Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Árvíz: a szakemberek lassú apadásra számítanak a Tiszán

Hetekig elhúzódó, lassú apadásra készül a vízügy és a katasztrófavédelem a Tiszán, ezért a 24 órás figyelőszolgálatot és a készültséget továbbra is fenntartják.
Hetekig elhúzódó, lassú apadásra készül a vízügy és a katasztrófavédelem a Tiszán, ezért a 24 órás figyelőszolgálatot és a készültséget továbbra is fenntartják - mondta a Belügyminisztérium felügyelete alatt álló két szervezet főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője közölte: a Tisza Szolnoknál már tetőzött, de az árhullám levonulása két-három hétig is eltarthat, és ez idő alatt figyelniük kell a hetek óta tartó áradás miatt átázott és meggyengült gátakat, töltéseket. A Mura és a Dráva vízgyűjtő területein emelkedett a vízszint, és a hóolvadással további növekedésre készülnek, ezért az elsőfokú készültséget továbbra is fenntartják - tette hozzá.

A vízügy adatai szerint jelenleg 1578 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 476 kilométeren harmadfokú a védekezés.

A belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és az összehangolt védekezésnek köszönhetően harmadára mérséklődött - mondta el Molnár Béla.

Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője kiemelte: az állami fő védvonalakon folyik védekezés, de emellett az önkormányzati védvonalakon is kell és kellett ellátni szolgálatokat az elmúlt hónapokban. Hozzátette: az önkormányzati védvonalak száz település mintegy hárommillió lakosát érintik.

Az elmúlt két-három hónapban folyó védekezési munkák közül az OKF főigazgatója az Ipoly áradása miatti 29, és a Zagyva áradása miatti 14 embert érintő kitelepítést emelte ki. Hozzátette: Tolna megyében az intenzív védekezés során 13 ezer, a Marcalon 30 ezer homokzsákot kellett felhasználniuk. A Berettyón 29 települést kellett megvédeniük az árhullámtól.

Az OKF főigazgatója elmondta, hogy az adatok szerint a legnagyobb védekezés 2077 kilométeren folyt, ez jelenleg csaknem a felére csökkent, míg a belvízzel elöntött területek nagysága meghaladta a 216 ezer hektárt, ez jelenleg mintegy a harmada.

Ár- és belvíz miatt 189 embert kellett kitelepíteni, jelenleg kilencen vannak, akik még nem tudtak visszatérni otthonukba. Két lakóház dőlt össze, 13 pedig kisebb-nagyobb mértékben károsodott.

Olvasóink írták

  • 1. load 2013. április 25. 11:39
    „A szakemberek lassú apadása már három éve megkezdődött.
    :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csapódott egy veszélyes anyagokat szállító kamion Győrteleknél

Árokba csapódott egy veszélyes anyagot szállító lengyel kamion kedd hajnalban a 49-es úton Győrtelek… Tovább olvasom