Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Árvíz 2013: rendkívüli erőpróba előtt az ország

Az ország a 2010-es árvíz és vörösiszap-katasztrófa után újra egy rendkívüli erőpróba előtt áll. Most mindenkire a gátakon van szükség.
22:54 - Éjjel is folyik a védekező munka

Az érsekvadkerti földrengés nem befolyásolja a fővárosi árvíz elleni védekező munkát, egész éjszaka folytatják a védvonalak építését - közölte az MTI-vel Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán késő este.

Nógrád megyében 4,2-es magnitúdójú földmozgás volt Érsekvadkert térségében 20 óra 45 perckor. A földrengést Budapesten is lehetett érzékelni, ez azonban a fővárosi, árvíz elleni védekezésben semmilyen problémát nem jelentett, és nem hátráltatja a védvonalak építését.
A főváros területén egész éjszaka két kiemelt helyszínen folyik a védőgátak építése, a Római-parton 1700 méter hosszan, míg a Margitszigeten 5400 méteren .

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium korábban Facebook-oldalán azt közölte, hogy a földrengést a lakosság nagy területen, így Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékelte. Hozzátették, hogy a rengést követően több érezhető utórengésre is számítani lehet a következő hetekben-hónapokban.

A mostanit megelőzően jelentősebb erősségű földrengést Érsekvadkert környezetében, Nógrádban 1951 februárjában mértek, 4,7-es, a Nagybörzsönyben 1931-ben 4,2-es, Cserhátsurányban pedig 1930-ban 4,2-es magnitúdójút.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az érezhető földrengéseknél nem tanácsos pánikszerűen menekülni az épületekből, mert a lehulló vakolatdarabok és cserepek, valamint a ledőlő kémények komoly sérüléseket okozhatnak. A legjobb stratégia ilyen esetekben a masszívabb asztalok, ágyak alatti elrejtőzés.

22:17 - Valószínűleg nem okozott károkat a földrengés a gátakban

A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a szerda esti földrengés semmilyen károsodást nem okozott a Duna-menti védművekben - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Siklósi Gabriella tájékoztatása szerint a szolgálat munkatársai azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását.
Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerda este Érsekvadkert térségében a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengést észlelt, amelyet többek között Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékeltek a lakosok.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz károkról is érkeztek jelentések.

22:15 - Komáromban a VM önkéntesei is segítik a védekezést

A Vidékfejlesztési Minisztérium tíz munkatársa és Budai Gyula parlamenti államtitkár szerda éjjel a komáromi vasútállomás melletti depóban homokzsákokat töltésével segíti az árvízi védekezést.

Budai Gyula az MTI-nek elmondta, hogy magánemberként, barátként érkezett Komáromba a minisztérium munkatársaival, és mindenkit arra buzdít, vegyen részt a védekezésben.

Komáromban a szőnyi városrészben épül egy 4,6 kilométeres gát, amelyhez 300 ezer homokzsákot használnak fel. A védmű várhatóan csütörtök estére elkészül, a depóban éjjel-nappal 130-150 fő tölti a homokzsákokat, amelyeket vasúttal szállítanak a helyszínre, és vízügyesek, katonák teszik végleges helyükre - közölte Molnár Attila (Fidesz-KDNP), Komárom polgármestere.

A város vezetője hozzátette, a munkában számos önkéntes vesz részt, és az ipari park cégei is segítenek, a Nokiából például hatvanan dolgoznak a védekezésben. A készülő gát várhatóan 860 centiméteres vízállásig védelmet nyújt majd, és így mederben tudják tartani a folyót. Felszólította ugyanakkor a lakosságot arra, hogy készüljenek fel a legrosszabb esetre, ha el kell hagyni otthonaikat.

A vízállás szerda este 674 centiméter volt, az előrejelzések szerint a tetőzés szombat estére várható 819 centiméterrel az Országos Vízjelző Szolgálat internetes oldalán található adatok szerint.

22:14 - Csütörtöktől 221 embert telepítenek ki Budafok-Tétényben

Csütörtöktől péntek délig kétszázhuszonegy embert telepítenek ki Budapest XXII. kerületében a fővédvonal és a Duna közötti hullámtérből - közölte Budafok-Tétény sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

Sengel Ferenc tájékoztatása szerint az ott lakókat a Gyár utcából és a Horgász-telepről kell ideiglenesen kitelepíteni. Az érintetteknek a nagytétényi Bartók Béla két tannyelvű iskolában biztosítanak szálláshelyet.

A kitelepítettek között 25 gyermek is van.

Szabolcs Attila polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek szerda este azt mondta, hogy a jelenlegi tervek szerint csütörtök délben kezdik a kitelepítést. A polgármester hozzátette: mivel a lakóterület a hullámtérben fekszik, homokzsákokból az ottlakók és önkéntesek segítségével ideiglenes gát építésében kezdenek, hogy megpróbálják megóvni az épületeket az árvíztől.

A polgármester Németh Zoltán fideszes országgyűlési képviselővel közös felhívásban kéri a XXII. kerületi polgárokat, hogy minél többen vegyenek részt az árvíz elleni védekezésben. Az önkéntesek tevékenységét a katasztrófavédelem szakemberei és az önkormányzat által kijelölt "válságstáb" tagjai közösen irányítják.

21:28 - Érden és Szigetszentmiklóson felkészülten várják a Duna tetőzését

Érden és Szigetszentmiklóson felkészülten várják a Duna tetőzését, felmérték a veszélyeztetett épületeket, hogy szükség esetén kitelepítsék az ott élőket - közölték a polgármesterek szerda este az MTI-vel.

T. Mészáros András (Fidesz) érdi polgármester elmondta: a városban 2007-ben volt a legmagasabb a Duna vízszintje, akkor 856 centimétert mértek, most várhatóan 10-20 centiméterrel magasabb lehet majd a vízállás. Kiemelte, hogy a gátak jó állapotban vannak, és felállították az ügyeleti rendszert is.

A településvezető szerint néhány, közvetlenül az árterületen épült ház van veszélyben, de felkészültek arra, hogy az ott lakókat kiköltöztessék, ha szükség lesz rá.

Mint mondta, a városban inkább az esőzés jelenthet gondot, és a belvizek okozhatnak nagyobb kárt. "Ha ugyanis a Duna vízállása magas, nem tudja befogadni az elfolyó vizeket, és visszaduzzaszt Érd területére" - magyarázta a polgármester. A laposan fekvő területeknél szivattyúzásra, illetve homokzsákokkal való védekezésre lesz szükség - tette hozzá. Szabó József (Fidesz-KDNP), Szigetszentmiklós polgármestere közölte, az utolsó információk szerint hétfőn tetőzik majd a folyó nagy dunai ága a városnál, előreláthatólag 905 centiméterrel, ami az utóbbi évek legmagasabb árvízi szintjét 40 centiméterrel meghaladja. Az árterületen több engedély nélkül épített ház található, ezek egy részét előreláthatólag elönti a víz, vagy legalábbis a pincét és az alagsort. A városvezető közölte, hogy a védekezéshez kellő mennyiségű homok, zsák és lapát áll rendelkezésre. Ahol helyiek és az önkéntesek igyekezete ellenére sem sikerül a házat megvédeni, a kitelepítés során az önkormányzat gondoskodik ideiglenes szálláshelyről, amelyet a lakihegyi óvodában alakítanak ki, és napi háromszori étkezést is biztosítanak - fűzte hozzá Szabó József.

21:25 - A KIM kétszáz munkatársa segíti az árvízi védekezést

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, több államtitkár, valamint a szaktárca többi vezetője és több mint kétszáz önkéntes munkatársa is bekapcsolódik az árvíz elleni védekezésbe csütörtökön és pénteken - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

A tárca dolgozói a Dunakanyar legveszélyeztetettebb településein segítenek, hozzájuk csatlakozik a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, valamint több más tárca kormánytisztviselője is. A munkatársakat Biró Marcell közigazgatási államtitkár felhívására önkéntes jelentkezés alapján választották ki.
A minisztérium vezetői és munkatársai nemcsak a védekezés során, hanem az árhullám levonulása után is bekapcsolódnak majd a munkába - közölték.

21:15 - Esztergomban 40 embert kitelepítettek, folyik a védekezés a Duna felső szakaszán

Esztergomban a Duna áradása miatt 40 embert ki kellett telepíteni, Komáromban Orbán Viktor miniszterelnök irányította a védekezési munkákat. Szerdán már csaknem ezer polgárőr dolgozott a dunai árvíz elleni védekezésben.

Az árvíz miatt Esztergomban a Prímás-szigetről kitelepített mintegy 40 embert a Kőrössy kollégiumban szállásolták el ideiglenesen.
Szerda délután a komáromi térségbe érkezett Orbán Viktor, ahol személyesen irányította az árvízi védekezés munkálatait - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke, aki tájékoztatott arról is, hogy a kormányfő csütörtök reggel részt vesz az árvízi védekezést irányító törzs munkájában a Belügyminisztériumban, majd 8 órakor a tárca épületében sajtótájékoztatón összegzi az eddigi árvízi tapasztalatokat és beszámol az éjjel meghozott döntésekről.

Hölvényi György egyházügyi államtitkár tájékoztatása szerint államtitkársága körlevélben kérte a Magyarországon bejegyzett egyházaktól, mérjék fel, miként tudnak segíteni az árvíz miatt bajba jutottakon.

Szólt arról is: az egyházak jelentős része egy napon belül jelezte, hogy kész segítséget adni a minél hatékonyabb védekezési munkák megszervezésében.

A Fővárosi Vízművek arról tájékoztatta az MTI-t, hogy zavartalanul működik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT), és a tervezéskor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a maximális hidraulikai terhelést. Az Index előzőleg arról írt, hogy információi szerint leállíthatják a csepeli szennyvíztisztítót, ha emelkedik a Duna vízszintje, a tervezésnél és kivitelezésnél ugyanis nem számoltak ekkora árvízzel.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója Szentendrén tájékozódott az új mobilgátról és az árvízvédelmi helyzetről. A főigazgató beszámolt arról, hogy intenzív a védekezés a Dunának azokon a szakaszain, amelyekre a kormány kedden veszélyhelyzetet hirdetett ki: Győr-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint a főváros számos pontján.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Komáromban a Duna-parton tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Komárom-Esztergom megyei Tát polgármesterének kérésére a Honvédelmi Minisztérium részvénytársaságai által kifejlesztett pilóta nélküli repülőket is használták az árvízzel sújtotta területek feltérképezésére. Bevethető 4700 önkéntes tartalékos katona is.

Egyre több helyen van szükség forgalomkorlátozásra, utak lezárására Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. Este hat órától lezárták a vámosszabadi határátkelőt is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb tájékoztatása szerint 17 útszakaszon van teljes útzár, köztük egy- és kétszámjegyű fő közlekedési utakon is, így az 1-es, a 2-es, a 10-es 11-es és 12-es úton is. A járművezetők friss információkat a www.kozut.hu internetes oldalon találnak.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azt mondta, mivel most mindenkire a gátakon van szükség, a Fidesz elnöksége úgy döntött, elhalasztja a párt vasárnapra tervezett kongresszusát, és minden Fidesz-tagot a helyi árvízi védekezésben való részvételre kér.

Az MSZP felajánlotta segítségét az árvízi védekezésben részt vevőknek és a kormánynak. Mesterházy Attila pártelnök bejelentette: a dunai árhullám levonulásáig nem támadják a kormányt nyilatkozataikkal, és mozgósítják aktivistáikat. A Jobbik országosan mozgósítja a párt tagságát az árvízi védelem segítésére, valamint a párt költségvetéséből tízmillió forintot is elkülönítettek erre a célra. Az Együtt-PM szövetség és az LMP is arra buzdította szimpatizánsait, hogy önkéntesként segítsék a védekezést. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Vácott, az áradó Duna partján azt mondta: jól halad a védekezés a Pest megye északi részén az állam, a hatóságok, az önkormányzatok, a lakosság és az önkéntesek együttműködésével.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője nyomozócsoportot hozott létre azoknak az állampolgári bejelentéseknek a kivizsgálására, amelyek szerint az árvízveszély által érintett kerületekben "gyanús" emberek jelentek meg. Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy alapesetben három év, különösen nagy értékre elkövetett lopásnál akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik árvíz idején lopnak.
A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt a legnagyobb mértékben Nagybajcsnál emelkedett, 20 centimétert, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 767 centiméter, a tetőzést pedig 890 centiméter körül várják, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást.

A folyó Komáromnál 14 centimétert emelkedve 670 centiméteren áll, Esztergomnál a vízmérce legutóbb 619 centiméteres vízállást jelzett, Nagymarosnál pedig 550 centimétert. Budapesten négy óra alatt kilenc centimétert emelkedett a vízszint, a legutóbbi mérésnél 690 centimétert olvastak le a szakemberek. A tetőzést a fővárosban június 9-10-ére várják 875 centiméter körül, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2006-ban mért eddigi legnagyobb vízszintet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye kivételével csütörtökre az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadás miatt. Az előrejelzés szerint országszerte számítani kell olyan záporokra, zivatarokra, rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

21:03 - 687 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint jelenleg 687 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Az elkövetkezendő napokban lehetnek elzárt, megközelíthetetlen települések is - emelték ki.

A tájékoztatás szerint az országban a törzs összesített adatai szerint összesen 687,8 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 62,5, rendkívüli pedig 191,2 kilométeren. A védekezésben 12 önkormányzat és 1785 ember vesz részt, a kormányzat hozzávetőlegesen 1400 vízügyi szakembert, 8000 katasztrófavédelmi dolgozót, ugyancsak 8000 katonát és összesen 3600 rendőrt tud mozgósítani.

A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt a legnagyobb mértékben Nagybajcsnál emelkedett, 20 centiméternyi, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 767 centiméter, a tetőzést pedig 890 centiméter körül várják, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást - írták.

A folyó Komáromnál 14 centimétert emelkedve 670 centiméteren áll, Esztergomnál a vízmérce legutóbb 619 centiméteres vízállást jelzett, Nagymarosnál pedig 550 centimétert.

Budapesten négy óra alatt kilenc centimétert emelkedett a vízszint, a legutóbbi mérésnél 690 centimétert olvastak le a szakemberek. A tetőzést a fővárosban június 9-10-ére várják, 875 centiméter körül, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2006-ban mért eddigi legnagyobb vízszintet - olvasható az összesítésben.

Tájékoztatásuk szerint a védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak a védekezéshez szükséges minden forrás a rendelkezésére áll. A védekezés irányítói felkészültek arra, hogy lesznek elzárt, megközelíthetetlen települések, ezek ellátását időben megszervezték. A műszaki irányító törzs eddig 16 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket - áll a közleményben.

20:52 - Tizenhárom szakaszon védekeznek az ár ellen Győr megyében

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhárom szakaszon védekeznek a dunai árvíz ellen - áll a katasztrófavédelem megyei szóvivőjének szerda esti tájékoztatójában.

Dobos Viktória hadnagy azt közölte: Mecséren magasítják az ideiglenes védműveket, valamint nyúlgátat építenek, Győrújfaluban, Győrzámolyon építik és magasítják a gátakat. Utóbbi feladatot végzik Győrladaméron, Koroncón és Ásványrárón is.

Jelezte: Dunaszentpálon három és fél kilométeres szakaszon homokot zsákolnak, fóliáznak, a gátat építik, erősítik. Ott délig 50 ezer homokzsákot építettek be, a katasztrófavédelem pedig további 20 ezret szállított a faluba. Dunaszegen a védekezésben ötven katona és kétszer ennyi önkéntes, a gát magasításában negyven helyi lakos vesz részt. Győr Bácsa városrészében kétszázan töltik és rakják kocsira a homokzsákokat, ötven katona mellett százötven önkéntes dolgozik itt.

Nagybajcson jelenleg nincsen árvízi védekezés, a kivezető árok tisztítását végzik, a vízügy őrszolgálatot működtet a töltésen.
A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

20:37 - Vízügy: tetőzés előtt készen lesznek a gátak a Duna felső szakaszán

Még a dunai árvíz tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda este.

Az este hat órai adatokból készült tájékoztatóban az áll: Nagybajcsnál várhatóan szombat reggel éri el a csúcsmagasságot a víztömeg, ekkor 890 és 910 centiméter közötti szint várható. (Ez 15-35 centiméterrel magasabb a korábban mért legmagasabb értéknél.)

A szakemberek a folyó visszaduzzasztó hatása miatt Győrnél 830-850 centis maximális szintet várnak szombat estére; a városi védművek 890 centis vízmagasságig védik meg a megyeszékhelyet.
A védelmi kiépítés minden esetben a megfelelő magasságú biztonsági szintre történik. A vízügyi szakemberek figyelembe vették az árhullám várható tartósságát is, ezért Mecsérnél és Dunaszentpálnál a biztonsági szintet tovább növelték. Ásványrárónál a töltésmagasítási és kiegészítő munkákat holnap fejezik be - írták.

Tájékoztatásuk szerint Komáromban szombaton éjfélkor, várhatóan 820-840 centiméteres szinten tetőzik az ár. Itt és Dunaalmásnál csütörtökön befejezik a töltés megerősítését és magasítását.

20:29 - Rendészeti szakközépiskolások és tanáraik a gátakon Győr megyében

Három rendészeti szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vesznek az árvízi védekezésben csütörtöktől Győr-Moson-Sopron megyében. A fiatalok szerdán megérkeztek Győrbe - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány utasítására az ország három rendészeti szakközépiskolájából 388 hallgatót, valamint 19 tanárt rendeltek be a megyei árvízi védekezésben való közreműködésre. Körmendről 104 diák, illetve három tanár, Miskolcról 199 tanuló, valamint 12 tanár, Szegedről 85 hallgató és négy tanár segíti a munkát.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdán közleményben tudatta: szerdától országszerte 509, csütörtöktől pedig további ezer rendészeti szakközépiskolás is részt vesz a védekezésben. Ők az egész védvonalon vészőri szolgálatot teljesítenek, feladatuk a gátak állapotának ellenőrzése.

20:13 - A Máltai Szeretetszolgálat ellátmánnyal segíti a gátakon dolgozókat

Mintegy 2300 adag ételt, 350 liter teát és 190 liter ásványvizet szállított a gátakon dolgozó embereknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A szeretetszolgálat elsődleges feladata az árvízi védekezésben részt vevő egységek ellátása; a gátakon homokzsákot töltő embereket élelmiszerrel és innivalóval szolgálják ki. A kedden kora reggel elkezdett munka több ezer ember folyamatos ellátását jelenti éjjel-nappal egészen addig, amíg az áradás ezt szükségessé teszi - tájékoztatta a szolgálat közleményben az MTI-t szerdán.

A szervezet újabb bázisokat alakított ki az árvízzel fenyegetett településeken szerdán, Dunaszentpál mellett Győrzámolyon, Dunaszegen, Mecséren és Gönyűn is. A hajléktalanellátásból ismert teajáratok ezekről a helyszínekről indultak napközben többször is a gátakhoz, hogy az oda kivezényelt egységeket és önkénteseket forró teával, kávéval, szendvicsekkel lássák el.

Az első napon a szolgálat mintegy 2300 adag ételt, 350 liter teát és 190 liter ásványvizet szállított a gátakon dolgozó embereknek, a teajáratok az éjszakai órákban is úton voltak.

Komáromban és Esztergomban három-három helyszínen, valamint Almásfüzitőn és Neszmély térségében is több száz embert láttak már el étellel és itallal, Komáromban és Budapesten pedig szükség esetén egészségügyi ellátást is nyújtanak a munkatársak. Szőnyön és a fővárosban a Margitszigeten védekező egységeknek vittek teát, Szigetmonostoron pedig a polgármesteri hivatal kért segítséget egy egyedülálló idős hölgy elhelyezéséhez, akinek a háza az ártéren áll.
A Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét bárki segítheti a 1350-es adományvonalon, egy hívás 250 forint támogatást jelent. A győri központ pedig élelmiszer-adományokat fogad folyamatosan az Amadé utca 1. szám alatt.

20:07 - Kitelepítenek 30 ezer embert Halléból

Súlyos vészhelyzet alakult ki szerdán az Elba és mellékfolyói mentén Németország keleti részén, Halle városából 30 ezer embert kitelepítenek.

Szászországban és Szász-Anhalt tartományban az Elba és a mellékfolyók mentén mindenütt a legmagasabb árvízvédelmi készültséget vezették be. Halléba betört a Saale, a folyó vízállása 400 éve a legmagasabbra, 807 centiméterre emelkedett, ami majdnem a háromszorosa a nyár elején megszokott 3 méter körüli szintnek. A hatóságok felszólításának nem mindenki tesz eleget, az elöntött belváros házainak felső emeletein lakók közül sokan nem akarják elhagyni otthonukat.

Drezdában, ahol a 2002-es nagy árvíz súlyos károkat okozott, várhatóan csütörtök délután tetőzik az Elba 850 centiméter körül. Ez a négyszerese a szokásos júniusi vízállásnak, de jóval elmarad a 11 évvel ezelőtti 934 centiméteres csúcstól. Szászország félmillió lakosú fővárosában néhány negyedet lezártak, ezekben nagyjából ezren laknak. Nekik egyelőre csak tanácsolják, hogy ne maradjanak otthonaikban.

Meissen óvárosát már ellepte a medréből kilépő Elba, a történelmi városrész egészét lezárták. A Németországot délkeletről északnyugat felé átszelő folyón Csehország felől érkező árhullám a hét végén ér a folyó alsó szakaszára, Alsó-Szászország tartományba, ahol már szerdán is nagy erőket mozgósítottak, és sokhelyütt katasztrófariadót rendeltek el. Az árvízvédelmi munkálatok kiterjedtségét mutatja, hogy csak a tűzoltóság országszerte mintegy 43 ezer emberrel vesz részt a védekezésben: Az Elba alsó-szászországi szakaszán több millió homokzsákkal erősítik meg a gátakat.

A Duna bajorországi szakaszánál a legtöbb helyen javult a helyzet szerdán. Passauban például az utóbbi 500 év legsúlyosabb áradása után ismét van áram és ivóvíz. Ugyanakkor Deggendorf térségében gátszakadás miatt több kisebb települést elöntött a Duna, nagyjából hatezer embernek kellett elhagyni otthonát.

19:58 - Továbbra is kritikus helyzet Ústí nad Lademben és Decínben

Továbbra is kritikus az árvízhelyzet az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben, míg Melníkben és Lovosicében már sikerült stabilizálni a gátakat, s megszűnt a gátszakadás veszélye.

Ústí nad Lademben és Decínben is az Elba vízszintje délután már meghaladta a tíz métert, és várhatóan 11-11,5 méteres szinten az éjjeli órákban tetőzik. Ústíban víz alatt van a vasútállomás és a regionális bíróság épülete, amelyet kiürítettek. Decínben az ár elöntött néhány iskolát és a megyei könyvtárt is. A készültség mindenütt maximális. Ahol lehet, mobilgátakkal, homokzsákokkal védik a városrészeket és a fontos épületeket.

Mindkét városban a legújabb jelentések szerint mintegy 20-25 ezer ember van áram nélkül, s leállt a trolibuszforgalom is. Számos helyen leállt a gázszolgáltatás, és több tízezer ember ivóvíz nélkül maradt.
A hatóságok a Moldva és az Elba mentén elárasztott településeken palackozott vizet osztanak a lakosságnak. Az Elbán átívelő hidak zárva vannak. A közszolgálati hírtelevízió szerint korlátozták a forgalmat a Prága-Drezda autópályán is, mert azt két helyen alámosta a víz. A teherforgalmat ezeken a szakaszokon elterelték, személyautók is csak egy sávban közlekednek. Országszerte délután több mint 120 útszakasz és tíz vasútvonal volt lezárva.

Ústí nad Labem elöntött és elhagyott külvárosába, Strekovba éjjelre 50 kommandóst is kivezényeltek, hogy megakadályozzák az esetleges lopási kísérleteket. Tekintettel a vasárnap estétől érvényben lévő szükségállapotra, ezekért a cselekedetekért akár nyolc év börtönt is kaphatnak az elkövetők.

A négy napja pusztító természeti csapás eddig kilenc emberéletet követelt, míg több mint 19 ezer ember a lakóhelyének az elhagyására kényszerült - közölték a cseh hatóságok. Az agrárkamara szerint mintegy 80 ezer hektár mezőgazdasági terület van víz alatt. Szerda este 25 helyen volt még harmadfokú árvízkészültség.

Dél-Csehországban viszont lassan apadnak a folyók, megkezdődött a nagytakarítás, s a károk felmérése. Prágában is fokozatosan rendeződnek az állapotok, de a tömegközlekedés nehézkes, korlátozott. A déli elővárosok továbbra is víz alatt vannak, az apadás lassúbb a vártnál.

A cseh kormány szerdán kétmilliárd koronát szavazott meg a közutak rendbetételére. Közölték, hogy Prága az árvízzel kapcsolatban egyelőre nem tart igényt más országok segítségére.

19:47 - "Kíméletes hajózást" rendelt el a Dunán az illetékes hatóság

"Kíméletes hajózásra" szólította fel az érintetteket szerdán a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal a Dunán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

A hajók és hajókötelékek a partoktól nagyobb távolságban, a megváltozott áramlási viszonyok figyelembevételével, a lehető legkisebb hullámkeltést okozva, úgynevezett "völgymenetben" a lehető legkisebb sebességgel közlekedhetnek - áll a tájékoztatóban.

A közlemény szerint Nagybajcsnál 720 centiméteres, Gönyűnél pedig 660 centiméteres vízállás fölött hajózási tilalmat rendelnek el. Hasonló korlátozás lép életbe a Duna alsóbb szakaszain, más és más vízállás mellett, Budapestnél például 800 centiméteres vízállás fölött nem közlekedhetnek hajók.

A magas vízállás miatt elrendelt korlátozások nem vonatkoznak a védekezési munkákban igazoltan részt vevő szervezetek, állami szervek, valamint a vízi rendészeti és folyamfelügyeleti szervek úszó létesítményeire - tették hozzá.

19:45 - A Magyar Úszó Szövetség és a MOB a Margitszigeten segít

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) kezdeményezi, hogy a sportbarátok, sportolók, edzők együttesen tegyenek meg mindent az árvíz ellen a Margitsziget védelme érdekében.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, hogy péntek reggel 9 órakor találkoznak majd a Margit híd szigeti bejárójánál. A MÚSZ már felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelem vezetésével, és amennyiben nincs kizáró ok, bíznak benne, hogy közös összefogással hozzá tudnak járulni a veszély elhárításához.

Szabó Bence, a MOB főtitkára ehhez hozzátette: szerda reggel kezdték el szervezni, hogy mozgósítsák a sportolókat az árvízvédelem érdekében.
"Szerencsére, még idejében egyeztettünk Gyárfás Tamással, így sikerül közösen lépnünk ebben a nehéz helyzetben. Pénteken 9-kor én biztosan ott leszek a Margitszigeten, és remélem, velem együtt minél több sportoló és edző is lapátot fog" - fogalmazott a MOB-főtitkár.

Szerdán a magyar vízilabda-válogatott játékosai vettek részt az árvízvédelmi munkálatokban, homokzsákokat pakoltak a Római parton, a Nánási út és a Rozgonyi Piroska utca sarkán.

19:23 - Átvezényelték a Körös Mentőcsoportot az árvízi védekezéshez

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Körös Mentőcsoportja szerda este hat órakor indult el a Komárom-Esztergom megyei Pilismarótra, hogy részt vegyen a dunai árvízi védekezésben - közölte a csoport vezetője az MTI-vel.

Haskó György elmondta, a 19 tagú mentőcsoport, köztük önkéntesek és három hivatásos katasztrófavédelmi szakember, hat gépjárművel és egy mentőhajóval indult útnak. Az áradó folyónál a töltések magasításán dolgoznak majd, a csoport búvárjai pedig a töltések speciális megtámasztási munkálataiban nyújtanak segítséget.

19:12 - Orbán Viktor személyesen irányította a védekezést Komáromban

A komáromi térségbe érkezett szerda délután Orbán Viktor kormányfő, ahol személyesen irányította az árvízi védekezés munkálatait - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

A kormányfő Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Molnár Attila komáromi polgármester társaságában járta be az árvíz sújtotta területeket - tette hozzá Havasi Bertalan.

A sajtófőnök tájékoztatott arról is, hogy Orbán Viktor csütörtök reggel részt vesz az árvízi védekezést irányító törzs munkájában a Belügyminisztériumban, majd 8 órakor a tárca épületében sajtótájékoztatón összegzi az eddigi árvízi tapasztalatokat és beszámol az éjjel meghozott döntésekről.

