Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Árvíz, belvíz - Készültség a Rábán, víz alatt 3000 négyzetkilométer

Elsőfokú a készültség 1012 kilométer hosszon a Rábán. Országszerte már 3179 négyzetkilométernyi területű földet árasztott el a belvíz.

14.10 - Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

Az Alföld keleti részét 5-10 milliméter csapadék érte, így a belvízzel borított területek nagysága Magyarországon már meghaladta az öt Balatonnyi területet. A belvízzel borított területekből 1720 négyzetkilométer a vetés-szántó. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága meghaladja a 4000 négyzetkilométert - olvasható az igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Csütörtökön 2945 négyzetkilométernyi területet borított belvíz az országban.

A közlemény szerint mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén - az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 79 szakaszon - van belvízvédelmi készültség, ebből 16 szakaszon első-, 44 szakaszon másod, 19 szakaszon (Zala, Kis-Balaton vidékén, Közép- és Dél-Alföldön) harmadfokú a védekezés.

Csütörtökön 177 szivattyútelep és 38 szállítható szivattyú 28,5 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba, 1119 ember vett részt a védekezési munkálatokban; 59 belvíztározóban 81,1 millió köbméter belvizet tárolnak.

Jelenleg 198 településen van belvízvédelmi készültség, 19 településen harmadfokú - olvasható.

Mint írták, a következő napokban a hideg, száraz időjárás miatt átmenetileg csökkenhet az összegyűlő víz mennyisége a csatornákban, de továbbra is "rendkívüli belvízre kell számítani" ezen a télen.

A tájékoztató szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt napokban rendkívüli mennyiségű csapadék hullott. Négy nap alatt Kárpátalján átlagosan 116 milliméter eső esett (volt, ahol 243 millimétert is mértek), hazai területen és Erdélyben pedig átlag 23 milliméter csapadék hullott. A lehullott csapadék hatására heves árhullám indult meg a Tiszán.

A tiszabecsi határszelvényben egy nap alatt több, mint három méteres vízszintemelkedés következett be. Az intenzív áradás hatására a Tiszabecs-Vásárosnamény közötti szakaszon csütörtök este már harmadfokú készültséget kellett elrendelni. A Szamos és a Bodrog is árad. A Bodrogon harmadfokú készültségi szint elrendelése várható, ami Tokaj térségében tartós harmadfokú készültséget idézhet elő.

Jelenleg Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség. Harmadfokú a készültség 89 kilométer hosszon, a Tisza felső szakaszán. Másodfokú árvízvédelmi készültség van 512 kilométer hosszon a Bodrogon, a Krasznán, a Sajón, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán és a Berettyó alsó szakaszán.

Elsőfokú a készültség 1012 kilométer hosszon a Rábán (Körmendnél), a Zagyva középső szakaszán, a Tisza középső szakaszán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Tarnán, a Túron, a Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön.

13.57 - Több mint 450 kilométernyi árvízvédelmi szakaszon van készültség Észak-Magyarországon - közölte a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője pénteken az MTI-vel.

A Bodrog mentén az igazgatóság péntek déltől harmadfokúra növelte az árvízvédelmi fokozatot, tekintettel arra, hogy Felsőbereckinél 702 centiméteres áradó jellegű vízállást mértek - mondta Csont Csaba.

Hozzátette: elsőfokú készültséget kellett elrendelni a Tisza mentén - a Bodrogközi-, a Taktaközi Tiszán és dél-borsodi szakaszán -, Zalkod és Tiszakeszi között. Az alsóbb Tisza szakaszokon is várható a készültségi fokozatok elrendelése - mondta a szakember.

Csont Csaba arról is beszámolt, hogy továbbra is másodfok van a Sajó és a Takta mentén, valamint elsőfokú a riasztás a Heves megyei Tarna árvízvédelmi töltésein. Az árvizeket kiváltó csapadékos időszak jellemzője, hogy Kárpátalján az elmúlt négy nap alatt területi átlagban csaknem 120 milliméter, míg Erdélyben és a hazai területeken átlagosan 20-30 milliméter eső, vagy hó hullott. Ettől lokálisan mértek jóval nagyobb értékeket is - ismertette az adatokat.

