Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Árvíz: elrendelték az elsőfokú riasztást

A Bodrog teljes magyarországi szakaszán elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi riasztást vasárnap délután.

A Sajó - amelyen harmadfokú az árvízvédelmi készültség - 353 centiméteres vízállással tetőzött a Borsod megyei Sajószentpéternél, este hat órára viszont már három centit apadt a víz szintje - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek.

Csont Csaba közölte: a Sajó legmagasabb árhulláma 1974-ben érintette ezt a térséget, akkor Sajószentpéternél a mértékadó vízmércén 390 centis vízállást mértek. A sajópüspöki térségben a szombati tetőzés óta a folyó több mint fél métert apadt a felső szakaszon, azonban az alsó szakaszokon továbbra is intenzíven árad. Eddig belterületi elöntésről az igazgatóság nem kapott információt - tette hozzá.

A Tarna áradása kapcsán azt is elmondta, hogy a már bekövetkezett tetőzések óta folyamatos az apadás, azonban a másodfokú készültséget a magas vízállások miatt továbbra is fenntartja a vízügyi igazgatóság.

Arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett enyhe csapadékos időjárás, valamint a hóolvadás miatt a Bodrog és a Felső-Tisza vízrendszerében is árhullámok indultak el. A Bodrogon a Felsőbereckinél tapasztalható intenzíven áradó 558 centiméteres vízállásra tekintettel elsőfokú készültséget rendelt el az Ékövizig a folyó menti 68 kilométernyi árvízvédelmi védvonalra.

"Így összesen csaknem 300 kilométernyi árvízvédelmi töltésen van készültség az Ékövizig területén" - mutatott rá az osztályvezető.

Kitért arra is, hogy a számítások szerint a jövő hét közepén 650 centiméteres, ezzel már a másodfokot elérő, vagy azt meghaladó vízállással tetőzhet a Bodrog a felső szakaszán.

Hozzátette: a Tiszán érkező árhullámmal egyesülve a jövő hét közepén a Tokaj alatti folyószakaszon is másodfokú árvízvédelmi vízszintek kialakulását eredményezheti az áradás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajban az olimpiai bajnok: elfogták Farkas Pétert

Elfogták Farkas Péter szökésben lévő olimpiai bajnokot Andorrában. Barcelona aranyérmesét hét év… Tovább olvasom