19:07 - A Magyar Úszó Szövetség a Margitszigeten segít

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) kezdeményezi, hogy a sportbarátok együttesen tegyenek meg mindent az árvíz ellen a Margitsziget védelme érdekében.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, pénteken reggel 9 órakor találkoznak majd a Margit híd szigeti bejárójánál. A MÚSZ már felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelem vezetésével, és amennyiben nincs kizáró ok, bíznak benne, hogy közös összefogással hozzá tudnak járulni a veszély elhárításához.

Szerdán a magyar vízilabda-válogatott játékosai vettek részt az árvízvédelmi munkálatokban, homokzsákokat pakoltak a Római parton, a Nánási út és a Rozgonyi Piroska utca sarkán.

18:53 - Fővárosi Vízművek: zavartalan a csepeli szennyvíztisztító működése

Zavartalanul működik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT), és a tervezéskor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a maximális hidraulikai terhelést - közölte a Fővárosi Vízművek szerdán az MTI-vel.

Az Index előzőleg arról írt, hogy információi szerint leállíthatják a csepeli szennyvíztisztítót, ha emelkedik a Duna vízszintje, a tervezésnél és kivitelezésnél ugyanis nem számoltak ekkora árvízzel. Olyan magas lehet a Duna vízállása, hogy a tisztított víz nem tud kifolyni, a kifolyócsatorna pedig visszaduzzaszt - írta a portál.

A Fővárosi Vízművek közleményében cáfolta, hogy leállítanák a BKSZT-t. Álláspontjuk szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége, és csak a legrosszabb esetben következhet be.

A társaság ismertetése szerint a szennyvizet két szivattyútelep továbbítja a telephez, s mindkettőnek van úgynevezett megkerülő vezetéke a rendkívüli helyzetek kezelésére. A szivattyútelepek által feladható maximális szennyvízmennyiség normál esetben 37 500 köbméter óránként. Ha esetleg csökkenteni kell a csepeli telep terhelését, akkor a ferencvárosi szivattyútelep korlátozása lehetséges - közölte a társaság.
Azt is jelezték: a telep hidraulikai számításait - a Vigadó téri vízmércén mért - 835 centiméteres dunai vízszintre végezték el, maximális befolyó szennyvízmennyiséget feltételezve. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény tervezésekor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a telep a maximális hidraulikai terhelést - tették hozzá.

A közleményben írtak arról is, hogy a csepeli szennyvíztelep 2010-es elkészülte óta 8 méter feletti vízszint még nem volt, így ide vonatkozó konkrét üzemeltetési tapasztalatok nincsenek. Ebből következően előfordulhat az - folytatták -, hogy egy "extrém magas Duna vízszint esetén" nem a tervezett sebességgel vezetik ki a szennyvizet a telepről.
A társaság utalt arra is, hogy 5 méteres magasságnál voltak bizonyos zavarok, de azok tapasztalatai alapján módosításokat hajtottak végre, így most, mintegy 6 méter 80 centiméteres vízállásnál is zavartalanul folyik ki a víz. Az esetleges tervezési anomáliákkal összefüggésben választott bírósági eljárás zajlik a fővárosi önkormányzat és a kivitelező konzorcium között - zárult a közlemény.

18:40 - Fidesz: börtön vár azokra, akik árvíz idején lopnak

Alapeseten három év, különösen nagy értékre elkövetett lopásnál akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik árvíz idején lopnak - nyomatékosította Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

A kormánypárti politikus szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a büntető törvénykönyv májusban életbe lépett szigorításának köszönhetően súlyos bűncselekménynek minősül, ha valaki közveszély esetén, rendkívüli helyzetben lop.

Kocsis Máté kiemelte: nincs pardon tehát annak, aki a mostani árvíz idején ügyeskedni próbál. "Aki ilyet követ el, az biztos lehet benne, hogy börtönben fog ülni" - szögezte le.

Korábban a Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse lakossági felhívást tett közzé az esetleges bűncselekmények elkerülése érdekében, miután a tudomásukra jutott, hogy ismeretlenek a katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a lakosságnál vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban.

A bizottság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében, telefonon tájékoztatást nem kérnek. Amennyiben mégis tájékoztatásra lenne szükségük, azt csakis személyesen, egyenruhában, jelvény viselésével végzik - hangsúlyozták.

18:23 - Bécstől keletre tovább árad a Duna, Prágától északra pedig az Elba

A már kilenc halálos áldozatot szedő közép-európai árvizek elleni küzdelem súlypontja kelet, illetve észak felé tolódik a Duna és az Elba vízgyűjtő területén az árhullám levonulásával: míg a bajorországi és ausztriai szakaszán már csökken a Duna vízszintje, és már Bécsnél is tetőzött, Pozsonynál még mindig árad a folyó. Az árvízveszély miatt a szlovák hatóságok kora este lezárták Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna-hidat.

Az Északi-tengerbe ömlő Elba kiáradását Csehországban és Németországban tízezrek igyekeznek megakadályozni a gátakon.
Prágában szerdán fokozatosan rendeződött a helyzet, az északi országrész azonban még nehéz órákat él át. A cseh fővárosban megnyitottak öt korábban lezárt metróállomást is, de a tömegközlekedés még kaotikus. A déli külvárosok változatlanul víz alatt vannak.
Az árvíz miatt Csehországban közel ezer embernek kellett szerda délelőttig elhagynia otthonát.

Az Elba észak-csehországi tetőzését szerda éjjelre valószínűsítik. Kritikus a helyzet Ústí nad Labemben és Decínben, ahol ráadásul elszabadult két hatalmas, de üres gáztároló ciszterna, amelyeket Németország felé sodor az ár. Ústí nad Labem külvárosa részben víz alatt van, több ezer háztartásban nincs villany. A Moldva és az Elba összefolyásánál fekvő Melníket a gátszakadás veszélye fenyegeti.

Az Elba vízállása tovább emelkedik a folyó németországi szakaszán is, a Csehország felől érkező árhullám évszázados rekordokat dönthet meg, és a mellékfolyók is áradnak. A Saale vízállása 400 éve a legmagasabbra, 8 méter fölé emelkedett Hallénál, ahol június elején 3 méter körüli a megszokott vízállás. Drezdában több száz embert kellett máris biztonságba helyezni. A szászországi fővárosnál nyár elején általában 2 méter körüli az Elba vízállása, de szerdán délelőtt már 827 centimétert mértek.

Országszerte tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésen, csak a tűzoltóság 43 ezer embert mozgósított.

A védekezés mellett elkezdődött az árvizek kezeléséről szóló vita. A környezetvédelmi tárca szerint a hatóságok tanultak az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófából, a tartományok több milliárd eurót fordítottak a védművek megerősítésére, és a fejlesztéseket a szövetségi kormány 500 millió euróval támogatta. A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) szerint viszont a hatóságok elhibázott stratégiát követnek, a védőgátak magasításával csak "fűzőbe szorítják" a folyókat, ahelyett, hogy szélesebb ártereket alakítottak volna ki.

A Duna a németországi és ausztriai szakaszokon már apadásnak indult. Passauban és Regensburgban is elkezdődött a helyreállítás. A berlini kormány 100 millió eurós gyorssegélyt ígér az árvízkárosultaknak.
A folyó Bécsnél szerdán reggel tetőzött. A korneuburgi mérőálláson 7,93 méter vízállást és másodpercenként 10,6 ezer köbméteres vízhozamot mértek. A 2002-es nagy áradásnál ez az adat 7,89 méter, illetve 10,33 ezer köbméter volt. A Duna szokásos vízhozama 2 ezer köbméter Bécsnél.

Az árvíztől leginkább veszélyeztetett Alsó- és Felső-Ausztriában már szerda reggel óta csökken a vízszint. Apad az Inn folyó is Felső-Ausztriában, de Salzburg és Tirol tartományokban is visszatértek medrükbe a hét végén még tomboló hegyi patakok és a folyók. Az osztrák autópályák szerdán járhatóak voltak, a Salzburgot a tiroli Innsbruckkal összekötő németországi A8-as autópálya azonban változatlanul le volt zárva. Salzburg és Innsbruck között szünetel a vasúti összeköttetés is.

Pozsonynál szerdán tovább áradt a Duna, a vízszint délután négy óra után megdöntötte a 2002-ben itt mért 9,9 méteres - több mint száz éves - csúcsot.

A hatóságok lezárták az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méter hosszan húzódó dunai sétányt. Az intézkedés után már a Duna egyik oldalán sem közelíthető meg a bámészkodók számára a rakpart, az alacsonyabban fekvő, jobb parti Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a Duna Dévénynél várhatóan csütörtök délután, Pozsonynál pedig csütörtök este tetőzik. A hatóságok szerint a mobil védőgátaknak elégségesnek kell lenniük a város megvédéséhez. Pozsony-Ligetfaluban az önkormányzat ennek dacára a kiürítés lehetőségére való felkészülésre szólította fel a legveszélyeztetettebb területek lakóit.

Pozsonyban jelenleg is érvényben van az önkormányzat által kedden meghirdetett rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség. A helyzet továbbra is nyugati Dévény városrészben a legrosszabb, mivel a központba vezető főút víz alatt áll, reggel óta a katonaság tehergépkocsijaival segíti az ott lakók közlekedését.

A szlovák hatóságok az árvízveszély miatt szerdán este hat órakor lezárták a (Győr melletti) Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna-hidat.

18:17 - Lezárták a 2-es főút Dunakesziről a főváros felé vezető oldalát

Gátépítési munkálatok miatt csak egy irányban járható a 2-es főút fővárost Dunakeszivel összekötő szakasza. A Budapest felé haladókat elterelik - közölte a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke szerdán az MTI-vel.

Bíró Attila tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozás azért szükséges, mert a főúttal párhuzamos Duna megáradva veszélyeztetheti a közlekedést. Ennek megakadályozására 60 centiméter magas nyúlgátat építenek a Budapest felé vezető sáv mentén.

Dunakeszi irányába szabad az út, ám a 2-esen a főváros felé haladókat az Auchan irányába terelik a rendőrök.

A forgalomkorlátozás a munkálatok befejezéséig, csütörtökön még biztosan érvényes - tette hozzá Bíró Attila.

18:09 - Esztergomban mintegy 40 embert kellett kitelepíteni

Mintegy 40 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt Esztergomban a Prímás-szigetről - tájékoztatta a megyei kormánymegbízott szerdán az MTI-t. Komárom-Esztergom megyében Komáromban, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Neszmélyen, Táton, Esztergomban, Pilismaróton és Dömösön folyik az árvízvédelmi védekezés.

Czunyiné Bertalan Judit közölte, eddig már több mint 230 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez. Mintegy 900 ember dolgozik a homokzsákok töltésén, a gátak építésén. Búbánatvölgynél, a 11-es úton félpályán reggel 7 órától 400 méter hosszan nyúlgát építése zajlik. Pilismaróton gátmagasítást végeznek. Dömösön 300 méteren két munkagéppel folyamatosan építik a gátat.

Esztergomban a 111-es út melletti Mol töltőállomás körül 117 ember védekezik. A városban több helyszínen töltik a zsákokat. Diákok, tanárok, önkéntesek segítik a munkát.

Esztergomban a Prímás-szigetről mintegy 40 embert kellett kitelepíteni. Számukra a Kőrössy kollégium nyitotta meg kapuit.
Pilismaróton az üdülőövezetet kiürítették, a mintegy 70 érintett számára megnyitották a faluban lévő melegedőhelyet. A kormányhivatal felmérése szerint egy nagyobb kiürítéshez a Vértes Volán 283 buszt tud mozgósítani.

Dunaalmáson padlóval, fóliával és homokzsákkal lezártak két árvízi kaput. A Turul Mentőcsoport az Által-ér betorkollásánál 500 méteres töltést épít a vízfolyás partján. Neszmélyen a katasztrófavédelem sódert szállított az árvízi kapuk megerősítésére. A Vízmolnár utcában 600 méter hosszan nyúlgátat építettek és tovább erősítik.

Lábatlannál kétezer homokzsákot csatornafedelekre szánnak, a vízbetörések megakadályozására.

A Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekednek a vonatok, Komárom és Szőny között katonák önkéntesek segítségével erősítik a vasúti töltést, valamint a MÁV kőzúzalékkal megrakott tehervagonokkal terheli a pályát, hogy a víz ne mossa ki a követ a sínek alól.

Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt lezárták a 10-es főutat Almásfüzitő és Dunaalmás között, a 111-es út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti részét, Táton a 117-es és a 10-es közötti összekötő szakaszt, valamint több utat Dunaalmás belterületén.

18:08 - Parkolókat biztosítanak Győrben a védekezésben részt vevő járműveknek

Fizetőparkolókat zártak le Győrben az árvízi védekezés érdekében - közölte a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. szóvivője szerdán az MTI-vel.

Ozsvárt Tamás tájékoztatása szerint az Árpád úton az Aradi vértanúk útja és a Baross Gábor út közötti szakaszon lévő fizetőparkolókat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérésére zárták le, így ezek a parkolóhelyeket most az árvízi védekezésben részt vevő járműveknek tartják fenn.

Itt jelenleg tilos a parkolás, amit a bóják és a letakart fizetőautomaták is jeleznek - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a szolgáltató kéri az autósokat, hogy a jelzett szakaszon ne álljanak meg, illetve haladéktalanul vigyék el ott parkoló járműveiket.

Ozsvárt Tamás tájékoztatása szerint ugyancsak tilos a parkolás Győrben a Zechmeister út Rába felőli oldalán az utca teljes hosszában. Ezt a szolgáltató a közútkezelő kérésére zárta le, mert árvízi védekezési munkálatok kezdődnek a Rába töltésén.

A lezárást itt is kihelyezett bóják és letakart fizetőautomaták jelzik. A Zechmeister utca másik oldalán továbbra is parkolhatnak az autósok.

A tilalom megszűnésekor a szolgáltató elviszi a jelzőbójákat és ismét használhatóak lesznek az automaták - tette hozzá közleményében a szóvivő.

17:50 - Egyre többen, köztük önkéntesek és pártok kapcsolódnak be a mentésbe

Egyre több hivatásos és önkéntes csatlakozott szerdán az árvízi mentéshez. Több mentőcsoport és csaknem ezer polgárőr is felajánlotta segítségét. Kormánypárti és ellenzéki pártok és politikusok is arra kérték szimpatizánsaikat, hogy segítsék a mentést. A Honvédelmi Minisztérium az önkéntes tartalékosok mellett pilóta nélküli repülőit is bevetette.