A folyók helyzetéről azt mondta: az eső és az olvadások hatására a Tisza felső szakasza továbbra is árad, csütörtökre Tiszabecsnél elérte a harmadfokú készültségi szintet. Az áradás a felsőbb szakaszon lelassult, azonban az alsó szakaszokon folyamatos áradás tapasztalható. Mint mondta, a folyó Tokajnál is elérte az elsőfokú készültségi vízszintet, itt pénteken délelőtt 670 centiméteres volt a vízállás.

Tokaj térségében egyébként a Tiszán a Bodrog árhullámával együttesen további intenzív áradás várható. Az előrejelzések szerint a jövő hét elején itt harmadfokú vízállások fölötti tetőzési vízszintekre lehet számítani - közölte.

Az árvízvédelmi osztályvezető szólt arról, hogy a Bodrog forrásfolyóin is újabb árhullámok indultak el, így péntek déltől a folyó mentén harmadfokúra növelték a készültséget. Számítások szerint a várható tetőzés Felsőberecki térségében hétvégre várható, 740 centiméteres - plusz/mínusz 20 centiméter - tartományban.

A Sajón a lehullott csapadék és a hóolvadás miatt az előre jelzettnél intenzívebb a vízszintemelkedés. Az éjszaka folyamán Sajópüspökinél a vízállás elérte a harmadfokú készültségi szintet. Az árhullám utánpótlása a hideg idő hatására lelassult, így további jelentős vízszintemelkedés nem valószínű - fűzte hozzá.

A Bódván szintén árhullám vonul le, amely csütörtökön délután 257 centiméterrel tetőzött Hidvégardónál, Szendrőnél jelenleg tetőzés közelében van az ár. A Hernádon is kialakult vízszintemelkedés, így a magyarországi folyószakaszon a készültségi szinteket megközelítő vízállások alakulhatnak ki. Itt egyelőre nincs árvízvédelmi riasztás.

A Tarna és mellékvízfolyásai teljes hosszon apadnak, újabb árhullámok nem indultak el a folyón - közölte az árvízvédelmi szakember.

13.10 - Az eddigi legnagyobb vízálláshoz közelítő áradás várható a Tiszán, ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság pénteki, nyíregyházi rendkívüli ülésén több óvintézkedést rendelt el, hogy a hatékony védekezés feltételrendszerét megteremtse - közölte Seszták Oszkár, a szervezet vezetője, a térségi önkormányzat fideszes elnöke sajtótájékoztatón a nyírségi nagyvárosban.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint mivel árhullám vonul le a Szamoson, a Túron és a Krasznán is, a Tisza vízállása Vásárosnaménynál megközelítheti az eddig mért maximumot, a 934 centiméteres magasságot.

A vízügyi igazgató hozzátette: a jelenlegi számítások szerint a beregi kisvárosban - mínusz vagy plusz 20 centiméteres eltéréssel - 900 centiméteres vízállás várható.

Az eddigi legnagyobb vízállást 2001 márciusában mérték Vásárosnaménynál, a szatmár-beregi árvíz idején, amikor a Tisza töltése Tarpánál, a Túré pedig Sonkádnál szakadt át.

11.17 - Lassú apadás kezdődött a Zagyván, de továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség Hatvantól a szentlőrinckátai gátőrjárásig, valamint a maconkai és a mátraverebélyi tározóknál.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken azt is közölte az MTI-vel, hogy továbbra is magas, de kismértékben csökkent a Zagyva és mellékvízfolyásainak medertelítettsége.

Fenntartják a másodfokú belvízvédelmi készültséget a ráckevei (soroksári) Duna menti, valamint az észak-duna-völgyi belvízvédelmi szakaszokon. Ráckeve, Dömsöd, Apaj, Kiskunlacháza, Dabas, Ócsa térségében az elöntött területek nagysága meghaladja a 6 ezer hektárt (60 négyzetkilométert), a víz alatt lévő terület csaknem fele szántó.
A lakott területek védelme érdekében fokozott mértékben, napi 12 órában üzemeltetik a ráckevei, a szigetbecsi és a szúnyogi szivattyútelepeket, a vizet vízkormányzással vezetik a szivattyútelepekre - közölte az igazgatóság.

11.05 - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tizenkét belvízvédelmi szakaszából már tizenegyben van valamilyen fokú belvízvédelmi készültség, az elöntött terület nagysága meghaladja a 320 négyzetkilométert - mondta a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese pénteken az MTI-nek.

A Nyírségben, Felső-Szabolcsban, a Beregben, a Szamos-Krasznaközben másod-, a Tisza-Túrközben és a Túr-Szamosközben elsőfokú a készültség. A folyamatosan dolgozó tizennégy szivattyútelep az elmúlt napon összesen 2,8 millió köbméter vizet emelt át a befogadó csatornákba - összegzett Kató Sándor.

A belvízzel borított terület nagysága a csütörtöki 260-ról 320 négyzetkilométerre emelkedett, de a felmérések szerint az átnedvesedett, művelhetetlen területek nagysága ennek többszöröse. A korábbi huszonhárom helyett már harmincöt településen van valamilyen belvízvédelmi készültség.

Kató Sándor elmondta, hogy a kialakult helyzetre tekintettel pénteken délelőtt ülést tart a megyei védelmi bizottság és a vízügyi szervezet.

10.33 - A csapadékos időjárás miatt alig egy nap alatt több mint 13 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Hajdú-Bihar megyében, ahol így már csaknem 380 négyzetkilométer áll víz alatt - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője pénteken az MTI-vel.

Hozzátette: az elöntött területekből 73 négyzetkilométer vetés, 107 négyzetkilométer pedig szántó. Az igazgatóság területén 24 szivattyútelep egy nap alatt 4,3 millió köbméter vizet emelt át tározókba, a védekezésen 150-en dolgoztak.

Mint mondta, továbbra is mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben, ebből két szakaszon - a Berettyó-alsón és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éren - a legmagasabb, harmadfokú a riasztási szint.

10.18 - Elsőfokú készültséget rendelt el a Tisza áradása miatt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság péntek reggel a Rakamaz és Tiszafüred közötti két védelmi szakaszon - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a Tisza folyamatosan árad, a folyó vízszintje Tokajnál 664 centiméter volt péntek reggel.

Áradnak a hajdú-bihari nagyobb folyók is: a Hortobágy-Berettyón Borznál 335 centiméteres, míg a Berettyón Pocsajnál 406 centiméteres vízállást mértek péntek reggel - ismertette.

Továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyó bal partján a Bucsa és Nádudvar közötti szakaszon, valamint a Berettyó torkolati szakaszán, míg a Berettyó felső szakaszán és a Kálló torkolatánál, három védelmi szakaszon elsőfokú a riasztási szint - tette hozzá Bara Sándor.

10.00 - Hatalmas a Bódva vízszintje, a folyó újra birtokba vette a mezőgazdasági és az alacsonyabb fekvésű területeket a völgyben.

A magas vízállás miatt Szalonnán, Szendrőben és Edelényben is felkészültek a védekezésre.

Ungvári Balázsné korelnök - aki a helyi polgármester halála után az új vezető megválasztásáig átvette a település irányítását - az MTI-nek pénteken azt mondta: a Bódva-híd közelében lévő házak, amelyeket májusban és júniusban is elöntött a folyó, még nincsenek vízben, de a "kertek alatt" van a folyó. Elkészítették a homokzsákokat szükség esetére, tartalékuk is van.

A Bódva még árad ezen a szakaszon. Az egyik épületnél a ki- és a bejutás már problémássá vált a víz miatt, itt homokzsákokat raktak le. Egyelőre senkinek nem kellett elhagynia az otthonát, és bíznak abban, hogy ez így is marad - tette hozzá.

Szendrőben - a Szuhogy felé vezető útnál, az úgynevezett nagy híd közelében - tűzoltók, helyiek és vízügyi szakemberek szivattyúzzák a vizet, illetve védik azt a három házat, amelyet megközelített az ár.

Szaniszló János, Szendrő független polgármestere az MTI-nek beszámolt arról, hogy négy szivattyúval dolgoznak. Homokzsákokkal folyamatosan védik az ingatlanokat, mert a Bódva itt még nem tetőzött, további emelkedésre számítanak. Kitért arra, hogy a közelben lévő Rakacai-víztározóból teljes keresztmetszettel engedik a vizet a Bódvába. A tározóban ugyanis jelenleg 7 méter 60-70 centiméter körül van a vízszint, és az ide befolyó külső vízfolyások által még mindig sokkal több víz érkezik, mint amit a zsilipeken át le tudnak engedni.

Molnár Oszkár, edelényi független polgármester az MTI-vel közölte: készenlétben vannak a borsodi városban. Szerinte egyértelműen megmutatkozik, "milyen veszélyes helyzetet teremtett a Bódva-töltések helyreállításának az elmaradása ezen a részen". Hozzátette: a gátakat végigjárva jól lehet látni azok állapotát. A helyreállítási munkálatoknak november 29-én kellett volna megkezdődniük, ám a vízügyi igazgatóság közbeszerzési eljárását megtámadta a pályázat vesztese.

