Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Árvíz: 30 milliárd forint fölött lesznek a költségek

A június eleji ár- és belvíz miatt a helyreállítás költségei összesen várhatóan 30 milliárd forint fölötti összeget tesznek ki.
A június eleji ár- és belvíz miatt a települések, a gazdák, az állami szervek és a helyreállítás költségei összesen várhatóan 30 milliárd forint fölötti összeget tesznek ki - mondta Bakondi György árvízi helyreállítási miniszterelnöki megbízott pénteken az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője felidézte, hogy az árvízi védekezésben érintett 95 település mindegyike benyújtotta igényét a vis maior keretre, összesen 10 milliárd forintos támogatást várnak költségeik, káruk megtérítésére. Emellett a mezőgazdasági hivatalokhoz mintegy kétmilliárd forintos mezőgazdasági kárt jelentettek be a gazdák. Ezeket okozhatta az árvízi elöntés, buzgár, valamint maguk a védekező szervek - közölte.

Ehhez jönnek még a vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a katonaság és más állami szervek, továbbá a helyreállítás egyelőre pontosan nem ismert költségei. Összességében Bakondi György szerint az 51 milliárd forintos, felülről nyitott kereten "bőven belül maradnak" a védekezési költségek, hozzávetőlegesen 30 milliárd forint fölött lesznek.

A főigazgató megjegyezte: az, hogy a dunai árvízben érintett más országokhoz képest nagyságrendileg kisebb költségekkel lehet számolni, annak köszönhető, hogy nem volt gátszakadás, ezért nincs szükség újjáépítésre. Így az árvízi költségek védekezési költségek - hangsúlyozta.

Bakondi György úgy összegezte az árvízi védekezést: "megfelelő előrelátással, megfelelő műszaki, vízügyi szakértelemmel, magas fokú szervezettséggel és rendkívül széles társadalmi összefogással, óriási erőfeszítéssel egy sikeres védekezést folytattunk". Hozzáfűzte: természetesen tanulságokkal is járt az árvíz, ami feladatot ad a szakembereknek, hogy egy következő, esetleg akár nagyobb árvíz idején is biztosítani lehessen az ország védelmét.

Olvasóink írták

 • 4. háté 2013. július 12. 21:44
  „Hatalmas biznisz, nagyzsebes projekt!”
 • 3. kenderice 2013. július 12. 21:26
  „Gyanitom hogy egypár NERtárs hülyére fog ebből a pénzböl gazdagodni! Már bizonyított a fityesz ilyen téren, hogy kell ezt csinálni.”
 • 2. Dwatson 2013. július 12. 18:12
  „Mennyi végleges töltést lehetett volna ebből a pénzből építeni,megerősíteni! Elég lenne egy-két munkagép,és most itt nem helikopterre gondolok,mert azzal a legdrágább.Sajnos ,amit a helikopterek építettek,és amit a sok önkéntes,meg még akit odavezényeltek,azt mind le kellett bontani,és újra fel kell építeni,ha jön a következő áradás.”
 • 1. anikopeter 2013. július 12. 14:51
  „Csütörtök: Egymilliárd felett az árvízi kár
  Péntek: Árvíz: 30 milliárd forint fölött lesznek a költségek
  Szombat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar: 278 épületet rongálódott meg Szabolcsban, 49 embert kiköltöztettek

A nagyobb mértékben megrongálódott lakóházakból 49 embert kellett éjszaka rokonoknál elhelyezni. Tovább olvasom