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása. A településen 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója Szentendrén tájékozódott az új mobilgátról és az árvízvédelmi helyzetről. A főigazgató beszámolt arról, hogy intenzív a védekezés a Dunának azokon a szakaszain, amelyekre a kormány kedden veszélyhelyzetet hirdetett ki: Győr-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint a főváros számos pontján.

Szerdán már csaknem ezer polgárőr dolgozott a dunai árvíz elleni védekezésben. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azt mondta, megnyugtató, hogy a kormány a helyén van, minden pénzügyi eszköz rendelkezésre áll a védekezésre, amelyben katonák is szerepet vállalnak.
Jó látni emellett, hogy sok önkéntes is jelentkezett az árvíz elleni munkálatokban való részvételre - tette hozzá, majd megjegyezte: mivel most mindenkire a gátakon van szükség, a Fidesz elnöksége úgy döntött, elhalasztja a párt vasárnapra tervezett kongresszusát, és minden Fidesz-tagot a helyi árvízi védekezésben való részvételre kér.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Komáromban a Duna-parton tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Komárom-Esztergom megyei Tát polgármesterének kérésére a Honvédelmi Minisztérium részvénytársaságai által kifejlesztett pilóta nélküli repülőket is használták az árvízzel sújtotta területek feltérképezésére. Bevethető 4700 önkéntes tartalékos katona is.

Alkalmi gát épül a 2-es számú főúton Sződligeten. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Az MSZP felajánlotta segítségét az árvízi védekezésben részt vevőknek és a kormánynak. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta, veszélyhelyzetben nincs helye politikai vitának, ezért az MSZP hétfőig felfüggeszti politikai kommunikációját. Mesterházy Attila kérdésre válaszolva elmondta: úgy látják, a kormány a korábbinál felkészültebben áll a veszélyhelyzet előtt, és az állampolgárokat is pontosabban tájékoztatják.

A Jobbik országosan mozgósítja a párt tagságát az árvízi védelem segítésére, valamint a párt költségvetéséből tízmillió forintot is elkülönítettek erre a célra. Volner János, a párt alelnöke azt mondta: a Jobbik Facebook-profilja is átalakul tájékoztató, közvetítő honlappá, amely így a védekezés megszervezésében próbál segíteni.

Az Együtt-PM szövetség és az LMP is arra buzdította szimpatizánsait, hogy önkéntesként segítsék a védekezést.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs azt közölte, hogy 16 helyen központi homokzsáktöltő telepeket készítettek elő a szakemberek.
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Vácott, az áradó Duna partján azt mondta: jól halad a védekezés a Pest megye északi részén az állam, a hatóságok, az önkormányzatok, a lakosság és az önkéntesek együttműködésével.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott Dunakeszin a már elöntött Duna sornál tartott sajtótájékoztatón elmondta: rendőri intézkedésre is szükség lehet a város árvíz által veszélyeztetett néhány utcájában, ha a lakók önként nem hagyják el időben az otthonukat. A kormánymegbízott azt mondta, az esetleges kényszerkilakoltatásra azért is szükség lehet, mert a Duna vízszintje ezen a részen még körülbelül két métert emelkedhet a napokban.

Tarlós István főpolgármester utasítására a Margitszigeten is megkezdték az ideiglenes gát építését.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője nyomozócsoportot hozott létre azoknak az állampolgári bejelentéseknek a kivizsgálására, amelyek szerint az árvízveszély által érintett kerületekben "gyanús" emberek jelentek meg.

A Duna magas vízállása néhány budapesti hajléktalanszállót is veszélyeztet, a Léthatáron Alapítvány Népszigeten lévő Isola menedékhelyéről ötven embert szerdától a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei fogad be.

Egyre több helyen van szükség forgalomkorlátozásra, utak lezárására Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. Este hat órától lezárják a vámosszabadi határátkelőt is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint internetes oldalán (www.kozut.hu) lehet tájékozódni a dunai árvízhez kapcsolódó forgalomkorlátozásokról, csakúgy, mint a társaság Útinform szolgálatának hivatalos Facebook- és Twitter-oldalán, illetve központi és megyei diszpécserszolgálatain keresztül.

A Magyar Telekom azt közölte, hogy az árvíz fennakadásokat okozhat a társaság vezetékes telefon-, televízió- és internetszolgáltatásában Budapest érintett kerületeiben, valamint egyes Pest megyei településeken.

Az EDF Démász arról tájékoztatott, hogy Bács-Kiskun megye Duna-parti településeinek egyes részein péntektől az áradás levonulásáig szünetelhet az áramszolgáltatás.

A jelenlegi előrejelzések szerinti legmagasabb vízállás sem fogja veszélyeztetni Győr biztonságát, de készen állnak a tervek egyszerre akár több ezer ember elszállásolására. A Győri Járásbíróságon viszont a csütörtökre és péntekre kitűzött tárgyalások elmaradnak az árvíz miatt.
A Dunán levonuló rendkívüli árhullám miatt a megelőzés részeként a Fejér és Tolna megyében is megkezdődött a védekezés.

17:45 - Megdőlt a Duna vízszintrekordja Pozsonynál

A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben itt mért több mint százéves rekordot.

A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban.

Az intézkedést a rendőrség tájékoztatása szerint a magas vízállás mellett az is indokolta, hogy a rakparton mind nagyobb számban megjelenő kíváncsi tömeg több esetben a mobil védőgátakat is megrongálta. A mostani intézkedés után már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták.

17:16 - Útlezárások, elterelések Győr megyében

Lezárják este hat órától a vámosszabadi határátkelőt, az oda vezető 14-es főút forgalmát pedig a Győr-Mosonmagyaróvár összekötő útra terelik - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság szerda délután az MTI-vel.

A közlemény szerint az 1-es számú főutat a Győrszentiván-Kertvárosnál folyó árvízvédelmi munkálatok miatt a 19-es főút Győr-likócsi csomópontja és a nagyszentjánosi csomópont között lezárták, a közlekedőket az M1-es autópályára terelik.

A Gönyűn lakók otthonukat Győr felől a 19-es főút - M1-es autópálya - Nagyszentjános útvonalon közelíthetik meg. A Komárom felől érkezők a nagyszentjánosi csomópontnál - lakcímkártyájuk alapján - hajthatnak be Gönyű településre. A többi közlekedőt viszont az M1-es autópályára terelik - áll a közleményben.

Budapest felől az 1-es számú főúton közlekedőket a komáromi közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es út győr-likócsi csomópontjában térhet vissza az 1-es számú főútra.

Az 1401-es szigetközi úton, Dunaszeg és Ásványráró között rendőri forgalomirányítás mellett, fél pályán halad a forgalom. A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni - írták a tájékoztatóban.

17:14 - Bakondi: eddig 62 embert kellett kitelepíteni

Eddig országszerte 62 embert kellett kitelepíteni a Duna áradása miatt, jelenleg egy sződligeti otthon 80 lakóját költöztetik ki - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója szerda délután a Margitszigeten. Egyelőre erőszakkal senkit sem kellett lakhelyének elhagyására kényszeríteni - tette hozzá.

A főigazgató elmondta: minden eszköz - anyagi, technikai, emberi - rendelkezésre áll ahhoz, hogy az árvizet a mederben tartsák. A legmagasabb vízállást akkor lehet pontosan meghatározni, ha a legnagyobb víztömeg átlépi a magyar határt, ez csütörtökre, péntekre várható - tette hozzá. A fővárosi tetőzést továbbra is hétfőre várják.
Bakondi György elmondta: jelenleg 64 kockázati helyszín van a Dunán. Eddig több mint 800 ezer homokzsákot helyeztek ki, de több millió van még. Az elmúlt éjjel kétezer ember dolgozott a gáterősítéseken, nappal pedig ötezren országszerte, de ez a szám nőni fog.
Az OKF főigazgatójának közlése szerint nyolcezer ember áll rendelkezésre a honvédségnél és még ugyanennyi a katasztrófavédelemnél, továbbá 3600 rendőr, sok vízügyi dolgozó és önkéntes segítségére is számíthatnak. A katasztrófavédelemnek további 102 ezer kiképzett, polgári védelmi szolgálatra kötelezettje van - tette hozzá.

Bakondi György az eddigi költségekről nem tudott beszámolni, de idézte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi nyilatkozatát, amely szerint 51 milliárd forint áll rendelkezésre a katasztrófavédelmi előirányzatban, amely szükség esetén tovább növelhető.
Emlékeztetett rá, hogy a kormány 15 napra hirdetett veszélyhelyzetet, ezt a parlament meghosszabbíthatja, ugyanez történt a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófánál is.

Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a védekezési munkálatokban a főváros, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai, a Fővárosi Csatornázási Művek, a katasztrófavédelem és önkéntesek vesznek részt.

A fővárosi Duna-parton nyolc kiemelt védekezési pont van, két helyen - a Margitszigeten és a Római-parton - már intenzív védekezés zajlik. A Margitszigeten 300 ezer homokzsákot, háromezer köbméter homokot építenek be a nyúlgátba. A szigetet kiürítik.

Hozzátette: a Római-parton zajlik az gátak megerősítése, csaknem 18 ezer homokzsákot fognak ott elhelyezni, ennyi elegendő lesz. Péntek estére mindenütt elkészülnek a gátak.

Pesti Imre megköszönte az önkéntesek segítségét, egyben fokozott óvatosságra intette azokat, akiknél illegálisan, telefonon érdeklődtek a vagyontárgyaik elhelyezéséről.

A fővárosi gátakon jelenleg 600 ember dolgozik, de ez a szám a többszörösére növelhető. További intenzív védekezés Újpesten, Csepelen és a XI. kerületben várható - tette hozzá.

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy 9 méteres vízmagasságig építik ki a védműveket a Margitszigeten, a Római-parton pedig 1800 méter hosszúságban támasztják meg a nyúlgátat. A Királyok útját is 9 méteres magasságig védik, szükség esetén pedig a Batthyány és a Bem téren is védekeznek.

17:12 - Nagybajcsnál 4 óra alatt több mint 30 centiméterrel emelkedett a vízszint

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda délután az MTI -hez eljuttatott közleményből.

A településen 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek.

Az OMIT összesítése szerint valamennyi helyen emelkedett a vízszint. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága.
Komáromnál szintén négy óra alatt tizennégy centiméterrel, 656 centiméterre duzzadt a folyó. Esztergomnál is meghaladja a 6 métert a Duna magassága, legutóbb 608 centiméteres vízszintet rögzítettek. A Pest megyei Nagymarosnál a legutóbbi mérés szerint 540 centiméteres volt a Duna vízszintje.

Az OMIT közleményében azt írta: a folyamatosan beérkező adatok alapján az árhullám levonulása nagy feladatot jelent, de - mint kiemelték - "ezzel az országos méretű összefogással, közösen, sikerrel megoldható". Megjegyezték továbbá, hogy szerdától 509, csütörtöktől pedig további ezer rendészeti szakközépiskolás is részt vesz a védekezésben. Ők az egész védvonalon vészőri szolgálatot teljesítenek, feladatuk a gátak állapotának ellenőrzése.

17:08 - Fogyasztható a vezetékes víz a Dunakanyarban

A Dunakanyarban mind a szennyvízelvezetést, mind az ivóvízellátást biztosítani tudja a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) - mondta el a társaság műszaki igazgatója a várhatóan hétvégén tetőző dunai árhullám kapcsán szerdán az MTI-nek.

Balogh Zsolt hozzátette, a vízbázisok kulcsfontosságú műtárgyainak védelmét meg tudják oldani. Homokzsákokkal, illetve a gépház térszint alatti részen a nyílászárók elfalazásával védekeznek. Ez az árvízi védekezésre kidolgozott eljárás, korábban is bevált.
Az érintett vízmű telepeken megerősített készenléti szolgálatot tartanak.

A termelt ivóvíz minőségét mintavétellel folyamatosan ellenőrzik.
A társaság szolgáltatási területén élők a rendkívüli árvízi helyzetben is biztonsággal fogyaszthatják a vezetékes ivóvizet - mondta az igazgató.

17:07 - Rekordvízállásra készül Nagymaros, Kismaros és Szob

Soha nem látott mértékű áradásra, kitelepítésére készülnek Nagymaroson, Kismaroson és Szobon - mondták az érintett független polgármesterek szerda délután az MTI-nek.

Petrovics László, Nagymaros polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy noha most is több százan erősítik a gátat, minden erőfeszítésük ellenére legalább egy házsor komoly veszélybe kerül, az ott lakóknak átmenetileg költözniük kell, mert a várható, 7,3 méteres vízszint 16 centiméterrel meghaladja majd az eddig mért legmagasabb értéket.
Az evakuálás a 12-es út és a folyó között elterülő üdülőövezetben nyolc állandó lakost és az ideiglenesen ott tartózkodókat érintheti majd.

"Időben kezdtünk védekezni az árvíz ellen, az illetékes szervektől minden segítséget megkapunk, mégis versenyt futunk az idővel" - mondta a város vezetője.

Poldauf Gábor, Kismaros polgármestere úgy fogalmazott: a valaha tapasztalt legsúlyosabb árvízi helyzetet éli meg a település. "Éjjel-nappal építi a gátat 90-130 ember, ott vagyok magam is, de a szombatra jelzett, 7 métert bőven meghaladó vízszint ellen nehéz felvenni a harcot" - mondta.

Néhány család már megkapta a kitelepítésről szóló határozatot, ám egyelőre nem akarnak kiköltözni - jegyezte meg Poldauf Gábor.
Remitzky Zoltán, Szob polgármestere is azt mondta: a mostanihoz hasonló mértékű veszélynek még sohasem voltak kitéve. Hatalmas erőkkel védekeznek, ám mivel Szob kavicsos alapra, sóderpadra épült, a víz alulról mossa alá a várost. Ezért azt a módszert alkalmazhatják, hogy minden veszélyeztetett ingatlant körberaknak homokzsákokkal. Negyven vagy 42 házat így is elönt majd a Duna.

Az önkormányzat már elvitette a zeneiskolába az érintett családok bútorait, két házból ki is költöztek a lakók, ha pedig jön a víz, a többiek is el kell hagyniuk lakhelyüket. Az érintettek rokonokhoz vagy önkormányzati férőhelyre mehetnek majd.

