Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Árvíz 2013: rekordmagasságú víz, kitelepítés Fejér megyében

Kitelepítik Győrújfalut, Esztergomnál is elérte az eddigi legmagasabb vízszintet a Duna, amely átcsapott a 12-es főút verőcei szakaszán.
22:43 - Komáromnál elkészült a gát

A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint a komáromi ideiglenes védmű elkészült, az önkéntesek bevonására a gátépítéshez már nincs szükség - közölte pénteken este tíz órakor a város honlapján a polgármester.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A többszázezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség közel kétszáz katonája helyezte el.

Komáromnál este 21 órakor 827 centiméteres vízállást mértek, itt korábban 801 centiméter volt a valaha mért legnagyobb vízállás. A gát 880 centiméterig biztonságot ad a településnek - tette hozzá Molnár Attila (Fidesz-KDNP).

A polgármester az emberfeletti munkában résztvevőknek a segítséget megköszönve hozzátette, ha szükség lesz önkéntesekre, értesítik a város lakosságát. A jelenlegi információk alapján sem a kórház, sem a lakosság kitelepítésére nem lesz szükség.

22:42 - Átcsapott a Duna a 12-es főút verőcei szakaszán

Lezárták a 12-es főutat Vác és Verőce között, mert egy 5 kilométeres szakaszt elárasztott az áradó Duna – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI – vel.

Kerülni Katalinpuszta felé lehet. Pest megyében péntek késő estig körülbelül 20 helyen van érvényben részleges vagy teljes útlezárás, többségében a Dunakanyarban – tette hozzá a szóvivő.

22:19 - Megsérült a nagymarosi gát, de helyreállították

Körülbelül másfél–kétméteres szakaszon megsérült a nagymarosi gát péntek délután, a hibát kijavították, nem fenyegetett komoly veszély – közölte a város polgármestere este az MTI–vel.

Petrovics László (független) tájékoztatása szerint néhány óra alatt, párezer homokzsák beépítésével kijavították a hibát, egyelőre nem kell tartani attól, hogy lakóházakat önt el a víz.

A polgármester megerősítette a korábban az MTI–nek elmondottakat, miszerint a gáttól nyolc-tíz méterrel hátrébb újabb védvonalat építenek ki a közelben lévő házakban lakók biztonsága érdekében. Egy 100–120 éves, a Dunával párhuzamos házsorról van szó, ahol az ingatlanok a korábbi áradásokat "egyetlen repedés nélkül" átvészelték, de mivel most rekordmennyiségű víz várható, szükség van a második védvonalra is, így remélhetőleg senkinek sem kell kiköltöznie - tette hozzá Petrovics László.

Közlése szerint eddig csupán a hullámtéren lévő, cölöpökön álló nyaralókból költöztek ki biztonsági okokból, a Panoráma parkoló és a benzinkút közötti területet elhagyó 41 embert többségében rokonok fogadták be.

Nagymaroson jelenleg körülbelül 400-an dolgoznak a gáton, a legfontosabb feladat a szivárgások, átfolyások, buzgárok megszüntetése – mondta a polgármester.

21:58 - A BM áttekintette a veszélyhelyzet kiterjesztésének és meghosszabbításának lehetőségét

A Belügyminisztérium (BM) az árvízi helyzettel összefüggésben áttekintette a veszélyhelyzet kiterjesztésének és meghosszabbításának lehetőségét. A tárca pénteki közlése szerint áttekintették a fővárostól délre fekvő területek árvízi veszélyeztetettségét, és javaslatot tesznek a kormánynak a veszélyhelyzet kihirdetésének lehetőségével összefüggésben.

A Belügyminisztérium arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy javaslatot készítenek a veszélyhelyzet meghosszabbításának lehetőségéről a kormánynak, és erről az Országgyűlést is tájékoztatják.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire hirdetett ki veszélyhelyzetet. Az erről szóló kormányrendelet alapesetben 15 napig hatályos.

Az alaptörvény szerint "a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (...) veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be".

21:47 - Már 127 kilométeren van forgalomkorlátozás a közutakon

A péntek este 9 órai összesítés szerint 127 kilométer közúton van valamilyen forgalomkorlátozás, jelenleg három település, Pilismarót, Kisoroszi és Dömös megközelíthetetlen - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint 37 útszakasz teljes szélességében, 7 pedig fél szélességben van lezárva, így összesen 44 útszakaszon kell valamilyen korlátozásra számítani.

Az egy- és kétszámjegyű fő közlekedési utak közül az 1-esen, a 2-esen, a 10-esen, a 11-esen, a 12-esen több szakaszon, illetve a 14-esen vannak érvényben korlátozások. A legtöbb zavar Pest megye útjain van, 21 útszakaszon van valamilyen korlátozás, Komárom-Esztergomban 16, Győr-Moson-Sopronban 5, Bács-Kiskunban 2 útszakasz érintett.

20:59 - Esztergomnál is elérte az eddigi legmagasabb vízszintet a Duna

Péntek este Esztergomnál is elérte az eddigi legmagasabb vízszintet a Duna.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint péntek este 8 órakor már 771 centiméteres volt a folyó vízszintje. Esztergomban mostanáig 2002-ben volt a legmagasabb a vízszint, akkor szintén 771 centimétert mértek.

Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja, amely - szintén 2002-ben - 875 centiméter volt. Komáromnál délelőtt 10 órakor haladta meg a dunai vízállás az eddigi rekordértéket. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek.

A péntek este 8 órás adatok szerint Nagybajcsnál már 6 centiméterrel a várt tetőzési szint felett, 906 centiméteren állt a folyó. Komáromnál 825 centiméteres vízszintet mértek, amely 5 centivel marad el a várt tetőzési szinttől. Nagymarosnál 692, Budapestnél 819 centiméteres a Duna vízmagassága.

A jelenlegi előrejelzés szerint Nagybajcsnál szombat hajnalra 910 centiméter körüli vízállásnál várják a tetőzést, Komáromnál várhatóan szombaton vagy vasárnap 840 centiméter körül, Esztergomnál pedig vasárnap reggel 805 centiméteren tetőzhet a folyó. Nagymarosnál vasárnap este 740, míg Budapestnél hétfő hajnalban 885 centiméter vízállással számítják a tetőzést.

Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméter. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

Az Országos Műszaki Törzs (OMIT) közleménye szerint az országban továbbra is mintegy 760 kilométeres töltésszakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség. Kitértek továbbá arra, hogy biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést. Mint kiemelték: teljes biztonság megteremtéséért a szakemberek felkészültek arra is, ha a Mosoni-Duna bal partján esetleg töltésszakadás történne, ezért rendelték el Győrújfalu kitelepítését.

Az OMIT azt írta: a feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszait, az úgynevezett kulisszanyílásokat is bezárják.

Légi szemle a Dunakanyar felett. Fotó: ORFK/H. Szabó Sándor (galéria)

20:46 - ÁNTSZ: három településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet

Két Komárom-Esztergom és egy Pest megyei településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet, az érintett falvakban péntek estétől a biztonságos ivóvízellátást zacskós vízzel segítik - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Közleményük szerint a helyi vízszolgáltató arról tájékoztatta az egészségügyi hatóságot, hogy a dunai árhullám miatt a vízminőség romlása várható - ezért van szükség Dömös, Pilismarót és Dobogókő településeken a megelőző intézkedésre. Mint hozzátették: elképzelhető, hogy szombaton hasonló intézkedésre lesz szükség Almásfüzitőn is.

Neszmélyen pedig problémát okozhat, hogy 800 centiméteres vízállás felett meg kell szüntetni a vízszolgáltatást biztosító létesítmény áramellátását, mivel a kapcsolószekrényt eléri az árvíz - írta az ÁNTSZ, kiemelve, hogy a hatóságok erre az eshetőségre is felkészültek.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az árvízzel érintett további településeken a vezetékes ivóvízellátás jelenleg zavartalan. A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatosan ellenőrzik a vezetékes ivóvízellátást.

Mindemellett az ÁNTSZ ismételten felhívta a figyelmet az általános higiénés szabályok fokozott betartására.

A dunai árvízzel érintett hét megyében összesen több mint száz tiszti orvos, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, laboratóriumi munkatárs, biológus vesz részt a védekezési feladatokban.

A fővárosi és a megyei kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek jelentése szerint a fekvő- és járóbeteg, illetve a háziorvosi ellátás minden településen biztosított. Ennek érdekében több helyen átmenetileg módosították az ellátási területeket. Esztergomban és Komáromban az árvíz miatt több gyógyszertárat bezártak. Komáromban felkészültek a Selye János Kórház esetleges kitelepítésére is.

Mint írták: Budapesten külön készülnek arra a helyzetre, ha nagy számban kellene a veszélyeztetett területen élők elhelyezéséről gondoskodni. A befogadóhelyek közegészségügyi ellenőrzését befejezték.

Ezek mellett a rendkívüli dunai árhullámra a folyó alsó szakaszán is készülnek a közegészségügyi, járványügyi szakemberek. Így Bács-Kiskun, Fejér, Tolna és Baranya megyékben is felmérték azokat a vízműveket, amelyeket az árvíz veszélyeztethet. Elkészítették a szülés előtt álló kismamák és az állandó orvosi kezelésre szorulók címlistáját, továbbá áttekintették az aktuális járványügyi helyzetet is, amely - mint fogalmaztak - "jónak mondható, így ebben a tekintetben jelenleg nincs szükség külön intézkedésre".

20:40 - Bátán éjszaka is folytatják a védekezést

A Tolna megyei Bátán éjszaka is folytatják a megelőző védekezést - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Jelenleg 114 ember dolgozik a település ártéri részét védő, két és fél kilométeres gát megerősítésén, magasításán, és éjszaka is több mint százan vesznek részt a védekezésben - tájékoztatott Boros Brigitta.

A katasztrófavédelem áramfejlesztővel, nagyteljesítményű lámpákkal segíti a munkát, illetve sátrakat szállított ki a helyszínre - tette hozzá. A Fő utcában és a Bercsényi utcában a lakóházakat fóliával, homokzsákos töltésmagasítással védik.

A veszélyeztetett településrészen 53 ember él. A tervek szerint az ideiglenes védmű magasságát 60-70 centiméterrel emelik meg, a munkát vasárnapig fejezik be.

20:27 - Győrújbarátra telepítik ki a győrújfaluiakat

A győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el az árvíz által veszélyeztetett szigetközi Győrújfalu lakosságát - közölte újságírókkal péntek este Győrújfalun az országos katasztrófavédelmi főigazgató.

Bakondi György elmondta: este kilenc órakor indulnak el a buszok azokkal, akiket el kell helyezni.

"Gátat soha nem adunk fel, ezt sem fogjuk feladni" - hangsúlyozta Bakondi György, aki a valósághoz közel állónak nevezte Nagy Imre Attila polgármester azon kijelentését, hogy nagyjából ugyanakkora az esélye a töltés átszakadásának, mint megmaradásának.

Nagy Imre Attila közölte, hogy csak azok maradhatnak a településen, akik a gáton dolgoznak. A településvezető hangsúlyozta, hogy az életerős férfiak tovább folytathatják az árvíz elleni védekezést.

Közlése szerint azokat, akik a hatósági felszólítás ellenére sem kívánnak elmenni, a rendőrség "határozottan fogja megkérni", hogy költözzenek ki a faluból.

A polgármester kiemelte, hogy a kitelepítés megelőző beavatkozás, "nem ömlik a víz, nem szakadt át a gát".

Előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök az MTI-vel közölte, hogy óvintézkedésként elrendelték Győrújfalu kitelepítését, és az intézkedés mintegy kétezer embert érint.
20:17 - Győrújfalun nincs kapkodás, 15 busz várja a kitelepítendőket

Győrújfalun semmilyen kapkodás jelei nem látszanak. A helyi Volán-társaság 15 üres busza várja a kitelepítendő lakosokat - jelentette a helyszínről péntek este az MTI tudósítója.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után tájékoztatta az MTI-t arról, hogy elrendelték Győrújfalu kitelepítését.

Nagy Imre Attila független polgármester az MTI-nek azt mondta, a kitelepítésről szóló döntés nem a védelmi bizottság ülésén született, ott ugyanis nem volt egyetértés az ügyben.

Hangsúlyozta, a település vezetőjeként továbbra is úgy gondolja, hogy a Mosoni-Duna szombat déli tetőzésekor is állni fog a gát.

19:58 - Jelentős forgalmi változások lesznek szombaton a tömegközlekedésben Budapesten

Jelentős forgalmi változások lesznek a közösségi közlekedésben a szombati üzemkezdettől Budapesten, lezárják a Batthyány téri metróaluljárót, valamint a 19-es és a 41-es villamos Clark Ádám téri alagútját is - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

A Batthyány téren a metróállomást és az aluljárót is lezárják, a 2-es metró szerelvényei áthaladnak az állomáson, a HÉV-ek pedig csak a Margit hídig közlekednek. Az első HÉV-szerelvény indulásától összevont HÉV- és metrópótló autóbuszok közlekednek a Széll Kálmán tér - Batthyány tér - Margit híd, budai hídfő - Szépvölgyi út - Tímár utca - Szentlélek tér útvonalon M2-H5 jelzéssel. A buszok egész nap 10 percenként, munkanapokon csúcsidőszakban 5 percenként járnak.

Változik a Batthyány térre közlekedő buszok menetrendje is: a 11-es és a 111-es autóbuszok a Széll Kálmán térre, a 160-as és a 260-as buszok pedig a Nyugati pályaudvarra közlekednek.

A 19-es és a 41-es villamosokat a Clark Ádám téri lévő aluljáró lezárása miatt elterelik: a 19-es rövidített útvonalon, Kelenföld vasútállomástól csak a Clark Ádám térig jár, míg a 41-es villamosok a Krisztina körút felé, a 18-as járatok vonalán a Széll Kálmán térre mennek.

A Margitsziget lezárása miatt a hétvégén a 234-es buszok a Szentlélek térig változatlan útvonalon közlekednek, majd az Árpád hídi metrómegállóhoz irányítják őket, ez lesz a végállomás.

Táton és Lóréven is küzdenek a Dunával. Fotó: MTI/Illyés Tibor és Kovács Tamás (galéria)

19:44 - Bakondi: biztonsági megfontolásból döntöttek Győrújfalu kitelepítéséről

A győrújfalui gátnál korábban történt repedések miatt, de csak biztonsági megfontolásból döntöttek úgy, hogy pénteken kora este kiürítik a települést - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az MTI-nek.

Mint elmondta, korábban a győrújfalui gátnál több repedés történt, illetve buzgárok keletkeztek, ezért úgy ítélték meg, hogy nem várják meg a sötétedést, hanem a biztonság kedvéért még a sötétedés előtt kiürítik a települést.

Ettől függetlenül a gátat nem adják fel, azt továbbra is "minden erővel" védik - hangsúlyozta Bakondi György.

A kitelepítés több mint kétezer embert érint. Számukra már készen állnak a fogadóhelyek. Fegyelmezetten és szervezetten zajlik a munka, még a sötétség előtt végrehajtják a kitelepítést.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után tájékoztatta az MTI-t arról, hogy elrendelték Győrújfalu kitelepítését.

A kormányfő is hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. "A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését" - mondta a miniszterelnök.

19.32 - Az E.ON felfüggeszti a kikapcsolást a nem fizető fogyasztóknál

Az árvízi veszélyhelyzet idejére az E.ON felfüggeszti a kikapcsolást azoknál a lakossági fogyasztóknál, akik nem fizették villany- vagy gázszámlájukat, és mindent megtesz azért, hogy a katasztrófavédelemmel együttműködve megelőzze a balesetveszélyes helyzetek kialakulását - közölte a szolgáltató pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint ott, ahol az ügyfeleik biztonságának megóvása, a balesetveszélyes helyzetek megelőzése érdekében szükséges, a szolgáltató folyamatosan gondoskodik a területek áramtalanításáról, s ezekről a műveletekről folyamatosan egyeztet a katasztrófavédelem illetékes egységeivel.

Az E.ON Hungária arra kérte az érintett területek lakosságát, hogy a szakemberek által javasoltak elvégzésével maguk is csökkentsék a lehetséges veszélyeket és az anyagi károkat.

Hozzátette, a szolgáltatók az árvíz által érintett hálózatot előírásszerűen feszültségmentesítik, további óvintézkedésként pedig azt javasolják, hogy a háztartási eszközöket áramtalanítsák a tulajdonosok. Ha ugyanis ezeket működés közben árasztja el a víz, közvetlen életveszély alakulhat ki.

Egyes háztartásokban olyan automatikus átemelő szivattyúk üzemelnek, amelyek esőzés idején védik a garázsfeljárókat, pinceablakokat, mélyebben fekvő helyiségeket, a szakemberek ezek áramtalanítását is javasolják - áll az E.ON közleményében.

A szolgáltató felhívta a tulajdonosok figyelmét arra, hogy ha az ingatlan kikapcsolása válik szükségessé, ne próbáljanak maguk intézkedni, telefonon kérjenek segítséget a szolgáltatótól a 06-80-533-533-as telefonszámon.

Tanácsaik szerint érdemes biztonságba helyezni és rögzíteni az értékes berendezéseket, s ha mégis a víz alá kerülnek, azokat az ár levonulása után csak teljes kiszáradást követően kapcsolják vissza. Kiemelték, hogy a gázüzemű berendezéseket érdemes a megfelelő eljárásrendben lekapcsolni és elzárni. Visszakapcsoláskor az őrlánggal üzemelő vízmelegítők visszagyújtását azonban a tulajdonosok szükség esetén bízzák szakemberre.

