkedett a Kapos, a Baranya-csatorna, a Völgységi-patak és a Hábi-patak vízszintje.

Boros Brigitta megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint megelőző védekezés folyik jelenleg Dombóváron, Bonyhádon, Döbröközön és Csikóstőttősön, több helyen szivattyúzással emelik át a belvizet a vízfolyások medrébe.

Bonyhádon a Mikes, a Völgység és a Sport utcában homokzsákokkal védekeznek, mert félő, hogy a Völgységi-patak kilép a medréből, a munkában több mint 50 önkormányzati dolgozó és önkéntes vesz részt - közölte.

Döbrököz határában, a Kapos bal partján töltéskiegyenlítést végeztek, a folyó jobb partján pedig homokzsákokból építenek gátat lakóházak védelme érdekében.

A Vízügyi Főigazgatóság honlapján közzétette: az emelkedő vízállások miatt a Kapos dombóvári szakaszán harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A főigazgatóság adatai szerint délután három óráig folyamatosan emelkedett a Kapos, a Hábi-patak és a Völgységi-patak vízszintje.
A Kapos vízszintje Dombóvárnál délután három órakor 460 centiméter volt, 36 centiméterrel marad el a folyó valaha mért legnagyobb vízállásától.


15:20 - Baranyában több helyütt már apadnak a vízfolyások

Baranyában több helyütt már csökken a vízfolyások szintje, de vannak települések, ahol továbbra is áradásra kell számítani - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

Kasza Anett közleményében azt írta, hogy Sásdon és Szászváron is apadnak a helyi vízfolyások, a védekezés azonban folyamatos. Sásdra ötezer homokzsákot szállítottak, Szászváron önkéntes tűzoltók lakóházak pincéjéből szivattyúzzák a vizet.

Szigetváron ugyanakkor nagyobb árhullám levonulására számítanak az Almás-patakon ezért behívták a szabadnapos tűzoltókat, és összehívták a helyi védelmi bizottságot.

A szóvivő kitért rá: az orfűi Pécsi-tó vízszintje az elmúlt órákban két centimétert emelkedett, a vízszint mindössze öt centméterrel alacsonyabb a valaha mért legnagyobb értéktől, ezért felvették a kapcsolatot a tó tulajdonosával.

12:50 - Szolnoknál tetőzik a Tisza, a folyó középső részén 2 ezer hektárral nőtt a belvizes terület

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzik, a lehullott eső nyomán a Felső-Tiszán újabb vízszintemelkedések alakultak ki - közölte a térségi vízügyi igazgatóság (Kötivizig) vezetője szombaton az MTI-vel.

Lovas Attila elmondta: a csapadékos időjárás következtében az elmúlt 24 órában a belvízzel borított terület a Közép-Tisza vidékén csaknem kétezer hektárral nőtt, így már több mint 18 ezer hektárnyi föld áll víz alatt.
Tájékoztatása szerint a Zagyva-Tarna vízrendszerben egy újabb árhullám indult el, Jászteleknél az elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó, 355 centiméteres vízállást rögzítettek. A Körösök vízrendszerének romániai vízgyűjtő területein szintén áradnak a folyók, így a Hármas-Körösön is lassú vízszintemelkedés figyelhető meg.

A Zagyva áradása miatt szombat 8 órától első fokú készültséget rendeltek el a folyó Újszász-Jászberény közötti szakaszán. A Tiszán és mellékfolyóin 394 kilométer hosszú védvonalon folyik az első foknak megfelelő árvízi védekezés, és továbbra is másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás térségében, 52 kilométeres védvonalon.

A Közép-Tisza vidékén a belvíz alatt álló 18 ezer 250 hektárból 5 ezer 400 hektár vetés és 4 ezer hektár szántó. A Kötivizig szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 38 torkolati szivattyútelep és 9 db mobil szivattyú csaknem 2,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

A belterületi elöntések miatt három önkormányzat: Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Tomajmonostora folytat védekezést a belvíz ellen.

12:45 - Áradnak a folyók a Tiszántúlon

Az újabb esők hatására ismét valamennyi folyó árad a Tiszántúlon, s nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is - tájékoztatta a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője szombaton az MTI-t.

Bara Sándor elmondta: az ebben a hónapban lehullott összes csapadék - 116 milliméter - négyszerese a sokéves márciusi átlagnak.

Továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón, szombat délelőtt pedig másodfokúra növelték a belvízvédelmi készültséget a Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszán. Működési területükön egy nap alatt 3 200 hektárral nőtt a belvízi elöntés nagysága - fűzte hozzá.

A Tivizig 12 belvízvédelmi szakaszából 8-on védekeznek: hat szakaszon már másodfokú, kettőn pedig elsőfokú a készültség.
Jelenleg összesen 21 800 hektár áll víz alatt, melyből 4300 hektár vetés, 4600 hektár szántó, 8750 hektár rét és legelő. Az igazgatóság 17 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek több mint 1,7 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadó folyókba, csatornákba - ismertette a részleteket Bara Sándor.


10:30 - Baranyában megkezdődött a védekezés

Baranyában több településen kénytelenek védekezni az árvíz ellen a hirtelen elolvadt hó és az esőzések miatt - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

Kasza Anett közleményében azt írta, hogy a Gödrei-vízfolyásnál Sásdon homokzsákokkal és szivattyúkkal igyekeznek megelőzni a vízkárokat, ugyanezért Baranyajenőre is szállítanak homokzsákokat. Hozzátette, a Völgység-patak vízszintje folyamatosan emelkedik, ezért Szászváron, Kárászon és Magyaregregyen és a Bükkösdi-vízfolyásnál is hozzáláttak a megelőzést célzó feladatok ellátásához.

Az Orfűi-patak kilépett a medréből, a víz azonban jelenleg mezőgazdasági területekre folyik, lakóházakat nem veszélyeztet.

Kasza Anett kitért rá, hogy a pincéket elöntő víz miatt eddig Pécsről, Szigetvárról és Magyarszékről érkezett bejelentés a katasztrófavédelem főügyeletére. Egerágon egy beszakadt pincébe csúszott egy teherjármű.

A szóvivő utalt arra, hogy Baranyában az elmúlt 24 órában 30 milliméter csapadék hullt, ezzel egyidejűleg elolvadt a hó nagy része a Mecsekben. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő 24 órában további 20 milliméter eső eshet.

Olvasóink írták

  • 3. Mankapunka 2013. március 31. 13:57
    „Én már megkaptam az SMS-t.”
  • 2. oxana 2013. március 30. 17:03
    „Inkább ne. Tüz elöl ellehet menekülni, de az árvíz követ mindenhová.”
  • 1. dödike 2013. március 30. 16:30
    „Jön az újabb kitüntetési lehetőség a katasztrófa elhárításnak,mert ugye megint topon lesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól ikszelt? - a hatos lottó nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 13. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a… Tovább olvasom