Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Árvíz: az ártól érintett északi megyékben már nincs járhatatlan útszakasz

Az ártól érintett északi megyékben, valamint Budapesten nincs már árvíz miatt lezárt útszakasz.
14:36 - Több mint kétezer elítélt vett részt a védekezésben

Az árvízi védekezésben eddig kétezernél több elítélt vett részt, foglalkoztatásuk során rendkívüli esemény nem történt - mondta el a komáromi vasútvonal mellett tartott hétfői sajtótájékoztatón a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese.

Schmehl János ismertette: a szőnyi vasútvonalat védő töltés visszabontásán jelenleg 206 fogvatartott dolgozik, és kedden még százan érkeznek. Az árvízi védekezést a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai is támogatták, Budapestre 700 kilogramm kenyeret és húszezer péksüteményt küldtek, ezt a Margitsziget védőinek osztották ki - tette hozzá a parancsnokhelyettes.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, hogy 97 településen kezdődött meg az árvíz utáni helyreállítás, a munkálatok 13 településen már befejeződtek. Az ideiglenes védművek 40 százalékát már visszabontották.

A helyreállításkor a közlekedési útvonalak felszabadítása az elsődleges. Eddig 107 kilométer útvonalat adtak vissza a forgalomnak. A vasúti pályákat a védekezéskor használt eszközök eltávolítása után a MÁV szakemberei átvizsgálják. Ők döntenek a közlekedés újraindításáról az érintett szakaszokon. A Komárom-Esztergom szakaszon várhatóan 25-én indulhat meg a forgalom.

Bakondi György azt mondta, hogy 45 településen szükséges a fertőtlenítés, amelyet méregmesterek végeznek. A munkában 246 szakember vesz részt 80 speciális járművel.

A víz nagyjából 11 ezer hektáros területet árasztott el, ebből mintegy 7 ezer hektáron keletkezett mezőgazdasági kár. Összesen 1570 embert kellett kitelepíteni, közülük 898 már visszatérhetett az otthonába.

Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott elmondta, hogy az esztergomi Prímás-szigetre és a pilismaróti üdülőövezetbe folyamatosan térhetnek vissza az emberek.

13:56 - Megszűnik a 24 órás ügyfélszolgálat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál

Megszűnik a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok 24 órás árvízhelyzeti ügyfélszolgálata, a területi szervek mostantól a honlapjukon közzétett ügyfélszolgálati telefonszámon érhetők el - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

Az OKF a honlapján azt írta, hogy árvízhelyzeti zöldszáma (06-80/205-500) már csak munkaidőben, reggel fél 7 és délután 4 óra között hívható.

11:30 - Apad a Duna a horvát szakaszon

Apad a Duna teljes horvátországi szakaszán, de a magas vízállás miatt továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben a folyó mentén.

A Duna és az Eszék alatt e folyóba torkolló Dráva vízszintje is csak lassan csökken, a gátakra még mindig nagy nyomás nehezedik. Ez különösen a Drávaszögben okozhat még gondot, ahol a víz már napok óta áztatja a töltéseket, ezért az árvízvédelmi egységek továbbra is éjjel-nappal őrködnek és intézkednek ott, ahol erre szükség van.

A Duna felső szakaszán kialakult helyzet miatt Horvátországban már napokkal a nagy árhullám érkezése előtt megerősítették a gátakat, megtettek minden szükséges óvintézkedést. Az árvízi védekezésben több ezer ember segédkezik, és eddig több mint fél millió homokzsákot használtak fel a térségben.

A víz elöntötte a nem védett part menti üdülőövezeteket, több helyen okozott gondot a belvíz és a kisebb mellékfolyók, Eszék alsóvárosi negyedében néhány alacsonyan fekvő utcában szivárgás miatt kerültek veszélybe lakóházak. Ezeken a helyeken folyamatosan dolgoznak a szivattyúk, és fokozottan védik a töltést, de összességében a horvát szakaszon egyelőre nincsenek súlyosabb következményei a nagy dunai árhullámnak.

A Duna 138 kilométer hosszú horvát szakaszán mintegy 100 kilométernyi gát védi a településeket az árvíztől.

11:25- Pest megyében már csak a Kisorosziba vezető út szabaddá tétele okoz gondot

 A hétvégi intenzív munkának köszönhetően hétfő reggelig megnyitották a forgalom előtt azokat a Pest megyei főutakat, melyeket néhány napja nagyrészt még víz borított, csupán néhány alsóbbrendű szakaszon folyik még a helyreállítás – tájékoztatta a megyei kormányhivatal és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott közlése szerint minden fontosabb útszakasz járható: átadták a 2-es főút Dunakeszitől Budapestig tartó szakaszát, ismét lehet közlekedni a 11-es főúton Visegrád és Budapest között, illetve a 12-es főút szinte teljes Pest megyei szakaszán.

Megnyitották a 1201-es utat Ipolydamásd és Letkés között, feloldották a korábbi zárást 2-es főúton Sződligetnél, s már Vácon is zavartalan a forgalom - tette hozzá a megyei védelmi bizottság elnöke.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a 12-es főút nagymarosi szakaszán még tisztítják, takarítják a burkolatot, de várhatóan délután végeznek a munkával. Addig csak a helyiek hajthatnak be, kerülni Kóspallag - Márianosztra - Zebegény felé lehet. Az 51305-ös úton Szigetújfalunál is tart még a helyreállítás, itt szintén délután várható a teljes zárás feloldása - fűzte hozzá a szóvivő.
A Tahitótfaluból Kisorosziba vezető út egy szakasza még mindig víz alatt áll, noha már levonult az ár. A közútkezelő szakemberei az árkok szélesítésével, illetve más módszerekkel próbálják elérni, hogy lefolyjon a víz. egyelőre nem tudni, hogy mikor nyithatják meg a Kisorosziba vezető egyetlen utat - közölte Pécsi Norbert Sándor.