Azt kérték, ha az emberek veszélyes helyzetet látnak, például vízben álló oszlopról lógó vezetéket, semmi esetre se menjenek annak közelébe, hanem telefonáljanak. Ha pedig evakuálásra kerül sor, a kikapcsolt villany helyett meggyújtott gyertyákat ne hagyják az otthonukban őrizetlenül.

A közlemény szerint az E.ON munkatársai mindent megtesznek az árvízi védekezés segítése érdekében; a cég a saját terepjáró gépjárműveit bocsátja a katasztrófavédelem rendelkezésére, a társaság dolgozói, vezetői pedig önkéntes munkával vesznek részt a megelőzésben.

19:17 - Országos adakozást hirdet a Magyarországi Református Egyház

Országos adakozást hirdet vasárnapra a Magyarországi Református Egyház (MRE) az árvízkárosultak megsegítésére és az elhárítási munkálatok költségeinek enyhítésére.

A Dunántúli Egyházkerület Közgyűlésének javaslatára - egyetértésben az Egyházkerületek Elnökségével - az MRE Zsinatának Elnöksége vasárnapra országos adakozást hirdet az árvízkárosultak megsegítésére és az elhárítási munkálatok költségeinek enyhítésére - közölte a Magyarországi Református Egyház pénteken az MTI-vel.

Az MRE gyülekezetei, intézményei, illetve a Magyar Református Szeretetszolgálat már eddig is több helyszínen segítette a védekezési munkát, a károk enyhítését és a rászorulók segítését.

Az adományokat az egyház árvízi segítő munkáját összehangoló Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005 számú számlaszámára juttathatják el a segíteni szándékozók.

19:15 - Orbán: kitelepítik Győrújfalut

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. "A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés.

A nyilatkozata idején már Esztergomban tartózkodó miniszterelnök kifejtette: a megépített új gátszakasz és a régi találkozásánál léphetnek fel problémák Győrújfalunál. A Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság javaslatára a belügyminiszter a kormányfő jóváhagyásával azért rendelte el a kiürítést még nappali világosságnál, hogyha a víz itt esetleg kitörne, ne éjszaka kelljen intézkedni.

A veszély nagyságát megbecsülni nem lehet, de első az emberélet mentése - szögezte le Orbán Viktor.

Elmondta azt is, hogy a szállítóeszközök készen állnak a kiürítés végrehajtására.

Más település nincs közvetlen veszélyben - közölte az MTI-vel a kormányfő.

18:52 - Győr megyében 4700-an a védekezésben

A megyei kormányhivatal péntek este közölt adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében 4689-en vettek részt a védekezésben; 214 ezer zsákkal 1390 köbméternyi homok került a gátakra.

A védekezésben 689 erő- és szállítógépet - köztük három helikoptert -, 13 szivattyút és félezer egyéb technikai eszközt vetettek be.

Pénteken reggel behívták a győri és a mosonmagyaróvári helyi védelmi bizottsághoz a kijelölt műveleti tartalékos állományt - közölték, jelezve, hogy a megyében jelenleg hét helyen zajlik árvízi védekezés.

Mint írják, Mecséren a töltés bordás megtámasztását építik ki, Győrújfalun magasítják a gátat, nagyjából egy kilométeres hosszban. Itt mintegy 250 önkéntes, 125 hivatásos tűzoltó, 450 katona mellett két honvédségi búvárcsoport is dolgozik, összesen 12 emberrel.

Dunaszentpálon folyamatos járőr- és figyelőszolgálat működik, a talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeznek.

Zselykepusztán még nem fejeződött be a töltésmagasítás. Kunszigeten két ipari üzemben folyamatosan töltik a homokzsákokat, a gátőrháznál pedig eltömik a buzgárokat, fóliázzák a hódok által megfúrt töltést.

A közlemény szerint Győrzámolynál a védművön lévő takarófólia lesúlyozása, rögzítése elkészült, a megtöltött homokzsákokat folyamatosan szállítják Győrújfalura.

Ásányrárón négy kilométernyi szakaszon fél méteres szintet adó két homokzsák-sorral emelték meg a töltést. Gönyűn magasítják a töltést, zsákolják a homokot.

Dunaszegen a gát magasításán dolgoznak. Véneken fúrt kutakat kellett körülzsákolni, hogy így állják útját a feljövő víznek.


18:50 - Elérte a 2-es főutat a víz Dunakeszi déli határában, teljes lezárás

Teljes szélességében lezárták a 2-es főút Dunakeszi és Budapest közötti szakaszát, miután a Duna már az útig ér - tájékoztatta a helyi védelmi bizottság elnöke péntek este az MTI-t.

Bíró Attila elmondta, hogy míg eddig a Dunakeszi felé vezető sávon lehetett közlekedni, péntek estétől teljes zárás van életben, mert az áradó folyó egészen az útig ér, s félő, hogy alámossa.

A külső Váci út felől érkezőket az M0-sra, míg a Dunakesziről Budapest felé haladókat az Auchan-körforgalomnál a Pallag útra terelik. A 2-es főútnak erre a szakaszára a Volánbusz és a Budapesti Közlekedési Központ járatai sem hajthatnak be, a módosított útvonalakról az utazók a közútkezelő, illetve a közlekedési társaságok honlapjain juthatnak további információkhoz - tette hozzá a védelemvezető.

A főút Dunával párhuzamosan futó sávjában korábban egy 60 centiméter magas nyúlgátat építettek, a munkálatokkal péntek hajnalra végeztek.

18:31 - Baján elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget

Baján elrendelte a polgármester a másodfokú árvízvédelmi készültséget, mivel a Duna vízállása pénteken reggel elérte a 800 centimétert.

Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a mostani előrejelzés szerint, a Duna június 13-án, csütörtökön hajnalban tetőzhet Bajánál 970, plusz-mínusz 30 centiméteres vízmagassággal.

A polgármester tájékoztatott arról, hogy a Nagy-Pandúr-sziget teljes kiürítését a tervezetthez képest korábbra kellett hozni, és azt pénteken reggel 8 órára befejezték.

A rendőrség azt közölte, hogy a kiürített Dunafürdőt és a Nagy-Pandúr-szigetet a szárazföld és a víz felöl is felügyelik.

Zsigó Róbert hangsúlyozta, a gyorsan emelkedő víz miatt elrendelte a Petőfi-sziget kiürítését. Vasárnap délig mindenkinek el kell hagynia a szigetet, ahol a közszolgáltatásokat is ki fogják kapcsolni – tette hozzá.

Az intézkedés részeként már szombaton reggel 6 órától lezárják a gépjárműforgalom elől Petőfi-szigetet. Az uszodában és az étteremben tervezett szombati rendezvényeket még meg lehet tartani, de gépjárművel csak a védekezésben részt vevők hajthatnak majd be. A polgármester szerint az árvízvédelmi munkálatok tervszerűen zajlanak, a szigeten szombaton délig befejezik az ideiglenes védmű építését.

Zsigó Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy várják az önkéntesek jelentkezését, amiről a Baja internetes honlapján lehet tájékozódni.

Az áradás elől menekülő vadak miatt pénteken 60 kilométeres sebességkorlátozó illetve a vadveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Baja és Szeremle közötti úton. Szombattól a helyi védelmi bizottság határozata szerint hasonló táblák kerülnek ki az 51-es számú útra az M9-es körforgalmi csomóponttól egészen Bajáig – mondta a polgármester.


18.24 - Katasztrófavédelem: Békés megyéből 140-en vesznek részt a dunai védekezésben

Békés megyéből péntekig 140 embert vezényeltek át a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz a dunai árvízi védekezésre - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t.

Nagy Szilvia elmondta, a dunai árvízi védekezésben 110 hivatásos tűzoltó, a Körös és a Hunor mentőcsoport 26 tagja speciális feladatok megoldásában vesz részt.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője Tóth Tibor műszaki tűzoltó ezredes kedd óta irányítja a védekezést Pilismarótnál. Pénteken a Békés megyei igazgatóságról további három hivatásos állományú vezető tisztet vezényeltek át a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz - tette hozzá.

A Békés megyei tűzoltók Almásfüzitőn homokzsákokat töltenek és raknak vasúti vagonokba. A hivatásos Hunor Mentőcsoport Győrújfalu területén végez speciális árvízi védekezési munkálatokat, az önkéntes Körös Mentőcsoport pedig Pilismarót területén lát el hasonló feladatokat - mondta.

17.37 - Komáromi polgármester: biztonságot ad a védmű

Komáromban már 820 centiméter a Duna vízállása, ez 19 centiméterrel haladja meg a valaha itt mért legmagasabb szintet, de a város polgármestere szerint minden esély megvan arra, hogy a hétfő hajnalra várt, 831 centiméteres tetőzést is állja a gát.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP) péntek délután az MTI-nek azt elmondta, a szőnyi térségben megépített védmű 880 centiméterig biztonságot ad a településnek. Az önkéntesek létszáma elegendő, elsődleges feladatuk ezúttal már nem a gátak építése, hanem tartalék homokzsákok készítése.

A polgármester hozzátette, a városba további katasztrófavédelmi, honvédségi és a vízügyi egységek érkeztek, hogy az esetleges fakadóvizeket, buzgárokat, illetve az ezek által okozott veszélyhelyzetet azonnal elhárítsák.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A munkálatokat a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség végezte 165 katonával.

Péntek délután Orbán Viktor miniszterelnök, Bakondi György, a katasztrófavédelem országos főigazgatója és Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott több órát töltött a komáromi védműveken, majd Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral együtt megtekintették a Selye János Kórház védelmi előkészületeit.

17:32 - Folyamatos az önkéntes tartalékos katonák bevonultatása

Hamarosan több mint ezer önkéntes tartalékos katona segít az árvízi védekezésben, miután pénteken országszerte újabb behívást tartottak - nyilatkozta az MTI-nek Kun Szabó István dandártábornok pénteken.

A Magyar Honvédség (MH) vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka hangsúlyozta, hogy az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, jól működik a tartalékos rendszer.

Mint elmondta, az MH több ezer katonája van kint a gátakon, köztük 700 önkéntes védelmi, illetve műveleti tartalékos katona. Ők a Duna teljes szakaszánál töltik a homokzsákokat, segítik a védművek megerősítését.
A dandártábornok ismertetése szerint a bevetett tartalékosok többsége tavaly vett részt kiképzésen. Dandárjához éppen hétfőn vonult be kiképzésre újabb 276 műveleti tartalékos. Az árvíz miatt őket egyből kivitték a terepre.

Az áradó Duna repülőből Visegrádnál, Esztergomnál és Budapesten. Fotó: MTI/Ujvári Sándor (galéria)

Kun Szabó István értékelése szerint a tartalékosok helytállása a gátakon "rendkívül kimagasló", szinte semmi különbség nincs az aktív és a nem aktív állomány munkája között.

Felidézte, hogy 2010-ben papíron volt 17, ma már 4700 valódi, kiképzett tartalékos katonája az MH-nak. A toborzás pedig nem állt le, a kitűzött cél ugyanis az, hogy a honvédség tartalékosainak száma 2014 végére elérje a 8 ezret.

A dandártábornok szerint az árvízi helyzet bizonyítja azt, hogy a honvédség segítségére nagy szükség van, és azt is, hogy "tartalék nélkül nincs haderő".

17:31 - Hidat, utat zártak le Győrben

Az árvíz miatt lezárták a győri belvárosba vezető egyik hidat és az ipari parkba vezető utak egyikét - közölte a városi útkezelő szervezet szóvivője péntek délután az MTI-vel.

Máthé-Tóth Péter elmondta: a járműforgalom elől már korábban elzárt Kossuth-híd belváros felőli oldalán, a Káptalandomb aljában annyira megemelkedett a Mosoni-Duna szintje, hogy ez a szakasz járhatatlanná vált, így a Püspökvárba csak a másik oldalról, jókora kerülővel lehet feljutni.

A Reptéri út egy részén azért kellett leállítani a forgalmat, mert átcsapott a víz az ott folyó iparcsatorna töltésének tetején. Előbb az autóforgalmat állították le, így a délelőtti műszakból hazafelé tartó munkásokat szállító buszok még keresztülmehettek ezen a szakaszon, majd a buszközlekedést is leállították.

17:15 - Kiterjeszti a légtérkorlátozást az NKH

Kiterjeszti a légtérhasználati korlátozást az árvízi védekezési munkálatok zavartalan folytatása és a biztonságos repülések érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala pénteken.

Az NKH az MTI-vel azt közölte: pénteken 18 órától - a Tát és Esztergom körzetére csütörtökön kiadott korlátozás érvényben tartása mellett - hétfőn 21 óráig korlátozást rendelt el Tát és Esztergom újabb térségére, a Duna Szlovákiával nem határos szakaszán a Duna középvonalától jobbra és balra 3-3 kilométeres sávban, a Szlovákiával határos részen pedig a Magyarország felé eső 3 kilométeres sávban a Duna középvonalától számítva.

A korlátozás a földfelszíntől számított 600 méteres tengerszint feletti magasságig érvényes, az alól mentesülnek a kutató-mentő repülést, a mentőrepülést, a honvédelmi, rendészeti célból végzett repülést, valamint a Nemzeti Veszélyhelyzetkezelő Központ által a veszélyhelyzet elhárításában közreműködésre kijelölt repülést végző járművek.

17.10 - Felfüggesztették a kitelepítést Budafok-Tétényben

Felfüggesztette a péntek déli kitelepítési határidő alkalmazását Budapest Főváros Védelmi Bizottsága Budafok-Tétényben. A kitelepítésre való felkészülés a lakosság számára jelenleg is kötelező - közölte Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület polgármestere és Ott János katasztrófavédelmi elnökhelyettes az MTI-vel.

A helyi védelmi bizottság arról döntött, hogy helyszíni ellenőrzést tartanak, amint a Duna vízállása Budapest belvárosában a Vigadó térnél eléri a 870 centiméteres vízállást. A helyszínen tapasztaltak alapján határoz majd a bizottság a kitelepítés esetleges elrendeléséről.

Amennyiben elrendelik a kitelepítést, arról a lakosságot hangosbemondón, a kerület honlapján és a médián keresztül is értesítik.

Szerdán Budafok-Tétény sajtófőnöke azt közölte az MTI-vel, hogy 221 embert telepíthetnek ki a kerületben a fővédvonal és a Duna közötti hullámtérből.

16:56 - Nagybajcsnál a vízállás már meghaladta a várt tetőzési szintet

Nagybajcsnál már a 900 centiméteres várt tetőzési szintet is meghaladta a Duna vízszintje, itt péntek délután 4 órakor 902 centiméteres volt a vízállás - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adataiból.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint viszont már nem szombat napközben, hanem hajnalra várják a nagybajcsi tetőzést.

Komáromnál, ahol már szintén meghaladta az eddig mért legnagyobb vízszintet a folyó állása, péntek délután 4 órakor 818 centiméteres volt a Duna szintje. A legfrissebb előrejelzésben itt vasárnap várható a tetőzés.

Esztergomnál 761 centimétert mértek utoljára, ami azt jelenti, hogy már itt is csak 10 centiméteres vízszintemelkedés hiányzik a rekordértékhez. Budapestnél 809, Nagymarosnál 682 centiméteres vízszintet mértek péntek délután. A jelenlegi előrejelzés szerint Esztergomnál vasárnap reggel, Nagymarosnál vasárnap este, a fővárosban hétfőn hajnalban várható a tetőzés.

Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

Az OMIT közleménye szerint már 20 helyen alakítottak ki központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Jelenleg csaknem 760 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés van több mint 191 kilométeren, további több mint 63 kilométeren harmad-, mintegy 199 kilométerem másod-, csaknem 306 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Műszaki Irányító Törzs vezetője légi bejáráson. Fotó: ORFK/H. Szabó Sándor (galéria)

16:48 - Ingyen biztosítja az árvízi mentés önkénteseit a Groupama

A Groupama Garancia Biztosító a dunai árvízi védekezésben részt vevő, regisztrált önkénteseknek ingyen ad balesetbiztosítást a védekezési munkálatok alatt - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A biztosító a leginkább rászoruló tíz Duna-menti önkormányzatnak összesen 10 millió forintot ajánl fel, elsősorban a védekezésben dolgozók élelmiszerrel, frissítőkkel való ellátására. A leginkább rászorult önkormányzatokat még nem választották ki.

Az árvíz levonulása után a károk felmérése és az adatok feldolgozása gyorsított ütemben zajlik majd. A 200 ezer forint alatti károkra pedig gyorsított kárrendezést, és egyszerűsített ügyintézést vállal a Groupama Garancia Biztosító.

16:37 - Segélynapot tart a közmédia június 23-án

Június 23-án a közmédia összes felületén egész napos, karitatív műsorral jelentkezik, így segítve az árvízi mentésben közreműködő segélyszervezetek munkáját - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nem vagy egyedül! című egész napos műsorfolyamban a közmédia folyamatosan hírt ad majd az árvíz utáni munkálatokról, és tájékoztat arról, hogy a nézők, hallgatók milyen módon segíthetik a Nemzeti Összefogás Vonalára, illetve annak számlaszámára küldhető adományaikkal az árvízi védekezésben és mentésben részt vevő humanitárius szervezetek munkáját.

A műsor az MTVA és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács együttműködésében jön létre.

A szerdán megalakult tanácson keresztül hangolják össze segítő tevékenységüket az árvízi veszélyhelyzet elhárításában szerepet vállaló segélyszervezetek, szeretetszolgálatok.

16:30 - 70 dolgozót vezényeltek át a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól

Hetven dolgozót vezényeltek át a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól a dunai árvízi védekezéshez. A hétvégére további 56 embert helyeztek készenlétbe a gyors mozgósítás érdekében - tájékoztatta pénteken a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóközleményben az MTI-t.

Az igazgatóság állományából tapasztalt műszaki irányítókat és fizikai dolgozókat vezényelt át az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A szakemberek Esztergom, Almásfüzitő, Dunaszentpál és Győrzámoly térségében kapcsolódnak be a védekezési munkálatokba.

A közlemény szerint a napokban az igazgatóság tehergépjárművei a Rába folyó torkolati szakaszához vonalvilágítási eszközöket és 230 ezer homokzsákot szállítottak át.

Az OMIT átvezényelte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesét és további két műszaki szakembert is a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság területére. Feladatuk hat település - Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Neszmély, Pilismarót, Dömös - területén az önkormányzati védművek kiépítésének felülvizsgálata, valamint műszaki irányítói feladatok ellátása.

16:03 - A MÁV-START meleg étellel segíti az árvízvédelemben dolgozókat

A MÁV-START az árvízvédelmi készültség miatt lemondta, és más alkalommal tartja meg a szombati napra szervezett Jegyvizsgálók Szakmai Napját, az eseményre rendelt 1800 adag ebédet a vasúttársaság felajánlotta az árvízvédelemben dolgozóknak.

A személyszállító vasúttársaság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a fővárosi dunai szakaszán védekezők között fogja szétosztani szombaton az ebédet, marhapörköltet tarhonyával és rizzsel készült hentes tokányt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az árvízhelyzet jelentősen befolyásolja a vasúti közlekedést a Budapest-Győr vonalon. A leginkább érintett Komárom-Szőny közötti vonalszakaszon 400-nál több katona és több mint 100 vasúti dolgozó segíti a védekezést.

A MÁV-csoport a jogszabályokban meghatározottaknak megfelelően segíti saját munkavállalóit abban, hogy igény esetén részt tudjanak venni az árvízi védekezésben - tartalmazza a közlemény.

15:44 - Farkas Flórián: ezer cigány segíti szervezett formában a védekezést

Országszerte nagyjából 800 és ezer közötti számban vesznek részt a cigány emberek szervezett formában az árvízi védekezésben - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke pénteken az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy soha ennyi cigány és ilyen szervezett formában nem segítette az árvízi munkálatokat, mint most az ORÖ és a Lungo Drom szervezésében. Ugyanakkor hozzátette, hogy "ez sem elég", ezért továbbra is arra kérik a cigányokat, hogy vegyenek részt az árvízi védekezésben. "Addig lesznek jelen, amíg a veszély el nem hárul" - tette hozzá.

Farkas Flórián elmondta, hogy csak a váci térségben mintegy 400 cigány ember dolgozik a gátak erősítésén, pakolják a homokzsákokat. Ott vannak továbbá Mohácsnál, Komárom-Esztergom megyében és Győrben is. Az ország különböző pontjairól, például Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből cigányok is önkéntesen csatlakoztak a mentéshez, akik cigány és nem cigány emberekkel egyaránt összefogva segítik a védekezést - tette hozzá.

Farkas Flórián megemlítette, hogy nem cigány emberek is ételt és italt visznek a gátakon dolgozó cigány embereknek. "Nem igaz tehát az az ellentét, ellenszenv és előítéletesség, amiről sokan beszélnek" - hangsúlyozta Farkas Flórián, aki szerint komoly társadalmi üzenete van ennek az összefogásnak.

15:41 - Győrzámolyon tartják a gátat, Győrladaméron már végeztek a munkálatokkal

Győrzámolyon minden remény megvan arra, hogy sikeres lesz az árvíz elleni védekezés, Győrladaméron pedig már végeztek az védekezési munkálatokkal, a helyiek más településeknek ajánlják fel segítségüket - közölte az MTI-vel pénteken a két Mosoni-Duna parti település független polgármestere.

Horváth Gábor, Győrzámoly polgármestere arról beszélt: a közel háromezres településről mintegy hatszázan vesznek részt harmadik napja a védekezésben. Van, aki a zsákokat tölti, és van, aki élelemmel látja el a gátnál dolgozókat.

A szomszédos, legveszélyeztetettebb helyzetben lévő település, Győrújfalu felé futó töltésen folyamatosan dolgoznak. Mindenkit arra kér, egy szombat délig, az áradás várható végéig tartó nagy erőfeszítéssel akadályozzák meg, hogy a gáton baj történjen.

"Ma éjjel csak az aludjon, aki nagyon álmos" - fogalmazott, hozzátéve, "ennek a soha nem látott összefogásnak meg kell legyen az eredménye".

Kettinger János győrladaméri polgármester azt közölte: abban, hogy három napja be tudták fejezni a védekezési munkálatokat, kezükre játszott a Mosoni-Duna menti település fekvése és az is, hogy itt - Győrzámolytól és Győrújfalutól eltérően - nem bontották el a folyamág-rehabilitáció keretében a gátat.

Hozzátette: már napokkal ezelőtt felajánlották segítségüket a környező, az árra készülő falvaknak, a helyiek mellett pedig az egyik itt működő ipari üzem több tucat dolgozója is jelezte, szívesen munkahelyükön maradnak, készülve arra az esetre, ha veszélyesen megemelkedne a folyó szintje.

15:29 - A gát mögött újabb védvonalat építenek ki Nagymaroson

A gáttól nyolc-tíz méterrel hátrébb újabb védvonalat építenek ki Nagymaroson a közelben lévő házakban lakók biztonsága érdekében - közölte a város polgármestere péntek délután az MTI-vel.

Petrovics László (független) elmondta, hogy a Dunával párhuzamos házsor 100-120 éves, viszonylag magasan fekvő ingatlanjai a korábbi áradásokat "egyetlen repedés nélkül" átvészelték, de mivel most rekordmennyiségű víz várható, szükség van a második védvonalra is. Így remélhetőleg senkinek sem kell kiköltöznie - tette hozzá a polgármester.

Közlése szerint jelenleg körülbelül 350-en dolgoznak a környéken, legalább 60 tűzoltó és a bükki mentőcsapat 60 tagja is segít, délután pedig 50 rendőrtiszti főiskolás érkezik erősítésként. Estére a védekezők létszáma a 800-at is meghaladhatja.

A legfontosabb most a szivárgások, átfolyások, buzgárok megszüntetése, emiatt rengeteg zsákra és homokra van szükség. Ez utóbbi szállítása délelőtt akadozott, de várhatóan hamarosan befut az újabb szállítmány - közölte Petrovics László.

Nagymarosnál most 676 centiméteres vízmagasságot mérnek, vasárnap 742 centiméteren tetőzhet a Duna. Addig, illetve azt követően is figyelőszolgálatot működtetnek.

A csaknem ötezer lakosú város lakói csak a tetőzést követően, kedd körül lélegezhetnek fel - fogalmazott a polgármester.

Önkéntesek és katasztrófavédők dolgoznak a Római-parton. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

15:28 - Meghibásodott a Nádastói-csatorna és a Dera-patak közötti zsilip

Meghibásodott és szivárog a Nádastói-csatorna és a Dera-patak közötti zsilip, a hibaelhárítási munkálatokban búvárok is részt vesznek, jelenleg telepített szivattyúkkal emelik vissza a Nádas-csatornába átszivárgó vizet - közölte Varga László, a helyi védelmi bizottság elnöke pénteken az MTI-vel.

A város dél részén, a 11-es főút Pomáz felé eső oldalán található zsilippel kapcsolatban a védelmi bizottság elnöke elmondta: a Nádastói-csatorna és a Dera-patak közötti elzáró zsilip meghibásodott és enged, a szakemberek ennek az elzárásán dolgoznak. A munkálatokban búvárok is részt vesznek, és amíg nem sikerül elzárni a zsilipet, addig a telepített szivattyúkkal emelik vissza a Nádas-csatornába átszivárgó vizet.

Varga László azt mondta, remélhetőleg néhány órán belül megszüntetik a problémát. A Nádas-csatornában vízállásmérők vannak, amelyek jelzik, ha emelkedik a víz szintje, és a telepített szivattyúk körülbelül annyi vizet nyomnak vissza, mint amennyi átszivárog.

15:14 - Önkormányzati szövetségek a települések segítségét kérik

Több önkormányzati szövetség is arra kéri a tagjai közé tartozó településeket, hogy felajánlásaikkal támogassák a dunai árvíz elleni védekezést.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége felhívását Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere ismertette pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. E szervezetek az ország lakosságának mintegy háromnegyedét fedik le.

A Megyei Jogú Városok Szövetségét vezető Kósa Lajos elmondta: azt kérik a településektől, hogy - erejükhöz mérten - lakosonként 50-100 forintot ajánljanak fel a árvízi védekezés fedezésére. Hozzátette, összesen 250-500 millió forint közötti összegre számítanak az államkincstárnál lévő számlára, vagyis körülbelül egy védekezési nap költségét akarják összegyűjteni.

Egy ilyen katasztrófa esetén, mint a mostani árvíz, mindenkinek éreznie kell az országban, hogy egy közösség áll mögötte, nem egyedül kell védekeznie - hangsúlyozta a politikus, úgy fogalmazva: "szeretnénk ezzel is erősíteni az együvé tartozást, a szolidaritást".

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos mellett részt vett Láng Zsolt, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Dancsó József, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Kósa Lajos megjegyezte, a többi önkormányzati szövetség is támogatja az árvízi védekezést.

15:13 - Nem számít jelentős nemzetgazdasági következménye az árvíz miatt

Nemzetgazdasági szinten nem várható jelentős kár az árvíz miatt Ausztriában - mondta az osztrák jegybankelnök pénteken Bécsben.

Habár egyes régiókat súlyosan érint, a makrogazdasági mutatók szintjén nem várható jelentős hatása az árvíznek - mondta Ewald Nowotny egy sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy még nincsenek pontos felmérések a károkról. A 2002-es nagy árvíznek 0,1 százalékpontnyi negatív hatása volt a bruttó hazai össztermékre (GDP). Az idén Ausztriában 0,3 százalékos GDP-növekedést várnak.

Nagyobb termelőüzemeket nem érintett az áradás Ausztriában, károk elsősorban mezőgazdasági területekben, kisüzemekben, magántulajdonban és az infrastruktúrában keletkeztek.

Nowotny rámutatott, hogy az árvíz gazdasági hatása kettős: a pusztítás mellett a másik oldalon az árvíz utáni helyreállítás új megrendeléseket jelent az építőiparnak. "Nem akarok cinikusnak hangzani, de ez egy közgazdasági jellemző, hogy a károk helyreállításának növekedési hatása van, míg a károknak negatív vagyoni hatásuk van" - mondta.

Az osztrák nemzeti bank elnöke szerint az árvíz nem veszélyezteti Ausztria középtávú hiánycsökkentési programját. A bank szintén pénteken közzétett előrejelzése szerint a tavalyi 2,5 után 2015-ig 1,2 százalékra csökkenhet az osztrák deficit.

Az osztrák gazdasági kamara becslése szerint több mint ezer vállalkozót ért kár az áradás miatt. A kamara 20 millió euró összegben azonnali segélyt ígért az érintetteknek.

15:03 - Győr megyei kormányhivatal: védművet fel nem adnak, védvonalat nem vágnak át

Védművet, gátat fel nem adnak, védvonalat más település védelme érdekében nem vágnak át, a védekezés jelenlegi szakaszában gátszakadás nem történt - áll a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében, amely a nem részletezett, minden alapot nélkülöző rémhírekre reagál.

Az árvízi védekezésben részt vevők és a védekezés irányítói megdöbbenéssel párosuló felháborodással fogadják, hogy megfeszített erőfeszítéseiket minden rémhírek kérdőjelezik meg - írták.

Közlésük szerint a Győrújfalunál lesuvadt, mostanra újraépített töltésfalrész magassága elegendő, de "tekintettel a felfokozott helyzetre", azt a nap folyamán tovább magasítják.

Lassabban épül ugyanakkor a falu felöli oldalon a kavicspaplan, mert a fakadóvizek miatt magasabb vízszintek alakultak ki.

Azokon a szakaszokon, ahol rézsű csúszását észlelik, bordás megtámasztásokat alakítanak ki. A megtámasztás befejeztével a magasítási munkák dupla csatárlánccal tovább folytatódnak. A jelenlegi helyzet a magasítás folytatását nem akadályozza, a töltésen elrendelték a túlbiztosítás kiépítését - olvasható a közleményben.

14:46 - Mohácsnál rekordvízállásnál is megfelelőek a védművek

Mohácsot nem fenyegeti az elöntés veszélye, akkor sem, ha a Duna vízállása némileg meghaladja a 984 centiméteres rekordot. A töltések és a támfalak ennél 1-1,3 méterrel magasabb vízszintnél is megfelelő védelmet nyújtanak - tájékoztatta a város polgármestere pénteken az MTI-t.

Szekó József (Fidesz-KDNP) közleményében azt írta, hogy a folyó tetőzését 960-990 centiméter között, jövő péntekre és szombatra várják.

A politikus közölte azt is, hogy a védfal részét képező csónakházat kiürítették, nyílásait a megfelelő magasságig épített védfallal elzárták. Mohácson a mélyépítési munkák leálltak, a buzgárveszélyt jelentő árkokat, gödröket betömedékelték.

A mohácsi csapadékvíz-elvezető hálózat dunai bevezetésén lévő tolózárakat elzárták, a városban keletkező tisztított szennyvizet szivattyú segítségével juttatják a Dunába. Felkészültek a támfal nyitott részeinek lezárására, belvizekkel, fakadóvizekkel, kisebb buzgárokkal kapcsolatos mentesítésre is - írta.

A mohácsi komp a tervek szerint vasárnap 20 óráig közlekedik, a komplejárót hétfőn reggel 7 órakor lezárják, attól kezdve a közlekedést kishajóval biztosítják Mohács és a szigeti városrész között. A hajó 5 és 20 óra között óránként jár majd, reggelente 5 és 8 óra között minden félórakor is lesz járat - olvasható a közleményben.

14:42 - Orbán: korábban nem látott összefogás a gátakon

Korábban nem látott összefogást és együttműködést tapasztalt az árvízvédelmi munkálatok során Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmásról jelentkezett be pénteken élőben a Kossuth Rádió hírműsorában.

Elmondta, hogy Kárpátaljáról, Erdélyből és a Tisza vidékéről is jöttek segíteni. Kiemelte: a több ezer önkéntes fegyelmezett és jól együttműködnek az államigazgatási dolgozókkal. Emellett a kormányfő külön kiemelte a vízügyi hatóság embereinek és a műszaki egyetem professzorainak segítségét.

A miniszterelnök ismertetése szerint Győr-Moson-Sopron megyében - ahol belépett az országba az árhullám - megfelelő magasságúak a gátak, ott most már a tartalékképzés, őrszolgálat és a gyors reagálás az elsődleges feladat.

A Duna következő szakaszán, Komárom-Esztergom megyében, péntek estére fejezik be a gátak magasítását, melyek legalább 40 centiméterrel meghaladják majd a várható legmagasabb vízállást.

Ismertette: a gátmagasítási munkákkal jól állnak a védekezők, így az árhullám növekedéséről szóló hírek nem jelentik azt, hogy "lenne akár egyetlen pont is, ahol az árhullám átcsapna a gátakon". Jelenleg csak a rekordméretű víztömeg nyomó ereje jelent veszélyt a gátakra - tette hozzá.

14:39 - Pesti Imre: jelen állás szerint nincs veszélyben a fővárosi közműszolgáltatás

A fővárosi önkormányzati, illetve az állami tulajdonú közműszolgáltatók is felkészültek a Duna magas vízállására, jelenleg az látszik, hogy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztekor sincs veszélyben a szolgáltatás - mondta Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke pénteken a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.

Pesti Imre kormánymegbízott azt is közölte, hogy a veszélyeztetett területen álló trafóházakat vagy megvédik, vagy lekapcsolják, de lehetőség van arra, hogy ezek a területek más úton áramhoz jussanak. Ha a hullámtérben szükség lesz kitelepítésre, ott csökkenteni fogják az áramszolgáltatást - tette hozzá.

A fővárost ellátó ivóvízkutakat 9-9,1 méteres vízmagasságra tervezték - jelentette be, egyúttal hangsúlyozta, hogy folyamatosan ellenőrzik a védműveket és a vízminőséget. A pillanatnyi állapot szerint garantálni tudják a főváros lakosságának a kielégítő minőségű ivóvizet - mondta.
Pesti Imre kiemelte, a gázművek is megtették a szükséges intézkedéseket, az aknában található nyomásszabályozókat vagy leszerelték vagy megfelelő módon megvédik.

A hulladékszállítás folyamatosan zajlik, ahol pedig erre nincs lehetőség a lezárt utak miatt, ott az elmúlt napokban már mindent megtettek annak érdekében, hogy elvigyék a szemetet - közölte.

A csatornázási művek jelezte, hogy a csepeli szennyvíztisztító telep védfala tízméteres vízmagasságig óv, a működőképességet pedig kilenc méterig képesek fenntartani - mondta.

Megerősítette azt a korábbi információt, hogy a szombat reggeli üzemkezdettől a Batthyány téren nem áll majd meg a metró.

Egy kérdésre válaszolva közölte: felkészültek a kitelepítésekre, de egyelőre olyan jó állapotban vannak a védművek, hogy a pillanatnyi állás szerint erre valószínűleg nem lesz szükség. Hozzátette, az ártérben élők közül közel 250 embernek máshol kellett lakhelyet találnia, de senkit nem kellett erőszakkal a lakásának elhagyására kényszeríteni.

Budapesten délelőtt 11 órakor 795 centiméter volt a Duna vízszintje. A fővárosban hétfő hajnalban 885 centiméteren (plusz-mínusz 20 centiméter) tetőzhet a folyó. Az eddigi 860 centiméteres rekordot 2006-ban mérték.

Önkéntesek és katasztrófavédők dolgoznak a Római-parton. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

14:38 - Elkészültek a tervek a komáromi kórház kitelepítésére

A komáromi kórház elkészítette a terveket arra az esetre, ha az árvíz miatt ki kell telepíteni az intézményt - mondta el Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Selye János Kórházban tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztató előtt a kórházba látogatott Orbán Viktor miniszterelnök és Bakondi György a katasztrófavédelem vezetője, akik zárt ajtók mögött rövid negyedórás megbeszélést folytattak az egészségügyi tárca jelen lévő vezetőivel, majd megtekintették a kórházat.

Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója elmondta, az országban egyedül a komáromi kórház lehet veszélyben egy esetleges gátszakadáskor, mivel 750 méterre van a védművektől.

Török Krisztna ismertette, hogy a kórházakban szabaddá tették azokat a területeket, ahol a hétvégén betegeket tudnak ellátni. Győrben 100, Mosonmagyaróváron 20 ágy áll rendelkezésre, a visegrádi kórház is felkészült betegek fogadására. Mindenütt egy hétre elegendő vért, gyógyszert és ételt tartalékoltak.

Ferencz Péter, a kórház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy 20 beteget a hozzátartozók hazavittek, 62 ellátott maradt az intézményben. Minden esetben felvették a kapcsolatot a hozzátartozókkal és szükség esetén minden beteg elhelyezést megoldják. Az intézményt két óra alatt ki tudják üríteni.

Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentőszolgálat megbízott főigazgatója elmondta, a vízparti megyékbe 50 új mentőegységet csoportosítottak át, az OMSZ 770 járművével és hét helikopterével rendelkezésre áll.

A mentőszolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az áradás által fenyegetett szentendrei és komáromi mentőállomásokat településen belül, biztonságos telephelyekre költöztették át, hogy a mentés továbbra is folyamatos maradjon.

14:36 - Nem lesz tranzakciós illeték az árvízi védekezésre szánt pénzadományokon

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezi, hogy katasztrófaveszély vagy vészhelyzet idején ne keletkezzen pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség az átutalás után akkor, ha a terhelendő vagy jóváírandó számla a Nemzeti Összefogás Számlaszáma - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

A kormány szándékai szerint a rendelkezést az idén kezdeményezett korábbi átutalásokra is alkalmazni kell. A módosító javaslatról jövő hétfőn dönt a Parlament.

A Nemzeti Összefogás számlaszáma: 11711711-22222222-00000000

14:26 - A hétvégi kamionstop nem vonatkozik a védekezésben részt vevőkre

A hét végén életbe lépő kamionstop nem vonatkozik azokra a gépjárművekre, amelyek az árvízi védekezésben vesznek részt - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a közlekedési korlátozás nem vonatkozik a Magyar Honvédség, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem által üzemben tartott vagy igénybe vett, valamint a katasztrófa- és vízkárelhárítást, -megelőzést, segítségnyújtást végző tehergépkocsikra.

A védekezési, kármentési célú szállítások a veszélyeztetett térségekben tehát külön felmentés nélkül is elvégezhetők a hét végén. A szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig tartó általános adminisztratív tilalom ellenére a nehéz tehergépkocsik korlátozás nélkül használhatók az áru- és vízkárok megelőzésére, a javak mentésére az árvízi fenyegetettség fennállásáig.

14:17 - Mecséri polgármester: védekezik az egész falu

Védekezik az egész falu, a hatszáz lakosú Győr-Moson-Sopron megyei Mecséren jelenleg is 450-en vesznek részt az árvíz elleni küzdelemben - mondta az MTI tudósítójának pénteken délután a falu polgármestere.

Csaplár Zoltán (független) közlése szerint a gátakhoz 12 kamionnal hordják a homokot, hét markolóval pedig a megtöltött zsákokat. A közeli települések számos lakója is segíti a munkát, "pánikhangulat nincsen, mindenki azon dolgozik, hogy elkerüljük a bajt" - fogalmazott a polgármester.

Mint mondta, az általában 120-140 centimétert mutató vízmércén most 480 centiméteres a Mosoni-Duna szintje. Az emelkedés akkor okozhat gondot, ha 550 centiméter fölé emelkedik a víz, vagy erős szél hatására hullámzani kezd.

Csaplár Zoltán szerint jelenleg a gátak átázása okoz gondot, valamint az, hogy a mind nagyobb nyomás miatt bordagátakkal kell megtámasztani a töltést.

Áder János köztársasági elnök Mecséren a megáradt Mosoni-Duna partján


14:14 - A veszélyeztetett területekről 120 embert kell kitelepíteni Fejér megyében

A Duna áradása miatt a veszélyeztetett területekről összesen 120 embert kellett kitelepíteni Fejér megyében. Kisapostagon kilencvenen élnek az árterületen, ők egyelőre maradhatnak - jelentette be a Fejér megyei kormánymegbízott pénteki kisapostagi sajtótájékoztatóján.

Dorkota Lajos elmondta: Fejér megye hét, árvízzel érintett településén folyamatos a védekezés. A munkálatokban több mint háromszázan vesznek részt, köztük a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézet elítéltjei. Eddig 30 ezer homokzsákot helyeztek ki, Kisapostagon péntek délután fejeződik be az ideiglenes gátak építése.

A kormánymegbízott jelezte, hogy a veszélyeztetett területeket a lakók többsége már elhagyta. Kisapostagon a Panoráma úti harminchét üdülőingatlanban összesen kilencvenen élnek. Ők egyelőre házaikban maradtak, megpróbálják homokzsákokkal megvédeni az ingatlanokat.

14:06 - A várható esőzés miatt újabb készültség a cseh folyók mentén

Legalább a jövő hét elejéig fenn kell tartani, és nem szabad szétszedni a folyók mentén és a települések körül összerakott mobilgátakat Csehországban - közölte Tomás Chalupa cseh környezetvédelmi miniszter az országos árvízvédelmi bizottság pénteki ülése után.

A hatóságok azt követően szólították fel erre az önkormányzatokat, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a hét végén újabb intenzív esőzésekre lehet számítani az ország számos régiójában.

A Moldván lévő víztározókból ugyanakkor ki kell engedni a víz egy részét, hogy fel tudják fogni az esetleges újabb árhullámot.

A Moldva, az Elba és a többi fontos cseh folyó csütörtök délután óta lassan apad. Pénteken délben már csak 13 helyen volt harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség.

A rendőrség és az önkormányzatok ugyanakkor ismételten továbbra is óvatosságra intik a lakosságot, mert a gátak, a töltések számos helyen átáztak, szivárog a víz, s idő előtti lebontásuk súlyos gondot okozhatna.
A közszolgálati hírtelevízió déli jelentése szerint tízre nőtt az árvíz áldozatainak száma. Dél-Csehországban ugyanis két fiatalember a megáradt Moldvára ment csónakázni, s a meggondolatlan kirándulás egyikük életébe került.

A víz apadása mindenütt nagyon lassú, így a hatóságok szerint a tényleges kármentés csak a következő napokban kezdődhet el. A mintegy 20 ezer kitelepített nagyobbik része várhatóan csak a jövő héten tud visszatérni elhagyott otthonába.

Fokozatosan csökken az áram és a gáz nélkül maradt háztartások száma, de a közlekedési helyzet, főleg Észak-Csehországban csak nagyon lassan javul. Gondok vannak az ivóvízzel is.

14:03 - Kétszázötven elítélt segít a gátakon

A Duna áradása miatt veszélyeztetett területeken mintegy kétszázötven elítélt segít a védekezésben, börtönőrök felügyelete mellett – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának vezetője pénteken az MTI–vel.

Szalai Tímea elmondta, hogy a dunai védvonalakra négy helyről érkeztek elítéltek: a Váci Fegyház és Börtönből, a Márianosztrai Fegyház és Börtönből, a Tökölről, a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből, valamint az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből. A bv-dolgozók szolgálatban nem lévő tagjai önkéntesként dolgoznak az ország több pontján.

Más büntetés–végrehajtási intézetek és gazdasági társaságaik is segítenek az árvízi védekezésben érintett településeknek, például gépjárművekkel, matracokkal, pokrócokkal, élelmiszerekkel – tette hozzá.

A Duna partján álló váci fegyház és börtön biztonságával kapcsolatban Szalai Tímea azt mondta, hogy a fogvatartottak körleteit, az elítéltek biztonságát ugyanúgy nem veszélyezteti a Duna, mint a bv-alkalmazottak munkavégzését. A börtön mellett működő gazdasági társaság munkaterületeinek védelméről pedig gondoskodnak – közölte.

13:59 - a Katolikus Karitász országszerte mozgósította az önkénteseket

A Katolikus Karitász országszerte mozgósította az árvízvédelmi és mentési munkálatokra az önkénteseket, akik négyórás váltott műszakokban dolgoznak egész nap - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület nyári rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Mohos Gábor közölte, koordinációs központot alakítottak ki a Győr-Moson-Sopron megyei Szigetközben lévő vámosszabadi plébánián, onnan irányítják a szükséges munkálatokat, és folyamatosan figyelik a Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakasz és a környező települések helyzetét.

A karitász a katasztrófavédelem és a helyi önkormányzatok jelzése alapján több száz lapátot és gumicsizmát, valamint tízezer palack vizet ad a gátakon dolgozóknak, és a Szigetközben az önkéntesek fuvarozását is vállalták, így biztosítva a folyamatos váltott műszakban zajló munkát.

Mohos Gábor elmondta, hogy a Váci Egyházmegyei Karitász önkéntesei meleg ebédet és szendvicseket visznek a gátakon dolgozóknak, Esztergomban a kitelepített családoknak tartósélelmiszer-csomagokat állítanak össze, valamint Tát községbe és Esztergomba ivóvizet hordanak.
Beszámolt arról, hogy a csütörtök éjszaka a győrladaméri gyárban rekedt dolgozóknak késő este matracokat szállítottak, hogy átvészeljék az éjszakát. Péntek délelőtt Győrben önkénteseket vittek a Püspökvárba, valamint lapátokat, gumicsizmát és ivóvizet szállítottak oda. Itt a szeminárium alsó kapuját kell nagy erőkkel védeni a víztől.
A Duna mentén a kitelepített családoknak több száz matracot, katonai ágyat és ágyneműt biztosítanak - tette hozzá.

Kiemelte, a Katolikus Karitász az MKPK döntésének értelmében megnyitotta katasztrófaalapját, hogy azonnal bekapcsolódhasson az árvízi védekezési és mentési munkálatokba.

13:58 - A Baptisták szállást ajánlanak a kitelepítetteknek

A Baptista Szeretetszolgálat ezer evakuáltnak tud szállást biztosítani, a Máltai Szeretetszolgálat a gátakon dolgozók ellátásáról gondoskodik.

A Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában lévő iskolák 900 embernek, egy Tahiban található baptista tábor további 120 fő számára tud szállást biztosítani. A karitatív szervezet RESCUE 24 csapata az Országos Katasztrófavédelemmel közösen készen áll speciális feladatok ellátására. Az önkéntesek jelenleg három különböző helyszínen, napi négy műszakban segédkeznek az árvízvédelemben, újabb önkéntesek jelentkezését a 20/324-7351-es telefonszámon várják - közölte a segélyszervezet pénteken az MTI-vel.

A Máltai Szeretetszolgálat Budapesten egyelőre tartaléklistára tudja fogadni az önkénteseket. Győr és Komárom térségében, valamint a főváros alatti szakaszokon végzendő munkára továbbra is lehet jelentkezni az arviz@maltai.hu e-mail címen.

A karitatív szervezet a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik, legfontosabb feladatai az emberek élelmezésével függnek össze. A győri központ élelmiszer adományokat fogad az Amadé utca 1. szám alatti irodában. A homokzsákok töltésére vagy gátépítésre jelentkező segítőket a katasztrófavédelem egységeihez irányítják - közölte a szeretetszolgálat az MTI-vel.

A Vodafone előfizetői is hozzájárulhatnak a 13670-es adománygyűjtő szám felhívásával vagy SMS küldésével az áradások elleni védekezéshez. A hívás és az üzenetküldés költsége egységesen 250 forint, amelyet a mobilszolgáltató a hívásköltség (15 forint + áfa) levonása után a Vodafone Magyarország Alapítványhoz juttat el. Az alapítvány a beérkező összeget az árvízi védekezésre és a károk helyreállítására fordítja - olvasható az MTI-hez eljuttatott kommünikében.

13:39 - Általános halfogási tilalom a Duna Pest megyei szakaszán

Általános halfogási tilalmat rendelt el a Duna Pest megyei szakaszán és a hozzá tartozó árterületen csütörtökön este 18 órától visszavonásig a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott határozat indoklása szerint a Duna Pest megyei szakaszához tartozó árterületet elöntötte az árvíz. A halfogási tilalom oka részben a katasztrófavédelmi tevékenység, részben a még ívó halállomány, illetve a víz elől menekülő vadállomány zavartalanságának biztosítása.

A határozat meghozatalakor a hivatal figyelembe vette, hogy az árvízvédelmi töltések oldalába szúrt varsakarók gyengítik a töltést és akadályozzák a védelmi munkálatokat. Emellett a III. fokú árvízvédelmi készültség alatt a vízterületen és a part menti töltéseken csökken a halőrzés hatékonysága a közlekedési korlátozások miatt.

13:26 - Szúnyogirtással is segít a győri városüzemeltető társaság

Győr, 2013. június 7., péntek (MTI) - Szúnyogirtással is segíti az árvízi védekezést a győri városüzemeltető társaság a megyeszékhely körzetében fekvő 15 településen - közölte az MTI-vel pénteken a Győr-Szol Zrt.

Ozsvárt Tamás kommunikációs csoportvezető tájékoztatása szerint pénteken délután három órakor megkezdik a vegyszeres gyérítést több mint kétezer hektáron. Ha erre nincsen mód az időjárás miatt, akkor az első adandó alkalommal felszállnak a gépek.

Elmondta: az áradás miatt, illetve az árvíz levonulását követően ugrásszerűen megnő a térségben a szúnyogok száma, így az árvíz miatt veszélyeztetett települések számára nagy segítséget jelent a szúnyogirtás.
A 15 veszélyeztetett település: Győrzámoly, Győrladamér, Győrújfalu, Dunaszeg, Dunaszentpál, Mecsér, Kisbajcs, Szőgye, Nagybajcs, Kunsziget, Vámosszabadi, Vének, Öttevény, Abda, Gönyű.

13:22 - Mosonmagyaróvári polgármester: előzetesen egyeztessen, aki segíteni akar

A segíteni akarók egyeztessenek az illetékes szervekkel, mielőtt megjelennek a gátaknál, hogy erejüket a leghatékonyabban vethessék be - kért mindenkit az MTI-n keresztül pénteken Mosonmagyaróvár polgármestere, országgyűlési képviselője.

Nagy István (Fidesz) hangsúlyozta: "egyeztetés nélkül a jó szándék keserű csalódásba fordulhat át, hiszen ha ott leszünk sokan, ahol a munka már kevés, akkor feleslegesnek fogjuk magunkat érezni, illetve ha nem tudnak a hivatalos szervek a váratlan érkezőkről, akkor az ellátásukról sem tudnak gondoskodni. Ezért így újabb csalódásoknak lesznek kitéve a jó szándékú önkéntesek".

Mint mondta, már most is több ezer önkéntes dolgozik a Dunán és a Mosoni-Dunán levonuló árhullám kezelésén. "A veszély szemmel láthatósága és a hétvége szabadsága is sok embertársunkat fog arra ösztönözni, hogy részt vegyen a védekezésben" - tette hozzá.

A védekezési munkálatok nagysága és veszélyessége miatt a munkálatokat csak jól szervezetten, irányítás mellett lehet végezni - tette hozzá, azt kérve: aki segíteni akar, előbb jelentkezzen a katasztrófavédelem illetékeseinél a 96/529-539 és a 96/215-633 telefonszámon vagy Mosonmagyaróvár polgármesteri hivatalában, munkaidőben a 96/577-800, munkaidőn kívül és hétvégén pedig védelmi munkatársaiknál, a 20/315-4460 vagy a 20/498-5463 telefonon.

12:59 - OMIT: reggel óta átlagosan tíz centivel emelkedett a Duna vízszintje

Reggel óta átlagosan tíz centivel emelkedett a Duna vízszintje - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) péntek déli közleményéből.

A legfrissebb, 11 órai adatok szerint Nagybajcsnál 895 centiméter volt a Duna vízszintje, ami 8 centivel haladja meg a reggel 7 órás adatot. A tetőzést szombat hajnalra várják 910 centiméteren, amelytől felfelé és lefelé 10-10 centivel térhet el a végleges magasság. Nagybajcson már megdőlt a 2002-ben mért addigi legmagasabb, 875 centiméteres vízállás.
Komáromban is megdőlt a 2002-ben mért 802 centiméteres rekord, ott legutóbb 807 centiméterről számoltak be, vagyis 4 óra alatt 10 centivel emelkedett a vízszint. A városban várhatóan vasárnap virradóra 840 centiméteren (plusz-mínusz 10 centiméter) tetőzik a folyó.

