Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Árvíz: 12 pontban foglalta össze a teendőket a kormány

Az árvízi védekezéshez szükséges pénzek azonnali átutalását rendelte el a kormány a pénzügyminiszternek, így a vízügyi szakemberek által jelzett igényeket haladéktalanul ki kell fizetni az ehhez felülről nyitottá tett, vagyis immár korlátlan költségvetési irányzatból.
- A forrás felülről megnyitását az tette lehetővé - mondta Gyurcsány Ferenc -, hogy a Kormányzati Koordinációs Bizottság javaslatára kihirdették az árvízvédelmi veszélyhelyzetet.

Gyurcsány Ferenc a kormány ülését követően az árvízvédelmi központban a legfontosabb lépéseket foglalta össze. Bejelentette azt is, hogy a kormány három és tizenötezer forint közötti készpénzes, gyorssegélyt biztosít azoknak, akiknek a lakhatását teszi lehetetlenné a rendkívüli árvíz. Erre összesen 300 millió forintos árvízi készpénzalapot hoztak létre, és akiknek jár ez a pénz, azokat késő estig értesíti az önkormányzat, hogy egyből megkaphassák a támogatást.

A 12 pontos árvízvédelmi programban szerepel az is, hogy az ár- és belvízzel borított területeken gazdálkodóknak is ki lehet fizetni a területalapú támogatásokat. A kárt szenvedett térségekben pedig a gazdálkodó szervezetek az önkormányzat és a lakosok részére kedvezményes hitelt biztosítanak. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az önkormányzatok az árvíz által tönkre tett utak helyreállítására a régi 70 százalék helyett 90 százalékos kormányzati támogatást kapnak. Szólt arról is, hogy a közmunkaprogramban dolgozó 25 ezer emberből 20 ezret átvezényelnek az ár- és belvízvédekezésre, valamint hatezer katonát és ezer hivatásos önkéntes tűzoltót is átcsoportosítanak.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a belügyminiszter tájékoztatása alapján áttekintették, hogy hol és milyen módon zavarhatja meg az árvíz a szavazást. Vannak települések, ahol az eredetileg kijelölt szavazó helyiségek nem, vagy nehezen megközelíthetők, ezeken a helyeken a jegyzőkkel új helyszint jelölnek majd ki. Akik pedig - közel tízezren - a védekezési munkákban vesznek részt és várhatóan nem az állandó lakóhelyükön lesznek majd a választás napján, pénteken 16 óráig kérjék meg az igazolást - mondta a miniszterelnök.

Újjáépítési garanciát vállalt Orbán Viktor azokra a területekre, ahol a Duna áradása károkat okozott az embereknek

- Felelős döntéshozóknak három dolguk van árvíz esetében: fel kell készülni előre az árhullám megérkezésére. Az államnak az árvíz leküzdéséhez pénzt és eszközöket kell biztosítani. És végezetül utána az újjáépítést meg kell kezdenie - mondta Orbán Viktor. Itt, Nagymaroson a házakban is bent van a víz. Az újjáépítés kérdésével már most foglalkoznunk kell. Nekünk ebben van már gyakorlatunk, hiszen egyszer egy fél megyét kellett újjáépítenünk, amikor a Felső-Tisza vidékén az árhullám elvitte a falvakat. Tudtuk, milyen fontos, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, és a védekezési munkát semmilyen jövőbeni bizonytalanság ne rontsa le. Nagymaroson el is mondtam, hogy a biztonságos kormányváltás részeként mi egy újjáépítési garanciát is meghirdetünk. Arra kérünk mindenkit, hogy végezze a védekezési munkálatokat bátran, érezze magát biztonságban, mert ott leszünk mögöttük és a lakóépületekben keletkezett károkat helyre fogjuk állítani.

- Milyen hibákat lát a Fidesz a védekezésben, vannak-e hibák?
- Mindenfajta hibák vannak. A vízügyi emberek pontosan tudják, hogy az elmúlt évben, években milyen mulasztások történtek. Pontosan tudják, hogy hol, mi, miért nem épült meg, miért kerültünk ilyen nehéz helyzetbe. Mi is birtokában vagyunk ennek a tudásnak és készen állunk arra, hogy ezeket a mulasztásokat és hibákat kijavítsuk, de most a hangsúly nem ezen, hanem a védekezésen van.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom