Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Árvíz 2013 - a vártnál is magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél

A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn nap közben.
Csütörtök

21:40 - Győrújfalui polgármester: pár órás kiesést okoz a gátszakasz megcsúszása

Pár órával hátráltatja a munkálatokat, hogy a település határában megcsúszott a Mosoni-Duna gátja egy szakaszon - közölte csütörtökön este a töltés mellett a védekezést irányító polgármester az MTI-vel.

"Úgy terveztük, éjfélre érjük el a biztonságos szintet, ebből most reggel lesz" - mondta Nagy Imre Attila (független). Közlése szerint nem a folyó, hanem a falu felőli oldalon csúszott meg egy ötvenméteres szakasz egyharmada.

A településvezető megjegyezte: a gátkorona szintje a történtek ellenére is 80-90 centivel a víz fölött van.

Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök este azt közölte az MTI megkeresésére: megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál, de ez nem okoz semmilyen problémát.

Tájékoztatása szerint a gát tetején egy teherautó borította le éppen a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit "lecsúszott", szavai szerint ezt megsúvadásnak hívják.

Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

Katonák és katasztrófavédelmi szakemberek dolgoznak 2013. június 6-án Győrújfalunál, ahol egy gátszakasz megcsúszott a kora esti órákban. A történtek nem okoztak semmilyen problémát a védekezésben, a
Katonák és katasztrófavédelmi szakemberek dolgoznak 2013. június 6-án Győrújfalunál, ahol egy gátszakasz megcsúszott a kora esti órákban. A történtek nem okoztak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

Az MTI helyszínről származó értesülései szerint helikopterrel is hordanak földet arra a gátszakaszra, amelyik megcsúszott a kora esti órákban Győrújfalunál.


21:05 - Orbán Viktor Győrben irányítja az árvízvédelmi munkálatokat

Győrben tart vezetői értekezletet péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi Györggyel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök este az MTI-vel.

Havasi Bertalan elmondta: Orbán Viktor csütörtök délután és este Győrújfaluban, Dunaszentpálon, valamint Mecsér és Nagybajcs térségében irányította az árvízvédelmi munkát.

A miniszterelnök az éjszakát egy győri laktanyában tölti, ahol folyamatosan figyelemmel kíséri a helyi és az országos árvízi jelentéseket - mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: Orbán Viktor a péntek reggeli vezetői értekezlet után, 8 órakor tart sajtótájékoztatót a miniszterekkel és az OKF vezetőjével együtt a győri katasztrófavédelmi igazgatóságon.

21:00 - Műszaki irányító törzs: a tetőzés előtt egy nappal biztonságos lesz a győrújfalui gát megtámasztása

Egy nappal a tetőzés előtt, pénteken elkészül a Győrújfalunál megcsúszott gát biztonságos megtámasztása - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtették, a Mosoni-Duna Győrújfalunál lévő védelmi szakaszán, a folyamatban lévő kivitelezési munkák miatt, az árvízvédelmi töltés az árhullám előtt "nem volt teljes értékű". Az árvízvédelmi töltésen folyó munkákhoz szükséges szállítás következtében a töltés mentett oldala mintegy 20 méter szélességben és másfél méter mélységben lesuvadt.

A helyi védelemvezető a biztonság érdekében megszervezte a bordás megtámasztás kialakítását, hogy a megtámasztás mellett a magasítási munkák is folytathatók legyenek.

Mint írták, az építési munkákat úgy ütemezték, hogy a biztonságos szelvény kialakítása pénteken, egy nappal a tetőzés előtt elkészüljön - írta az OMIT.

Korábban Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta az MTI-t arról, hogy megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál. Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában elmondta: a Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre.

20:07 - Katasztrófavédelmi mentőcsoport indult Fejér megyéből Szentendrére

Hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport indult Fejér megyéből Pest megye árvízzel veszélyeztetett területeire, a 71 tűzoltó Szentendrén segíti a védekezést - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön.

Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem készenléti szolgálatai az egész országban átálltak a 24-24 órás munkarendre, a tűzoltók két csoportja váltja egymást. A harmadik csoport az árvízzel veszélyeztetett területek védelmében vehet részt.

Fejér megyéből a katasztrófavédelmi igazgatóság, a székesfehérvári, a dunaújvárosi és a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából 71 tűzoltó indult el csütörtökön Pest megyébe. A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport Szentendrén vesz részt az árvízi védekezésben.

Árvízi védekezés Szentendrén és Esztergomban

20:01 - A honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és katonákat vezényelt a Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére

A Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hivatalos megkeresésében négy szállító helikoptert kért. Ezek Pápára való áttelepítése már folyamatban van. Emellett még két lánctalpas járművet és további 400 katonát is a helyszínre vezényeltek. A honvédség jelenleg 13 helyszínen, több mint 4000 katonával végez gátépítési és megerősítési munkálatokat - mondta a vezérkari főnök.

Korábban Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta az MTI-t arról, hogy megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál. Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

Árvízi képek Nagymarosról, Kismarosról és Visegrádról. Fotó: MTI (galéria)

19:37 - Lezárás a szigetközi főúton

Rendőrök irányítják a forgalmat Győrújfalu határában, elterelve a szigetközi főút forgalmának egy részét csütörtök este - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: csak a településen élőket és a mentésben részt vevőket engedik be a másfél ezres faluba.

Hozzátette: a nagyszámú kíváncsiskodó zavarja a közlekedést és a védekezési munkálatokat.

Korábban a Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott azt kérte, hogy csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe. Széles Sándor csütörtök délután az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az indokolatlan forgalom egyaránt gátolja a védekezésben részt vevők és munkába vagy onnan hazafelé tartó helyiek mozgását.

Az egész Szigetközben súlyos a helyzet, de folyamatos a védekezés, hogy tartani tudják a gátakat. A legkritikusabb a helyzet Győrújfaluban. Itt 200 katonával - köztük búváregységgel - és 100 hivatásos tűzoltóval erősítik meg a mintegy 300 tagú védekező csapatot - jelezte.

A kormánymegbízott tájékoztatása szerint e szakaszra érkezik két olyan lánctalpas rakodó, amellyel a jelenleginél jóval gyorsabban tudják a megtöltött homokzsákokat a töltésre vinni.

"Minden esély megvan arra, hogy eredményes lesz a védekezés" - fogalmazott Széles Sándor, hozzátéve, "egyetlen centiméter területet sem adunk fel".

19:36 - Egyre több utat zárnak le a Dunakanyarban

Aki a Dunakanyarba indul, mindenképpen érdeklődjön telefonon vagy a megszokott internetes elérhetőségeken, mert a folyó gyors áradása miatt szinte óráról órára bővül a teljesen vagy fél pályán lezárt utak száma - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtök este.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint a védekezési munkák miatt a 2-es főút sződligeti szakaszán, valamint Vác déli határában - két ponton is - teljes zárás lépett életbe, kerülni az M2-es autóúton lehet.

Nehéz az előrejutás a 11-es főúton is: Leányfalunál csak az egyik sáv szabad, míg Visegrád belterületén egy önkormányzati útra terelik a forgalmat. Ez a megoldás nehézséget jelenthet az autósoknak, ezért aki teheti, kerülje el a környéket - mondta a szóvivő.

Dunabogdánynál egy kisebb forgalmú út szintén nem használható, a 12-es főút nagymarosi szakaszát pedig - ugyancsak a Duna áradása elleni védekezés miatt - teljes szélességében lezárták. A Tahitótfalut Kisoroszival összekötő útra délelőtt óta tilos behajtani - sorolta Pécsi Norbert Sándor.

Szigetmonostor déli részén, a 1113-as út 2-es kilométerének környékén, a Madách téri temetőnél, vízátfolyás miatt lehetetlenné vált a közlekedés, de Horány még megközelíthető.

Több komphoz vezető út is használhatatlan, például Vácon, Szigetújfalunál és Lórévnél.

A közútkezelő társaság a társszervekkel egyeztetve felkészült újabb Pest megyei utak lezárására is, ezért az autósoknak mindenképp érdemes tájékozódniuk - mondta a Magyar Közút szóvivője.

19:23 - Pénteken az egész országban várható felhőszakadás

Péntekre az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: csütörtök estétől gyakorlatilag bárhol az országban kialakulhat zivatar, amelyhez lokálisan nagyobb mennyiségű - több mint 20 milliméternyi - csapadék, kis méretű - egy centiméter körüli átmérőjű - jég, és akár viharos széllökések is társulhatnak.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb 23 és 27 Celsius-fok között várható.

A meteorológiai szolgálat korábbi előrejelzése szerint a hétvégén is várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is, de ezzel együtt melegszik az idő, vasárnap már 30 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

19:15 - Készenlétben a Kisalföld Volán buszai

Az esetleges  problémák megelőzése érdekében küldött buszokat két árvíz fenyegette  településre a helyi Volán-társaság - közölte az MTI érdeklődésére  Dobos Viktória hadnagy, a Győr-Moson-Sopron megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője  

Mihályka Imre, a Kisalföld Volán személyszállítási  igazgatója korábban arról tájékoztatott: húsz buszt helyez  készenlétbe este hat órától a Kisalföld Volán.   

Közlése szerint tíz jármű Győr Bácsa városrészében, tíz pedig a  közeli Győrújfalu településen áll majd készenlétben. Továbbá 20  sofőrt a társaság győri, Ipar utcai telephelyén helyeznek  készenlétbe. Ők "azonnal bevezetők".

19:00 - Győrújfalun elmozdult a gátat védő fóliázás

Győrújfalu  térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás - közölte  a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán csütörtökön kora este.  

Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő  vízszint a problémás területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot  riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére. 


18:25 - ÁNTSZ: figyelnek a szülés előtt álló kismamákra és a művesésekre

Figyelnek a szülés előtt álló kismamákra és a művesekezelésre szorulókra, az árvízzel érintett településeken folyamatosan és szigorúan ellenőrzik az ivóvíz minőségét - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az érintett megyékben, illetve Budapesten az alapellátást végző egészségügyi szolgáltatók elérhetőségét frissítették, az ügyeleti szolgálatok rendjét a védekezés szempontjából is áttekintették. Címlistát állítottak össze a szülés előtt álló kismamákról, a járás- és mozgásképtelen, valamint a gyomor-, illetve bélfertőzéses betegekről, továbbá azokról is, akik állandó életmentő terápiában részesülnek. Az árvízzel fenyegetett településeken dolgozó háziorvosokat kérték, hogy az esetlegesen megjelenő fertőző betegségekre kiemelt figyelmet fordítsanak.

Az ÁNTSZ közleményében arra is kitért, hogy Komárom-Esztergom megyében a Komárom-Ács Vízmű Kft. ellátási területén több kutat lezártak, több klórral fertőtlenítik az ivóvizet. Esztergomban és környékén, ha szükséges, a Duna-parti vízbázisokat lezárják, a dömösi vízbázis ellátási területén szintén megemelték a klórszintet.

Az ivóvíz minőségét Budapesten és környékén is folyamatosan ellenőrzik. Az eredmények alapján a főváros és Pest megye területén a szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható - írta az ÁNTSZ.

A komáromi temetőben három helyen figyelik a talajvíz szintjét is, s ha szükséges, megtiltják a koporsós temetést. Hasonló a helyzet a nyergesújfalui sírkertben is.

A XX. kerületben az árvízzel érintett területről az állatokat elszállították, az önkormányzat jegyzője a kiskerttulajdonosokat határozatban szólította fel a terület elhagyására - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Árvízi képek Nagymarosról, Kismarosról és Visegrádról

18:20 - Az ártérből költöztetnek ki embereket Fejér megyében

Az ár- és hullámtéri területen élőket péntek délutánig ki kell telepíteni a Duna Fejér megyei szakaszán - közölte a Fejér Megyei Védelmi Bizottság kommunikációs munkacsoportjának vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Csathó Barna tájékoztatása szerint Adonyban a veszélyeztetett területen csak üdülőingatlanok találhatók. A védekezés az árterület miatt nem megoldható, ezért 64 embernek kell az árhullám levonulásáig elhagynia a házát. Számukra az önkormányzat a régi polgármesteri hivatalban biztosít szállást.