Esztergomban vasárnap reggel érheti el a legnagyobb magasságát a Duna, a legfrissebb mérések alapján 805 centiméterrel (plusz-mínusz 10 cm). Esztergomban 2002-ben mérték az eddigi legmagasabb, 771 centiméteres vízállást, pénteken 11 órakor 746 centiméter volt a folyó vízszintje, szemben a reggel 7 órakor mért 736 centivel.

Nagymarosnál a 13 centit emelkedett a víz reggel 7 óra óta, mivel legutóbb 668 centimétert mértek. Ott 740 centiméteres (plusz-mínusz 15 cm) rekord vízállásra számítanak vasárnap este. Az eddigi legmagasabb vízszint 714 centiméter volt, amelyet 2006-ban mértek.

Budapesten délelőtt 11 órakor 795 centiméter volt a Duna vízszintje, ami 11 centivel magasabb a 4 órával korábban mértnél. A fővárosban hétfő hajnalban 885 centiméteren (plusz-mínusz 20 cm) tetőzhet a folyó. A korábbi 860 centiméteres rekordot Budapesten is 2006-ban mérték.

12:51 - Bács-Kiskun megyében mezőgazdasági területek és a bajai Petőfi-sziget van veszélyben

Bács-Kiskun megyében a fővédvonalon belüli mezőgazdasági területek, valamint Baján a Petőfi-sziget kerülhet veszélybe a vártnál magasabb vízállás esetén - mondta Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke pénteken, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatón.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja hangsúlyozta: kérte a kormánytól a veszélyhelyzet kihirdetését, de erről csak később, a Duna budapesti tetőzésének ismeretében születhet döntés.

Kerényi János hangsúlyozta: a katasztrófavédelem álláspontja szerint a fővédvonalak védhetők, emberi élet nem kerülhet veszélybe. Mint mondta, a Dunaegyháza és Dunapataj közötti 40 kilométeres nyári gátról olyan döntés született, hogy megpróbálják megvédeni. Ha a fő védvonalon belül lévő nyári gát átszakad, mintegy hárommilliárd forintos mezőgazdasági kár keletkezhet.

Kiemelte: a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán hajózási tilalmat rendelt el, csak az élelmiszer-szállítás, valamint az élet- és vagyonmentés érdekében lehet hajózni. Még nem rendelték el a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a megyei Duna-szakaszon, de ezt is megteszik a folyó budapesti tetőzése után - fűzte hozzá.

A tervek szerint a bajai Duna-hidat előreláthatóan kedden lezárják, mert a Baja - Bátaszék úton keresztül fognak a vadak menekülni a Gemenci árterületről; súlyos vadkárra lehet számítani.

Tájékoztatása szerint megvan a szükséges állomány a védelmi munkálatok elvégzésére, a közfoglalkoztatottak is a védekezéshez mennek, honvédségi segítséget még nem kértek, de erre is sor kerül.

Farkasinszki Lóránt, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ismertette: a rendkívüli helyzet a folyó 129 kilométer hosszú megyei szakaszát érinti. Az előrejelzések szerint a folyó a megye valamennyi helyén eléri vagy meghaladja a korábban mért legmagasabb szintet.

Beszámolt arról, hogy Baján a Nagy-Pandúr-szigetről péntek reggelig kitelepítették az ott lakókat, majd a nagyobb károk enyhítése érdekében "meggyengítik" a gátat azért, hogy lassan történjen az elárasztás.
Hangsúlyozta: a kritikus pontok megerősítése megtörtént, Dunavecse, Dunaegyháza, Solt és a Harta térségében a nyári gátak védelmére 340 ezer homokszákot kaptak az önkormányzatok.

A katasztrófavédelemben 24-24 órás szolgálatot rendeltek el, s az így felszabadult embereket Kecskemétről is a gátak védelmére rendelték. Kecskemétről 154 embert vezényeltek Pest megyébe, őket bármikor vissza lehet rendelni - tette hozzá.

Farkasinszki Lóránt elmondta: a Duna érintett szakaszán veszélyes üzemek is vannak, ezekben megtették az elővigyázatossági óvintézkedéseket.

12:35 - A 2-es metró szombat reggeltől nem áll meg a Batthyány téren

Az árvízi védekezés miatt a 2-es metró a szombat reggeli üzemkezdettől nem áll meg a Batthyány téren, a szerelvények áthaladnak az állomáson - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

A szentendrei (5-ös) HÉV-ek péntek déltől csak a Margit híd budai hídfőjéig közlekednek, a Batthyány téri végállomásra a Szentlélek térről induló pótlóbuszokkal lehet eljutni.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint szombattól összevont metró- és HÉV-pótlóbuszt indítanak Széll Kálmán tér - Batthyány tér - Margit híd, budai hídfő - Szépvölgyi út - Tímár utca - Szentlélek tér útvonalon. A pótlóbusz jelzése M2-H5 lesz.

12:26 - Ismét az árvízzel sújtott területeken Orbán Viktor

A tatabányai Bridgestone alapkőletételről rögtön visszaindult az árvízzel sújtott területekre Orbán Viktor - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

Délben érkezett meg a kormányfő a veszélyeztetett komáromi partszakaszra, és a nap folyamán várhatóan a Komárom-Esztergom vonalon irányítja a védelmi munkálatokat - mondta Havasi Bertalan, hozzátéve ugyanakkor, hogy a helyszín a helyzet függvényében változhat.
A miniszterelnök péntek reggeli sajtótájékoztatóján azt mondta: mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni. Ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kért mindenkitől.

12:18 - Két és fél ezren védekeznek az Észak-Dunántúlon

Két és fél ezren vesznek részt az árvízi védekezésben az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) működési területén; közülük 292-en a társaság dolgozói, 857 szakembert pedig más vízügyi igazgatóságoktól vezényeltek át.

A védekezés kezdete óta két és fél millió homokzsákot és mintegy tízezer köbméter homokot használtak fel - írták az MTI-hez péntek délelőtt eljuttatott közleményben. Az almásfüzítői vörösiszap-tározó az árvíz idején is folyamatos ellenőrzés alatt áll. Eddig semmilyen rendellenes eseményt nem tapasztaltak.

A közlés szerint a Duna németországi szakaszán az Inn Passau felett leapadt, Schärdingnél már az árhullámot megelőző vízszinteket mérnek. Az alsó-ausztriai szakaszon Kienstocknál a folyó tetőzött, az osztrák adatok szerint már több mint két méter az apadás. Dévénynél a csütörtöki tetőzés óta 21 centit apadt a folyó; a szintje reggel hat órakor 952 centiméteren állt.

A Duna visszaduzzasztó hatása miatt a Marcal és a Mosoni-Duna szintje tovább emelkedik a nap folyamán.

12:07 - A robotrepülők kétóránként ellenőrzik a gátat Tátnál

A honvédség cégei által kifejlesztett robotrepülők kétóránként ellenőrzik a gátakat, a gépek 60-70 kilométeres sebességgel végeznek felderítést - mondta el a gépeket fejlesztő Currus Zrt. vezérigazgatója az Esztergom közelébe települt bázisról telefonon az MTI-nek.

Molnár Attila kifejtette: ha a több kilométeres védvonalat emberekkel kellene figyelni, ötvenméterenként lenne szükség egy-egy megfigyelőre. A robotrepülőgép viszont végigszemlélheti a területet, és jó minőségű, valós idejű képet közvetít, amelyet HD minőségben rögzít is - tette hozzá.

A táti védművek felett legtöbbet a társaság Bora nevű felderítőgépe járőrözik, 200 méteres magasságban. A rögzített felvételeket folyamatosan átadják a vízügy szakembereinek. A Honvédelmi Minisztérium hadiipari cégei a feladatot térítésmentesen hajtják végre.

A vezérigazgató közölte: négyféle robotrepülőt is vittek a helyszínre, de jelenleg a Bora mellett csak egy gyakorlógépet használnak. A bevetés másodlagos célja, hogy ilyen esetekre kialakuljon egy felderítési protokoll, és egy új vészhelyzetben már kidolgozott eljárások álljanak a védekezők rendelkezésére - fogalmazott Molnár Attila.

A HM EI és a HM Currus Zrt. által kifejlesztett robotrepülőket 2012 őszen mutatták be. A gépek beprogramozhatók a különböző feladatokra, felszállás után további irányítást a leszállásig nem igényelnek. Nagy felbontású kamerával vannak felszerelve, amely a HD minőségű felvételeket rögzíti, valamint valós időben továbbítja az operátorközpontba.

11:54 - Áder: heroikus küzdelem folyik a gátakon

Heroikus küzdelem folyik a gátakon - jelentette ki Áder János köztársasági elnök pénteken, miután megtekintette a védekezést a Szigetköz legveszélyeztetettebb területén, Győrújfaluban.

Áder János elmondta: szakemberek közlése szerint akár egy hétig is eltarthat a védekezés, amelynek során nem a gátak magasságáért, hanem azok állékonyságáért folyik a verseny.

Az államfő a védekezésben részt vevők számára utalva azt mondta, "ennyi ember fér fel a gátra".

"A gát magasságával biztosan nem lesz baj", olyan, Nyugat-Európából az elmúlt napokban sugárzott képeket, hogy a töltés koronáján átbukik a víz, Magyarországon nem lehet majd készíteni - fogalmazott.

Áder János hangsúlyozta, hogy megfelelő logisztikával, katonai szervezettséggel folyik a védekezés, az itt dolgozó vízügyi szakemberek és katonák meglehetősen komoly tapasztalatokkal rendelkeznek.

Nem ez az első árvíz, amelyet végigcsinálnak, így szakértelemből, szaktudásból, szorgalomból, nekibuzdulásból, emberi erőfeszítésből, de technikai eszközből sincs hiány - fűzte hozzá.
Az államfő szerint ugyanakkor minden ilyen esetben a "szerencsefaktort" is kalkulálni kell.

"Lehet kritikus helyzet, aki ezt nem mondja, az - azt gondolom -, hibát követ el, megtéveszti az embereket. De pánikra semmi ok nincs, és most a szakemberek azt mondták, hogy úgy érzik, most nyerőre állnak, ezt a csatát meg fogják nyerni" - mondta a köztársasági elnök.

11:53 - Ideiglenesen megszüntetik a forgalomterelést a Szentendrei úton

Az árvíz miatt időszakosan megszüntetik a forgalom elterelését a Szentendrei úton, az aquincumi vasúti hídnál - közölte honlapján Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

A NIF felszólította a kivitelező Aranyhegy Konzorciumot, hogy a Budapest, Északi Vasúti Duna híd - Pilisvörösvár közötti szakaszon zajló vasútfelújítás miatt az aquincumi vasúti hídnál kialakított forgalomterelést és sebességkorlátozást azonnali hatállyal szüntesse meg - olvasható a közleményben. A bontási munkálatokat a vállalkozó már megkezdte, délutánra minden sáv újra járható lesz. Az árvíz levonulásával a terelés a vasúti vonalszakasz átépítése miatt újra életbe lép - tették hozzá.

11:49 - Újabb utakat zártak le Pest megyében

A Duna áradása miatt teljes szélességében lezárták a Letkést Ipolydamásddal, illetve a Tökölt a ráckevei híddal összekötő utat péntek délelőtt – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI–t.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint Letkés és Ipolydamásd között a 1201-es utat a 2-es és a 8-as kilométerszelvény között elöntötte a víz, ugyanilyen okból nem lehet közlekedni mostantól a Tököl déli csücskét a ráckevei híddal összekötő úton.

Pest megyében így már összesen tizenhét helyen van érvényben részleges vagy teljes útzár, többségében a Dunakanyarban - mondta a társaság szóvivője.


11:35 - Nem javult a helyzet az Elbánál, Bécsben és Pozsonyban viszont már apad a Duna

Gátszakadással fenyeget a megáradt Elba Németország számos keleti térségében, miközben az árhullám már az ország északnyugati részéhez közelített pénteken, Bécsben és Pozsonyban viszont már apad a Duna, és Csehországban is csökkent a folyók vízszintje.

A Németországot délkeletről északnyugat felé, 727 kilométer hosszan átszelő Elbán már mindenütt árvízvédelmi készültség van. A folyó déli szakaszán már tetőzött az árhullám, de továbbra is a nyár elején megszokottnál három-négyszer magasabb vízoszlop teszi próbára a gátakat, amelyek számos térségben vészesen feláztak.

Drezdánál, a szászországi fővárosnál a gátak homokzsákokból épített koronája alá csökkent már a vízállás. Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány fővárosánál viszont csütörtök éjjel meghaladta a 2002-ben feljegyzett 672 centiméteres rekordot, és megközelítette a 700 centimétert.

Nem múlt még el a veszély a Duna bajorországi szakaszán sem: a Regensburg és Passau közötti Deggendorf térsége harmadik napja víz alatt áll. A régiót Münchennel összekötő, A92 (E53) jelzésű autópályát megnyitották, de a Németország déli részét az osztrák és a holland határ között átszelő, A3 jelzésű autópálya továbbra is járhatatlan Deggendorfnál.

Lassan, de apadnak már a folyók Csehországban. Miután az Elba csütörtök reggel tetőzött Ústí nad Labemnél és Decínnél, az árhullám átvonult Németországba. Az árvíz azonban továbbra is súlyos gondokat okoz. Péntek reggel Észak-Csehországban továbbra is mintegy 7000 háztartás volt áram nélkül, több mint 1900 gáz nélkül, s rendkívül nehéz a közlekedés a régióban, mert az utak egy része el van öntve, illetve a víz sok helyen megrongálta az utakat.

Prágában fokozatosan rendeződik a helyzet, és pénteken reggel már csak öt metróállomás volt zárva. Ezek megnyitását legkésőbb hétfőre tervezik. A Moldva által elöntött déli külvárosokban azonban változatlanul akadozik a közlekedés, még 47 prágai utca van lezárva a forgalom elől. Országosan péntek reggel még több mint száz közútszakasz volt lezárva.

Ausztriában tovább apadt a Duna péntek reggelre, de főként Bécstől keletre még nem múlt el teljesen az újabb elöntések veszélye. Az osztrák fővárosnál péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a Duna vízállása. Bécstől nyugatra már több helyen megkezdődött a takarítás és az infrastruktúra helyreállítása.

Szlovákiában Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban még árad a Duna, Pozsonynál azonban péntek hajnal óta már apad. Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apadt a Duna és a Morva is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön a késő esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten tetőzött, csaknem fél méterrel meghaladva a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot, és a vízhozama másodpercenként 10 ezer 540 köbméter volt.

A folyók vízszintjének csökkenése mellett Pozsonyban továbbra is érvényben marad a kedden meghirdetett rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség is.

Továbbra is fokozott árvízvédelmi készültség van érvényben hat dél és nyugat-szlovákiai járásban. Ezek közül a pozsonyi, a malackai, a dunaszerdahelyi járásokban, valamint az érsekújvári járás déli részében és a komáromi járásban is várhatóan az egész hétvégén fennmarad a harmadfokú készültség.

Az ár levonulása a Duna szlovákiai szakaszán várhatóan még több napig tart, a helyzetet bonyolíthatja, hogy a meteorológusok pénteken újabb esőzéseket jeleztek az egész ország területére.

A román hatóságok figyelemmel követik a Dunán kialakult helyzetet, de a romániai szakaszon nem számítanak veszélyhelyzetre. Lucia Varga vízügyi kérdésekben illetékes tárca nélküli miniszter szerint jövő hét második felében érheti el a dunai árhullám Romániát, ám a vízhozam nem fogja meghaladni az áprilisban mért másodperenkénti 11 ezer köbméteres értéket.

Az ország keleti részén két ember halálát okozták a zivatarok - közölte pénteken Gabriel Oprea román miniszterelnök-helyettes az árvízveszély miatt összehívott országos irányító törzs ülésén. Egy Vaslui megyei asszonyt a megáradt patak sodorta el, egy Prahova megyei juhász pedig villámcsapásnak esett áldozatul.
Romániában heves esőzések és vih
arok sújtották az utóbbi 24 órában az északkeleti országrészt, ahol rövid idő alatt a lehullott csapadék mennyisége elérte a 40-50 litert négyzetméterenként. Hatszáz hektár mezőgazdasági terület került víz alá, miután a folyók kiléptek medrükből.

11:32 - Kritikus helyzetre készülnek Bátán

A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani - mondták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek pénteken Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

A község ártéren fekvő részéből nagy valószínűséggel 53 embert kell kitelepíteni a napokban - közölte Wéber Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Mint mondta, lakóházakat védő ideiglenes gát megerősítését vasárnapig kell befejezni, a munka során mintegy 60-70 centiméterrel emelik meg a védmű magasságát.

Elmondta: csütörtökön 233-an dolgoztak a folyó Tolna megyei szakaszán zajló megelőző védekezésben, Bátán jelenleg is folyamatos a védekezés; eddig 5760 homokzsákot használtak fel a védművek megerősítésére.
Szólt arról is, hogy az igazgatóság számít önkéntesek munkájára és felajánlásokra. Elsősorban olyan adományokat várnak, amelyekkel a lakosság esetleg károsodó ingóságait pótolhatják - tette hozzá.

Tóth Ferenc Tolna megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: a paksi atomerőművet nem veszélyezteti az árvíz, mivel az erőmű természetes magaslaton áll, és a gátrendszer az eddig mért legmagasabb vízszint felett egy méterrel is teljes védelmet nyújt.