Mint mondta, a májusi és júniusi árvíz idején több ponton megsérült gátak állapota általában is aggodalomra ad okot, a legkritikusabb helyen, a kastély mellett akár ki is léphet a folyó a medréből, hiszen Edelénynél még nem tetőzött a folyó és a vízszint már így is magas. A város helyzetét az is nehezíti, hogy immár fél éve nem jutott hozzá a tavaszi árvízi védekezés költségeihez a vis maior alapból - tette hozzá a polgármester.

9.50 - Hatvan ház víz alatt

Hatvan háznál kritikus a helyzet a belvíz által veszélyeztetett kétszáz nyíregyházi lakóépület közül - közölte Mussó László, a védekezésben irányító szerepet betöltő helyi önkormányzati képviselő pénteken.

A hatvan házat
, amelyek tizenegy utcában és a külterületi Szabadság-bokorban találhatók, az éjjel is védték szivattyúzással és homokzsákos körberakással a szakemberek - mondta a belvíz által a leginkább fenyegetett kistelekiszőlői városrész fideszes képviselője. A veszélyeztetett épületeknél három gépkocsival tizennégy tűzoltó, valamint a városüzemeltetési társaság hat dolgozója három, nagy teljesítményű szivattyúval dolgozott, illetve négy tartálykocsi is hordta a vizet a belvíz által elöntött lakóterületekről. Homokzsákokkal hét házat védtek a Gyík, a Vincellér, a Tégla, a Lapály, az Izabella és a Bogyó utcában.

Péntek délelőtt a Szélsőbokori, a Lovas, a Rezeda, az Ezüstkalász és a Határ utcában, valamint a Szabadság-bokorban készítettek elő homokzsákos védekezést. Eddig egy házból kellett kiköltöztetni két lakót, s további három épületet fenyeget még omlás. A helyi önkormányzat műszaki osztályának szakemberei vizsgálják ezeket a házakat, s felmérésük alapján döntenek arról, hogy a lakóknak el kell-e hagyniuk ideiglenesen az otthonukat.

A kistelekiszőlői városrész mellett Rozsrétszőlőben, Borbányán, Oroson, Nyírszőlősön, Sóstóhegyen és Kertvárosban található a belvíz által veszélyeztetett kétszáz nyíregyházi lakóépület.
Mussó László elmondta még: csütörtök déltől Nyíregyházán is hó esett, ami lefagyott, s ez könnyíti a védekezést, mivel nem növelte a belvíz mennyiségét.

9.35 - Szünet

Nem mentek iskolába pénteken a Borsod megyei Tornaszentandrásról a gyerekek, akik egyébként a környező települések oktatási intézményeibe - Bódvaszilasra, Szögligetre - járnak, ugyanis a Bódva elöntötte a faluból kivezető utat.

A mintegy 200 méteres vízátfolyáson csak a magasabb falugondnoki autóval tudnak áthajtani.

A vízállás jelentősen nem emelkedett péntekre virradóra, de az útviszonyok sokkal rosszabbak, mint egy nappal korábban, a hideg miatt ugyanis a víz a "széleken" lefagy, s nagyon csúszik - mondta Krajnyák Dénes tornaszentandrási független polgármester az MTI-nek.
Hozzátette: most már veszélyes az áthajtás a vízátfolyáson, emiatt komoly problémát jelent a községben a ki- és a bejutás.

Péntek reggel azokat, akiknek sürgős dolguk volt, illetve akik munkába mentek, átvitték a "vízen". Volt egy sürgős eset is: reggel mentővel kellett volna elszállítani egy beteget, de a mentősök sem tudtak "átkelni" a Bódva áradatán, így a falugondnoki autóval oldották meg a szállítást.
A polgármester megjegyezte: az idén ez a hetedik elöntés, amikor a Bódva elzárja a falut.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. december 10. 15:37
    „Még nem kezdték e mocsárjárókat gyártani? Mert itt az elsivatagosodás helyett el mocsarasodás következik be, ha így folytatódik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

tudositok.hu - Vidéki riportok a honlapon

Vidéki, határon túli tudósítók és televíziós műhelyek által készített riportok, kisfilmek érhetők el… Tovább olvasom