Rácalmáson a Duna-sor üdülőingatlanaiban élőknek kell elhagyniuk otthonaikat, ezt követően a rendőrség biztosítja a helyszínt.

Kisapostagon 120 köbméter homokkal és ötezer homokzsákkal felkészültek az árterületen lévő, Panoráma úti üdülőingatlanok védelmére, amelyekben összesen kilencvenen élnek.

Ercsiben közfoglalkoztatottak és önkéntesek hét épület védelmén dolgoznak homokzsákokkal. Dunaújvárosban is megkezdték a Szalki-szigeten lévő halászcsárda és trafóállomások megvédését homokzsákokkal.

Kulcson a hajóállomás, Baracson egy lakóépület és egy vendéglő megvédése a feladat.

17:30 - Somogyból is indult segítség

Katasztrófavédelmi mentőcsoport indult Somogyból Győr-Moson-Sopron  megyébe a dunai gátakra csütörtök délután - közölte a Somogy Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.  

Gaál Attila tájékoztatása szerint a barcsi, a kaposvári, a  marcali, a nagyatádi és a siófoki hivatásos tűzoltóságokról,  valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságról 102 hivatásos  tűzoltót vezényeltek a Dunán levonuló árhullám által veszélyeztetett  területekre.   

A szóvivő közlése szerint a katasztrófavédelem az egységek  átcsoportosítását és a szolgálatszervezést úgy hajtotta végre, hogy  a megyében a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat a tűzoltóságok  továbbra is maradéktalanul el tudják látni.

17:20 - A vártnál magasabban és később tetőzhet a Duna Pozsonynál

Előreláthatóan a  vártnál később és magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál, a  folyó szintje csütörtök délután háromkor már megközelítette a 10,4  métert, amit korábban a tetőzés szintjének jelöltek.  

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a Duna  vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát,  és a tetőzéskor 10,4 méter körüli vízszinttel kell számolni.  

Ez fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt - több mint  százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is amilyennel  korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó  mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg  kellene birkózniuk.  

Közben a szlovák fővárosban folytatják az árvízvédelmi  munkálatokat, több helyütt szivattyúzzák a vizet a szivárgó  védőgátaknál és a talajvízzel elárasztott épületekből, egy-egy  épületnél megtöltött homokzsákokat is látni, a veszélyes mértékben  vagy teljesen elárasztott területeket és utakat pedig lezárják.  Legutóbb a Dunacsúny és Bős közötti utat zárta le a rendőrség, mivel  a talajvíz több szakaszon alámosta az utat.   
 
Az idő előrehaladtával folyamatosan növekszik a lezárt területek  és épületek száma, közúton megközelíthetetlen Pozsony nyugati  városrésze, Dévény, több ide vezető, valamint a folyó közelében lévő  néhány utat már korábban lezártak. Hasonló a helyzet a Komensky  egyetem és Károlyfalu csónakházaival, a személyforgalmi kikötővel,  az óvárosi dunai korzóval, valamint a Duna mindkét, a városon  végighúzódó rakpartjával, amit már gyakorlatilag teljes egészében  lezártak a hatóságok. A leginkább veszélyeztetett helyszínekre  tűzoltókat, katonákat, rendőröket és önkéntesek vezényeltek, ők  felügyelik a rendet és végzik a szükséges munkálatokat.  

A fegyelmezett készülődés egyébként távolról sem az összes  pozsonyira jellemző, hiszen éppen ittas és önveszélyes  kíváncsiskodók miatt kellett lezárni már az éjszaka a város  legrégibb hídját, a néhány éve már csupán gyalogosforgalmat  bonyolító Öreg hidat. A rendőrségnek ezenkívül is nem egy - a  szlovák médiában már meghonosodott "árvízturista" jelzővel illetett  - városlakót kellett megrendszabályoznia. A pozsonyiak egy része  valóban nem az adrenalinszintet növelő sportként éli meg a  helyzetet, volt aki nyújtógyakorlatokat akart végezni a Duna fölött  és több példa volt arra is, amikor a mobil védőgátak egy-egy részét  próbálták szétszerelni és szuvenírként hazavinni - számolt be erről  a sajtónak Pozsony árvízi válságstábjának vezetője.

17:15 - Ausztriában mindenütt apad a Duna

Javult az  árvízi helyzet Ausztriában csütörtökön, Bécstől keletre is apadás  kezdődött a Dunán. Az árvíz ismert halálos áldozatainak száma  ugyanakkor kettőről négyre nőtt.  

A délutáni órákban a vízállás nagyon lassú, de fokozatos  csökkenéséről számoltak be a vízügyi illetékesek a fővárostól  keletre, Bruck an der Leitha járásban.   

Stabilan ellenállt az áradásnak az előző nap megerősített gát  Bécstől nyugatra, Krems térségében. A védművet megfeszített munkával  egy nap alatt 600 tonna kőzúzalékkal és ezer tonna homokkal  erősítették meg, és egy második védővonalat is emeltek mellette. Az  intézkedések egyelőre hatásosnak bizonyultak. A tűzoltóság azt  közölte, hogy nem áll fenn gátszakadás veszélye.

17:05 - Roma önkéntesek érkezhetnek Budapestre

Több mint húsz  gyöngyösi roma ajánlotta fel a Heves Megyei Kormányhivatalnak,  illetve a katasztrófavédelemnek, hogy segítenek az árvízi  védekezésben - erről a kormányhivatal médiareferense közleményben  tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.  

Burián Orsolya közölte: az önkéntesek Horváth Lászlónak, a  Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottnak a  közreműködése nyomán busszal utaznak szombaton a fővárosba, hogy  részt vegyenek a védekezési munkálatokban.  

A felajánlást abból az alkalomból tette a közösség szószólója,  Kanalas Flórián, hogy Horváth László csütörtökön Gyöngyösön átadott  egy romák lakta városrészen - az úgynevezett Harmadosztályon -  átvezető útszakaszt.

16:50 - Főpolgármester: a legpesszimistább esetben 55 ezer embert kell kiköltöztatni

Szélsőséges  esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert  költöztethet ki a katasztrófavédelem Budapest III. kerületében a  hullámtérből, de ez csak akkor következne be, ha átszakadna a gát -  jelentette ki Tarlós István főpolgármester csütörtökön az MTI-nek.  

Az áradó Duna Budapestnél

A városvezető cáfolta az óbudai polgármester által  elmondottakat, miszerint Csillaghegyen 20, Békásmegyeren pedig 50  ezer, vagyis összesen 70 ezer ember kényszerülhet otthona  elhagyására. Kiemelte: a Római-parton nem az ártérből, hanem a  hullámtérből, vagyis a Királyok útjánál lévő gát és a Duna közötti  szintterületről költöztetett ki lakókat a katasztrófavédelem.   A  főpolgármester arról is beszámolt, hogy a Margitszigetre eddig 200  ezer homokzsákot helyeztek ki, a Királyok útján pedig 10 ezer  köbméter úgynevezett agyagmagot használtak fel a töltés erősítésére.  A védműveket 9 méterre magasítják, s nem 9,5-re, az a római-parti  nyúlgát koronamagassága - tette hozzá Tarlós István, megjegyezve:  egyedül a Margitszigeten lehetséges, hogy 1-2 pluszzsáksort kell  elhelyezni.

16:45 - Győrújfalu: tart a vizet megfogó gát építése

Olyan gát  építése tart most is Győrújfalu külterületén, amely biztosan  megfogja a vizet - mondta a töltés mellett az MTI-nek nyilatkozva a  település polgármestere. A másfél ezres falunál a legkritikusabb az  árvízi helyzet a megyei kormánymegbízott tájékoztatása szerint.  

Nagy Imre Attila (független) településvezető elmondta:  korábban problémát okozott, hogy a Mosoni-Duna e szakaszán folyó  uniós beruházás miatt egyes részekért a vízügy, másokért a projekt  kivitelezője felelt. Széles Sándor kormánymegbízott határozott  fellépésének eredményeként "teljes egészében a vízügy irányítása,  szakmai vezetése és felelőssége alá került ez a történet" - közölte.  

Jelenleg mintegy háromszáz emberrel erősítik és magasítják is a  gátat, "van, ahol egy és van, ahol három sor homokzsákot kell  leraknunk; ez a feladat nem megoldhatatlan" - jegyezte meg a  polgármester.   

Hozzátette: jelenleg 45 kamion hozza az anyagot a másfél  kilométerre lévő bányából a gáthoz, amelynek a következő másfél nap  lesz az első próbája.

16:35 - Lehetséges, hogy evakuálni kell Dunaszekcsőről

Nem  kizárt, hogy evakuálni kell Dunakesziben a Duna soron lakókat, ha a  folyó vízszintje a most tapasztalt gyorsasággal emelkedik ezen a  szakaszon, és eléri a házakat - közölte a Dunakeszi Járási Hivatal  vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke csütörtök délután az  MTI-vel.  

Bíró Attila tájékoztatása szerint a dunakeszi Rév utca  környékén 24 óra leforgása alatt 70 centiméterrel emelkedett a folyó  vízszintje, a Duna sorra este valószínűleg már egyik oldalról sem  lehet bemenni.  

Bár az itt lévő körülbelül 25 ingatlant a lakók önkéntesek  segítségével körbezsákolták, ha ilyen ütemben emelkedik tovább a  Duna, s eléri az ingatlanokat, az érintett 50-60 embert  evakuálhatják - magyarázta a védelmi bizottság elnöke, aki meghozza  majd a döntést.  

A helyi védelmi bizottság elnöke szerint a katasztrófavédelem  munkatársai ezt a helyzetet csütörtök délelőtt egyértelműen  ismertették a lakókkal, így mindenki eldöntheti, hogy bevárja-e az  esetleg szükségessé váló intézkedést, vagy előbb elhagyja otthonát a  "legrosszabb" eshetőségre is felkészülve. Amennyiben ez bekövetkezne  az ingatlanok őrzéséről a rendőrség gondoskodik.   

Bíró Attila elmondta, hogy a Rév utca környékét lezárták, a  figyelőszolgálatba és a terület biztosításába csütörtöktől 150  rendőrtiszti főiskolás is bekapcsolódott.  

A 2-es főút szerdán egyirányúsított, Budapest felé vezető  oldalán hajnalra 700 méter hosszan egy 60 centiméter magas nyúlgátat  építettek, hogy megvédjék a szomszédos ipartelepet az úttal  párhuzamosan folyó Dunától, jelenleg útszűkület és  sebességkorlátozás mellett az út mindkét irányban járható.  

Ha a folyó vészesen megközelíti ezt a szakaszt, magasítanak a  gáton, s újra elterelik a főváros felé haladó forgalmat, esetleg  teljesen le is zárhatják az utat - mondta Bíró Attila.  

Az MTI információi szerint a Dunakeszi déli részén lévő  benzinkutak nincsenek veszélyben. 
Készülnek az árvízre Budakalászon és Dunaszekcsőn


15:50 - Orbán Viktor ismét Komáromban

Ismét a komáromi Duna-partra érkezett csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök, aki a helyszínen irányítja az árvízi védekezés munkálatait - közölte a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel.

A miniszterelnök a helyszínen találkozott Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízottal és a gátakon dolgozókkal - tájékoztatott Havasi Bertalan megjegyezve, hogy Komáromnál több százan töltik és pakolják a homokzsákokat.

Orbán Viktor a nap folyamán még több olyan helyszínt is felkeres a Duna mentén, ahol a legkritikusabb az árvízi helyzet.

A kormányfő szerda délután is személyesen irányította a Komárom-Esztergom megyei árvízi védekezést.

15:40 - Csaknem háromezer polgárőr dolgozik a védekezésben

Csaknem háromezer polgárőrőr vesz részt az árvízi védekezésben - tudatta az országos szervezet sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel, hozzátéve: hat árvízvédelmi és négy személyszállító motoros kishajóval, valamint húsz szakképzett hajóvezetővel is segítik a munkát.

Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnöke közölte: kihelyezett részleget hoztak létre az árvízi védekezésre, és Kövér Gábort, az OPSZ vízi tagozatának elnökét jelölték ki részlegvezetőnek.

Már bevetették a felső-dunai polgárőr egyesület és a tisza-tavi polgárőr egyesület egységeit, ezeknek hat árvízvédelmi és négy személyszállító motoros kishajójuk van, valamint húszfős szakképzett hajóvezető személyzettel segítik a munkát. Hozzátette: már szervezik a balatoni vízi polgárőrség telepítését a győri térségbe.

Az OPSZ tudatta azt is: a polgárőrség katasztrófavédelmi törzse kihelyezett mobil részleggel erősítette meg árvízvédelmi tevékenységét, ez folyamatos kapcsolatban áll a helyi polgárőrségekkel, az OPSZ-szel, a központi ügyelettel, a katasztrófavédelem megyei ügyeletével, a megyei rendőr-főkapitánysággal, a dunai vízi rendészettel, a vízügyi központi ügyelettel, a magyar honvédség törzsösszekötőjével és minden együttműködő szervezettel.

14:55 - Az ügyészség soron kívül jár el az árvízzel összefüggő bűncselekmények esetén

Az  ügyészségek - a rendőrséggel együttműködve - soron kívül járnak el  az árvízzel kapcsolatban vagy annak helyszínén elkövetett, továbbá  az árvízi védekezési, mentési munkákat akadályozó bűncselekmények  esetén - tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön az  MTI-t.  

Fazekas Géza közleményében azt írta: a törvényi feltételek  megléte esetén a bűncselekmény elkövetőjét azonnal bíróság elé  fogják állítani.  

Kitért arra is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész azoknak az  ügyészségi alkalmazottaknak, akik önkéntesként részt vesznek az  árvízi védekezésben, felmentést adott a hivatali munkavégzés alól. 

14:49 - Önkénteseket toboroznak magyarországi segítségnyújtásra Erdélyben

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) bejelentette: önkénteseket toboroz Erdélyben, akik a Magyarországon segítenének az árvízi védekezésben és a kárelhárításban.

"Segítsünk a rendkívüli helyzetbe kerül magyar testvéreinken!" - áll az EMNT és az EMNP felhívásában. A kezdeményezők a szerveződő partiumi, belső-erdélyi és székelyföldi csapatok összekötőinek a telefonszámát is közölték.

A partiumi összekötő, Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke az MTI-nek elmondta, egyelőre szombatra és vasárnapra keresik az önkénteseket, de szükség esetén tovább is maradnak.

14:31 - ÁAK: az autópályák nincsenek veszélyben

 Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. által kezelt autópályák és autóutak a magyarországi folyószakaszok áradásai miatt nincsenek veszélyben, de a biztonság érdekében fokozottan ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett területeket - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a magyarországi gyorsforgalmi utak biztonságosak, és mindenhol jól járhatók. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről az ország egész területéről helyi tarifával hívható 06-40-40-50-60-as kék-számon, az autópályás weboldalon (www.autopalya.hu) lehet informálódni, továbbá az SMS-alapú információszolgáltatás és az autópályákon telepített VJT-kijelzők (változtatható jelzésképű tábla) is segítenek a tájékozódásban.

Kifejtették, a Duna áradása miatt a védelmi bizottság több országos főutat is lezárt, és a forgalmat a közeli gyorsforgalmi útra terelik. A lezárások miatt egyes autópálya-szakaszok - az M1-es autópálya 85-107 kilométeres, az M2 autóút gödi és a Vác észak csomópontjai közötti szakasza - díjmentesen használhatók.

Az ÁAK Zrt. közleményében arra is kitért, hogy a napi feladatok ellátása mellett jelenleg a társaság negyven munkatársa az árvízi védekezésben is részt vesz a gátakon.

14:17 - A Nyírség mentőcsoport is segíti a védekezést

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyírség mentőcsoportja is segíti a dunai árhullám elleni védekezést, az alakulat csütörtökön indult útnak Komárom-Esztergom megyébe - közölte a nyírségi szervezet sajtószóvivője az MTI-vel.

Takács Judit tűzoltó hadnagy elmondta: a 26 tagú csapat két vezetés-irányítási, hét kutatás-mentési, tizenöt kárfelszámolási és két logisztikai feladatokra kiképzett szakemberből áll. Az alakulat a Duna Komárom-Esztergom megyei folyószakaszán lát el védelmi feladatokat.

Takács Judit megjegyezte, hogy a mentőcsoport tavaly nemzetközi minősítést szerzett árvízi védekezési, vízi mentői, valamint búvár-kutatói szakterületen.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a szabolcsi szervezet állományából hat szakember szerdától a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozó váci katasztrófavédelmi kirendeltség munkáját segíti az árvíz elleni védekezésben.


13:53 - Baján 80 embernek kell elhagynia lakhelyét

Baján a vártnál intenzívebb áradás miatt két szigetről közel 80 embert kell kitelepíteni – mondta Baja fideszes polgármestere csütörtökön az árvízi védekezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Zsigó Róbert közölte, hajnalban Baja-Dunafürdőről 40 embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget 40 lakójának pedig pénteken reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét.

Hangsúlyozta: az önkormányzat különleges helyzetben van, mert nemcsak a mintegy 8 kilométer hosszan elnyúló nyári gátakon kell a védelmet megszerveznie, hanem a 2,5 kilométeres fővédvonalszakasz is hozzá tartozik.

13:51 - Kisoroszi egy hétig lehet elzárva

Kisoroszi, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Néhány óra múlva körbezárhatja a Duna a Szentendrei-sziget északi csücskében fekvő Kisoroszit, a község várhatóan egy hétig lesz elzárva - hangzott el a település határában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: néhány óra múlva víz zárja el Kisoroszit, csak csónakkal majd lehet bejutni, illetve légi úton lesz megközelíthető.

A védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: az árvízi védekezéshez a településen minden eszköz és ember rendelkezésre áll, az orvosi ellátástól kezdve az élelmiszerig.

A kormánymegbízott a csütörtök esti Nógrád megyei földrengéssel összefüggésben azt mondta, hogy megvizsgálták a gátakat, és megállapították, hogy a földmozgás nem okozott károkat, a gátak stabilak.
Tarnai Richárd közölte azt is, hogy a hajnalban - a fővárosi vezetéssel egyeztetve - arról döntött, hogy Budakalász környékén nem engedik be a Barát-patak medrébe az árvizet, ezzel megóvva az ott élők ingatlanjait, és megóvva a békásmegyerieket is. Fővárosi területen kellett kiépíteni azt a gátat, amely elzárja a vizet, és amely a szakemberek szerint tartani fogja a vízmennyiséget - tette hozzá. A kormánymegbízott szólt arról is, hogy döntése értelmében a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai - az ügyfélszolgálati dolgozók kivételével - a gátakon fognak dolgozni.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a reggel mintegy négyszáz önkéntes kezdte meg a munkát, valamint száz hivatásos tűzoltót és a rendőrség állományából háromszáz embert várnak. Mint mondta, jelezte segítési szándékát a büntetés-végrehajtás és a honvédség is.

A katasztrófavédelmi igazgató elmondta: Pest megye területén jelenleg a 2-es, a 12-es, valamint Visegrádnál a 11-es főút van lezárva.

Molnár Csaba (független), Kisoroszi polgármestere arról számolt be, hogy a település várhatóan egy hétig lesz elzárta. Mintegy 130-140 ember vesz részt a védekezésben, közülük 80-100 civil - tette hozzá. Molnár Csaba közölte, a település először kapott egy kormányzat részéről a segítséget ahhoz, hogy állandó mentőszolgálat működjön a településen.

A településvezető a következő időszakkal kapcsolatban azt mondta: az alapellátást naponta érkező hajóval oldják meg, de rendkívüli helyzetre a helikopteres szolgálat is készenlétben áll. Molnár Csaba megjegyezte: eddig két családot kellett kitelepíteni, további kitelepítésre nem számítanak.

Kitért arra, hogy ezekben az órákban menekítenek ki egy lovardából harminc állatot.

13:48 - Több mint száz tűzoltó indult Csongrád megyéből Komárom-Esztergom megyébe

Szeged, 2013. június 6., csütörtök (MTI) – Több mint száz tűzoltó indult Csongrád megyéből Komárom-Esztergom megyébe csütörtökön délelőtt, hogy rész vegyen az árvíz elleni védekezésben – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Arany-Tóth Attila elmondta, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tisztjei közül már a hét eleje óta többen részt vesznek a védekezésben, az operatív törzsben, valamint segítik a munkálatokat a Duna-menti településeken.

Csütörtöktől a Csongrád megyei településeken működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságok beavatkozó állományából is bekapcsolódnak az tűzoltók az árvízi védekezésbe. Szegedről negyvenkilencen, Makóról, Hódmezővásárhelyről további húszan-húszan, Szentesről tizenheten, Csongrádról pedig tízen indultak a Duna partjára egyéni védőfelszereléseikkel, bevetési öltözetükkel, gumicsizmájukkal és riadócsomagjukkal – közölte a szóvivő.

A tűzoltók alkotta Csongrád megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport feladatát a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ utasításai alapján fogja végrehajtani.

A megye biztonságát az állomány helyben maradó része szavatolni fogja, ennek érdekében a szokásos 24-48 órás munkarendről 24-24 órás munkarendre tértek át – tudatta a szóvivő.

13:05 - A kormány várja a kárbejelentéseket

A kormány várja a dunai árvíz miatt kárt szenvedő magánszemélyek és vállalkozók jelentkezését a Belügyminisztérium (BM) által létrehozott euszacivil@bm.gov.hu címen - közölte a kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Giró-Szász András elmondta: Magyarország európai uniós tagállamként jogosult arra, hogy forrásokat hívjon le az EU szolidaritási alapjából a károk utólagos felszámolására, a helyreállítási munkálatok költségeinek fedezésére.

A kormány ezért várja azok jelentkezését, akik kárt szenvednek el az árvíz miatt, ugyanis a kárigény összesítésébe az állam, az önkormányzatok, a vállalatok és a magánszemélyek által elszenvedett kár egyaránt beletartozik. A BM által létrehozott e-mail cím július 8-ig működik.
A kormányszóvivő megjegyezte, a Közép-Európát sújtó árvizek miatt Németország, Csehország és Ausztria is pályázik kárenyhítésre az uniós szolidaritási alapból.

Az aktuális árvízi helyzetről szólva Giró-Szász András úgy tájékoztatott, hogy jelenleg csaknem kilencezren dolgoznak a gátakon, továbbá háromezer önkéntes is segít a védekezésben. Mellettük további több mint tizenhatezer ember van tartalékban a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség állományában. Jelenleg 760 kilométeren van árvízi készültség az országban. Az Országos Műszaki Irányító Törzs 16 helyen hozott létre homokzsáktöltő telepeket.

A legfrissebb adatok szerint Nagybajcsnál 826 centiméter, a komáromi térségben 721, Esztergomnál 667, Nagymarosnál 592, Budapestnél pedig 727 centiméter jelenleg a vízállás. Ez azt jelenti, hogy lényegében mindenhol 10-15 centiméter közötti emelkedés tapasztalható az előző jelentéshez képest, és minden területre elmondható, hogy a prognosztizált tetőzési szint 20-30 centiméterrel meghaladja az eddigi legmagasabb vízszintet - tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva: "nagyon régen nem látott árhullámról" van szó.

12:56 - Kárpátaljáról is érkeznek önkéntesek

A Kárpátaljai Református Egyház is felajánlotta segítségét hazánknak a Református Szeretetszolgálaton keresztül: önkéntesekkel és adományokkal is segít a védekezésben.

A várhatóan péntek este érkező csoport gyakorlott tűzoltókat és nagy teljesítményű szivattyúkat is hoz magával - olvasható a Magyar Református Szeretetszolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.
A határon túli Egyházi Önkéntes Tűzoltóság szakemberei több nagyteljesítményű szivattyúval érkeznek és jelzésük szerint addig maradnak, ameddig szükség van a segítségükre.

"A Kárpátaljai Református Egyház nagyon fontosnak tartja a károsultak megsegítését. Ezért ajánlottuk fel, hogy együttes erővel segítsünk a bajba jutottakon" - idézte a közlemény Nagy Bélát, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokát.

12:54 - Megerősítette tevékenységét a polgárőrség

A polgárőrség katasztrófavédelmi törzse kihelyezett mobil részleggel erősítette meg árvízvédelmi tevékenységét - közölte Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a kormány honlapján csütörtökön.

A mobil részleg folyamatos kapcsolatban áll a helyi polgárőrségekkel, az OPSZ-szel, a központi ügyelettel, a katasztrófavédelem megyei ügyeletével, a megyei rendőr-főkapitánysággal, a dunai vízi rendészettel, a vízügyi központi ügyelettel, a magyar honvédség törzsösszekötőjével és minden együttműködő szervezettel.

A polgárőrség Győr térségében - a megyei védelmi bizottsággal egyeztetve - jelenleg 400 emberrel vesz részt az árvízi védekezésben. Három dunántúli megyéből - Veszprém, Zala, Somogy - folyamatosan érkeznek a további polgárőrök. Készenlétben vannak továbbá a Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgárőr szövetségek - olvasható az OPSZ közleményében.

12:53 - Másodfokú készültséget rendeltek el Tolnában

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) a Duna három Tolna megyei szakaszán - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Boros Brigitta tájékoztatása szerint a készültség elrendelését a Duna, a Sió és a Nádor-csatorna áradó vízállása indokolta a Báta-Szekszárd, a Szekszárd-Paks és a Paks-Bölcske árvízvédelmi szakaszon.
Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint a Duna Tolna megyei szakaszán csütörtök reggelre egy nap alatt 51-54 centiméterrel emelkedett a folyó vízszintje.

A Duna Dunaföldvár és Sió-árvízkapu közötti szakaszán jövő hét hétfő és csütörtök között várható az árhullám tetőzése, a KDVI előrejelzése szerint a vízszint mindenütt meghaladja majd az eddigi legnagyobb vízállást. Paksnál, ahol 2006-os árvíz idején 872 centiméterrel tetőzött a Duna, a vízszint elérheti a 900 centimétert, Sió-árvízkapunál a 2006-os, 1227 centiméteres vízszintet 33 centiméterrel meghaladó, 1260 centiméteres szintre lehet számítani.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója szerint mindkét szakaszon harmadfokú készültséget tesz szükségessé.
Az igazgatóság honlapján tette közzé, hogy önkéntesek jelentkezését várja a védekezéshez, amely várhatóan hétfőn kezdődik és tizenkét órás műszakokban négy-öt napon át tart; az önkéntesek a tolna.katasztrofavdelem.hu honlapon regisztrálhatják magukat.

12:40 - Lemondja a hétvégi rendezvényeket a győri önkormányzat

Az árvízi helyzetre tekintettel minden hétvégére tervezett rendezvényt lemond Győr önkormányzata.

Az önkormányzat csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint elmarad a Kismegyeri Történelmi Lovas- és Hadijáték, az Ünnepi Könyvhét, valamint az IV. korcsoportos Országos Diákolimpiai döntő.

Borkai Zsolt polgármester továbbra is nyugalomra inti a lakosságot, hiszen a lemondás mögött nem azt kell feltételezni, hogy Győr veszélyben van abból a szempontból, hogy elönti a víz - olvasható a közleményben.
Jelen pillanatban 4000 embernek biztosít szállást a város, azoknak, akik az árvízvédelmi munkálatokban segítőként részt vesznek. Katonák, rendőrök, vízügyi szakemberek, diákok és önkéntesek érkeztek az elmúlt napokban és érkeznek folyamatosan, hogy segítsék a Szigetközben, valamint Győr közvetlen környezetében az árvízvédelmi munkálatokat. Kollégiumok, panziók, laktanya, sportcsarnokok szolgálják ki a segítőket, a hétvége kulturális és turisztikai rendezvényeit a további szálláshelyek fenntartása érdekében mondjuk le - idézi a közlemény a polgármestert.

A városvezető hangsúlyozza: a döntés célja az elővigyázatosság és megnyugtatás, "hiszen az erők összpontosítására most a gátakon van szükség".

Borkai Zsolt megjegyezte: a vízügyi szervek tájékoztatása alapján az előrejelzések továbbra is azt mutatják, hogy a szükséges védekezési feladatok ellátása mellett a városi árvízvédelmi rendszerek a 2002-es árvíz szintjénél magasabb vízállás esetén is megvédik Győrt.

12:36 - Már csaknem 760 kilométeren védekeznek

A Duna áradása miatt már csaknem 760 kilométeren védekeznek országszerte - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök déli közleményéből.

A 760 kilométerből több mint 190 kilométeren - Győr-Moson-Sopron megyében a Duna-mentén és a Mosoni-Duna mentén, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén pedig a Duna-menti állami védvonalakon - rendkívüli védekezés van.
Több mint 62 kilométeren harmadfokú készültség mellett védekeznek, csaknem 114 kilométeren másod-, több mint 392 kilométeren pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Közleményük szerint csütörtökön több mint 3 ezer ember dolgozott az árvíz elleni védekezésben.

A délelőtt tíz órai adatok szerint három óra alatt nagyjából 10 centimétert emelkedett a Duna vízállása. Nagybajcsnál 826, Budapestnél 727 centiméter volt a vízszint. Komáromnál 721, Esztergomnál 667, Nagymarosnál pedig 592 centiméteres vízmagasságot mértek.
Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

12:30 - Kis híján elkészültek a védelmi munkákkal Százhalombattán

Harmadfokú védelmi készültség mellett 95 százalékban elkészültek a nyúlgátak építésével, illetve a védmű erősítésével Százhalombattán - közölte a polgármesteri hivatal szóvivője csütörtök délben az MTI-vel.

Nyilas Hajnalka elmondta, hogy hétfő óta a három legveszélyeztetettebb területen több százan építik a gátakat. Az összefogásnak köszönhetően csütörtök délelőttre a 95 százalékot is meghaladta a készültség.

A reggeli órákban több mint 120 városlakó csatlakozott a százhalombattai cégek, iskolák, óvodák, sportegyesületek és hivatásos szervek önkénteseihez, így velük kiegészülve délutánra szinte teljes egészében elkészülnek a védgátak, az utolsó simításokat a vízügyi szakemberek végzik majd - tette hozzá a szóvivő.

Vezér Mihály (Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület) polgármester a helyi védelmi bizottság elnöke köszönetét fejezi ki minden embernek, aki részt vett a védekezésben, egyúttal jelezte, hogy egyelőre újabb önkéntesek jelentkezésére nincs szükség.

A Duna hétfő éjjel tetőzik Százhalombattánál, ahol a százéves rekordnál is magasabb, 860 centiméter feletti vízszintre számítanak - mondta Nyilas Hajnalka.

Az 5-6 ezer lakosú Óvárosban a legerőteljesebb a védekezés, ezen belül a Kárász utcára - amelynek házai egészen közel állnak a Dunához - kiemelt figyelmet fordítanak. Ott körülbelül 200-300 méternyi nyúlgátat építenek a kertek végében. Az óvárosi Kossuth Lajos utcában 500-600 méter hosszan, folyamatosan rakják le a homokzsákokat. A Dunafüred csónakháznál is épül ideiglenes gát.

12:19 - A Katolikus Karitász a Szigetközből irányítja munkálatait

A Katolikus Karitász országos központjának katasztrófakülönítménye Győr-Moson-Sopron megyében, a Szigetközben alakított ki koordinációs központot, hogy a helyszínről irányíthassa a szükséges munkálatokat - közölte a segélyszervezet csütörtökön az MTI-vel.

A karitász tájékoztatása szerint emellett Vámosszabadiban, a plébánia épületében folyamatosan figyelemmel kísérik a Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakasz helyzetét, ahol komoly védekezésre van szükség. Az önkéntesek négyórás váltott műszakokban dolgoznak egész nap - tették hozzá.

A Katolikus Karitász és más segélyszervezetek munkatársai kedden kezdték meg a munkálatokat az árvíz sújtotta területeken. A karitász közlése szerint országos központjának katasztrófakülönítménye és önkéntesei szükség esetén azonnal a megadott helyszínre indulnak, hogy segítsék a védekezési és mentési munkálatokat.

A segélyszervezet ivóvizet szállít a legkritikusabban érintett területekre és lapátokkal, gumicsizmákkal, valamint egyéb szükséges eszközökkel segíti a védekezési munkálatokat. Raktáraiban több száz matrac, katonai ágy és ágynemű áll készenlétben, hogy kitelepítések esetén segíteni tudjanak a családok elszállásolásában.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján szerdán 50 millió forintot szabadított fel katasztrófaalapjából a Katolikus Karitász az árvízi védekezési és mentési munkálatok támogatására.

A szervezet tagja a szerdán megalakult Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, amelyen keresztül az árvízi veszélyhelyzet elhárításában szerepet vállaló segélyszervezetek, szeretetszolgálatok összehangolják segítő tevékenységüket.

Már korábban megindult a segélyszervezet 1356-os adományvonala, amelynek hívásával 500 forintot lehet adományozni. Emellett a karitász folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését, akik részt tudnak venni a védekezésben.

12:10 - Az útlezárások ellenére minden település megközelíthető autóbusszal Győr-Moson-Sopron megyében

Az útlezárások ellenére jelenleg minden település megközelíthető autóbusszal Győr-Moson-Sopron megyében - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója.

Mihályka Imre tájékoztatása szerint Mecsér községbe a Mosoni-Dunán átvezető híd lezárása miatt csak az 1-es számú főút felől lehet eljutni, Gönyű település pedig az 1-es főút érintett szakaszának lezárása miatt csak kerülővel, Nagyszentjánoson keresztül közelíthető meg busszal.
A Mosonmagyaróvár-Győr-Komárom-Esztergom vonalon egyelőre nem járnak a buszok - tette hozzá.

Mihályka Imre közölte, hogy társaságuknál szervezik az árvízi védekezésben résztvevők szállítását. Hetvenegy olyan autóbuszuk van, amely egy esetleg szükségessé váló kitelepítésekhez azonnal elindítható.
Felkészültek arra is, hogy szükség esetén az árvízi védekezésbe bevont autóbuszok személyzetét a Volán telephelyén szállásolják el, hogy azonnal be tudják őket vetni.

A társaság egy szakembert delegált a védelmi törzsbe. Vele állandó összeköttetésben vannak - fűzte hozzá.

A személyszállítási igazgató tájékoztatása szerint csütörtök délelőtt 10 óráig a Szigetközben a védekezéshez használt gépszállítások miatt átmeneti korlátozások voltak életben, emiatt néhány járatot visszafordítottak, és az 1-es számú főúton közlekedtettek.

12:08 - Tarlós: a Római-parti védmű magasításával elkerülhető az evakuálás

Tarlós István főpolgármester szerint a Római-parti védmű magasításával minden valószínűség szerint elkerülhető a csillaghegyi terület evakuálása a Duna áradása miatt.

A főpolgármester csütörtöki, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a Fővárosi Csatornázási Művek már bezárt 33 kaput, és 30 ezer homokzsákot elhelyeztek, az éjszaka pedig további 30 ezret megtöltöttek.
Hangsúlyozta: a terület az ország egyik legkritikusabb helyszíne evakuálás szempontjából, a katasztrófavédelemmel felkészültek arra, hogy szükség esetén akár 55 ezer embernek is el kell hagynia az otthonát. Erre csak akkor kerül sor, ha a vízszint 875 centiméter fölé kerül és megsérül a védmű - mondta a főpolgármester.

A Római-parton 10 ezer köbméter agyaggal támasztják meg a töltés talpát, mert nagy problémát jelent a buzgárosodás - közölte Tarlós István, hozzátéve: a csatornázási művek ismeri a jelenséget és kezeli a helyzetet.
A Margitszigetről a városvezető azt mondta, 200 ezer homokzsákot már beépítettek, 9 méteres vízszintig meg tudják védeni a szigetet. A szakembereknek 5500 folyóméter hosszon kell körbezsákolniuk a szigetet, ennek a fele már elkészült.

A csepeli szennyvíztisztítóval kapcsolatban közölte, 9 méter 6 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a létesítményt, így az biztonsággal tud működni.

Tarlós István a közlekedési változásokról elmondta: a HÉV-et még nem kellett leállítani a Margit híd és a Batthyány tér között, de ez megtörténhet, sűrítették a járatokat az 1-es, a 4-es és 6-os, a 17-es és a 18-as villamos, a 2-es és 3-as metró, valamint a 9-es és a 86-os busz vonalán is.

A Batthyány téren a BKV is védekezik mintegy 7 ezer homokzsákkal, mivel itt nagyobb árvíznél bekövetkezhetnek szivárgások, de a metró zavartalanul tud közlekedni, legfeljebb az állomáson a szerelvények nem állnak meg - tette hozzá a főpolgármester.

12:04 - Nő a menetidő a győri vasútvonalon

Csütörtök déltől az eddiginél lassabban közlekedhetnek a vonatok Komárom és Almásfüzitő között, ezért tovább nő a menetidő a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon - közölte a Mávinform az MTI-vel.

A közlemény szerint csütörtök déltől óránkénti 60 kilométerre módosítják a korábban a dunai vízállás miatt elrendelt sebességkorlátozást, ezért az eddigi 8-10 perces késések tovább nőhetnek.

Az érintett szakaszon kedd reggel kezdődött meg az árvízi védekezés, önkéntesek és katonák segítségével homokzsákokkal erősítik a vasúti töltést, majd kőzúzalékkal teli tehervagonokkal terhelik a pályát. Komárom és Almásfüzitő között eddig félpályás vágányzár és óránkénti 80 kilométeres sebességkorlátozás mellett közlekedtek a vonatok.
A MÁV a szükséges eszközök biztosításán túl a helyi munkavállalók berendelésével, más régiókban dolgozó vasutasok átvezénylésével, valamint figyelőőri képesítéssel rendelkező önkéntes kollégák toborzásával is támogatja a védekezési munkákat - írták.

11:50 - Nem javult a helyzet az Elbánál, a vártnál gyorsabban árad a Duna

Továbbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, Észak-Csehországban pedig az Elba völgye autóval gyakorlatilag járhatatlan, és problémás a vasúti közlekedés is. Eközben Alsó-Ausztriában a dunai áradás miatt még mindig feszült a helyzet, Pozsonynál pedig a folyó vártnál gyorsabb áradása aggasztja a hatóságokat.

A hetekig tartó esőzések után az Elbán Csehország felől érkező árhullám várhatóan csütörtök délután tetőzik a kelet-németországi Drezdánál 8,7 méteren, ami több mint a négyszerese a nyár elején megszokott vízállásnak, de elmarad a 2002-es nagy árvíz idején feljegyzett 9,4 méteres csúcsértéktől. Szászország tartományi fővárosában bizakodnak, hogy sikerül megvédeni a történelmi városrészt. Az utóbbi 11 évben 130 millió eurót fordítottak a védművek megerősítésére.

Galéria kép
Az Elba árhulláma csak a hét végére hömpölyög le Kelet-Németországból az ország északnyugati részén fekvő torkolatvidékhez, ezért elhúzódó védekezésre kell felkészülni. A gátakat több millió homokzsákkal erősítik meg, a tűzoltóság több mint negyvenezer emberrel vesz részt a védekezésben, és a gátakon dolgozik a Bundeswehr, a német hadsereg mintegy hétezer katonája is. A folyó felső szakaszán, Szászországban Pirna, Meissen és Riesa városának több negyedét elöntötte az Elba. Egyik mellékfolyója, a Saale a Szász-Anhalt tartományi Hallét fenyegeti, a Mulde pedig Bitterfeldet.

A Duna bajorországi szakaszán csökken a vízállás, de a Deggendorf járás területén történt gátszakadás miatt több településen továbbra is csak a házak teteje látszik ki a vízből.

A szövetségi kormány 100 millió eurós gyorssegélyt ígért az árvízkárosultaknak, és a vállalkozásokat is segíti pénzintézetekkel együttműködve. A német iparszövetség (BDI) első gyorselemzése szerint az árvíz valószínűleg lassítja majd a német gazdaság növekedését, de nem csökkenti annak mértékét.

Csekély mértékben a várt szint alatt - mintegy 10,7 méteren - tetőzött csütörtök kora reggel az Elba az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben. A hidrometeorológiai előrejelzések több mint 11 méteres vízzel számoltak. Helyszíni jelentések szerint a gátak kibírták a nyomást, és már a vízszint csökkenésével lehet számolni.

A 2002-es, tehát az eddigi legnagyobb árvíz idején az Elba Ústínál és Decínnél 11,96 centiméteren tetőzött. A folyószint általában három méter körül mozog. A víz mindkét városban elárasztotta a folyó menti utakat és az utcákat, illetve Ústí nad Labem Strekov nevű külvárosát. A régióban 11 ezer ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét, és továbbra is mintegy 7500 háztartás van áram nélkül. A városban akadozik a közlekedés a lezárt hidak miatt, és zárva tartanak az iskolák is.

Az árvíz miatt a nemzetközi vonatok is 3-4 órás késéssel érkeztek a régióból Prágába. A cseh hatóságok szerint a természeti csapásnak eddig 9 áldozata van, és országszerte több mint 20 ezer embert telepítettek ki. Több ezer ember csak néhány nap múlva tud visszatérni otthonába.

Továbbra is feszült az árvízi helyzet Ausztriában az áradó Duna mentén, a Bécstől keletre és nyugatra eső szakaszokon.

A csütörtök reggeli jelentések szerint Bécstől keletre tovább emelkedett a folyó vízszintje. Bécstől nyugatra már tetőzött a Duna. Krems környékén azonban aggodalmat okoz még a Dunába ömlő Krems folyó átázott földgátja. Szerdán megerősítették a töltést, és folyamatosan ellenőrzik az állapotát. A környék kétezer lakosát már szerdán hajnalban felkészítették az esetleges kitelepítésre. Alsó-Ausztria tartományban ezerötszáz embert helyeztek biztonságba vasárnap óta. A hosszan tartó áradás nem csak új házakat, de műemlék lakóépületeket is megrongálhatott. A takarítás, az infrastruktúra helyreállítása már több helyen megkezdődött, de a károk pontos mértékét csak később tudják felmérni. A fővárosban nem okozott komoly károkat az áradás.

A korábban vártnál gyorsabb ütemben áradt a Duna Pozsonynál csütörtökre virradóra, a folyó vízszintje reggel hét óra előtt már csaknem elérte az estére várt 10,2 méteres szintet. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad. A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord.

A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál - mondta a kialakult helyzetről Lubomír Andrássy, a pozsonyi árvízi válságstáb vezetője. Hozzátette: reggelre befejeződött a Duna rakpartjain elhelyezett mobil védőgátak szintjének megemelése, növelték a készenlétben lévő tűzoltók és katonák számát.

Az árvíz következtében kialakult helyzet miatt Pozsonyban az éjszaka folyamán már evakuálások is voltak. Szerda este óta már a Duna egyik oldalán sem lehet megközelíteni a folyó rakpartjait.

11:45 - Teljes szélességében lezárták a 11-es út Esztergomtól Dömösig tartó szakaszát

Teljes szélességében lezárták a 11-es út Esztergomtól Dömösig tartó szakaszát, ezért Dömös és Pilismarót csak erdei úton közelíthető meg - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel csütörtökön.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a 11-es úton Esztergomtól Tát irányába több helyszínen van félpályás útlezárás, mert az úttest egyik oldalára gátat építenek.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az 1-es főutat Komáromtól Győrig már korábban lezárták, a lezárás alatt a közlekedők díjmentesen használhatják az M1-es autópályát a komáromi és a győri csomópont között.

A Dunakanyar erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. korábban közölte, hogy az erdei utak megnyitásával Pilismarót és Dömös a Két-Bükkfa-nyereg, Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába futó úgynevezett Hoffmanni út, valamint a Visegrádról Pap-rét, Hegytető parkoló, pilisszentlászlói út felé haladó erdészeti úton érhető el.

Az erőgazdaság tájékoztatása szerint, a megnyitott utakon legfeljebb óránkénti 30 kilométeres sebességgel lehet haladni, úthibákra számítani kell.

11:43 - Másodfokú készültséget rendeltek el Szentendrén

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Szentendre polgármestere csütörtök délelőtt 10 órától - közölte a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Kádár Kristóf tájékoztatása szerint az árvízvédelmi készültség szintjének megemelésére azért volt szükség, mert a Duna vízállása elérte a 620 centimétert a városnál.
A védelmi munkálatok miatt a gát környékéről továbbra is elküldik a bámészkodókat, csak a munkában résztvevők mehetnek oda - tette hozzá a kommunikációs vezető.
A település lakosságát egyelőre nem fenyegeti veszély, ám az üdülőövezetnek számító Pap-szigeten tartózkodó tíz embert nyaralóik elhagyására szólította fel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mert a szigetet hamarosan elöntheti a víz.
Az érintettek eleget tettek a felszólításnak - közölte Kádár Kristóf.

11:42 - Három új szivattyút üzemelt be az Ökumenikus Segélyszervezet

Budapest, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Újabb három szivattyút állított az árvízvédelem szolgálatába Dunabogdányban az Ökumenikus Segélyszervezet, így a településen már négy szivattyú segíti a munkát.

A hiánypótló készülékeket a krízishelyzetekre létrehozott Vodafone Humanitárius Alap segítségével szerezte be a segélyszervezet - tájékoztatta az MTI-t a szolgálat csütörtöki közleménye.
A nagyteljesítményű gépek Dunabogdányban, de további településekről is folyamatosan érkeznek kérések, hogy hasznát vennék a szivattyúknak a visszaduzzadó patakok, a megemelkedett talajvíz miatt.
Az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalán meghirdetett gyűjtésből további szivattyúk beszerzését tervezi, hogy mihamarabb segíteni tudjon a folyópartokon élő, veszélyeztetett családoknak.
A szervezet június 4-én komplex árvízi segélyprogramot indított, amelynek első napján egy idősek otthona kitelepítésében és ellátásában segített Tahitótfalun, illetve egy speciális otthon kitelepített lakóinak ellátását támogatja Sződligeten. Az elmúlt napokban a szervezet nagyteljesítményű szivattyúkat adott már át Dunabogdány és Nyergesújfalu önkormányzatának.
Az árvízi segélyprogramot a 1353-as adományvonalon 250 forinttal lehet támogatni, a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozással lehet csatlakozni az összefogáshoz, átutalással pedig a 11705008-20464565-ös számlaszámra, "árvíz" megjelöléssel lehet eljuttatni az adományokat.
Az segélyszervezet folyamatosan várja önkéntesek jelentkezését is az onkentes@segelyszervezet.hu címen.

11:40 - Elhalasztották a fröccs- és barbecue fesztivált

Elhalasztották az árvízi helyzet miatt az eredetileg hétvégére tervezett I. Budai Fröccs- és Barbecue Fesztivált, amelyet a Kopaszi-gáton tartottak volna. A rendezvényt júliusban tartják meg.

Noha Necz István főszervező kedden még azt közölte, hogy a Duna áradása nem veszélyezteti a fesztivál megtartását, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán arra figyelmeztetett, hogy a rendezvény mégsem lenne biztonságosan lebonyolítható - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
Közleményük szerint a fesztivált ezért július 19. és 21. között tartják meg a Kopaszi-gáton.
A fesztivál tematikájáról szólva Necz István korábban elmondta: a fröccs komoly népszerűségnek örvend, ahogy a sült húsok is igen kedveltek a magyar közönség körében, a városban azonban nehéz megoldani a nyílt tűzön grillezést.
A Kopaszi-gáton több mint 100 kiállító várja majd a látogatókat: Magyarország szinte összes borvidékéről érkeznek bortermelők, de lesznek pálinkák és likőrök, házi készítésű szörpök, gyümölcslevek, húsok, pácok és grillfűszerek is.
Mivel a rendezők egyik célja, hogy a látogatók megtanulhassanak grillezni, főzőtanfolyamokon is részt lehet venni. Akinek kedve van, maga süthet húst, de természetesen készen is vásárolhat. Lesz ökör- és malacsütés, és különleges pácok is készülnek majd.

11:22 - Négyszázezer homokzsákot használtak fel eddig Komárom-Esztergom megyében

Tatabánya, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Az árvízi védekezéshez csütörtök reggelig négyszázezer homokzsákot használtak fel Komárom-Esztergom megyében, a munkálatokban hétszáznál több ember vett részt, közülük 230 önkéntes. Komáromban egy szakaszon lezárták a Rákóczi-rakpartot - közölte a kormánymegbízott az MTI-vel.

Czunyiné Bertalan Judit elmondta: Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és 5-6 zsák magas fóliázatlan védművet építenek.
A munkálatokat a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség végzi 165 katonával. Az árvízvédelmi létesítményt a 2002-es vízszintnél magasabbra építették, és további 150 tonna homok áll rendelkezésre a munkákhoz.
A katasztrófavédelem elvégezte a befogadó helyként szóba jöhető, tömeges tartózkodásra alkalmas objektumok felmérését, valamint mindenütt figyelőszolgálat ügyel a védművek állapotára, miközben folyik a gátak megerősítése.
A Turul, a Palóc és a Körös Mentőcsoport folyamatosan segíti a védekezést. Csütörtök reggel a Nyír Mentőcsoport is elindult Komárom-Esztergom megyébe. A Greenpeace Pilismaróton segíti a munkát hét emberrel.
Csütörtök reggel Komáromban lezárták a Rákóczi-rakpartot a vasútállomás és az 1-es főút között.
A megyében 11 közúton teljes, két útszakaszon félpályás útlezárás van érvényben, a vasúti közlekedés Komárom és Esztergom között szünetel.

11:20 - Hevesből mentőcsoport indult a gátra, önkénteseket is várnak

Elindult az árvízi védekezés helyszínére a Heves megyei mentőszervezeteket tömörítő, önkéntesekből és hivatásosokból álló Mátra Mentőcsoport - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Antal Erika közölte, a gumicsónakokkal, nagy teljesítményű szivattyúkkal és quadokkal (négykerekű terepmotorokkal) felszerelt egység 18 embere hivatásos katasztrófavédelmi tiszt vezetésével és speciális mentőfelszerelésekkel segíti az árvízvédelmi munkálatokat Dunabogdányban, Tahitótfaluban és Visegrádban.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanakkor várja az adományokat és azon önkéntesek jelentkezését is, akik szeretnének részt venni az árvízi védekezésben - tette hozzá.

11:19 - Észak-Dunántúlon 2300-an vannak a gátakon

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) működési területén 2328-an vesznek részt az árvízi védekezésben - áll a szervezet csütörtök délelőtti tájékoztatójában.

A védekezés kezdete óta mintegy kétmillió homokzsákot és csaknem ötezer köbméter homokot használtak fel az egységek.

A jelenlegi forgalomkorlátozások mellett továbbiakra is kell számítani; erről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján (http://internet.kozut.hu/utinform/Lapok/kezdolap.aspx) található bővebb tájékoztatás.

A Duna németországi szakaszán, az árhullám nagyobb víztömegét adó Inn Passau felett már jelentősen apadt, az alsó-ausztriai szakaszon, Ybbsnél is folyamatos apadás figyelhető meg. Kienstocknál 1078 centiméterrel 12 órán keresztül tetőzött a folyó.

Szlovákiában, Dévénynél tovább emelkedett a vízszint; a reggeli vízállás 964 centiméter volt. Nagybajcs térségében az árhullám folyamatosan emeli a vízszintet, a vízállás ma reggel 812 centiméter volt - ott 875 centiméter az eddigi csúcs.

11:14 - Gyalog sem lehet átkelni az Újpesti vasúti hídon

A dunai árvízi védekezési munkálatok miatt gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti vasúti hídon, Budapest belső területein pedig jelentősen megnőtt a közúti forgalom az alsó rakpartok lezárása miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtök délelőtt Facebook-oldalán.

Az Újpesti vasúti hídon tavasz óta szünetel a vasúti forgalom felújítási munkálatok miatt. A gyalogos és kerékpáros forgalom leállításával így átmenetileg teljesen megszűnt a személyforgalom a Buda és Pest északi részét összekötő hídon.

A központ tájékoztatása szerint a főváros belső területein és gerincútvonalain jelentősen megnőtt forgalom miatt az utasoknak számítaniuk kell az ott közlekedő buszjáratok szokásosnál hosszabb menetidejére.

Ez a 2-es villamospótló, az 5-ös, 8-as, 9-es, 15-ös, 86-os, 112-es, 178-as buszokat és a 7-es buszcsaládot érinti a leginkább - írták.
A BKK azt kérte: aki teheti, kerülje el Budapest belső területeit. Az észak-déli tranzitforgalomra a nagy kerülő ellenére az M0-s körgyűrűt javasolták, illetve a kötöttpályás közösségi közlekedést tanácsolták igénybe venni.
A sűrített járatokról a www.bkk.hu/arviz oldalon lehet tájékozódni - tették hozzá.

11:07 - Kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén  

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, a közúton megközelíthetetlen Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a védekezéssel éjfélig kell elkészülni. Komáromban a várható tetőzés 830 centiméter, a védekezési munkát péntek délig kell befejezni, ahogyan Esztergomban is, ahol 795 centiméter lehet a legnagyobb vízállás. Nagymarosnál 740 centiméteres vízmagassággal számolnak, a védekezéssel ott szombat reggel 6 óráig kell végezni, csakúgy, mint Budapesten, ahol 885 centiméteres lehet a maximális vízállás.

A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a hetes sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mos a Dunába. Hozzátette, a szerda esti érsekvadkerti földrengés nem hátráltatja a védekezést.

Live Info videó

Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről. Megjegyezte, hogy az esztergomi Prímás-szigetről 40 embert telepítettek ki, Pilismarótról pedig 70-et. "Erőszakkal senkit nem fogunk kitelepíteni, egész addig, amíg a veszélyhelyzet kézzel foghatóvá nem válik" - mondta, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség gondoskodik a hátrahagyott értékekről. Szólt arról is, hogy kérésére a Belügyminisztérium kirendelt 1700 rendészeti szakközépiskolást a gátakra, és rekordszámú önkéntes is dolgozik a védekezésben.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a honvédség teljes mozgósítása megtörtént, szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni.

Tarlós István főpolgármester arról számolt be, hogy zajlanak a munkálatok a két leginkább kritikus budapesti helyszínen, így a Római-parton és a már a gyalogosok elől is lezárt Margitszigeten is, amelyet kilencméteres vízszintig tudnak megvédeni.

Csütörtök reggel két óra alatt öt-nyolc centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje. Reggel 7 órakor a fővárosban 719 centiméteren állt a folyó vízszintje a reggel öt órai 713 centiméter után. Csütörtökön reggel 7 órakor Nagybajcsnál 815, Komáromban 711, Esztergomban 654, Nagymarosnál 582 centimétert mértek.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) összegzése szerint 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés 191 kilométeren, harmadfokú pedig 62 kilométeren. Továbbra is 13 önkormányzat vesz részt a védekezésben.

Az árvízvédelmi töltések megerősítését és magasítását Komáromban és Dunaalmásnál pénteken befejezik, a Komárom-Almásfüzitői vasúti védvonal kiépítése szintén péntekre készül el - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a honlapján.

Pest megyében eddig több mint száz embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Spitz Alexandra elmondta: a Duna áradása miatt Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni.

Kisoroszi már megközelíthetetlen közúton a Duna áradása miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t.

10:33 - Mélyebbek a folyók a vízmérce által mutatott vízmagasságnál

A vízügyi szakemberek nem a meder aljától számítják egy-egy folyó vízoszlopának magasságát, hanem a valaha mért legalacsonyabb vízszinttől, azaz a vízmérce nem ér le a folyó fenekéig - tájékoztatott az Országos Műszaki Irányító Törzs törzsvezető-helyettese csütörtökön az MTI-t.

Szentiványi Árpád közölte, a vízmérce úgynevezett nulla szintjéhez képest állapítják meg a folyó vízállását, tehát ha a mérce például kilenc méter mutat, akkor a meder alja akár több méterrel is mélyebben lehet.
Ha például Budapest térségében nyolc méter mutat a berendezés, akkor a folyó mélysége akár 15-16 méter mély is lehet - mondta.

A vízügy már több mint 150 éve állami vízmércéken méri a folyók vízszintjét. Normális vízállás esetén a nagyobb települések közelében, illetve a határszakaszokon elhelyezett eszközök adatait gyűjtik össze. Árvíz idején azonban jóval több vízmérce adataival dolgoznak.

Korábban naponta kétszer olvasták le a vízállást, napjaikban azonban már egy csőben elhelyezett szerkezet méri a vízoszlop magasságát, és negyedóránként automatikusan, a mobilhálózat segítségével továbbítja az adatokat a központba. Ezek alapján készítenek óránként összesítéseket, és teszik közzé a vízügy honlapján - közölte.

10:27 - Éjjel érheti el a Duna a 2-es út sződligeti szakaszát

Eddig 80 ezer homokzsákot raktak le Sződliget megvédése érdekében a 2-es útra, az alkalmi gát építésével estére végeznek, mert éjszaka elérheti a Duna a főutat – közölte a község polgármestere csütörtök az MTI–vel.

Juhász Béla (Tiszta Forrás Szövetség) elmondta, a község honlapján megjelent felhívásra egyre többen érkeznek, jelenleg 60–70 ember rakja a homokzsákokat.

A védekezésben részt vevők közül 55-en a katasztrófavédelem hivatásos állományának tagjai, és a váci börtönből is kivezényeltek 5 elítéltet – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy délutánra a segítők száma nagyjából 300 lesz.

A korábban már lezárt 2-es út mentén fekvő települést védő gát most 70 százalékban van kész. Ha szükséges, a védművet később tovább magasítják – tette hozzá.

10:20 - Kisoroszi közúton már megközelíthetetlen

Kisoroszi már megközelíthetetlen közúton a Duna áradása miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor tudatta: a Duna magas vízállása miatt szerdán 10 óra előtt lezárták a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti 1113-as számú utat.