Hozzátette: a Tolna megyei védelmi bizottság a Gemencből az áradás elől menekülő vadállomány védelme érdekében sebesség- és forgalomkorlátozást rendelt az 55-ös úton Baja és Pörböly között.
Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy az árhullám várhatóan hétfőn ér Dunaföldvárra, és az eddigi legnagyobb vízállást körülbelül 30 centiméterrel meghaladó vízszinten tetőzik a Tolna megyei szakaszon. A Duna kiépített védelmi vonala Tolna megyében a legnagyobb vízállásnál egy méterrel magasabb, így biztosan nem kell homokzsákokkal védekezni - tette hozzá.
Báta mellett Bölcskén egy lakóházat kell ideiglenes gáttal védeni az árvíztől, Pakson pedig várhatóan a csapadékvizet kell szivattyúzni majd a gát szintje alatt lévő területekről - tette hozzá.

A vízügyi szakember kitért arra is, hogy a védművek megerősítését célzó Duna-projekt kivitelezését az áradás idejére felfüggesztették, megbontott, nyitott töltés jelenleg sehol nincs.

A korábban becsültnél elhúzódóbb lesz az árhullám Tolnában, ahol naponta mintegy fél méterrel emelkedik a folyó vízszintje - közölte.

Paksnál, ahol 2006-ban 872 centiméterrel tetőzött a Duna, és most 900 centiméteres vízszintre számítanak, péntek reggel 710 centimétert mértek.
A Sió-árvízkapunál, ahol a 2006-os, 1227 centiméteres vízszintet 33 centivel meghaladó tetőzést várnak, péntek reggel 1090 centiméter volt a folyó vízszintje.

A Duna Tolna megyei szakaszán jelenleg másodfokú árvízvédelmi készültség van, ami azt jelenti, hogy folyamatos figyelő, jelentő szolgálatot látnak el, és felkészülnek a védekezésre.

11:25 - Tetőzés előtt, rekordmagasságú víz a Dunán

Nagybajcsnál és Komáromnál péntek délelőttre a Duna szintje meghaladta az eddigi legnagyobb vízmagasságot, és még nem tetőzik a folyó. Jelenleg csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. Áder János köztársasági elnök szerint szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés. Orbán Viktor kormányfő szerint, mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni, ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kért mindenkitől.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapja szerint pénteken 10 órakor Komáromnál már 805 centiméteres vízszintet mértek. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek. Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja, amely szintén 2002 óta 875 centiméter volt. Itt péntek délelőtt 10 órakor már 893 centiméter volt a folyó vízszintje.

Esztergomnál 746 centimétert mértek legutóbb, Budapestnél 792 centiméter volt a vízállás. Esztergomnál mostanáig szintén a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint, itt azóta 771 centiméter a rekord. Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása.

Előbb kezdődött, szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés - mondta Áder János köztársasági elnök Mecsér határában a töltésnél pénteken újságíróknak. Megjegyezte, mivel a védműveket a történelmi vízállásnál egy méterrel magasabbra kell építeni, ez az új feladatokat is megmutatja. Ez nem kevés pénzbe kerül majd, de nem kerülhető el - értékelte a köztársasági elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek kora reggel Győrben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a legnagyobb erőkkel most Győrújfalu térségében kell dolgozni, a községnél ugyanis megcsúszott a rézsű, de sikerült visszaépíteni a gátat. Győr-Moson-Sopronban nyolc településen folynak munkálatok, és eddig 25 embert telepítettek ki a megyében. A szomszédos Komárom-Esztergomban - ahonnan 38 embert telepítettek ki - két elzárt település van, Dömös és Pilismarót, és felkészültek arra is, ha esetleg el kell szállítani a betegeket a komáromi kórházból. Pest megyében egy község megközelíthetetlen.

Orbán Viktor szólt arról is: elrendelte, hogy a védekezési feladatok irányítását a vezényelt katasztrófavédelmi tisztek vegyék át a veszélyeztetett településeken az eddig egyébként kiválóan teljesítő polgármesterektől, de őket is vonják be a munkálatokba.

A kormányfő szerint, mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni, ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kért mindenkitől.
Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 4179 katona kilenc árvízi helyszínen dolgozik, további 5454-en pedig tartalékban vannak.

A Magyar Honvédség pénteken is csaknem ezer önkéntes tartalékos katonát vonultat be az árvízi védekezéshez - jelentette be Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök.

Az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt. szolgáltatás- és környezetvédelmi vezetője péntek reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Esztergom térségében minden érintett településen biztosított az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés, a Prímás-szigeten található parti szűrésű kutak a várható vízállásrekord ellenére is biztonságban vannak.

Kilenc méter körüli vízszintre számítanak vasárnap vagy hétfőn a közúton már megközelíthetetlen Kisorosziban, ezért pénteken újabb 20 centiméterrel, 920-ra emelik a gát magasságát - közölte a község polgármestere péntek reggel az MTI-vel.

Pest megyében eddig 710 600 homokzsákot építettek be a töltések, védvonalak magasítására, megerősítésére - közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem pénteken. Szentendrén 7 órakor a Duna elérte a mobil árvízvédelmi fal alját, a Dunakorzót lezárták az autós forgalom elől.
Csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) reggel az MTI-t.
A közlemény szerint rendkívüli védekezésre 191 kilométeren van szükség Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Mosoni-Duna mentén, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén a Duna menti állami védvonalakon.

Folyamatosan hagyják el otthonaikat a Duna leányfalui hullámterében élők, miután a 95 érintett ingatlan tulajdonosa csütörtökön megkapta a kitelepítési határozatot. Az intézkedés 296 embert érint, négyen nem akarnak távozni, az önkormányzat valószínűleg segítséget kér kilakoltatásukhoz - közölte Nyíri Csaba helyi polgármester.

A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani - mondták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek pénteken Szekszárdon.

11:22 - Baja környékén nem lesz áram

A Dunán levonuló árhullám miatt Baja környékén több helyen szünetelni fog az áramszolgáltatás - tájékoztatta az EDF-Démász péntek délelőtt az MTI-t.

A szolgáltató közleménye szerint várhatóan Hartán a Duna-szigeti ingatlanokat, Foktő, Meszes, Sükösd, Ósükösd térségét, Érsekcsanádon a Révcsárda, valamint a Duna menti ingatlanok töltés és a vízpart közötti részét érinti a korlátozás.

A Duna várhatóan elönti Baján a Méhész-fok, a Dunafürdő, a Nagy-Pandúr sziget és a Petőfi sziget környékét, a szeremlei vadászházat, Dunafalván a Duna menti zártkerteket, Újmohácson pedig a vízparti ingatlanokat, emiatt az ár levonulásáig azokon a területeken sem lesz áram.

Az EDF-Démász a szolgáltatás szüneteltetéséről plakátokon és a polgármesteri hivatalokon keresztül is értesíti az érintett fogyasztókat - írták a közleményben.

11:05 - Tarlós: hétfőn 895 centiméter körül várják a tetőzést, megvédhető a főváros

Budapesten 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost - mondta a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarlós István közölte: a Római-parton negyven árvízvédelmi kaput már bezártak, pénteken még hármat zárnak be, tízezer köbméter agyagmaggal megtámasztották a töltés talpát, a csillaghegyi kitelepítés valószínűsége minimális, de arra is fel kell készülni.

A Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni, bár belvízre számítani kell a sziget belsejében - mondta Tarlós István, hozzátéve: éjjel-nappal több százan dolgoznak a helyszínen, civilek már nem mehetnek be, eddig 500 ezer homokzsákot építettek be.

11:03 - Négy dunabogdányi utca lakói kerülhetnek közvetlen veszélybe

Négy utca körülbelül 300 lakójának küldött értesítést Dunabogdány önkormányzata arról, hogy ha a Duna elöntéssel fenyegetné ezt a területet, vasárnap ki kell költözniük – tájékoztatta a község polgármestere péntek délelőtt az MTI–t.

Pályi Gyula (Fidesz) elmondta, hogy a több mint 3200 lakosú településen nyolcvan százalékban készültek el a védművek, a gát mögötti kutak, lefolyók, pincelejáratok "körbeépítéséhez" most kezdenek hozzá. A munkához 15 ezer zsákot töltenek meg. A fő védvonalon eddig 80 ezer homokzsákot használtak fel.

Közölte: jelenleg négyszázan dolgoznak a gátakon, közülük sokan távolabbról jöttek. A Mazsihisz 30 önkéntese nemrég egy busszal érkezett, ők egy ellennyomó gát építésében vesznek részt.

A község mentén a Duna vízszintje várhatóan még egy métert emelkedik – tette hozzá a polgármester.

10:58 - Másfél ezren dolgoztak éjjel a gátakon Komárom-Esztergom megyében

Komárom-Esztergom megyében minden veszélyeztetett helyszínen folyamatos a védekezés, péntekre virradó éjjel másfél ezren dolgoztak a gátakon - tájékoztatta Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság vezetője az MTI-t.

Péntek reggel közölte: Komáromnál a honvédség továbbra is nagy erőkkel végzi a védmű kiépítését, magasítását a vízügyi igazgatóság irányításával. A vasútállomáson az elmúlt néhány órában megközelítőleg 24 ezer zsákot töltöttek meg.

Az Által-ér Dunaalmás felőli részén homokzsákokkal erősítik meg a partfalat. Neszmélyen az éjszaka folyamán egy helyen meggyengült a gát, de több mint száz önkéntes és tűzoltó segítségével sikerült megerősíteni.
Esztergomban a védekezésben pénteken a Turul mentőcsoport és az esztergomi középiskolák tanulói is segítenek. A védművek állnak, állapotuk jó, de megerősítik azokat is. A Széchenyi téren homokzsákokat osztanak azoknak a lakóknak, akik ezt kérik.

Pilismarót és Dömös továbbra sem közelíthető meg a 11-es útról, de erdei utakon Dobogókő felől elérhető, a pilismaróti és dömösi helyközi járatok nem közlekednek.

Táton egy helyen újabb gátrészt alakítanak ki, ebben a honvédség segít, önkéntesekkel megerősítve. Csütörtöktől a Tatai Környezetvédelmi Zrt. óránként ellenőrzi az almásfüzitői VII-es számú vörösiszap-tározót, amelyen továbbra sincs nyoma sérülésnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Heves, Békés és Hajdú megyéből érkezett tűzoltók Pilismaróton, Komáromban, Esztergomban, Dunaalmáson és Nyergesújfalun dolgoznak. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltószakképzésen részt vevő hallgatói péntek délelőtt érkeznek meg Pilismarótra a gátakat erősíteni.

10:50 - ÁNTSZ: ajánlatos előre összekészíteni a sürgősségi csomagot

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt ajánlja, hogy azok, akik olyan településen laknak, ahol kitelepítés várható, készítsék előre el a sürgősségi csomagot. A váltóruházat és a tisztálkodási szerek mellett nem szabad megfeledkezni az állandóan szedett gyógyszerekről, a csecsemőknek tápszerről, ruházatról, pelenkáról.

Az országos tiszti főgyógyszerész ajánlása alapján az állandóan, rendszeresen szedett gyógyszerek mindig legyenek kézközelben, abban a táskában, amelyet veszély esetén is maguknál tartanak, kiemelt figyelemmel a vérnyomáscsökkentőre, az asztma elleni, pszichiátriai betegségek esetén szedett gyógyszerekre, a cukorbetegség és a szívbetegség gyógyszereire, a véralvadásgátlókra.

A gyermek gyógyszereit is időben érdemes kikészíteni, a láz- és fájdalomcsillapító, köhögéscsökkentő, hasmenés elleni gyógyszer, babakenőcs, babaápolási cikkek, sebfertőtlenítő mindenképpen legyen a csomagban. A csecsemők, kisgyermekek részére legyen gyógytápszer, speciális tápszer, emellett ne feledkezzenek meg a kisgyermek kedvenc játékáról, ha van, cumijáról, cumisüvegéről, bilijéről. Fontos a pelenka biztosítása; a tárolásnál vegyék figyelembe, hogy a pelenkát ne érje víz.

A gyógyászati segédeszközöknél fokozottan figyeljenek a tárolásra, szükség esetén vigyék magukkal, ilyen lehet például a bot, a járókeret, a fásli, a lázmérő, a speciális kötszer a sebek átkötésére. A gyógyszerek tárolásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy víz ne érje őket.

Ajánlatos kézfertőtlenítő szerekről és egyéb fertőtlenítőkről gondoskodni, és az állandóan használt szemüveget is tartsák maguknál - hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ.

10:47 - Soltész Miklós: a nemzeti adománygyűjtő vonalon gyűjtenek

Éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A csatlakozott humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi felújításokra hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni a 1357-es vonalon.

Soltész Miklós ismertette: a munkáját szerdán kezdő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács első döntései között szerepelt a nemzeti összefogás számlaszámának elindítása, amelyen péntek reggel 18 732 822 forint volt. A számlára továbbra is várják a támogatásokat, és amelyre már külföldről is lehet utalni.

Giró-Szász András kormányszóvivő az aktuális helyzetet ismertetve azt mondta: most már biztosan tudható, hogy a valaha volt legnagyobb árvízzel kell szembenézni Magyarországon, ezért a legrosszabb forgatókönyveket is figyelembe kell venni, ez alapján dolgozta ki a kormány, a kormányzati koordinációs bizottság az irányításhoz, a védekezéshez szükséges intézkedéseket. Ezek mellett minden eddiginél nagyobb összefogásra is szükség van - tette hozzá.

A fél tízkor tartott kormányszóvivői tájékoztatón az aktuális adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: Nagybajcs térségében 887 centiméteres a vízállás, itt a tetőzést, 20 centiméterrel magasabb vízszintet szombat reggelre várják. Ez az érték 25 centiméterrel nagyobb, mint az eddig mért legnagyobb vízszint.

Komárom térségében 8 méter körüli a vízállás, 830 centiméterre várják a tetőzést, ami ugyancsak mintegy 25 centiméterrel magasabb az eddig mért legmagasabb értéknél.

Esztergomnál 736 centiméter a vízállás, a tetőzést 8 méter körülire várják. Nagymarosnál 655 centiméter, ami 740 centiméter lehet.
Budapesten jelenleg 785 centiméter a vízállás, ami plusz-mínusz 20 centiméter eltéréssel 885 centiméter lehet.

A kormányszóvivő ismertette azt is, hogy jelenleg 760 kilométeren folyik árvízvédelmi védekezés, ebből 390 kilométeren elsőfokú, 114 kilométeren másodfokú és 62 kilométeren harmadfokú a védekezés. Rendkívüli védekezés van 191 kilométer hosszan Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyékben, valamint Budapest bizonyos területein.
Szintén ezekből a megyékből kellett kitelepíteni összesen 554 embert, Győr-Moson-Sopronból három településről 25 embert, Komárom-Esztergomból két településről 38-at, Pest megyében hét településről 331 embert, míg a főváros két kerületéből 160 embert.

Jelenleg a gátakon összesen 17 627 ember védekezik.

Giró-Szász András arra hívta fel a figyelmet, hogy a védekezésben részt vevők és az irányítók arra kérik a rémhírterjesztőket, tiszteljék meg őket azzal, hogy munkájukat nem nehezítik. Hangsúlyozta: minden eszköz, terv készen áll arra, hogy a Magyarországot ért árvízhelyzetet megfelelő módon kezeljék az illetékes szervek az érintett megyékben és összességében az egész országban.

10:44 - Komáromnál is rekordot döntött a Duna vízállása

Pénteken délelőtt Komáromnál is rekordot döntött a Duna vízállása.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapja szerint pénteken 10 órakor Komáromnál már 805 centiméteres vízszintet mértek. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek.
Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja, amely - szintén 2002-ben - 875 centiméter volt. Itt pénteken délelőtt a folyó 10 órakor már 893 centiméteren volt.

Esztergomnál 746 centimétert mértek legutóbb, Budapestnél 792 centiméter volt a vízállás. Esztergomnál mostanáig szintén a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint, itt azóta 771 centiméter a rekord. Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása.

10:36 - Százötven szabolcsi tűzoltó indul segíteni Komáromba

Százötvenkét tűzoltó indult el Szabolcs-Szatmár-Beregből Komárom-Esztergom megyébe segíteni az árvízi védekezést - közölte honlapján a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság pénteken.

A katasztrófavédelmi főigazgató utasítása alapján a megyéből egy terepjáróval, egy platós tehergépjárművel és négy autóbusszal indultak útnak a hivatásos tűzoltók Komáromba a védekezés támogatására - olvasható a honlapon.

A katasztrófavédelmi igazgatóság Nyírség mentőcsoportja már bekapcsolódott a védekezésbe, az alakulat csütörtökön utazott Komárom-Esztergom megyébe. A 26 tagú csapat két vezetés-irányítási, hét kutatás-mentési, tizenöt kárfelszámolási és két logisztikai feladatokra kiképzett szakemberből áll. A mentőcsoport tavaly nemzetközi minősítést szerzett árvízi védekezési, vízi mentői, valamint búvár-kutatói szakterületen.
A szabolcsi szervezet állományából rajtuk kívül hat szakember szerdától a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozó váci katasztrófavédelmi kirendeltség munkáját segíti az árvíz elleni védekezésben.

10:34 - Két ember halálát okozta az ítéletidő Romániában

Két ember halálát okozták a zivatarok Romániában - közölte pénteken Gabriel Oprea román miniszterelnök-helyettes az árvízveszély miatt összehívott országos irányító törzs ülésén.

Egy Vaslui megyei asszonyt a megáradt patak sodorta el, egy Prahova megyei juhász pedig villámcsapásnak esett áldozatul.

Romániában heves esőzések és viharok sújtották az utóbbi 24 órában az északkeleti országrészt, ahol rövid idő alatt a lehullott csapadék mennyisége elérte a 40-50 litert négyzetméterenként. Hatszáz hektár mezőgazdasági terület került víz alá, miután a folyók kiléptek medrükből.