A Duna 2-2,2 méterrel a parti sétány fölött csap át hamarosan, holott 3 méterrel alatta szokott lenni - érzékeltette a várható víztömeg nagyságát Remitzky Zoltán.

17:04 - Tizenötmilliárd forinttal túlléphető a kárelhárítási keret

A kabinet döntése értelmében tizenötmilliárd forinttal túlléphető lesz a költségvetés kárelhárítási kerete az ár- és belvízi védekezés és helyreállítás költségeire, valamint a még márciusi rendkívüli időjárással kapcsolatos kiadásokra.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent határozat szerint a kormány jóváhagyta, hogy az ár- és belvízvédekezés, a vízkárelhárítás, valamint a helyreállítás költségeire, továbbá a márciusi rendkívüli időjárással összefüggő kiadások finanszírozására legfeljebb 15 milliárd forinttal túlléphető legyen a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében a víz-, környezeti és természeti katasztrófákból fakadó károk elhárítására szolgáló előirányzat.

16:51 - A Margitsziget kiürítése miatt elmarad a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra meghirdetett júniusi előadások közül a Verdi-Wagner nyitókoncert (június 14.), a Balkan Fanatik-est (június 15.), A Szabadság Napja (június 19.)és a Duna Karnevál Gála (június 21.) - közölte szerdán a Szabad Tér Színház.

Az árhullám levonulása az erőjelzések szerint húsz napig is eltarthat, ezért a Margitszigeti Szabadtéri Színpad ünnepi évadát a tervek szerint június 28-án, a Spartacus című balettelőadással nyithatják meg.

Bán Teodóra ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a sziget lezárása, az áradat levonulása utáni fertőtlenítés, kertészei tevékenység miatt a felújítási munkálatokkal is csúsznak.

Alkalmi gát épül a 2-es számú főúton Sződligeten. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Hozzátette: június 14-én mindenképp szeretne valahol Budapesten, szabadtéren egy jótékonysági hangversenyt adni az árvízkárosultak javára a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. Mint kiemelte, bár a Szabad Tér Színház is a károsultak között van, elsőként szeretnének segíteni másokon.

A Budapesti Fesztiválzenekar azt közölte az MTI-vel, hogy egyéb hangversenyei és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad más előadásai függvényében később születik arról döntés, hogy a koncertet egy másik időpontban megtartják-e. A közönséget honlapjukon keresztül tájékoztatják az egyeztetések eredményéről. Kérik, hogy addig is őrizzék meg a korábban átvett regisztrációs jegyeket.

A Szabad Tér Színház előadásaira megváltott jegyek június 6-tól június 21-ig becserélhetők a Budapesti Nyári Fesztivál más előadásaira, vagy visszaválthatók két helyszínen: a Szabad Tér Jegyirodában és a Városmajori Szabadtéri Színpad jegypénztárában.

16:46 - Megkezdte Tolna megyében az árvíz elleni megelőző védekezést a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerdán az MTI-vel.

Boros Brigitta elmondta: Bátán, Pakson több mint harminc ember részvételével magasítják a töltéseket, és eltömítik az átereszeket.
Bátára tizenötezer homokzsákot szállítottak ki, és eddig ötszázat használtak fel a töltések magasításához - tette hozzá.

A Duna Tolna megyei szakaszán június 10. és 13. között várható az árhullám tetőzése, az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a vízszint mindenütt meghaladja az eddigi legnagyobb vízállást. A tetőzés Paksnál és Sió-árvízkapunál harmadfokú készültség elrendelését teszi szükségessé.

Jelenleg a Duna Tolna megyei árvízvédelmi szakaszain elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy figyelőszolgálatot látnak el a katasztrófavédelem munkatársai.

16:31 - Több helyen rendeltek el az árvíz miatt vadászati, halászati és horgászati tilalmat - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.

Teljes vadászati tilalom van Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Szigetköz teljes területére kiterjedően, a gátrendszertől 1 kilométer távolságig már június 3-tól. Teljes a tilalom Komárom-Esztergom a Duna árvízzel borított területének 500 méteres védőzónájában június 5-én 13 órától.

Emellett általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, mellék- és holtágain június 5-én 13 órától - olvasható a Nébih honlapján.

A közlemény szerint a tilalmakról, korlátozásokról, valamint azok feloldásáról folyamatosan a Nébih honlapján(www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz) tájékozódhatnak az érdeklődők.
A közleményben az is olvasható, hogy az érintett kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai a vad- és halállomány, valamint azok élőhelye védelme, illetve a biztonságos árvízi védekezés biztosítása érdekében rendelhetnek el meghatározott területeken teljes vadászati, halászati és horgászati tilalmat.

16:22 - Rendkívüli erőpróba előtt áll az ország a dunai árvíz miatt, ezért összefogásra van szükség - hangsúlyozta a Fidesz szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Selmeczi Gabriella azt mondta, megnyugtató, hogy a kormány a helyén van, minden pénzügyi eszköz rendelkezésre áll a védekezésre, amelyben katonák is szerepet vállalnak. Jó látni emellett, hogy sok önkéntes is jelentkezett az árvíz elleni munkálatokban való részvételre - tette hozzá.

Az ország a 2010-es árvíz és vörösiszap-katasztrófa után újra egy rendkívüli erőpróba előtt áll - fogalmazott, felidézve, hogy három évvel ezelőtt az emberek összefogása átsegítette az országot a nehéz helyzeten. Ma újra itt az összefogás ideje - hangsúlyozta a kormánypárt szóvivője.
Selmeczi Gabriella megjegyezte: mivel most mindenkire a gátakon van szükség, a Fidesz elnöksége úgy döntött, elhalasztja a párt vasárnapra tervezett kongresszusát, és minden Fidesz-tagot a helyi árvízi védekezésben való részvételre kér.

16:20 - Nagybajcs térségében várhatóan rekordszint felett tetőzik a Duna, a 920 centimétert vélhetően nem fogja meghaladni, de csaknem fél méterrel magasabb lesz a vízszint mint 2002-ben, amikor a folyó 875 centiméterrel tetőzött Nagybajcsnál - derül ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdai közléséből.

Az igazgatóság honlapján közzétett információ szerint az árvízi védekezési munkálatokban 1300-an vesznek részt az vízügyi igazgatósághoz tartozó területen, 350-nél többen az ország társigazgatóságaitól érkeztek a védekezés segítésére.

A szakemberek és az önkéntes segítők magasítják a töltéseket, homokzsákokat töltenek, azokat beépítik a védműbe.

[16:47:38] Kis Réka: Erősítik a gátat Tahitótfalu és Kisoroszi között a Szentendrei-szigeten. Fotó: MTI/Mohai Balázs (galéria)

A veszélyeztetett területeken, köztük Dunaszentpálon, Győrújfalun és Győr-Bácsán a honvédség nagy erőkkel segíti a védekezési munkákat.
A számítások szerint Rajkánál csütörtök reggelig 650 centiméterig emelkedhet a vízállás. Dunaremeténél a vízállás szerda reggel 6 órakor elérte a 620 centimétert, ami a harmadfokú készültség korábbi szintje. A Mosoni-Dunán, Mecsérnél az árhullám tetőzése 520-540 cm körül várható.

A Duna árhulláma a Rába alsó szakaszára is visszahat. A Rába több árvízvédelmi szakaszán, köztük a Győr-Koroncó közötti szakaszon, továbbá a mérgesi, az ikrényi és a rábapatonai gátőrjáráson harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben szerda reggeltől.

16:15 - A csütörtöki üzemkezdettől speciális menetrend lép életbe a 2-es villamos és a 2V villamospótló busz vonalán Budapesten - közölte Tarlós István főpolgármester kedden az MTI-vel.

A Lánchíd pesti villamos-aluljáróját várhatóan elönti a Duna, ezért az ár levonulásáig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és az Eötvös tér között közlekedik, a 2-es villamospótló busz pedig meghosszabbított útvonalon, a Nyugati pályaudvar és a Széchenyi István tér között jár.

A Március 15. tér és az Eötvös tér közötti szakaszon csak egy vágány lesz üzemképes, ezért a Március 15 tértől csak két villamos közlekedik tovább - egymást bevárva - az ideiglenes, Eötvös téri megállóig, a harmadik beérkező szerelvény a Március 15. térről visszafordul, és menetrend szerint indul vissza a Közvágóhíd felé.

Az utazási idő 3-6 perccel is növekedhet, ezért a főpolgármester azt javasolja, hogy a 2-es villamos és a 2V villamospótló helyett a sűrűbben közlekedő nagykörúti villamost használják az utazók - közölte a főpolgármester.

A pótlóbuszok a Nyugati pályaudvar végállomástól a 16-os és a 105-ös autóbuszok Széchenyi István tér (Eötvös tér) megállójáig közlekedik, ahonnan rövid, 1-2 perces sétával érhető el a 2-es villamosok ideiglenes Eötvös tér végállomása.

16:12 - A biztosítók az árvízkárokra is a biztosítási összeget térítik, aki alulbiztosította a vagyontárgyait, még megteheti, hogy a valós értékre emeli azt, így akár százezrekhez juthat, elfogadható többletdíj ellenében - hívja fel az érintettek figyelmét a CLB biztosítási alkusz társaság.

A polgári törvénykönyv tiltja a túlbiztosítást, az alulbiztosításra pedig annyit mond, hogy ekkor a biztosító arányosan kevesebbet fizet. Ezért fontos, hogy a biztosítási összeg - amennyire valaki a vagyontárgyait biztosítja - azonos legyen a valós értékkel.

A biztosítási összeg még közvetlenül az árvíz előtt is megemelhető. Biztosítást viszont már nem érdemes kötni, mivel a biztosítók 15 napos moratóriumot alkalmaznak. Amennyiben a szerződés megkötése és a kár bekövetkezte között ennél kevesebb idő telik el, akkor nem fizet a biztosító - áll a CLB közleményében.

A legnagyobb lakásbiztosító, az Aegon a biztosítottak kárenyhítési kötelezettségére hívja fel a figyelmet. Ennek lényege az, hogy az értéktárgyakat a tulajdonosok helyezzék biztonságba az árvíz megérkezése előtt. Például az elektromos és elektronikus eszközöket célszerű műanyag fóliába csomagolni és a várható vízszint fölé helyezni.

Az áradó Duna ellepte a pesti alsó rakpartot. Fotó: MTI (galéria)

Szintén a polgári törvénykönyv kötelezi a biztosítókat arra, hogy viseljék az ügyfelek kárenyhítéssel kapcsolatos költségeit. Ez akkor is jár az ügyfeleknek, ha - erőfeszítésük ellenére - nem tudták megakadályozni a kár bekövetkeztét.

Az Uniqa Biztosító MTI-hez eljuttatott közleménye pedig arra hívja fel a veszélyeztetett területen élők figyelmét, hogy az árvíz nem azonos a belvízzel. Árvízi az a kár, amelyet a folyó medréből kilépett víz okozott és ezt térítik a biztosítók. A belvízi károk többnyire nem részei a lakásbiztosításoknak.

Ha autóban okoz kárt az árvíz, azt csak a casco biztosítás téríti. A garázsra kötött kiegészítő biztosításban lehet kisösszegű járműkár, de a casco ekkor sem spórolható meg.

A szakértők szerint jelenleg a legveszélyeztetettebb térségek Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye. Ezekre a területekre a Generali Biztosító már át is csoportosította kárszakértőit annak érdekében, hogy a károk felmérése a lehető leggyorsabban haladjon - közölte a biztosító az MTI-vel.

A várható kárról ma még ez a biztosító sem ad becslést, de felidézi a 2010-es tiszai árvíz adatait. A kevésbé szabályozott folyók környezetében akkor 2,4 milliárd forint kártérítést fizetett ki 2371 árvízkárra a Generali.

16:00 - Tíz településen zajlik árvízi védekezés Győr-Moson-Sopron megyében. Vámosszabadiban a polgármester szerdára falugyűlést hívott össze, amelyen önkénteseket toboroz a munkára.

Dobos Viktória, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel azt közölte: Mecsér községben az ideiglenes védművek magasságát emelik és nyúlgátat építenek. Győrújfalu és Győrzámoly településen a gátépítési, -magasítási munkák elvégzése jelenti továbbra is a legfőbb feladatot. Győrladaméron és Koroncón szintén a töltést magasítják.

Tájékoztatása szerint Dunaszentpálon egy 3,5 kilométeres szakaszon homokzsákokkal és fóliázással védekeznek, szerda délig ötvenezer homokzsákot építettek be és további húszezer homokzsákot szállítottak a településre.

Dunaszegen száz önkéntes tölti a homokzsákokat, negyven pedig a töltés magasításán dolgozik. Kisbajcson és Győr-Bácsán szintén homokzsákokat töltenek és az értékeket menekítve gépjárművekbe rakodnak - sorolta a közleményben a tűzoltó hadnagy.

Hozzáfűzte: Nagybajcson árvízi védekezés ugyan nem folyik, de tisztítják a kivezető árkokat, a vízügyi szakemberek pedig őrszolgálatot működtetnek a töltésen.

15:52 - Az árvíz fennakadásokat okozhat a Magyar Telekom vezetékes telefon-, televízió- és internetszolgáltatásában Budapest érintett kerületeiben, valamint egyes Pest megyei településeken - figyelmeztet a társaság a szerdai közleményében.

Budapesten a III. és XIII. kerület egyes részein - a Római-parton, Csillaghegy Duna felőli részén, a Nánási úton és környékén, a Hajógyári-szigeten és a Margitszigeten -, valamint Pest megyében Kismaros, Kisoroszi és Verőce településeken a távközlési berendezések elektromos áramellátásának átmeneti szünetelése miatt a Magyar Telekom digitális kábel TV, IPTV, vezetékes telefon és DSL szolgáltatásában fennakadások várhatók - olvasható a társaság közleményében.

Hozzáteszik, hogy az áradás miatt Visegrád, Dunabogdány, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Horány és Surány településeken a helyszín megközelítésének nehézségei miatt megnőhet a szolgáltatások hibaelhárítási és létesítési ideje.

A Telekom mobilszolgáltatásainak működését az árvíz várhatóan nem befolyásolja a legnagyobb vízállás idején sem.

A Telekom lakossági ügyfelei a díjmentes 1412-es ügyfélszolgálati telefonszámon, üzleti ügyfelei pedig a 1435-ös telefonszámon kérhetnek további felvilágosítást és tehetnek bejelentést.