11:22 - Megkezdődött a védművek bontása Tolnában

Megkezdődött hétfőn az ideiglenes védművek bontása, az árvízzel érintett területek fertőtlenítése és a szúnyoggyérítés a Duna Tolna megyei szakasza mentén - közölte honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az igazgatóság tájékoztatója szerint Tolnában az önkormányzatok 4,6 kilométeren építettek ki ideiglenes védműveket, bontásukat Pakson és Dunaföldváron már megkezdték.

Elkezdődött a megye településein a 17 650 négyzetméternyi elöntött kert, udvar, út fertőtlenítése is. Tolnában 354 hektár erdő, rét, szántó került víz alá, ezek fertőtlenítésére nincs szükség - írták.

Az igazgatóság közleménye szerint a megye 23 településén összesen 4310 hektáron indul hétfőn szúnyoggyérítés. A népegészségügyi szakigazgatási szerv javaslata alapján további biológiai gyérítésre lesz szükség, ezt várhatóan június 22. és 27. között hajtják végre.

Az 55-ös főút Pörböly és Baja közötti szakaszán jelenleg is teljes útlezárás van érvényben, ugyanezen a szakaszon a vonatok óránként legfeljebb 40 kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

Tolna megye árvízvédelmi szakaszain továbbra is rendkívüli készültség van érvényben. Hétfő reggel Dunaföldváron 257, Pakson 216, Domborinál 156, Bátánál pedig 83 centiméteres apadást mértek a tetőző vízszinthez képest.

10:33 - Az ártól érintett északi megyékben - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom -, illetve Fejér és Baranya megyében, valamint Budapesten nincs már árvíz miatt lezárt útszakasz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főizgatóság hétfőn.

Az OKF hétfő délelőtti összesített jelentése szerint jó ütemben halad a dunai árvíz utáni helyreállítás, a vonatközlekedésben azonban még fennakadások vannak.

Közölték, hogy az állami tulajdonú fővédműveken végzett megerősítések negyven százalékát már visszabontották vasárnap estig, és folyamatos a vízzel elárasztott területek fertőtlenítése. Ez negyvenöt településen megtörtént, és az érintett hatvanegy közintézményből tizenkettőnél szintén végeztek a fertőtlenítéssel.

Az árvíz miatt kitelepített 1570 emberből 898-en térhettek vissza otthonukba.

Az OKF tájékoztatása szerint az árvíztől érintett területeken a szolgáltatók folyamatosan vizsgálják a vízminőséget. Komárom-Esztergom megye két településén, Pilismaróton és Dömösön lajtos kocsiból kap vizet a lakosság. A helyi vízmű megkezdte a rendszer tisztítását, hétfőn valószínűleg megindulhat a vízszolgáltatás. Mohácsnál a szennyvíz tisztítatlanul kerül a Dunába, mert az iszap károsította a szennyvíztelep berendezéseit, a magas vízállás miatt pedig egyelőre nem lehet hozzáfogni a javításhoz.

A vasúti közlekedésben még mindig fennakadások vannak, a tájékoztatás szerint június 25-én indulhat meg a vonatforgalom a Budapest-Hegyeshalom vasúti fővonal Komárom és Almásfüzitő között szakaszán, valamint Komárom és Esztergom között. Komárom és Almásfüzitő között előbb a Dunától távolabbi vágányon, negyven kilométeres sebességkorlátozással kezdenek majd járni a vonatok. A másik, Duna felé eső vágányon előreláthatóan két nappal később, június 27-től indul majd a forgalom, húsz kilométeres sebességgel.

Az Almásfüzitő-Dunaalmás szakaszon mintegy negyven méteren mosta el a Duna az ágyazatot a sínek alól. A károk pontos felmérése és a helyreállítás az árvíz visszahúzódása után kezdhető meg. A helyreállítás befejezéséig vonatpótló buszok szállítják az utasokat Komárom és Esztergom között. A vasúttársaság felhívja az utazni szándékozók figyelmét, hogy a fentiekben megadott újraindítási időpontok csak a kedvező időjárási viszonyok esetén tarthatók. Ellenkező esetben a forgalom megindulása későbbi időpontra tolódhat.

A hétvégén összesen 708 kilométer folyószakaszon volt még mindig árvízvédelmi készültség, rendkívüli védekezést 539 kilométeren - a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon - folytatnak. Tényleges védekezés már csak tíz településen folyt négy megyében. Baranyában Mohácson, Báron és Dunaszekcsőnél. Bács-Kiskun megyében Bajánál és Kalocsánál, bár Baján már elkezdték kiüríteni a homokzsákokat. Tolna megyében Bátánál védekeznek még. Pest megyében folynak még kisebb védekezési munkálatok Százhalombattánál, Szigetmonostornál, Szigetszentmiklósnál, Tahitótfalunál - közölték.

Az OKF tájékoztatása szerint a mezőgazdaságban is okozott károkat az áradás, a vidékfejlesztési tárca felmérése szerint 6932 hektár mezőgazdasági területet öntött el az áradó Duna. Az árvízzel összefüggő egyéb jelenségek miatt - fakadóvíz, talajvíz 3408 hektár került víz alá. A védekezés során károsodott 370 hektár, és az összes kárt szenvedő mezőgazdasági terület eléri a 10 710 hektárt.

A Szigetközben 11 827 hektáron végezték el vasárnapra a szúnyogirtást, ez körülbelül a tizenkét százaléka azon területeknek, ahol erre szükség van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embertelen körülmények között éltek a magyar túszok

Több helyen tartották fogva Szíriában a két elrabolt magyart. Nyolc hónapon át embertelen… Tovább olvasom