A moldvai folyókon szombat reggelig meghosszabbították az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, a vízügyi szakemberek szerint azonban csak a kisebb folyók, hegyi patakok okozhatnak gondot egy-egy kiadós zivatar után.

A román hatóságok figyelemmel követik a Dunán kialakult helyzetet, de a romániai szakaszon nem számítanak veszélyhelyzetre. Lucia Varga vízügyi kérdésekben illetékes tárca nélküli miniszter szerint jövő hét második felében érheti el a dunai árhullám Romániát, ám a vízhozam nem fogja meghaladni az áprilisban mért másodperenkénti 11 ezer köbméteres értéket.

10:27 - Kritikus helyzetre készülnek Bátán

A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani - mondták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek pénteken Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

A község ártéren fekvő részéből nagy valószínűséggel 53 embert kell kitelepíteni a napokban - közölte Wéber Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

10:26 - Soltész Miklós: a nemzeti adománygyűjtő vonalon gyűjtenek

Éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi felújításokra hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni a 1357-es vonalon.

Soltész Miklós ismertette: a munkáját szerdán kezdő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács első döntései között szerepelt a nemzeti összefogás számlaszámának elindítása, amelyen péntek reggel 18 732 822 forint volt.

10:13 - ÁNTSZ: zavartalan a gyógyszerellátás a veszélyeztetett településeken

Amennyiben szükséges, a mentésben részt vevő hatóságok segítenek eljuttatni a gyógyszereket a vízzel körbezárt településekre - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a megyei tisztifőgyógyszerészek, illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek arra kérték az árvízzel fenyegetetett településeken működő gyógyszertárakat, hogy a szokásosnál nagyobb készletet rendeljenek láz- és fájdalomcsillapítókból, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekből, valamint a gyakrabban keresett inzulinkészítményekből is.

A megyei tisztifőgyógyszerészek arra kérték a gyógyszertárvezetőket, kiemelten a Duna által veszélyeztetett megyéket, hogy a gondoskodjanak a gyógyszerellátáshoz szükséges biztonságos gyógyszerkészletről, és haladéktalanul jelentsék az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) gyógyszerészeti főosztályának, ha a gyógyszertárat bármilyen rendkívüli esemény érinti.

Az ÁNTSZ közölte azt is, a gyógyszer-nagykereskedők minden megrendelést azonnal teljesítenek; ha nem tudnak bejutni valamelyik településre, a mentésben részt vevő hatóságok segítségét kérik.
A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint az OTH jelenleg mintegy négyezer adag gamma-globulinnal rendelkezik, amely a hepatitis A fertőzés megelőzésére szolgál. Egy esetleges vírusos megbetegedés esetén elsősorban a beteg környezetében lévőket kell ellátni. Szükség esetén az oltóanyagok a központi raktárból 24 órán belül eljutnak az érintettekhez, de a jelenlegi járványügyi helyzet az akut felhasználást nem indokolja - hangsúlyozták.

Az Országos Epidemiológia Központ egy multifunkciós mobil fertőtlenítő géppel rendelkezik, amely elsősorban zárt terekben alkalmazható, szükség esetén bevethető - írták a közleményben.

Az ÁNTSZ ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy árvíz idején fokozottan figyelni kell az általános higiénés szabályok betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, különösen evés, adott esetben cigarettázás előtt, a sebeket pedig minél előbb, megfelelően el kell látni a fertőzésveszély csökkentése miatt.

09:55 - Újabb korlátozások a vasúti közlekedésben

A Duna áradása miatt újabb korlátozásokat vezetnek be a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon - közölte a Mávinform péntek reggel az MTI-vel.

Almásfüzitő és Komárom között a lezárt vágány melletti másik vágányon óránkénti 20 kilométerre korlátozták a sebességet, emiatt várhatóan 25-30 perces késésre kell számítaniuk a Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A további késések és torlódások elkerülése érdekében a Budapestről induló, Komáromig közlekedő személyvonatok csak Almásfüzitőig járnak, és onnan is indulnak vissza a fővárosba. Almásfüzitő és Komárom között gyorsvonatok viszik az utasokat, amelyek megállnak azokon az állomásokon is, ahol eddig csak a személyvonatok álltak meg.

09:26 - Mindenkinek ki kell költöznie Leányfalu hullámteréből

Folyamatosan hagyják el otthonaikat a Duna leányfalui hullámterében élők, miután a 95 érintett ingatlan tulajdonosa csütörtökön megkapta a kitelepítési határozatot – közölte a község polgármestere péntek reggel az MTI–vel.

Nyíri Csaba (független) elmondta, hogy az intézkedés 296 embert érint, a házak egy része nyaraló. Sokan a felhívást követően megkezdték a költözést, néhány embert a legveszélyeztetettebb ingatlanokból a lehető leghamarabb kiköltöztettek. A katasztrófavédelem felmérése szerint éjfélkor már csak 94-en voltak a hullámtérben.
Négyen nem akarnak távozni, az önkormányzat valószínűleg segítséget kér kilakoltatásukhoz - tette hozzá a polgármester.
Nyíri Csaba közlése szerint eddig 38 érintett igényelt elhelyezést, mindannyiukat a Móricz Zsigmond általános iskola tornacsarnokában szállásolják el. A község a 11-es főútra összpontosítja az árvízi védekezést, mivel 2006-ban Tahi és Leányfalu között a Duna (714 centiméteres vízszintnél) itt csapott át az úton.
Nagyon fontos a Tildy Zoltán-híd védelme, és figyelnek a Szentendre irányában felépített három nyúlgát állapotára is – mondta.
A település folyamatos "szintezésében", a gátak magasságának meghatározásában vízügyes és katasztrófavédelmi szakemberek segítenek, a gátakon folyamatosan dolgoznak, a munkába déltől nyolcvan tűzoltó is bekapcsolódik 24 órás váltásban – tette hozzá Leányfalu polgármestere.

09:25 - Kora délutánig erősítik a gátat Győrújfalunál

Kora délutánig erősítik, aztán tovább magasítják a Mosoni-Duna gátját Győrújfalunál - közölte a helyszínen az MTI-vel a védekezés katonai parancsnoka pénteken.

Szabó Ferenc mérnök ezredes elmondta: 300 katona, 40-50 vízügyi dolgozó, a katasztrófavédelem 200 munkatársa, legalább 100 önkéntes és számos speciális gép mellett 3 helikopter is részt vesz a munkálatokban. Utóbbiak mintegy 1 tonnás kötegekbe rendezett homokzsákokat szállítanak a gáthoz.
A csütörtök kora esti után péntek hajnalban ismét kisebb gátcsúszást észleltek, ennek támasztásán, megerősítésén dolgoznak - tájékoztatott Szabó Ferenc.
Azt mondta, a folyó szintje jelenleg mintegy 80 centiméterrel van a gáté alatt.
Hozzátette, a vízügyi szakemberek azt várják, hogy este 10 és hajnali 2 óra között tetőzik a Duna Nagybajcsnál, ezt követően kezd a víz visszaduzzadni a Mosoni-Dunába.

09:12 - Áder: szervezettebb a korábbinál a védekezés

Mecsér, 2013. június 7., péntek (MTI) - Előbb kezdődött, szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés - mondta Áder János köztársasági elnök Mecsér határában a töltésnél pénteken újságíróknak.

Az államfő arról beszélt, hogy ha a következő napokban nem lesz esőzés, akkor Magyarországról a médiának nem kell olyan tragikus képeket közvetítenie, mint az elmúlt napokban nyugatról.

Áder János kiemelte, örömmel látta, hogy az emberek összefognak a bajban, van aki saját erejével, van aki munkagéppel, de "az összefogás számos apró, megható jelét lehet tapasztalni"; van aki ételt vagy egy liter bort hoz a védekezőknek.
Szavai szerint a munkálatok során mindent megtettek, ami emberileg, szakmailag lehetséges. Hozzátette: nálunk gazdagabb országokban sem feltétlenül tudtak megbirkózni a félévezrede nem látott víztömeggel.
Áder János arról is beszélt, hogy a gyors áradáshoz hasonlóan komoly problémákat okozhat a hirtelen apadás és annak a meglazult töltéseket károsító, szívó hatása.

Megjegyezte, mivel a védműveket a történelmi vízállásnál egy méterrel magasabbra kell építeni, ez az új feladatokat is megmutatja. Ez nem kevés pénzbe kerül majd, de nem kerülhető el - értékelte a köztársasági elnök.

09:10 - Csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Magyarországon - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) péntek reggel az MTI-t.

A közlemény szerint rendkívüli védekezésre 191 kilométeren van szükség Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Mosoni-Duna mentén, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén a Duna menti állami védvonalakon.

Harmadfokú készültség 62 kilométeren, a Rába győr-árpási, győr-koroncói szakaszán, a Marcal győr-koroncói, valamint a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán van.

Másodfokú a védekezés 114 kilométeren, a Duna Budapest alatti szakaszán, a jobb parton Adonyig, a bal parton Soltig.

Elsőfokú védekezés 392 kilométeren, a Dunán Dunaföldvártól a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, valamint a Zagyva középső szakaszán Szentlőrinckáta és Hatvan között, továbbá a mátraverebélyi tározónál van érvényben.

A legfrissebb, péntek reggel 7 órai adatok szerint Nagybajcsnál 887 centiméter volt a Duna vízszintje. A tetőzést szombat reggelre várják 900 centiméteren, amelytől felfelé és lefelé 10-10 centivel térhet el a végleges magasság. Nagybajcson már megdőlt a 2002-ben mért addigi legmagasabb, 875 centiméteres vízállás.

Komáromban 5 centi hiányzik a 2002-ben mért 802 centiméteres rekordhoz. Ott várhatóan vasárnap hajnalban 830 centiméteren (plusz-mínusz 10 centiméter) tetőzik a folyó.

Esztergomban vasárnap napközben érheti el a legnagyobb magasságát a Duna, a legfrissebb mérések alapján 795 centiméterrel (plusz-mínusz 15 cm). Esztergomban 2002-ben mérték az eddigi legmagasabb, 771 centiméteres vízállást, péntek reggel 7 órakor 736 centiméter volt a folyó vízszintje.

Nagymarosnál 655 centimétert mértek legutóbb, és 740 centiméteres (plusz-mínusz 15 cm) rekord vízállásra számítanak hétfő hajnalban. Várhatóan ott is megdől az eddigi, 2006-ban mért 714 centiméteres rekord.
Budapesten reggel 7 órakor 784 centiméter volt a Duna vízszintje. A fővárosban hétfő reggel 885 centiméteren (plusz-mínusz 20 cm) tetőzhet a folyó. A korábbi 860 centiméteres rekordot 2006-ban mérték.

08:52 - Újabb német tartományokat fenyeget az Elba árhulláma

Gátszakadással fenyeget a megáradt Elba Németország számos keleti térségében, miközben az árhullám már az ország északnyugati részéhez közelít pénteken.

A Németországot délkeletről északnyugat felé, 727 kilométer hosszan átszelő folyón már mindenütt árvízvédelmi készültség van. A folyó felső szakaszán már tetőzött az árhullám, de továbbra is a nyár elején megszokottnál három-négyszer magasabb vízoszlop teszi próbára a gátakat, amelyek számos térségben vészesen feláztak.

Drezdánál, a szászországi fővárosnál a gátak homokzsákokból épített koronája alá csökkent már a vízállás. Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány fővárosánál viszont csütörtök éjjel meghaladta a 2002-ben feljegyzett 672 centiméteres rekordot, és megközelítette a 700 centimétert. A tetőzés itt vasárnapra várható.

A hét végén Schleswig-Holstein, Meckelnburg-Elő-Pomeránia és Alsószászország tartományban dönthet rekordokat az Elba vízállása.
Nem múlt még el a veszély a Duna bajorországi szakaszán sem: a Regensburg és Passau közötti Deggendorf térsége harmadik napja víz alatt áll. A régiót Münchennel összekötő, A92 (E53) jelzésű autópályát megnyitották, de a Németország déli részét az osztrák és a holland határ között átszelő, A3 jelzésű autópálya továbbra is járhatatlan Deggendorfnál.

A mezőgazdasági tárca első becslése szerint az árvíz Németországban eddig 335 ezer hektáron, a teljes termőterület 2 százalékán okozott károkat, összesen nagyjából 173 millió euró értékben.

A belügyminisztérium összesítése szerint csütörtökön országszerte 85 ezer tűzoltó, katasztrófavédelmis, katona és segélyszervezeti dolgozó vett részt az árvízi védekezésben, több tízezer önkéntes mellett.

08:42 - Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe Szentendrén

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe Szentendrén péntek hajnali három órakor - közölte a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Kádár Kristóf elmondta, hogy reggel 7 órakor a Duna elérte a mobil árvízvédelmi fal alját. Az akadálymentes anyagmozgatás érdekében a Dunakorzót lezárták az autós forgalom elől - tette hozzá.

08:20 - Orbán: a legrosszabbra is fel kell készülni

Orbán: a legrosszabbra is fel kell készülni

Győr, 2013. június 7., péntek (MTI) - A miniszterelnök szerint mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni.

"Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de sajnos nem sikerült": a határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás feletti vízszintet mértek a folyón, amely még árad - mondta Orbán Viktor péntek reggeli győri sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje.
A legrosszabbra is fel kell készülni - jelentette ki a kormányfő, aki ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kért mindenkitől.
Közölte azt is, hogy a legnagyobb erőkkel most Győrújfalu térségében kell dolgozni, a községnél ugyanis megcsúszott a rézsű, de sikerült visszaépíteni a gátat.
Győr-Moson-Sopronban nyolc településen folynak munkálatok, és eddig 25 embert telepítettek ki a megyében. A szomszédos Komárom-Esztergomban - ahonnan 38 embert telepítettek ki - két elzárt település van, Dömös és Pilismarót, és felkészültek arra is, ha esetleg el kell szállítani a betegeket a komáromi kórházból.
Pest megyében egy község megközelíthetetlen, Kisoroszi, és 21 településen zajlik a védekezés, amely Budapesten is rendben halad - közölte a miniszterelnök. Beszámolt egyúttal arról, hogy első fokú árvízi védekezés 305, másodfokú 199, harmadfokú 63 kilométeren zajlik, rendkívüli helyzet pedig 191 kilométeren van.
Orbán Viktor szólt arról is: elrendelte, hogy a védekezési feladatok irányítását a vezényelt katasztrófavédelmi tisztek vegyék át a veszélyeztetett településeken az eddig egyébként kiválóan teljesítő polgármesterektől, de őket is vonják be a munkálatokba.
A miniszterelnök a jó hírek közé sorolta, hogy eddig nem történt személyi sérülés, a munkálatok fegyelmezetten zajlanak, ütemesen halad a gátak megerősítése, a kitelepítési terveket folyamatosan aktualizálják, és sem Ausztriában, sem Németországban nem esik az eső, csapadék a hétvégéig sem várható, így az árhullám levonulását újabb eső nem befolyásolja.
Az egyetlen negatív jelenségnek a rémhírterjesztést nevezte, majd azt kérte, hogy az emberek ne üljenek fel semmilyen rémhírnek, az állam pontos tájékoztatást ad mindenről.
Végül elmondta, hogy büntetés-végrehajtási intézetekből is rendeltek ki embereket a gátakra.
A tájékoztatón Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató is felhívta a figyelmet arra, hogy Nagybajcsnál a Duna szintje meghaladta az eddigi legnagyobb vízmagasságot, és még nem tetőzik a folyó.
Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 4179 katona kilenc árvízi helyszínen dolgozik, további 5454-en pedig tartalékban vannak. Eddig 426 technikai eszközt vontak be a védekezésbe, köztük deszantos rohamcsónakokat, helikoptereket, felderítő, pilóta nélküli repülőgépeket és más munkagépeket.
08:04 - Apadnak a folyók Csehországban

Lassan, de apadnak már a folyók Csehországban. Miután az Elba csütörtök reggel tetőzött Ústí nad Labemnél és Decínnél, az árhullám péntekre átvonult Németországba.

Az árvíz azonban továbbra is súlyos gondokat okoz. Péntek reggel Észak-Csehországban továbbra is mintegy 7000 háztartás volt áram nélkül, több mint 1900 gáz nélkül, s rendkívül nehéz a közlekedés a régióban, mert az utak egy része el van öntve, illetve a víz sok helyen megrongálta az utakat. Akadozik a vasúti közlekedés is, késnek a vonatok.

Az országos tisztiorvosi szolgálat jelentése szerint komoly probléma, hogy 34 ezer ember ivóvíz nélkül maradt. Az árvíz következtében a folyók mentén mintegy 900 vízkiemelő kút és 80 vízvezeték rongálódott meg. Ezeket ki kell tisztítani és fertőtleníteni kell, ami még napokat vesz igénybe. A hatóságok palackozott vízzel és lajtos kocsikkal segítik ki az ivóvíz nélkül maradt települések lakosait.

Prágában fokozatosan rendeződik a helyzet, és pénteken reggel már csak öt metróállomás volt zárva. Ezek megnyitását legkésőbb hétfőre tervezik. A Moldva által elöntött déli külvárosokban azonban változatlanul akadozik a közlekedés, még 47 prágai utca van lezárva a forgalom elől.
Országosan péntek reggel még több mint száz közútszakasz volt lezárva. A cseh posta azt jelentette, hogy országszerte 25 hivatala tart még zárva az árvíz okozta problémák miatt.