10:13 - Minden rászorulóról gondoskodnak a kórházak

Budapest, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - A dunai árvízi védekezés miatt otthonukat elhagyni kényszerülő betegeket és ápolásra szorulókat kórházak fogadják be - tájékoztatta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) csütörtökön az MTI-t.

A győri Petz Aladár Oktató Kórház csaknem száz beteg elhelyezésére készült fel.

A váci Jávorszky Ödön Kórház Sződligetről a Viktor Speciális Otthonból 20, a Kék Duna Idősek Otthonából pedig öt gondozottat fogadott szerdán.
A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet szintén helyet biztosít az otthonukat elhagyni kényszerülő krónikus betegeknek, valamint azoknak a művesekezelésre szorulóknak, akiket nem lehet hazavinni.

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház 80 ágyon tud fogadni dialízisre szoruló vagy mozgásukban korlátozott betegeket és kismamákat.

A visegrádi Szent Kozma és Damján Kórház a 11-es út elárasztása miatt megnyitotta saját belső, védett útjait, így biztosítva a stratégiai fontosságú útvonalat.
A komáromi Selye János Kórház felkészült a kórház esetleges vagy részleges kiürítésére is. A kórházban csütörtökön és pénteken nem lesz egynapos sebészeti tevékenység, a műtéteket a jövő hétre csoportosították át. A nappali kórházi tevékenység szintén szünetel. Ha ki kell üríteni a kórházat, akkor a fekvőbetegeket a kisbéri, a tatai és a tatabányai kórház, valamint az oroszlányi ápolási intézet tudja fogadni. Az intézményben megerősített ügyeleti szolgálatot szerveztek, a konyha élelmiszerkészletét hét napra feltöltötték. Ezzel a folyamatos működésre és az evakuálásra egyaránt felkészültek.

A GYEMSZI folyamatos kapcsolatot tart az érintett intézményekkel. A Duna áradásával fenyegetett területen lévő kórházak felvették, és folyamatosan tartják a kapcsolatot a védelmi bizottságokkal, meghozták a szükséges intézkedéseket, gondoskodnak a megfelelő gyógyszer- és élelmiszertartalékokról, az esetleges áramellátási zavarok áthidalásáról.
A GYEMSZI arra kér minden érintettet, hogy otthona elhagyásakor vigye magával állandó gyógyszereit.

10:03 - A Jobbik a parlament jövő heti ülésének elhalasztását javasolja

A Jobbik azt kezdeményezi a házbizottság csütörtöki ülésén, hogy az Országgyűlés jövő heti ülését halasszák el az árvízi helyzet miatt az áradás levonulását követő napokra - tájékoztatta az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője az MTI-t.

Vona Gábor közleményében úgy fogalmazott: "ezekben a vészterhes időkben nemzeti összefogásra van szükség, az állami szervek, hatóságok és segítőkész civilek együttműködésére politikai hovatartozástól függetlenül".
Szerinte ahhoz, hogy sikerüljön megvédeni az országot a természeti katasztrófától, minden munkaképes magyar emberre, szervezetre fontos feladat hárul. Ebbe a körbe tartoznak a pártok és a politikusok is, akiknek felelőssége szervezési erejük és szervezeti hátterük miatt hatványozott ezekben az időkben - tette hozzá.

Vona Gábor azt írta, az Országgyűlés ráadásul hétfőn döntene a földtörvényről is, amely kapcsán óriási véleménykülönbség áll fenn "a Jobbik álláspontja, valamint a Fidesz és az MSZP nagyjából azonos véleménye között, így a jogszabály záróvitájához nyugodt körülményekre lenne szükség".

Vona Gábor hangsúlyozta: a dunai árvíz kapcsán a következő napokban biztosítani kell mindenkinek – beleértve a politikai erőket is –, hogy tegye meg a tőle telhetőt, segítsen a bajbajutottakon.

09:31 - Megszervezték a várhatóan elérhetetlenné váló települések ellátását

Az árvízi védekezés irányítói felkészültek a napokban várhatóan megközelíthetetlenné váló települések ellátására - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök reggel az MTI-vel. Budapestnél két óra alatt hat centimétert emelkedett a Duna vízszintje.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója az árvízi védekezésről a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban

A legutóbbi vízjelentés szerint mindenhol öt-nyolc centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje. Reggel 7 órakor a fővárosban 719 centiméteren állt a folyó vízszintje az ötórai 713 centiméter után. (Budapesten 2006-ban mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert a Dunán.)
Nagybajcsnál 815 centimétert mértek hét órakor, vagyis két óra alatt szintén hat centimétert emelkedett a vízszint. Komáromban reggel 711 centiméteren állt a folyó, ez hétcentis emelkedést jelent. Esztergomban öt centiméterrel áll magasabban a Duna a két órával korábbihoz képest, 654 centiméteren. Nagymarosnál nyolc centivel áll magasabban a víz, mint hajnalban: hét órakor 582 centiméter volt a vízállás. Nagybajcsnál 872, Komáromnál 801, Esztergom 771, Nagymaros 714 centiméter volt az eddigi legnagyobb vízállás.

Az OMIT összegzése szerint 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés 191 kilométeren, harmadfokú pedig 62 kilométeren. Továbbra is 13 önkormányzat vesz részt a védekezésben.

Az árvízvédekezés eredményességének érdekében a helyi lakosság és a közvetlenül nem érintett települések polgárai és civil szervezetei a vízügyi szakemberek irányításával ütemezetten végzik a szükséges feladatokat, a munkát az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja - tették hozzá.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy csütörtök délelőtt összeül az OMIT tudományos tanácsa, melyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez, a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások előkészítéséhez.

09:15 - Egyelőre nincs szükség kitelepítésre Budakalászon

Budakalász, 2013. június 6., csütörtök (MTI) – A reggeli hírekkel ellentétben az árvíz miatt egyelőre senkit sem kellett kitelepíteni Budakalászon, a hullámtérben lakók önként hagyták el házukat – közölte a város polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

Rogán László, Budakalász fideszes polgármestere az MTI-vel azt közölte, a reggel közzétett információk szerint 100 embert telepítettek ki, kitelepítés azonban egyelőre nem történt, a hullámtérben lakó körülbelül 20 család önként költözött biztonságos helyre.

Tájékoztatása szerint ezeket az ingatlanokat részben vagy egészben már ellepte a Duna, melynek szintje folyamatosasan emelkedik, a körülbelül 885 centiméteres tetőzést vasárnapra, hétfőre várják. Az üresen maradt házakat rendőrök biztosítják, senkit sem engednek a közelbe – tette hozzá a polgármester.

Rogán László megismételte a szerdán elmondottakat: a Lupa-szigetet három napja már elöntötte a Duna, a zömmel cölöpökön álló nyaralóházak tulajdonosai értékeiket az emeletre hordták fel.

A városban az árvízi védekezést továbbra is a központban folyó Barát-patak mentére csoportosítják, mert ha a Duna visszaduzzasztja a patakot, az több száz lakóházat önthet el, míg a folyó fő védvonalán, a település Szentendre felé eső oldalán homokzsákokkal magasítják a szükségesnél alacsonyabb töltést – közölte a polgármester.

09:08 - Ismét megállnak az Árpád hídon közlekedő buszok a Margitszigetnél

Tekintettel a Margitszigeten zajló védekezési munkálatokra, az Árpád hídon közlekedő buszok ismét megállnak a margitszigeti megállónál - tájékozatta a főpolgármester csütörtök reggel az MTI-t.

Tarlós István közleménye szerint a 34-es, a 106-os és a 234-es buszok, valamint a 901-es, a 918-as és a 937-es éjszakai járatok mindkét irányban ismét megállnak a margitszigeti bejárónál.

A főpolgármester szerdán közölte, hogy az árvíz miatt a buszok nem állnak meg az Árpád híd szigeti megállójában.

Tarlós István csütörtökön felhívta a figyelmet arra, hogy a Margitszigetre gyalogosan is csak az árvízi védekezésben résztvevők mehetnek be.

08:57 - Vízügy: Komáromban és Dunaalmásnál péntekre elkészülnek a védművek

Az árvízvédelmi töltések megerősítését és magasítását Komáromban és Dunaalmásnál pénteken befejezik, a Komárom-Almásfüzitői vasúti védvonal kiépítése szintén péntekre készül el - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a honlapján.

Komáromban a Duna tetőzése szombat éjfél után várható 820-840 centiméter körüli szinten. Ott 2002-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 801 centimétert.

Németh József központi védelemvezető közölte, Esztergomban a kiépítettségi szint a teljes védelmi szakaszon kielégítő, a Kenyérmezei-pataknál is elkészült a gátak megerősítése. A folyó Esztergomnál - ahol 2002-ben 771 centimétert mértek - előreláthatólag 790-820 centiméter körül tetőzik.

08:47 - Orbán: kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén

Orbán: kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén

Budapest, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, a közúton megközelíthetetlen Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a becslési tévedés plusz-mínusz 10 centiméter lehet. Azon a szakaszon a védekezéssel éjfélig kell elkészülni - tette hozzá.
Komáromban a várható tetőzés 830 centiméter, a hibahatár ott is plusz-mínusz 10 centiméter, a védekezési munkát péntek délig kell befejezni, ahogyan Esztergomban is, ahol 795 (plusz-mínusz 15) centiméter lehet a legnagyobb vízállás.
Nagymarosnál 740 (plusz-mínusz 15) centiméteres vízmagassággal számolnak, a védekezéssel ott szombat reggel 6 óráig kell végezni, csakúgy, mint Budapesten, ahol 885 centiméteres lehet a maximális vízállás (a becslési tévedés a fővárosban 20 centiméter.
A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a 7-es sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mos a Dunába. Ott a veszélyhelyzethez több mint hat méterrel magasabb vízállás kellene, mint amivel maximálisan számolni lehet - magyarázta a miniszterelnök.
Hozzátette, a szerda esti érsekvadkerti földrengés miatt egyelőre semmilyen árvízvédelmi problémát nem azonosítottak be, a földmozgás nem hátráltatja a védekezést.
Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről. Ha minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul, akkor Győrújfaluból 1424, Komáromból 11 345, Almásfüzitőről 2097, Tátról 5057, Tahitótfaluból 1417, Pócsmegyerről 2047, Szigetmonostorról 2435, Szentendréről 873, Óbudáról pedig - a lakótelepet elérő árvíz esetén - 55 300 embert kellene kitelepíteni. Még egyszer hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek a legrosszabb forgatókönyvek. Minden valószínűség szerint alig néhány vagy az említetteknél jóval kevesebb embert kell evakuálni. Megjegyezte, hogy az esztergomi Prímás-szigetről 40 embert telepítettek ki, Pilismarótról pedig 70-et. "Erőszakkal senkit nem fogunk kitelepíteni, egész addig, amíg a veszélyhelyzet kézzel foghatóvá nem válik" - mondta, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség gondoskodik a hátrahagyott értékekről.
Szólt arról is, hogy kérésére a Belügyminisztérium kirendelt 1700 rendészeti szakközépiskolást a gátakra, és rekordszámú önkéntes is dolgozik a védekezésben.
"A nemzeti összefogás, együttműködés hibátlanul működik ez idáig", Magyarország alkalmas állapotban van a tetőző árhullám miatt szükséges feladatok ellátására - jelentette ki a miniszterelnök.
A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a honvédség teljes mozgósítása megtörtént, szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni. A veszélyeztetett területeket azonosították, a honvédség erői minden helyszínen jelen vannak, és részt vesznek egyebek mellett védművek erősítésében, logisztikai feladatokban, és szükség esetén készen állnak az evakuálásra is - mondta, hozzátéve, hogy a tartalékosok is jelentkeztek a munkavégzésre.
Tarlós István főpolgármester arról számolt be, hogy zajlanak a munkálatok a két leginkább kritikus budapesti helyszínen, így a Római parton - ahol csütörtökön befejeződik a nyúlgáton a kapuk bezárása, péntekre elkészül a töltéstalp megerősítését szolgáló agyagmag - és a lezárt Margitszigeten is, amelyet kilencméteres vízszintig tudnak megvédeni.
A közlekedési változásokat ismertetve elmondta: a 2-es villamos ideiglenes végállomása az Erzsébet hídnál van, a Lánchídig pedig egy vágányon halad a közlekedés. A HÉV-et a Margit híd és a Batthyány tér között sem kellett egyelőre leállítani. Sűrítették az 1-es, a 17-es, a 18-as és a nagykörúti villamosok járatait, miként a 2-es és a 3-as metrót, valamint a 9-es és a 86-os autóbusz közlekedését is. Megjegyezte, elképzelhető, hogy a Batthyány téri metróállomást le kell majd zárni, de a szerelvények akkor is áthaladnak majd az állomáson.
Tarlós István hangsúlyozta: az épülő 4-es metró alagútját nem fogja elönteni a víz, egyedül a Fővám téren képzelhető el elméleti kockázat, ott az állomáson ideiglenes védművet emelnek.
Legközelebb csütörtök délután várható átfogó árvízi tájékoztatás az országos helyzetről.08:39 - Hamarosan körbezárja a víz Kisoroszit

 Várhatóan délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik – közölte a község polgármestere az MTI–vel csütörtök reggel.