15:41 - Rendőri intézkedésre is szükség lehet Dunakeszi árvíz által veszélyeztetett néhány utcájában, ha a lakók önként nem hagyják el időben az otthonukat - jelentette ki a Pest megyei kormánymegbízott szerdán a már elöntött Duna sornál tartott sajtótájékoztatón.

Tarnai Richárd ezt arra a helyi információra reagálva közölte, amely szerint a Duna soron, illetve a Rév utca környékén lévő 20-25 ház lakói a folyó gyors áradása ellenére sem akarnak kiköltözni, inkább az emeletre húzódnak, mint a korábbi években.

A kormánymegbízott azt mondta, az esetleges kényszerkilakoltatásra azért is szükség lehet, mert a Duna vízszintje ezen a részen még körülbelül 2 métert emelkedhet a napokban. Hozzátette: senkinek sem kell tartania értékei eltűnésétől, mert minden üressé vált ingatlant rendőr védene.
Az MTI információi szerint a költözni kényszerülőket a helyi zeneiskolában helyeznék el.

Önkéntesek gátat építenek homokzsákokból Sződligeten. Fotó: MTI (galéria)

A kormánymegbízott délelőtti bejárása utolsó állomásán úgy fogalmazott, hogy a Duna bal partján Dunakeszi a legveszélyeztetettebb település, míg átellenben Szentendre. Tarnai Richárd szerint a védekezés szempontjából Dunakeszin is a hétvége lesz a legnehezebb, ám Somogy megyéből és az ország más területeiről is többen jelezték: ha kell, mennek oda segíteni. A megye kritikus pontjaira - így Dunakeszire is - jelentős mennyiségű homokzsák-utánpótlás van útban - tette hozzá.

Bíró Attila, a járási hivatal vezetője kifejtette: a dunakeszi Rév utca körzetén kívül a Duna Göd felé vezető szakaszán védekeznek erőteljesen, de valószínűleg a város déli részén, a 2-es főúton is átfolyik majd a víz, s az utat vélhetően le kell zárni. A szakemberek most modellezik, hogy mekkora elöntés várható. Bíró Attila az MTI-nek azt mondta: a főút menti benzinkutak nincsenek veszélyben.

Dióssi Csaba (Fidesz), Dunakeszi polgármestere egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a város lakosságának zömét nem fenyegeti az ár. Szólt az önkormányzathoz érkező felajánlásokról, és arról is, hogy a város egyértelmű "eligazítást" vár a felettes szervektől például a 2-es főúti esetleges beavatkozásokról.

15:33 - Felkészült a Dunán levonuló árhullám fogadására, a károk elhárítására és mérséklésére a Szigetköz vízszolgáltatója, a mosonmagyaróvári AQUA Szolgáltató Kft. - tájékoztatta a cég szerdán az MTI-t.

Az AQUA szolgáltatási területén az ivóvíz minősége változatlanul kifogástalan, a víziközmű szolgáltató cég mindent megtesz annak érdekében, hogy szolgáltatásait az árhullám levonulása alatt is a megszokott minőségben biztosítsa - írták közleményükben.

Tájékoztattak arról is, hogy a június 7-9-e között meghirdetett Szigetközi Friss Fesztivál rendezvénynek helyet adó mosonmagyaróvári Wittmann Parkot nem veszélyezteti az áradás, így a fesztivált a meghirdetett program szerint tartják meg.

Az idén második alkalommal megtartandó rendezvény házigazdájaként tudatták azt is, hogy a fesztiválirodánál várják az önkéntes jelentkezőket, felajánlásokat, hogy együtt tudjanak segíteni mindazokon, akiket az árvíz a Szigetközben érint.

15:20 - Az árvízi védekezés miatt Komárom-Esztergom megyében lezárták a 10-es utat Dunaalmás és Almásfüzitő között, a 11-es út három szakaszán félpályás az útzár, a 111-es út eleje nem járható, lezárták Pilismarótnál a komphoz vezető utat, a Mária Valéria hídhoz pedig csak kerülővel lehet eljutni - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.
Pécsi Norbert Sándor közölte, hogy a 10-es út lezárt szakaszát az 1-es úton lehet elkerülni.

A szerda délutáni összesítés szerint árvízi védekezés miatt félpályás útlezárást vezettek be a 11-es főúton Leányfalunál, Visegrádon és Esztergom közelében a 28-as, a 42-es és a 60-as kilométernél. A víz még nem érte el az útburkolatot, mindhárom helyen egy sávon, jelzőőrök irányításával halad a forgalom.

Homokzsákokat helyeznek el a Danubius Grand Hotel Margitsziget szálló előtt. Fotó: MTI

Esztergomnál a 111-es főút első három kilométere nem járható.

Teljes útzár érvényes Pilismarót és Basaharc között a komphoz vezető a 11325-ös számú úton, valamint Esztergomban a Mária Valéria hídhoz vezető 11326-os úton. A híd önkormányzati úton megközelíthető.

15:19 - A Dunán levonuló rendkívüli árhullám miatt a megelőzés részeként szerdán megkezdődött az árvízi védekezés Ercsiben – közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.
Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint az önkormányzat a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által biztosított háromezer homokzsákkal, közfoglalkoztatottak és önkéntesek segítségével hat épület megvédésén dolgozik. A védekezésben ötvenen vesznek részt.

A Köztársaság téren a kikötői étterem és három lakóház, a kompátkelőnél két lakóingatlan van veszélyben. Lakosságvédelmi intézkedésre még nincs szükség.

A védekezési feladatokat a katasztrófavédelmi megbízott bevonásával a város alpolgármestere irányítja, szakmai segítséget a vízügyi igazgatóság szakembere ad.

15:12 - A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője nyomozócsoportot hozott létre azoknak az állampolgári bejelentéseknek a kivizsgálására, amelyek szerint az árvízveszély által érintett kerületekben "gyanús" emberek jelentek meg - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.

A BRFK közleménye szerint a rendőrségre is több olyan bejelentés érkezett, amely szerint ismeretlenek - magukat a katasztrófavédelem munkatársainak kiadva - csengettek be V., illetve III. kerületi lakásokba azzal az ürüggyel, hogy az árvízhelyzetre való tekintettel felmérést készítenek az ott lakók számáról, illetve vagyontárgyairól.

Az ezzel kapcsolatos bejelentések kivizsgálására, valamint az esetleges bűncselekmények felderítésére Budapest rendőrfőkapitánya nyomozócsoportot hozott létre. A BRFK arra kéri a fővárosban élőket, főként az árvíz által érintett kerületekben lakókat, hogy azok, akiket hasonló ürüggyel megkerestek, vagy akiknek a gyanúsan viselkedő személyekkel kapcsolatban érdemleges információjuk van, azonnal értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámon - olvasható a rendőrségi közleményben.

Korábban a Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse lakossági felhívást tett közzé az esetleges bűncselekmények elkerülése érdekében, miután a tudomásukra jutott, hogy ismeretlenek a katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a lakosságnál vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban. Kiemelték, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében, telefonon tájékoztatást nem kérnek.

15:03 - Jól halad a védekezés a Duna Észak-Pest megyei szakaszán az állam, a hatóságok, az önkormányzatok, a lakosság és az önkéntesek együttműködésével - állapította meg Harrach Péter (KDNP), a térség egyik országgyűlési képviselője és Tarnai Richárd kormánymegbízott szerda délben Vácott, az áradó Duna partján tartott sajtótájékoztatón.

Harrach Péter elmondta, hogy Szobon 42, Nagymaroson 8, Kismaroson pedig 1 házat érint a kitelepítés. Az önkéntesek mellett rendőrök, katonák, Kismaroson pedig a márianosztrai börtön fogvatartottjai is részt vesznek a védekezésben. Nagymarosra rövidesen 70, más megyékből ide vezényelt katasztrófavédelmi szakember érkezik.

"Én úgy látom, hogy az önkéntesek, a hatóság, a lakosság együttműködésével jól folyik a védekezés van reményünk, hogy meg tudják fogni a vizet" - fogalmazott Harrach Péter. Hozzátette: komoly esély van arra, hogy nagyobb károk nélkül sikerül az árvizet túlélni.
Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke közölte: lezárták a forgalom elől a 2-es és a 12-es út érintett szakaszait, amelyeket egyelőre nem öntött még el a víz, de a hatékony védekezés érdekében szükség volt erre az intézkedésre.

Az egyik veszélyeztetett területnek Vácot nevezte, ahol a szerdai 560 centiméteres vízszinthez képest további kétméteres emelkedés várható még. A másik veszélyeztetett rész a Szentendrei-sziget északi csücskén fekvő Kisoroszi, amely "elzárt település lesz a következő óráktól kezdődően". Kisoroszinál stabil gátakkal, Szentendrén pedig mobilgáttal védekeznek. Az országban elsőként kiépített mobilgát próbaüzeme már megtörtént, remélik, hogy "a valósan megjelenő víznek is ellent fog tudni állni" - jegyezte meg Tarnai Richárd.

Minden olyan épületet el kell hagyniuk a lakóknak, amely vízzel érintett. "Ha víz alatt van az épület akármekkora része, ott a kiköltöztetésnek meg kell történnie. Ha valaki nem akar menni, akkor a hatóságok fogják kiköltöztetni" - jelentette ki Tarnai Richárd.

A kitelepítetteket közintézményekben - főként iskolákban, tornatermekben - helyezik el, néhány beteget már a váci kórházba vittek. Felvették a kapcsolatot civil és karitatív szervezetekkel, az ágyak, az élelmezés nem jelent gondot, a kapacitás bármikor bővíthető. A sződligeti speciális otthon lakóit már kitelepítették, az onnan nem messze lévő Kék Duna Idősek Otthonának lakói pedig addig maradhatnak a vízparti épületben "amíg a víz nem nyaldossa a falakat". Ha ez bekövetkezik, saját felelősségre sem maradhatnak az épületben. Újságírói kérdésre válaszolta, hogy a kitelepített településrészek lezárt területnek minősülnek, a házak őrzéséről a rendőrség gondoskodik.

Tarnai Richárd az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szombat és a vasárnap lesz a legnehezebb, de az ország több területéről jeleztek már segítséget a hétvégére. Jelenleg mintegy ezren vesznek részt a védekezésben, ez több ezer főre bővíthető - tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy Pest megyében 660 ezer homokzsák áll rendelkezésre, ha ez a mennyiség kevés lenne, akkor más megyékből jön utánpótlás.

Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz), a térség másik parlamenti képviselője hozzátette: Vácnak is biztosított a kormány - Nagymaroshoz és Sződligethez hasonlóan - európai uniós forrásból pénzt gátépítésre, így remélhetőleg a mostani az utolsó árvíz Vác életében, amelyet önerőből kell teljes mértékben kivédenie.

14:45 - Este hattól lezárják a vámosszabadi Duna-hidat

Az árvízveszély miatt hozott intézkedések keretében szerda este hat órától lezárják a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna hidat a szlovák hatóságok.

Ezzel egy időben Pozsony-Ligetfaluban az önkormányzat már a kiürítés lehetőségére való felkészülésre szólította fel az árvíz által leginkább veszélyeztetett területek lakóit.

Bár szerdán napközben Pozsonynál az elmúlt két napban tapasztalthoz képest némileg lassult a vízszint emelkedésének üteme, a Duna és a Morva is tovább áradt.

A Duna vízszintje a szlovák fővárosban szerdán délután kettőkor elérte a 9,84 métert, ez már csak néhány centiméterrel marad el a 2002-ben Pozsonynál mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

Az áradó Duna ellepte a pesti alsó rakpartot. Fotó: MTI (galéria)

14:20 - Borkai Zsolt: Győr biztonságát nem veszélyezteti az ár

A jelenlegi előrejelzések szerinti legmagasabb vízállás sem fogja veszélyeztetni Győr biztonságát, de készen állnak a tervek egyszerre akár több ezer ember elszállásolására - áll Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) szerdai közleményében.

A város vezetője - nyugalomra intve a lakosságot - azt hangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyen és a környező településeken szisztematikus, tervszerű a munka.

Hozzátette, a vízügyi szervek tájékoztatása szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy - a szükséges védekezési feladatok ellátása mellett - a városi árvízvédelmi rendszerek a 2002-es árvíz szintjénél magasabb vízállás esetén is megvédik Győrt.

A polgármester jelezte: a március közepi rendkívüli hóhelyzethez hasonlóan a városi Győr+ Rádió most is folyamatosan beszámol a friss hírekről, az árvízhelyzet alakulásáról és az önkénteseket érintő információkról.

Hangsúlyozta, minden eshetőségre fel kell azonban készülni, ezért Győr kész tervvel rendelkezik arra vonatkozóan, ha egyszerre több ezer embert kell elszállásolni, legyen szó akár a várost körülvevő települések lakosairól, vagy akár a győriekről. Erről az eshetőségről azonban egyelőre szó sincsen, így mindenkit nyugalomra int a polgármester - olvasható a közleményben.

12:45 - Hajléktalanokat is menetenek az ártérből

A Duna magas vízállása néhány budapesti hajléktalanszállót is veszélyeztet, a Léthatáron Alapítvány Népszigeten lévő Isola menedékhelyéről ötven embert szerdától a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Dózsa György úti szállója fogad be - közölte a befogadó szervezet az MTI-vel.

A gáttól ötven méterre lévő Váci úti hajléktalan-menedékhelyen felkészültek arra, hogy szükség esetén a BMSZKI Bánya utcai és Előd utcai szállására költöztessenek át negyven hajléktalant.

A közlemény szerint folyamatosan jelentkeznek a szállásokon azok a fedél nélküliek, akik eddig az árterületeken húzták meg magukat. A szervezet munkatársai a hétvégén külön őrjáratot tartanak a Duna egyes szakaszai mentén, hogy az árterületen senkit ne érjen váratlanul a közeledő árhullám.

A BMSZKI közleményében azt kéri, hogy az árterületen kalyibákban élőket irányítsák a legközelebbi hajléktalanszállóra, vagy hívják a Menhely Alapítvány diszpécserközpontját a 06-1/338-41-86-os telefonszámon.

12:40 - Bécsnél tetőzött a Duna

Valószínűleg elérte legmagasabb vízállását az áradó Duna Bécsnél szerdán reggel a az osztrák főváros vízügyi igazgatóságának közleménye szerint.

A Bécs szempontjából mérvadó korneuburgi mérőálláson a reggeli órákban 7,93 méter vízállást és másodpercenként 10,6 ezer köbméteres vízhozamot mértek. Az előrejelzések szerint a következő órákban ezen a szinten marad az áradás, azután csökkenni fog.