Mindenütt megkezdődött a kárfelmérés, de ennek eredményeire csak néhány nap múlva lehet számítani. A cseh kormányhivatal bejelentette, hogy az árvíz utáni helyzet rendezéséhez válságkezelési kézikönyvet állított össze, amelyben az összes szükséges információ megtalálható. A kézikönyvet péntek estig minden érintett önkormányzathoz eljuttatják.
A cseh kormány már szerdán néhány milliárd koronás segélyt hagyott jóvá az árvízkárok helyreállítására. A humanitárius szervezetek is gyűjtéseket indítottak a bajba jutottak megsegítésére. A lakosság ezekre a számlákra péntek reggelig mintegy 20 millió koronát (mintegy 240 millió forint) utalt át.

07:50 - Tovább apad a Duna Ausztriában

Ausztriában tovább apadt a Duna péntek reggelre, de főként Bécstől keletre még nem múlt el teljesen az újabb elöntések veszélye.

Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon.

Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Ott egy vasúti töltés alámosása és a feltörő buzgárok miatt is védekezni kell. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták. Gänserdnorfnál szintén meggyengült egy gát, ezért a közeli Bad Deutsch-Altenburgnál egy szálloda vendégeit felkészítették arra, hogy szükség esetén el kell hagyniuk a szállásukat.

A víz csak lassan apad ezen a vidéken, mert a közeli Pozsonynál jóval szűkebb a folyómeder.

Bécsben még szerdán tetőzött a Duna, 806 centiméterrel. 2002-ben, az eddig "az évszázad árvizeként" emlegetett áradáskor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás ugyanezen a mérőállomáson. A fővárosban nem okozott jelentős károkat az áradás.

A hét elején több Duna menti települést részben elöntött a víz, így Emmersdorfot, Melket, Dürnsteint, Kritzendorfot és Korneuburgot. A tűzoltóság szerint az apadó vízállás mellett is napokig eltart még, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.

A hosszan tartó áradás nemcsak új házakat, hanem számos műemléket is megrongálhatott. Bécstől nyugatra már több helyen megkezdődött a takarítás és az infrastruktúra helyreállítása.

07:43 - A honvédség további csaknem ezer önkéntes tartalékost vonultat be

A Magyar Honvédség pénteken is csaknem ezer önkéntes tartalékos katonát vonultat be az árvízi védekezéshez - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök pénteken reggel a TV2 Mokka című műsorában.

A vezérezredes elmondta: a Magyar Honvédség jelenleg országszerte 14 helyen több mint 4200 katonával vesz részt a mentésben. Ha szükséges, további erőket is mozgósítanak.

A honvédség elsődleges feladata a gátak megerősítésében való részvétel. Benkő Tibor elmondta, hogy a csütörtök este áttelepített helikoptereket már be is vetették. Ezekkel nagy tömegű homokzsákokat szállítanak. A vezérkari főnök elmondta azt is, hogy a honvédségi motorcsónakokkal a rendőrséggel közösen járják be az elöntött területeket, hogy megelőzzék az esetleges fosztogatásokat.

Mindezek mellett a honvédség speciális eszközeivel is képes segíteni az árvízzel veszélyeztetett területeken - tette hozzá. Példaként említette a lánctalpasokat, a pilóta nélküli légi járműveket, valamint a honvédség tábori ellátó pontjait, amelyek egyebek mellett mobil konyhát, vízszállítási pontot, tábori ágyakat foglalnak magukba.

Benkő Tibor elmondta, hogy csütörtökön már 5500 ember elhelyezésére érkezett igény. Ennek biztosítását is megkezdte a honvédség - tette hozzá a vezérkari főnök.

07:40 - Győrújfalui polgármester: visszaépítették a megcsúszott gátrészt

Reggelre sikerült a védekezéshez szükséges magasságig emelni Győrújfalunál a Mosoni-Duna töltését, és visszahordani a kora este megcsúszott falrészt - közölte a település polgármestere péntek reggel az MTI-vel.

Nagy Imre Attila (független) elmondta: folyamatosan dolgoznak a szakaszon, és erősítik a gátat.

07:37 - Húsz centiméterrel megemelik a gát magasságát Kisoroszinál

Kilenc méter körüli vízszintre számítanak vasárnap vagy hétfőn a közúton már megközelíthetetlen Kisorosziban, ezért pénteken újabb 20 centiméterrel, 920-ra emelik a gát magasságát - közölte a község polgármestere péntek reggel az MTI-vel.

Molnár Csaba (független) elmondta, hogy 6 órától további 30 ezer homokzsákot szállítanak ki, majd 150-en hozzálátnak az 1200 méteren futó Duna menti gát magasításához.

Mivel körülbelül ötnapos, elhúzódó tetőzésre és 9 méter körüli vízszintre számítanak, felkészültek buzgárok, szivárgások megjelenésére is, ám ezeket a helyzeteket "kezelni tudják" - tette hozzá a polgármester. Többféle forgatókönyvük is van, ám a legrosszabbról, a kitelepítésről még nem érdemes beszélni, bíznak benne, hogy a gát megtartja az áradó Dunát - mondta.

A Visegrádról Kisorosziba közlekedő kishajók nagy segítséget jelentenek, péntek hajnali 5 órakor ilyen járművön vittek alapvető élelmiszereket a községbe – tette hozzá Molnár Csaba.

A Szentendrei-sziget északi csücskében fekvő település csütörtök délelőttől csak vízi vagy légi járművel közelíthető meg, mivel az egyetlen, Tahitótfaluból oda vezető utat le kellett zárni, mert legalább egy méterrel fölötte csaphat át a folyó.

Kisoroszi az árvízi védekezés szempontjából Pest megye egyik legkritikusabb pontja.

07:30 - Esztergomban és térségében biztonságos az ivóvízellátás

Esztergom térségében minden érintett településen biztosított az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés, a Prímás-szigeten található parti szűrésű kutak a várható vízállásrekord ellenére is biztonságban vannak - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt. szolgáltatás- és környezetvédelmi vezetője péntek reggel az MTI-t.

Tóth Mária közölte: Tát ivóvízellátása karsztkútból, Tokod felől történik, Neszmély és Dunaalmás pedig mélyfúrású karsztkútból kapja az ivóvizet. Ezek a kutak a "magas szintű kiemelés" következtében nem sérülhetnek, a vízbázis biztonságban van.

A Duna 800 centiméter fölötti vízállása esetén megszüntetik az áramellátást, így a kutat a vízműnek le kell állítani. A szolgáltató erre is felkészült, a tározómedencék fel vannak töltve, az ivóvízellátásról mind a négy településen gondoskodnak - tette hozzá.

A szennyvíz tisztítását és elvezetését is mind a négy érintett településen biztosítja az ÉDV Zrt. Ez alól kivétel a Prímás-sziget, ott a magas vízállás miatt már szerdán megszüntették a szennyvízelvezetést, és a katasztrófavédelem kitelepítette a szigeten élőket - ismertette a szakember.

07:20 - Vízügyi főigazgató: két kritikus pont rövidesen vizsgázik

Elérte az országot az ár, a leginkább veszélyeztetett kilenc szakaszból kettő rövidesen vizsgázik - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója pénteken az M1 Ma reggel című műsorában.

Az első ilyen helyszín a Mosoni-Duna bal partjánál van, ahol egy régi töltés javítási munkálatait az érkező árhullám miatt már nem tudták befejezni. Mint mondta: előző este ott történt az úgynevezett suvadás, megcsúszott az odahordott föld. Azóta tömörítették megtámasztották a gátat.

A másik a komáromi védvonal, ahol a vízügyi szolgálat szakemberei és a honvédség erői éjjel-nappal dolgoznak, hogy a megfelelő kiépítési magasságot el tudják érni.

A vízügyi főigazgató arra is kitért, hogy Nagybajcsnál 900 centiméter körüli szinten fog tetőzni a Duna, és onnantól a korábban jelzetthez képest 10 centiméterrel magasabban fog érkezni az árhullám. Budapestnél a tetőzés szintjét 885 plusz, mínusz 20 centiméterben határozták meg. A védművek a legnagyobb várható magassághoz vannak kiépítve - jelentette ki.

Nagybajcsnál szombat reggel, Budapestnél hétfő reggel környékén várják a tetőzést - mondta Molnár Béla.

07:12 - Tovább apadt a Duna Ausztriában

Ausztriában tovább apadt a Duna péntek reggelre, de főként Bécstől keletre még nem múlt el teljesen az újabb elöntések veszélye.

Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon.

Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Itt egy vasúti töltés alámosása és a talajvíz elleni is védekeznek. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták.

07:11 - Újabb német tartományokat fenyeget az Elba árhulláma

Németország északnyugati részéhez közelít péntek reggel az Elbán levonuló árhullám, keleten pedig számos térségben gátszakadás fenyeget.

A Németországot délkeletről északnyugat felé, 727 kilométer hosszan átszelő folyón már mindenütt árvízvédelmi készültség van.
A folyó felső szakaszán már tetőzött az árhullám, de továbbra is a nyár elején megszokottnál három-négyszer magasabb vízoszlop teszi próbára a gátakat, amelyek számos térségben vészesen feláztak.
Nem múlt még el a veszély a Duna bajorországi szakaszán sem, a Regensburg és Passau közötti Deggendorf térségében több település víz alatt áll.

07:05 - Hétszáz tűzoltó érkezett a Dunakanyarba, hogy segítse a védekezést

A Dunakanyar legkritikusabb árvízvédelmi szakaszain segíti a munkát 719 hivatásos tűzoltó, az ország különböző pontjairól érkezett a váci és a szentendrei parancsnokságra - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

Spitz Alexandra elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénből 243, Fejérből 71, Tolna megyéből 73 tűzoltó érkezett. Közülük 55-en Tahitótfaluban, 70-en Visegrádon, 148-an Leányfalun, 49-en Szentendrén, 15-en Kisorosziban teljesítenek szolgálatot, 50-en tartalékban állnak készen, jelenleg a budakalászi sportcsarnokban pihennek.

A 114 baranyai, a 154 Bács-Kiskun megyei és a 64 Nógrád megyei tűzoltó a váci oldalon segíti a védekezést, őket Nagymarosra, Kismarosra és Vácra osztották be.

04:50 - Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje

Nagybajcsnál a Duna vízszintje péntek hajnalban már 4 centiméterrel meghaladta az eddigi legmagasabb, 2002-ben mért szintjét: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 3 órakor 879 centiméteres vízállást jelentett.

A Győr-Moson-Sopron megyei településnél szombaton reggelre várják a tetőzést, 900 centiméteren.

Komáromnál pénteken 3 órakor 785 centiméteres vízállást mértek, az elmúlt 4 órában 14 centiméterrel emelkedett, itt 830 centiméteren tetőzhet a folyó az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban. Esztergomnál a legfrissebb adatok 728 centiméteres vízállást mutatnak, több mint 20 centiméter emelkedett 4 óra alatt a vízszint. A folyó várhatóan vasárnap napközben éri el legmagasabb szintjét, 795 centiméterrel.

Budapesten 773 centiméteres vízállást mértek péntek hajnalban a csütörtök késő esti 761 centiméter után, a tetőzés várható időpontját továbbra is hétfő reggelre teszik a szakemberek, a vízállás akkor várhatóan 885 centiméter lesz. A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették.

23:20 - A XXII. kerületi Horgásztelepről 225 lakónak kell elköltöznie

Az árhullám miatt 225 lakónak kell ideiglenesen elköltöznie Budapesten a XXII. kerületi Horgásztelepről - tájékoztatta az MTI-t Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


Az érintettek közül tizenkilencen kértek segítséget az elhelyezésben, elhelyezésükről a XXII. kerületi önkormányzat gondoskodik.

A Horgásztelep a Duna árterében épült hétvégi házas terület, ahol több család is életvitelszerűen él. Az övezet a hullámtérben helyezkedik el, ahol a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével a helyi lakosok önállóan építik ki azt a homokzsák-töltést, amellyel házaikat óvják a víz ellen.

A lakóknak csütörtökön tartott tájékoztatást Budapest Főváros Védelmi Bizottsága (BFVB), Pesti Imre a BFVB elnöke, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BFVB alelnöke, Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere, valamint Németh Zoltán (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő részvételével.

Kisdi Máté közleménye szerint a tájékoztatón hangsúlyozták, hogy ha az árvíz körbeveszi az épületet, haladéktalanul el kell hagyni az ingatlant, mert ott nem lehet biztosítani, hogy egy esetleges rosszullét vagy tűz esetén a mentők vagy a tűzoltók biztonsággal meg tudják közelíteni a helyszínt. Ezért van szükség az épületek áramtalanítására is - így lehet megelőzni, hogy a víz miatt valamilyen műszaki probléma fellépjen - tették hozzá.

Csütörtöki összefoglaló:

Péntektől várható a magyarországi tetőzés

Péntektől várják a Duna tetőzését Magyarországon. Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök Győrben tart vezetői értekezletet. Csütörtökön Győrújfalunál megcsúszott a föld a gát egy részén, de a szakemberek azt ígérik, egy nappal a tetőzés előtt biztonságos lesz a gát megtámasztása. Egyre több utat kell lezárni, három települést közúton nem lehet megközelíteni.

Orbán Viktor csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján mondottak szerint a dunai árvíz által leginkább veszélyeztetett területek: Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a védekezéssel éjfélig kell elkészülni. Komáromban a várható tetőzés 830 centiméter, a védekezési munkát péntek délig kell befejezni, ahogyan Esztergomban is, ahol 795 centiméter lehet a legnagyobb vízállás. Nagymarosnál 740 centiméteres vízmagassággal számolnak, a védekezéssel ott szombat reggel 6 óráig kell végezni, csakúgy, mint Budapesten, ahol 885 centiméteres lehet a maximális vízállás.

A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a hetes sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mosna a Dunába. Hozzátette, a szerda esti érsekvadkerti földrengés nem hátráltatja a védekezést.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az almásfüzitői vörösiszap-tározónál mérte fel a helyszínt, s kijelentette: a várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések. Az államtitkár szombat estig 24 órás ügyeletet rendelt el a tározónál.

Orbán Viktor később ismét a komáromi Duna-parton, majd Győrújfaluban, Dunaszentpálon, valamint Mecsér és Nagybajcs térségében irányította az árvízvédelmi munkát. A kormányfő péntek reggel Győrben tart vezetői értekezletet Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi Györggyel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével.

Tarlós István főpolgármester azt mondta: szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert költöztethet ki a katasztrófavédelem Budapest III. kerületében a hullámtérből, de ez csak akkor következne be, ha átszakadna a gát. Azt is elmondta: a jelenlegi helyzet alapján a római-parti védmű magasításával elkerülhető lesz a csillaghegyi terület evakuálása.

Más Duna-menti településen viszont többeknek már el kellett hagyniuk otthonukat.

A Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott azt kérte: csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe.

Győrújfalunál délután megcsúszott a föld a gátfal egyik részén. Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője közölte: a gát tetején egy teherautó borította le éppen a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit "lecsúszott", szavai szerint ezt megsúvadásnak hívják. Hangsúlyozta, hogy mindez nem okoz semmilyen problémát.

Csütörtökön újabb mentőcsapatok indultak útnak, és újabb speciális eszközöket vetettek be a dunai árvíz elleni védekezésben.

A központi rendeltetésű Hunor Hivatásos és a Huszár Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet is elindult a dunai árhullám által érintett térségbe. A tervek szerint a speciálisan kiképzett csoportok első állomása Szigetköz térsége lesz, a dunai árhullám itt éri el az országot.

Nosza Vilmos, a katonai operatív törzs ügyeletes parancsnoka elmondta: a Magyar Honvédség 3650 emberrel és mintegy 300 eszközzel dolgozik a dunai árvízi védekezésben. Több száz önkéntes tartalékos katonát és speciális eszközöket - köztük vízi járműveket, lánctalpasokat, pilóta nélküli járműveket - is bevetettek. Hozzátette: a honvédségnél rendelkeznek tartalékokkal, s szükség esetén a jelenlegi létszámon felül még mintegy 6 ezer embert be tudnak vonni a mentési munkálatokba.

Az ország több pontjáról 719 hivatásos tűzoltó érkezik csütörtök este a váci és a szentendrei tűzoltó-parancsnokságra, hogy segítse a Pest megyei legkritikusabb árvízvédelmi szakaszokon a munkát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint három település - Kisoroszi, Dömös és Pilismarót - országos közutakon megközelíthetetlen. Ezen felül Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében egyre több utat kell lezárni. Csütörtök este pedig már Bács-Kiskun megyében is lezártak egy mellékutat.

A Dunán Budapesten este 8 órakor 751 centiméteres vízállást mértek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint Esztergomnál este 8-kor 7 méteres vízszintet mértek, Komáromnál 763 centiméter, Nagybajcsnál 859 centiméter volt a vízmagasság. A legfrissebb előrejelzés alapján Nagybajcsnál szombat reggelre, Komáromnál vasárnap reggelre, Esztergomnál pedig vasárnap estére várják a tetőzést. Budapesten várhatóan hétfőn napközben tetőzik a Duna.

Péntekre az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azt közölte: az árvízzel érintett településeken folyamatosan és szigorúan ellenőrzik az ivóvíz minőségét, továbbá figyelnek a szülés előtt álló kismamákra és a művesekezelésre szorulókra.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán úgy döntöttek, hogy az árvízi mentésben közreműködő hallgatók számára - igazolás bemutatásával - péntek és jövő szerda között biztosítják a vizsgahalasztás lehetőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a dohányboltok engedélyezéséről szóló rendelet

Ajogszabály megfogalmazza, hogy a dohánybolti engedélyt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adja ki… Tovább olvasom