Molnár Csaba (független) azt mondta, hogy a Kisorosziba vezető utat várhatóan 9 és 10 óra között zárják le.

A Duna rövid időn belül körbezárja a települést, jóval az egyetlen odavezető út fölött csap majd át, de 910 centiméteres vízszintig a gát megvédi a lakókat, a házak nem kerülnek veszélybe - közölte. (A vízügyi szakemberek ebben a térségben 885 centiméteres tetőzést jeleztek.)

Jelenleg is legalább százan dolgoznak a töltésen, hogy a belterületet megóvják, ám ha a Duna 910 centiméternél is magasabbra emelkedne, akkor a honvédség segítségét kéri a község.

A csaknem ezer lakosú Kisorosziba az út lezárása után Visegrádról komppal szállítják majd át az élelmiszert, az orvosi ellátást helyben biztosítják, az esetleges kórházi kezelésre helikopterrel vihetik a betegeket a váci kórházba – közölte a polgármester.

"Már mindent megszerveztünk, hiszen a település nem először néz elébe hatalmas áradásnak, a lakosság viszonylag nyugodtan várja a vizet" – fogalmazott Molnár Csaba.

07:55 - Tetőzött az Elba Ústí nad Labembem, a gátak kibírták

Csekély mértékben a várt szint alatt - mintegy 10,7 méteren - tetőzött csütörtökön kora reggel az Elba az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben.

Helyszíni jelentések szerint a gátak kibírták a nyomást, és délelőtt a vízszint csökkenésével lehet számolni.
A 2002-es, tehát az eddigi legnagyobb árvíz idején az Elba Ústínál 11,96 centiméteres szinten tetőzött. Normális körülmények között a folyó vízszintje három méter körül van.

07:32 - Nincsenek nagyobb késések a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon

Nincsenek nagyobb késések a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon. A Komárom-Esztergom vonalon azonban továbbra sem járnak a szerelvények a Duna magas vízállása miatt, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják - közölte a Mávinform csütörtök reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a Komárom és Szőny közötti mintegy 4 kilométeres szakaszon 800 katona és 100 önkéntes, valamint 5 dízelmozdony, 35 kőzúzalékkal rakott tehervagon és további 13 vasúti kocsi áll rendelkezésre az árvízvédelemhez.

A munkálatok miatt bevezetett sebesség- és forgalomkorlátozás miatt a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon nincs egyelőre nagyobb késés, de a nap folyamán 10-15 perccel hosszabb menetidőre kell számítaniuk a belföldi vonatok utasainak.

A vasúttársaság azt írta, továbbra is minden eszközt biztosít a védekezéshez.

07:29 - Pest megyében 241 embert telepítettek ki

Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője csütörtök reggel az MTI-vel.

Spitz Alexandra elmondta: a Duna áradása miatt Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni.

Hozzátette: az érdi kirendeltség illetékességi területén 2, a vácin 18 településen folytatnak árvízi védekezést: Vác, Zebegény, Sződliget, Szob, Verőce, Nagymaros, Kismaros, Budakalász, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád, illetve Százhalombatta és Szigetszentmiklós területén.

Dunakeszin 75 ember vesz részt a védekezésben, a vízügyi szakemberek irányításával folyamatosan építenek ki a 2-es út Dunakeszitől délre eső szakaszán egy több mint 600 méter hosszú nyúlgátat. Éjjel 20 ezer homokzsákot szállítottak a helyszínre, a munka éjszaka is félpályás útzár és rendőri biztosítás mellett zajlott.

A 2-es út Dunakeszitől délre fekvő részén az árvízi védekezés miatt félpályás útlezárás van, a főváros felé tartókat a rendőrség eltereli - tette hozzá a szóvivő.

Tökölön az ártéren élőket és az ott gazdálkodókat a városi honlapon keresztül is tájékoztatják, és folyamatosan zajlik az értékek biztonságba helyezése.

Kisoroszinál, Szentendrén, Nagymaroson, Visegrádon és Budakalászon szintén éjszaka is védekeztek. A munkába négy mentőcsoport is bekapcsolódik Kisoroszinál, Szentendrén, Nagymaroson és Visegrádon – tette hozzá Spitz Alexandra.

07:17 - A vártnál gyorsabban árad a Duna Pozsonynál

A korábban vártnál gyorsabb ütemben áradt a Duna Pozsonynál csütörtökre virradó éjjel, a folyó vízszintje reggel hét óra előtt már csaknem elérte az estére várt szintet.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad.
A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord.

A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál - mondta Lubomír Andrássy, a pozsonyi árvízi válságstáb vezetője. Jelezte: bár a Duna rakpartjain elhelyezett mobil védőgátaknak már jelenlegi magasságukban is elégséges védelmet kell nyújtaniuk, mégis úgy döntöttek, hogy megemelik őket, továbbá növelték a készenlétbe helyezett tűzoltók és katonák számát is.

06:59 - Nem javult a helyzet az Elba németországi szakaszán

Továbbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, a helyzet nem javult csütörtök reggelre.

A hetekig tartó esőzések után az Elbán Csehország felől érkező árhullám várhatóan csütörtök délután tetőzik a kelet-németországi Drezdánál. Csak a hét végére hömpölyög le az ár az ország északnyugati részén fekvő torkolatvidékhez, ezért elhúzódó védekezésre kell felkészülni.

A folyó felső szakaszán, Szászországban Pirna, Meissen és Riesa városának több negyedét elöntötte az Elba. Egyik mellékfolyója, a Saale a Szász-Anhalt tartományi Hallét fenyegeti, a Mulde pedig Bitterfeldet.

A Duna bajorországi szakaszán csökken a vízállás, de a Deggendorf járás területén történt gátszakadás miatt több településen továbbra is csak a házak teteje látszik ki a vízből.

06:55 - Továbbra is feszült a helyzet Alsó-Ausztriában

Továbbra is feszült az árvízi helyzet Ausztriában az áradó Duna mentén, a Bécstől keletre és nyugatra eső szakaszokon.

A csütörtök reggeli jelentések szerint Bécstől keletre tovább emelkedett a folyó vízszintje, Gross-Enzersdorf település és a szlovák határhoz közeli Hainburg között, és egy 35 kilométeres szakaszon a víz mindössze 30 centiméterrel a gátak pereme alatt hömpölygött. Hainburgban, ahol előző nap a település egy részét elöntötte az ár, folyamatosan szivattyúzzák a vizet a házakból.

Bécstől nyugatra már tetőzött a Duna. Krems környékén azonban aggodalmat okoz még a Dunába ömlő Krems folyó átázott földgátja. Szerdán megerősítették a töltést, és folyamatosan ellenőrzik az állapotát.

06:10 - Tovább emelkedett a Duna vízszintje az elmúlt órákban

Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után.

A tetőzést a fővárosban hétfőn napközbenre várják, 885 centiméteren.

A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton.

Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható.

Nagymarosnál a vízállás 574 centiméterre nőtt hajnali ötre, a folyó ott várhatóan hétfőn hajnalban éri el a legmagasabb szintjét.

06:06 - Lezártak Győrben a belvárosi a Radó-szigetet

Győr városüzemeltetési társasága lezárta a belvárosi Radó-szigetet az áradás miatt.

Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs csoportvezetője közölte az MTI-vel, hogy élet- és balesetveszély miatt a területre sem gyalogosan, sem járművel nem lehet behajtani az ár levonultáig.
A szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen becsúszhatnak a vízbe, és a megáradt folyóba fulladhatnak - jegyezte meg.

05:53 - Mintegy ötezren dolgoznak a védekezésben Győr megyében

Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben - közölte csütörtökön kora reggel az MTI-vel a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Dobos Viktória hadnagy jelezte: a 4700 emberből mintegy ezren vízügyi szakemberek. Eddig a megyében összesen 420 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc helyszínen folyt árvízi védekezés.

Tájékoztatása szerint Győrújfalun háromszáz, Mecséren négyszáz méter, Győrzámolyon hét kilométeres szakaszon, Ásványrárón egy, Dunaszentpálon pedig három és fél kilométeres szakaszon dolgoznak a szakemberek.

A szóvivő jelezte, hogy Vámosszabadin a magas vízszint miatt lezárt, Szlovákiába vezető ártéri hidat 200 tonna mart aszfalttal terhelték le estére; itt 700 méteres szakaszon 30 centiméteres védművet emeltek 20 ezer homokzsákból. Gönyűn az árvízi védművek 95 százalékának kiépítésével végeztek estére.

A szigetközi Győrladamér és Dunaszeg között estére a tervezett szinten összeért a gát homokzsák-magasítása - tette hozzá. Jelezte azt is: a karitatív szervezetek és az önkéntesek mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is segített a munkálatokban, homokzsákok töltésével.

Megemlítette azt is: kedd óta Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője is a helyszínen segíti a munkálatokat.

02:10 - A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn nap közben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint; délelőtt összeül a szervezet tudományos tanácsa.

A folyó vízszintje négy óra alatt további 9 centiméterrel, 699 centiméterre emelkedett a fővárosban. Az eddigi legnagyobb, 2006-ban mért szintet hétfőn 25 centiméterrel haladhatja meg a vízállás.

Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett - írta a szervezet.

Megjegyzik: az ár várható levonulása az emberi erőforrások és a technikai eszközök bevetésének köszönhetően előreláthatólag sehol nem okoz majd kritikus, kezelhetetlen helyzetet.

A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt Nagybajcsnál is 9 centimétert emelkedett, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 786 centiméter, a tetőzést pedig 900 centiméter körül várják, amely 25 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást.

A folyó Komáromnál 14 centimétert emelkedve 684 centiméteren áll, Esztergomnál a vízmérce legutóbb 630 centiméteres vízállást jelzett, Nagymarosnál pedig 563 centimétert.

Az OMIT tájékoztatása szerint már 707,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. I. fokú védekezés van 371,7 kilométeren (a Dunán Budapest alatt Ercsitől az országhatárig, a Marcal középső szakaszán).

II. fokú védekezés van 82,4 kilométeren (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Érdig, a bal parton Soltig), és III. fokú a védekezés 62,4 kilométeren (a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakaszán).

Rendkívüli védekezés folyik 191,2 kilométeren (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon).

A védekezésben 13 önkormányzat vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emmi: a kitüntetési bizottság tudta, kit javasol az elismerésre

A kitüntetési bizottság tisztában volt azzal, hogy kis Petrás János. Az indoklásban azonban adminisztrációs hiba volt. Tovább olvasom