2002-ben 7,89 métert, illetve másodpercenként 10,33 ezer köbmétert mértek Korneuburgnál. A Duna szokásos vízhozama kétezer köbméter Bécsnél.

Az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a bécsi árvízvédelmi létesítmények - amelyek között a Dunát tehermentesítő Új-Duna-csatorna és Duna-sziget a legfontosabbak - jól betöltik a szerepüket - írták a közleményben.

A fővárosban nem számítanak komoly károkra, nagyobb elöntésekre. Az Új-Duna gátrendszere másodpercenként 14 ezer köbméterrel is képes megbirkózni. Ilyen magas vízállás a statisztikai adatok szerint néhány ezer évenként fordulhat elő.

Az áradás jelei így is érzékelhetőek voltak a városban: kedden víz alá kerültek a Duna-sziget alsó sétaútjai, valamint néhány gyalogosrakpart. A belvároshoz közelebb, a Duna-csatorna alsó szakasza mellett, az A4-es autópálya városba bevezető szakaszán kedd reggel vízátfolyás okozott közlekedési dugót.

Az ország árvíztől leginkább veszélyeztetett részein, Alsó- és Felső-Ausztriában reggelre már apadásnak indult a Duna, de a veszély még nem múlt el teljesen. Az ár a legmagasabb vízálláskor, 15 méternél sem lépte át a mobil gátak peremét, a nagyobb elöntések veszélye így csökkent, de továbbra is folyamatosan figyelik, hogy nem szakad-e át a védőfal.

Apad az Inn folyó is Felső-Ausztriában, de Salzburg és Tirol tartományokban is visszatértek már medrükbe a hét végén még tomboló hegyi patakok és a folyók.

Szerdán is jelentős közlekedési korlátozások álltak fenn Alsó- és Felső-Ausztriában a Duna térségében. Az osztrák autópályák járhatóak voltak, a Salzburgot a tiroli Innsbruckkal összekötő németországi A8-as autópálya azonban változatlanul le volt zárva. Salzburg és Innsbruck között szünetel a vasúti összeköttetés is.

12:35 - A vízilabdások is segítettek

A magyar férfi vízilabda-válogatott játékosai is részt vettek az árvízvédelmi munkálatokban: szerda reggel homokzsákokat pakoltak a Római parton, a Nánási út és a Rozgonyi Piroska utca sarkán.

Mivel a Duna áradása miatt a hatóságok a Margitsziget lezárása mellett döntöttek, a Világliga jövő heti, cseljabinszki szuperdöntőjére készülő csapatnak is át kellett tennie edzéseit a Hajós Alfréd Uszodából a Komjádi Uszodába.

A szerda reggeli akcióról beszámolva a szövetség honlapja, a waterpolo.hu azt írta: a válogatott közös fellépése "remek erőnléti edzés is volt egyben".

A pólósok a hét végén indulnak az oroszországi tornára.

12:30 - 12 ezer embert telepítettek ki Csehországban

Több mint 19 ezer embernek kellett szerda délelőttig elhagynia otthonát az árvíz miatt Csehországban - közölték a cseh hatóságok.

Míg Prágában fokozatosan rendeződnek az állapotok, Észak-Csehország nehéz órákat él át. A legújabb jelentések szerint lelassult az Elba folyása, így a víz tetőzésére csak éjjel lehet számítani.

Kritikus a helyzet Ústí nad Labemben és Decínben, ahol a kikötőből elszabadult és a folyóba került két hatalmas, de üres gáztároló ciszterna. Ezeket jelenleg Németország fele viszi az ár. A veszélyre szirénák figyelmezetik a településeket.

Lovosicében és Melníkben egyre erősebben szivárog a víz a gátakon keresztül, és félő hogy a védművek átszakadhatnak.

12:30 - Európában a víz az úr - videó12:10 - Áramszünet Bács-Kisnuk megyei egyes Duna menti településein

Bács-Kiskun megye Duna-parti településeinek egyes részein szünetelhet az áramszolgáltatás péntektől az áradás levonulásáig - tájékoztatta az EDF Démász szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a Dunán szerdától jövő péntekig magas vízállás várható, ezért a társaság szolgáltatási területén, a bajai üzemeltetési régióban több településrészt és ingatlanokat érinthet az árvíz. Egyes területek részben vagy egészben víz alá kerülhetnek, ezért ezeken - a vízszint emelkedésétől függően - az EDF Démász szünetelteti a villamosenergia-szolgáltatást.

Szünetelhet az áramszolgáltatás az árvíz miatt a következő helyeken: Harta (Duna-szigeti ingatlanok); Foktő - Meszes; Sükösd - Ósükösd; Érsekcsanád (Révcsárda és a Duna menti ingatlanok a töltés és a vízpart között); Baja (Méhész-fok, Dunafürdő, Nagy-Pandúr-sziget, Petőfi-sziget); Szeremle (Vadászház); Dunafalva (a Duna menti ingatlanok, zártkertek); Újmohács (a Duna-parti ingatlanok).

Az EDF Démász a szolgáltatás szüneteltetéséről plakátokon és a polgármesteri hivatalokon keresztül is értesíti az érintett fogyasztókat.

11:55 - Ideiglenes gát épül a Margitszigeten

Megkezdték az ideiglenes gát építését a Margitszigeten Tarlós István főpolgármester utasítására - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Margitszigeten szerda reggel 6 órakor kezdődött meg a védekezés. Elkezdték kirakni a homokzsákokat. Az ideiglenes gátak építését a sziget mélyebb pontjától, a déli csücskétől indulva kezdik - tették hozzá.

Az Erzsébet híd budai hídfőjénél, az I. kerületi Döbrentei téren mintegy háromezer homokzsákra lesz szükség, hogy megakadályozzák a Duna betörését. A szakemberek szerda délutánra végeznek az ideiglenes gát megépítésével.

A Római-parton, a Királyok útján folytatódik az árvízi kapuk zárása és a töltések agyagos megerősítése mintegy 1600 méter hosszon. Kedden 10 kaput zártak le, és szerdán is legalább ugyanennyit terveznek lezárni. Ehhez több mint 10 ezer homokzsákot használnak majd fel.

A fővárosi szennyvízelvezetés és -tisztítás folyamatos és zavartalan - hangsúlyozták, megjegyezve, hogy ahol szükséges, a Fővárosi Csatornázási Művek mobil szivattyúkkal emeli át és vezeti el a keletkező szennyvizet. Idáig 11 helyen telepítettek szivattyúkat.

11:45 - Ústí nad Labem nagy része víz alatt

Tovább tart a súlyos árvízi helyzet Közép-Európában. A megáradt Elba mentén Csehországban és Németországban tízezrek dolgoznak a védekezésben. A Duna bajorországi és több ausztriai szakaszán ugyanakkor már csökken a vízszint szerdán, míg Pozsonynál még tovább árad a Duna és a Morva.


Nagyobb térképre váltás

A megáradt Elba szerdára virradóra elöntötte az észak-csehországi Ústí nad Labem egyik külvárosát - jelentette a cseh közszolgálati televízió. A Strekov nevű városrész lakosait elővigyázatosságból már korábban evakuálták.

A Strekovot védő mobilgátak tízméteres vízállásra vannak méretezve, de az áradat átbukott rajtuk, és kora reggel az Elba vízszintje Ústí nad Labemnél már mintegy 30-40 centiméterrel meghaladta ezt a szintet.

Az Elba számítások szerint szerda estére tetőzik Ústínál, várhatóan mintegy 11,5 méteres szinten. Ez a vízállás a várakozások szerint 40 centiméterrel lesz alacsonyabb az eddigi legnagyobb, 2002-es árvízkor mért értéknél.

Helyi illetékesek közlése szerint a százezres városból mintegy 3700 embert telepítettek ki.

"Rossz hír, hogy a vízfolyás lelassult. Számunkra ez azt jelenti, hogy az Elba magas vízállása valószínűleg a hét végéig fennmarad" - nyilatkozta Romana Macová, a város szóvivője.

Hasonlóan bonyolult a helyzet az Ústítól északra fekvő Decínben is. Mindkét város kizárólag a Prága-Drezda autópálya felől közelíthető meg. Nagy nyomás alatt van a Prágától északra, a Moldva és az Elba összefolyásánál fekvő Melník is. Itt ugyan a vízszint kedd este már tetőzött, de a kikötőt védő töltésen át szivárog a víz, és félő, hogy a gátak nem bírják ki a nagy nyomást.

Prágában a helyzet már kezd rendeződni. Szerdán megnyitottak öt korábban lezárt metróállomást is, de a tömegközlekedés továbbra is kaotikus. A déli külvárosok változatlanul víz alatt vannak - jelentette Kokes János, az MTI prágai tudósítója.

Tovább emelkedik az Elba vízállása a folyó németországi szakaszán is. A Csehország felől érkező árhullám évszázados rekordokat dönthet meg, és a mellékfolyók is áradnak. A Saale vízállása 400 éve a legmagasabbra, 8 méter fölé emelkedett Hallénál, ahol június elején 3 méter körüli a megszokott vízállás. Drezdában több száz embert kell biztonságba helyezni, és több utcát lekapcsoltak a villanyhálózatról. A szászországi fővárosnál nyár elején általában 2 méter körül mozog az Elba vízállása, de szerdán délelőtt már 827 centimétert mértek, és a tetőzés csak későbbre várható.

A folyó alsó szakaszán, a cseh határvidéktől több száz kilométerre fekvő Alsó-Szászország tartományban is készülnek az árhullámra. Országszerte tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésen, csak a tűzoltóság 43 ezer embert mozgósított.

Bajorországban a Duna vízállása csökkent reggelre a kritikus helyeken. Passauban és Regensburgban is elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. A kormány 100 millió eurós gyorssegélyt ígér az árvízkárosultaknak. A gazdasági minisztériumban szerdán a vállalatok árvízkárokkal kapcsolatos megsegítéséről kezdődik egyeztetés ágazati érdekképviseletek, köztük német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) részvételével - írta Bálint Marcell, az MTI berlini tudósítója.

Csökkent a Duna vízállása Ausztriában is az eddig kritikus helyeken, de a veszély még nem múlt el teljesen.

Wachauban éjszaka tetőzött a Duna. Grein településnél óvatos bizakodással kezdték a napot a mentésben részt vevők, miután az ár a legmagasabb vízálláskor nem lépte át a mobil gátak peremét.

Greintől ötven kilométerre keletre, Kremsnél is csökkent a vízállás, de a Krems folyó egy átázott földgátja miatt négy településről kétezer embert készítettek fel a kitelepítésre.

A térségben vasárnap óta számos települést öntött már el a víz, sok száz embert evakuáltak. Mintegy háromezer tűzoltó és ezer katona dolgozik folyamatosan az árvízi védekezésen.

Wachau egyik fontos mérőállomásán, Kienstocknál 10,78 métert ért el a vízállás az éjjel, ez 15 centiméterrel volt alacsonyabb a nagy 2002-es árvízkor mért adatnál. Ybbsnél 9,34 méteren tetőzött a folyó, 2002-ben ott 9,48 métert mértek.

Feljebb a Dunán, Mauthausennél és Linznél már kedd óta csökken a vízállás, és apad az Inn is. A hétfőn még víz alatt álló Schärdingben már megkezdődött a takarítás.

A dunai árhullám várhatóan szerdán ér az osztrák fővárosba. Bécstől 15 kilométerre a Dunán felfelé, Korneuburgban még emelkedett a vízállás szerda reggel, és már néhány centivel meghaladta a 2002-es adatot. A fővárosban a 2002-esnél magasabb árhullám esetén sem számítanak komoly károkra, nagyobb elöntésekre.

Ausztria más részein vasárnap óta jelentős közlekedési korlátozások vannak. Az ország keleti és nyugati része között nagyon nehéz a közlekedés, mert Innsbruck és Salzburg között sem a vasút, sem a fő közúti összeköttetést jelentő német A8-as autópálya nem használható. Az ÖBB vasúttársaság ezért mentesítő buszokat indított, az AUA légitársaság pedig nagyobb repülőgépeket közlekedtet belföldi járatain - jelentette Pálfy M. Katalin, az MTI bécsi tudósítója.

Pozsonyban egy nap alatt közel 120 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje, és szerda reggelre elérte a 9,7 métert. Ez már alig marad el a 2002-ben mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

A szlovák fővárosban kedden rendkívüli helyzetet hirdetett az önkormányzat. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatok azt mutatják: ha továbbra is az eddig tapasztalt ütemben emelkedik az ár, a Duna vízszintje már ma elérheti a tíz métert. A folyók vízszintjének tetőzését Pozsonynál csütörtökre várják - jelentette Starovic Tibor, az MTI pozsonyi tudósítója.

11:30 - Győr környéki korlátozások

Az árvízvédelmi munkálatok miatt számítani lehet arra, hogy rövidesen lezárják az 1-es főutat a 19-es főút győr-likócsi csomópontjától a Komáromig terjedő szakaszon - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t szerdán.

Kocsis Tünde alezredes közölte, a forgalmat az M1-es autópályára terelik, a terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

A további forgalomkorlátozásokról elmondta: a rábapatonai hídon a hídra vezető úton vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni. Kerülni - úti céltól függően - a 83-as és 85-ös főútvonal felől lehet. A Bolgányi hídon Kunsziget és Dunaszentpál között pedig forgalomkorlátozást rendeltek el, így a hídon csak a védekezésben résztvevő járművek közlekedhetnek - tette hozzá. 

Az áradó Duna ellepte a pesti alsó rakpartot

11:25 - Huszonegy embert telepítettek ki Pest megyében


Huszonegy embert telepítettek ki a Duna áradása miatt a Pest megyei településekről szerda késő délelőttig - közölte a megyei katasztrófavédelem honlapján.

A tájékoztatás szerint Szobról 14, Kisorosziból öt, Dunabogdányból két embert kellett kitelepíteni.

A katasztrófavédelem szerint a váci kirendeltséghez tartozó 18 településen, míg az érdi kirendeltségen belül Százhalombattán folyik a legintenzívebb védekezési munka.

Szobon a Rév utcát részlegesen lezárták, csak a védekezésben résztvevők, illetve az ott lakók hajthatnak be. A helyszínen 3500 homokzsákot töltöttek meg. A Park és a Sport utcából összesen 14 embert telepítettek ki.

Nagymaroson a Hunyadi és a Béla sétányt, és a kerékpárutat zárták le, miközben a Liszt Ferenc sétányon megkezdték a homokzsákok lepakolását. Zebegényben a belterületi üdülőövezetben helyeztek el nagyobb mennyiségű homokzsákot, Sződligeten pedig helyére került az árvízvédelmi kapu. Az utóbbi településen eddig kétezer homokzsákot raktak le a katasztrófavédelem összegzése szerint.

Dunabogdány iparterületén két embert telepítettek ki, számukra önkormányzati szolgálati lakást biztosítottak. A településen 14 ezerből négyezer zsákot töltöttek meg homokkal eddig. Kisorosziban öt lakosnak kellett elhagynia otthonát, mindannyian családtagokhoz költöztek.

Tahitótfalun több veszélyeztetett ingatlannál homoklerakóhelyet létesítettek, és tízezer homokzsákot már ki is szállítottak, míg Pócsmegyerre eddig hétezer homokzsák érkezett.

Visegrádon elővigyázatosságból a csatornaszemeket kútgyűrűkkel magasították meg, a Platán sornál pedig úgynevezett ellennyomó medencét alakítottak ki, Szentendrén eközben befejeződött a mobilgát elemeinek elhelyezése – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem

11:20 - Lakossági felhívás

Lakossági felhívást tett közzé az esetleges bűncselekmények elkerülése érdekében a Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse, miután a tudomásukra jutott, hogy ismeretlenek a katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a lakosságnál vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben a bizottság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében, telefonon tájékoztatást nem kérnek. Amennyiben mégis tájékoztatásra lenne szükségük, azt csakis személyesen, egyenruhában, jelvény viselésével végzik - hangsúlyozták.

A fővárosi védelmi bizottság árvízvédelmi tevékenységéről a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (www.fovaros.karasztrofavedelem.hu) és a budapesti kormányhivatal honlapján (www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest) folyamatosan tájékoztatnak - olvasható a közleményben.
Homokzsákokat helyeznek el a Danubius Grand Hotel Margitsziget szálló előtt

10:30 - Több száz lakóingatlan kerülhet veszélybe Budakalászon

Budakalászon a város központjában folyó Barát-patak mentére csoportosítják az árvízvédelmi erőket, mert ha a Duna visszaduzzasztja a patakot, az több száz lakóházat önthet el – közölte a Pest megyei település polgármestere szerda délelőtt az MTI-vel.

Rogán László (Fidesz) elmondta: követ és geotextíliát is rendeltek a patak mellé, a Duna fő védvonalán, a település Szentendre felé eső oldalán pedig homokzsákokkal magasítják a szükségesnél 60 centiméterrel alacsonyabb töltést. Jelenleg 100-150-en dolgoznak ott, de szükség esetén további erőket is toboroznak, valamint számítanak Pomáz és a főváros korábban megígért segítéségre is - tette hozzá a polgármester.

Kitért arra, hogy a Lupa-szigetet két napja már elöntötte a Duna, a zömmel cölöpökön álló nyaralóházak tulajdonosai azt, amit lehetett, az emeletre hordták fel.

A folyó budakalászi hullámterét most sem tudják megvédeni, ezért az ott található mintegy 50 ingatlanban már megkezdték az emberek a csomagolást, hogy időben elhagyhassák otthonukat. Egyelőre nem tudni, mekkora lesz néhány nap múlva a vízszint a városnál, de igyekeznek minden eshetőségre felkészülni – mondta a polgármester.

9:50 - Leállt a vasúti közlekedés a Komárom-Esztergom vonalon

A Duna magas vízállása miatt a Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekedhetnek a vonatok - közölte a Mávinform szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a korlátozás délelőtt 10 órától érvényes, s azt bizonytalan időre rendelték el. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják.

9:45 - A rakpartok szintén a víz Budapesten

Budapestnél a Duna vízállása elérte a rakpartok szintjét - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda reggel az MTI-vel.

Az OMIT legfrissebb adatai szerint Budapestnél 664 centiméter a Duna vízszintje. Mindenhol jelentősen emelkedett a folyó vízállása. Nagybajcsnál 691, Komáromnál 626, Esztergomnál 591 centiméteres vízállást mértek legutóbb. Nagymarosnál 570 centiméteres a Duna vízszintje.

Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

Országszerte már több mint 687 kilométernyi töltésszakaszon védekeznek. Ebből több mint 191 kilométeren rendkívüli, mintegy 62 kilométeres szakaszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Több mint 82 kilométeren másodfokú, csaknem 352 kilométeren elsőfokú a védekezés.

Az OMIT szerdára virradó éjjel arról tájékoztatott, hogy a korábban várthoz képest egy nappal később várható a Duna áradásának tetőzése. Így a Szigetközben szombaton várható a tetőzés, a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. Budapesten hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással. Nagymarosnál ugyancsak hétfőre várják a tetőzést, 730 centiméteres vízállásnál.

9:40 - Százhalombatta három pontján folyik intenzív védekezés

Szerdán harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget Százhalombattán, ahol egyre több ember bevonásával építik a nyúlgátakat a három legveszélyeztetettebb részen - közölte a Pest megyei város polgármesteri hivatalának kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

Rádler Csaba elmondta: az 5-6 ezer lakosú Óvárosban a legerőteljesebb a védekezés, ezen belül a Kárász utcára - amelynek házai egészen közel állnak a Dunához - kiemelt figyelmet fordítanak. Ott körülbelül 200-300 méternyi nyúlgátat építenek a kertek végében. Az óvárosi Kossuth Lajos utcában 500-600 méter hosszan, folyamatosan rakják le a homokzsákokat. A Dunafüred csónakháznál is épül ideiglenes gát.

Jelenleg csaknem 200-an dolgoznak, sokan a város közintézményeiből érkeztek, de a sportegyesületek segítségét is kérték. A munka folyamatosságát az érdi hivatásos tűzoltók és rendőrök biztosítják - tette hozzá Rádler Csaba.

Közlése szerint az önkormányzat kedden 8 ezer homokzsákot és 110 köbméter homokot vitetett az egyes helyszínekre, és a védekezésben részt vevők napi háromszori étkezést biztosítanak. A polgármester felvette a kapcsolatot a Dunamenti Erőmű Zrt.-vel, hogy a hideg vizes csatornán (amely a Dunával közvetlen kapcsolatban áll) a szükséges védekezési feladatokat lássák el, így például a zagytérről átvezető átereszt zárják le - mondta a hivatal munkatársa.

Százhalombattán a százéves rekordnál is magasabb, 860 centiméter feletti vízszintre számítanak.

9:35 - Útzárak, korlátozások Komárom-Esztergom megyében

Az árvízi védekezés miatt Komárom-Esztergom megyében szerda reggel teljesen lezárták a 10-es főutat Dunaalmás és Almásfüzitő, a 71-es és a 75-ös kilométer között - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: teljes pályás útzár van érvényben a 11325-ös jelű, a Pilismarót és Basaharc között a komphoz vezető úton, valamint Esztergomban a Mária Valéria hídhoz vezető 11326-os úton. A híd egyelőre önkormányzati úton megközelíthető.

A 11-es főúton Esztergomnál a 63-as kilométerszelvénynél mintegy 200 méteren van félpályás forgalomkorlátozás.

9:20 - Éjszakai védekezési munkák Dunaszentpálnál

MTI Fotók: Krizsán Csaba9:00 - Tovább áradt szerda reggelre a Duna és a Morva Pozsonynál

A Morva vízszintje egy nap alatt több mint egy métert emelkedett, jobb oldali rakpartja Ligetfalunál már víz alatt van.

Pozsonynál egy nap alatt közel 120 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje, amely szerda reggelre elérte a 9,7 métert. Ez már alig marad el a 2002-ben mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat ((SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

8:30 - Útlezárások, forgalomkorlátozások Győr térségében

Az árvízi védekezés miatt teljes szélességben lezárta a Szigetközön áthaladó 1402-es összekötőúthoz tartozó mecséri Mosoni-Duna-hidat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden késő éjjel – tájékoztatta a társaság szóvivője szerdán az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: az 1401-es út felől Mecsérre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be, így a községet már csak az 1-es út irányából lehet megközelíteni.

A Győr-Moson-Sopron megyében tervezett további intézkedésekről a szóvivő elmondta: szerdán forgalomkorlátozást rendelnek el az 1-es út Győr és Gönyű közötti szakaszán, Győrszentiván-Kertváros térségében, ahol az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) az út mellett ideiglenes védmű építését kezdi meg.

Ideiglenes forgalomkorlátozáshoz kapcsolódó jelzéseket helyeznek ki szerdán az 1401-es úton Zsejke-pusztánál, hozzávetőleg egy kilométer hosszban az árvízi védekezési munkálatok miatt.

A 1403-es összekötőút Hédervár és Novákpuszta közötti szakaszán, a Nováki-csatorna térségében az útszakasz elöntésére számítanak, emiatt teljes útlezárás várható csütörtökön.

8:10 - Csökkent a Duna vízállása a kritikus helyeken Ausztriában

Csökkent a Duna vízállása szerda reggelre a kritikus helyeken Ausztriában, de a veszély még nem múlt el teljesen.

Wachauban az éjszakai órákban tetőzött a Duna. Grein településnél óvatos bizakodással kezdték a napot a mentésben részt vevők, miután a víz a legmagasabb vízálláskor sem lépte át jelentősen a mobil gátak peremét. A veszély azonban nem múlt el, továbbra is folyamatosan figyelik, hogy nem szakad-e át a védőfal.

Greintől ötven kilométerre keletre, Kremsnél is csökkent a vízállás, de a Krems folyón egy átázott földgát miatt négy településről kétezer embert készítettek fel a kitelepítésre.

6:55 - A megáradt Elba elöntötte Ústí nad Labem egyik külvárosát

Az észak-csehországi Ústí nad Labem egyik külvárosát szerdára virradóra elöntötte a megáradt Elba. A Strekov nevű városrész lakosait már korábban evakuálták - jelentette szerdán a cseh közszolgálati televízió.

A Strekovot védő mobilgátak tíz méter magasak, de kora reggel az Elba vízszintje már mintegy 30-40 centiméterrel meghaladta ezt a szintet.
Az Elba másik partján a víz már elöntötte a város vasútállomását és néhány környező utcát. A központot homokzsákokból emelt gátakkal védik a víz elől.
Hidrometeorológiai számítások szerint az Elba vize Ústínál szerda este tetőzik, várhatóan mintegy 11,5 méteres szinten. Ez a vízállás 40 centiméterrel alacsonyabb lenne az eddigi legnagyobb, 2002-es árvízkor mért értéknél.

6:25 - Megáradt egy hegyi patak Zemplénben, Bózsván homokzsákkal védekeznek

A folyamatos és intenzív esőzés miatt megáradt egy hegyi patak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bózsván, ahol az elmúlt éjszaka lakóházakat védtek homokzsákokkal - tájékoztatta Hudák Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

A Bózsva patak áradása miatt három szakaszon is védekezni kellett, a településen tizenkét lakóépület került veszélybe, ötszáz homokzsákkal védték meg ezeket katasztrófavédelmi szakemberek és önkéntesek. Kiköltöztetni senki nem kellett - közölte a szóvivő.

5:40 - Útlezárások Pest megyében

Lezárják a 2-es és a 12-es főút egy szakaszát szerdán az árvíz miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel.

A 2-es számú főút 28-30 kilométerszelvény közötti, Sződliget átkelési szakaszán gátépítés és homokzsák fektetés miatt lesz forgalomkorlátozás szerdán 12 órától. Terelőút a 2-es főút - 21107 jelű út csomópontjában (Felsőgöd, Autópihenő) az M2-es autóút felé. Az M2-es autóútról tehát megközelíthető lesz Sződliget település.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint 9 órától lezárják a 12-es főutat a 10-15 kilométerszelvény között Nagymaros átkelési szakaszán. Terelőút a 12-es főút 9 kilométerszelvényének környezetében a 12106 jelű út csomópontjában Kóspallag- Márianosztra-Szob felé. A zárásoknál a nagymarosi lakcímkártyával rendelkezőket a forgalomirányítók beengedik.
Mindkét helyszínen rendőrök és polgárőrök segítik majd a forgalmat, illetve a korlátozások betartását - jelezte a szóvivő.

1:05 - Evakuálják a margitszigeti szállodák lakóit is

Szerda délig ki kell üríteni a Danubius Hotels Nyrt. két margitszigeti szállodáját, a Danubius Health Spa Resortot és a Danubius Grand Hotel Margitszigetet a védelmi bizottság és a szállodalánc képviselőinek kedd kora délutáni megbeszélésén született döntés értelmében - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A Danubius valamennyi vendégéről igyekszik gondoskodni, a már a szállodában lévők átköltöztetése mellett feladatot jelent a későbbi napokra szóló foglalással bíró vendégek átirányítása a szállodalánc további tíz budapesti hoteljébe - teszik hozzá.

A lap információi szerint a fővárosi szállodák között ilyen speciális vis maior esetre nincs külön megállapodás a vendégek átvételéről, azonban elvben használható a túltöltésre élő megállapodás. Ugyanakkor az egyik négycsillagos budapesti ház igazgatója szerint még ilyen esetekben is többnyire a cégen belül igyekeznek megoldani a foglalási problémákat a láncok. A Danubius a Napi szerint kedd estig nem fordult kéréssel más szállodákhoz.

0:20 - Hétfőre várják a tetőzést Budapesten

A legfrissebb adatok szerint Budapesten a korábban vártnál egy nappal később, hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) az MTI-vel kedden éjjel.

A folyó vízszintje a budapesti szakaszon 9 centiméterrel nőtt az elmúlt négy órában, kedden 23 órakor 648 centiméter volt.
A tetőzést Nagymarosnál is hétfőre várják, 730 centiméteres vízállásnál. Ott kedden késő este 506 centiméteres vízszintet mértek, az emelkedés 6 centiméter volt négy óra alatt.
A Szigetközben szombaton várható a tetőzés, a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál a közlemény szerint.

Olvasóink írták

  • 1. Dwatson 2013. június 05. 18:06
    „A szomorú az egészben az,hogy a gátakat meg lehetne úgy is építeni,hogy a lakosság nyugodtan aludhasson,de mégsem teszik,helyette minden alkalommal homokzsákokkal védekeznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés volt Érsekvadkert közelében

Földrengést észleltek az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársai Érsekvadkert… Tovább olvasom